Intohimo tarttuu Tuomas Sammelvuosta koko joukkueeseen

Perinteisesti hotellin aamiaisella on ensimmäisenä varttuneempi väki – niin myös Kuortaneen Urheiluopistolla. Pikku hiljaa ravintolaan saapuu myös tyylikkäitä, samanlaisiin vapaa-ajan asusteisiin pukeutuneita pitkänhuiskeita urheilijoita.

– Tuo vähempihiuksinen on Siltalan Antti – se kapteeni, tietää eräs eläkeläisrouva.

– Ja eikös tuo lippispäinen ole Lelu Ojansivu, naurahtaa vieressä istuva ystävätär.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue tunnetaan kaikkialla. Se saa osakseen ihailevia katseita, missä ikinä liikkuukaan. Viime syksyn menestys sai maassamme aikaan sellaisen lentopallobuumin, jonka päälle on hyvä rakentaa pitemmän aikavälin menestystarina.

Maajoukkue

Kapteenista päävalmentajaksi

Tuomas Sammelvuo siirtyi kentältä penkille päävalmentajan tehtäviin vuoden 2013 alussa. Ensimmäinen vuosi oli opettelua sekä oman tyylin ja metodien hakemista. Määrätietoinen työ palkittiin jo toisena kautena Puolan MM-kisojen sensaatiomaisella yhdeksännellä sijalla.

Lähes kolmesataa maaottelua ja parikymmentä vuotta ammattilaisena ympäri maailmaa on tuonut Sammelvuolle mittaamattoman arvokkaan kansainvälisen verkoston, jota hän myös pitää aktiivisesti yllä. Suomen joukkueen tekemisistä ollaan kiinnostuneita muuallakin, tästä hyvänä esimerkkinä juuri Iranin kanssa solmittu laajamittainen yhteistyösopimus.

Olosuhteet kunnossa

Lentopallomaajoukkue on saanut arvoisensa kodin Kuortaneen Urheiluopistolta ja siellä sijaitsevasta LähiTapiola -areenasta. Loistavat olosuhteet rauhallisessa ympäristössä takaavat pelaajille ja staffille parhaat mahdolliset lähtökohdat syksyn EM-kisoihin ja olympiapaikan metsästykseen.

EM-mitali vai olympiapaikka? ”Molemmat!”, vastaa Eemi Tervaportti

Sammelvuo suuntaa kaiken energiansa vain olennaiseen. Hän ei spekuloi lohkojaoilla, arpaonnella tai otteluohjelmilla, vaan keskittyy sataprosenttisesti maajoukkueessa olevien pelaajien auttamiseen ottaen myös heidän siviiliasiat huomioon.

”Äijät! Tänään on maailman tärkein päivä!” – Tuomas Sammelvuo

Päävalmentaja ei ole toki yksin. Hänen apunaan on lähes kymmenhenkinen staffi, joka toimii saumattomasti yhteen ja jonka jäsenet ovat tasa-arvoisia muun joukkueen kanssa. Sitoutuminen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi on aistittavissa jokaisessa harjoituksessa. Sammelvuo on vaativa päävalmentaja, joka osaa myös palkita ja jakaa kiitosta. ”Köpin” intohimo tarttuu helposti koko joukkueeseen.

Kunto viimeistellään Kuortaneella

Pohjatyö tehdään aina kauden aikana seuroissa. Maajoukkueleirillä viimeistellään kunto ja hiotaan enemmänkin taktisia ja teknisiä yksityiskohtia. Kuortaneella pelaajat pystyvät keskittymään olennaiseen, eivätkä työasiat paina mieltä. Kaikesta tekemisestä huokuu huolellisuus.

Kesän Maailmanliiga on hyvä mittari Suomen EM-kunnolle. Se on myös loistava paikka ajaa sisään uusia pelaajia. Viikonlopun kolme loppuunmyytyä maaottelua MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunutta Irania vastaan osoittivat, että joukkue ja fanit ovat hyvin aikataulussa.

”Suomi taistelee loppuun saakka, eikä anna missään vaiheessa periksi.” – Antti Siltala

Maajoukkue aloittaa Maailmanliigan tulevana viikonloppuna Tampereella Belgiaa vastaan. YLE TV2 ja Areena näyttävät kaikki Suomen ottelut suorina lähetyksinä.

• La 23.5. klo 17.00 Suomi-Belgia
• Su 24.5. klo 17.00 Suomi-Belgia

Faneille.com seuraa tarkasti miesten lentopallomaajoukkueen matkaa kohti EM-kisoja ja Rion olympiaunelmaa.

@HeikkiKiiskinen – Kuortane

Kuvat: FIVB