Jatkopaikka Suomelle täyttä realismia MM-lentopallossa

Lentopallon MM-kisat tuovat upeaan suomalaiseen palloilusyksyyn hienoa väriä. Suomi aloittaa MM-urakkansa B-lohkossa maanantaina. Kuuden joukkueen lohkosta jatkopeleihin ja 16 parhaan joukkoon etenee neljä parasta maata. Tuohon ryppääseen selviytyminen ei ole Suomelle missään tapauksessa mahdottomuus.

Suomi aloittaa kisa vahvaa Kuubaa vastaan. Kuuba on käynyt melkoisen miehistönvaihdoksen neljän vuoden takaisista MM-kisoista, joissa se oli hienosti toinen. Joukkue pelasi kesän Maailmanliigassa lohkossa F, josta se eteni voittajana Kolmosryhmän finaaleihin. Kuuba oli siis sekavassa järjestelmässä laitettu jo ennakkoon lohkoon, josta koko kisaa ei voisi voittaa (Suomen alapuolelle siis). Joukkue on nuori ja fyysinen. Juuri yhtenäisyyden ja yhteisten kokemusten vähäisyys verrattuna Suomeen voi toimia Suomen eduksi. Kisojen avausottelu voi myös näkyä Kuuban otteissa pelin sujuvuuden hakemisena.

Keskiviikon 3.9. vastus on Etelä-Korea. Aasialaiset pelaavat varsinkin hyökkäyskuvioidensa suhteen hieman erilaista lentopalloa eurooppalaisiin verrattuna. Etelä-Korea on erittäin tiukasti puolustava joukkue, joten mitään hyökkäyskilpailua tästä ottelusta ei tule. Suomen vahvat osa-alueet, eli torjunta ja puolustus siivittävät Suomen tässä ottelussa voittoon, kuten kävi näiden joukkueiden kohdatessa kaksi kertaa myös kesän 2013 Maailmanliigassa.

Olli Kunnari tulee näyttämään käpälänsä voimaa (All over press)

Olli Kunnari tulee näyttämään käpälänsä voimaa (All over press)

Ensi viikon perjantaina ei haittaa, jos hävitään. Vastaan tulee koko kisojen suurin ennakkosuosikki eli Brasilia. Brassit jäivät Maailmanliigassa toiseksi, eikä mikään muu kuin voittaminen kelpaa tälle yhdelle koko vuosituhannen menestyneimmälle maajoukkueelle. Hurja ottelutahti kovassa turnauksessa voisi tarjota tässä ottelussa Suomelle jopa miehistön kierrättämiseen, vaikka sitten tuloksen kustannuksella. Jos joukkueen tärkein pelaaja Olli Kunnari on esimerkiksi koko tämän ottelun penkillä, voi valmennusjohdon hyvinkin tulkita priorisoineen seuraavan illan ottelun tätä koitosta tärkeämmäksi.

Brasilia-ottelu pelataan myöhään illalla, ja joukkue on unten mailla parhaimmillaan vasta pitkälle keskiyön jälkeen, ja lauantaina verkon toiselta puolelta katsoo vastaan muutaman tunnin enemmän levännyt Saksa. Saksa on tehnyt viime vuosina tasaista nousua kohti Euroopan ja samalla maailman huippua kohti. Joukkue on fyysinen ja hyvin valmennettu. Saksan Suomea leveämpi pelaajamateriaali on myös mahdollistanut monen pelaajan lepuuttamisen kesällä. Jokainen erä ja piste näistä kahdesta ottelusta ovat plussaa, Suomelle tunnusomaisella tiukassa paikassa kaiken irti saamisella ei voittokaan ole Saksasta mahdoton ajatus.

Viimeiseenkin alkulohkon kamppailuun on toipumisaikaa taas alle vuorokausi. Vastassa on Tunisia, jolla ei olisi tasonsa puolesta esimerkiksi EM-kisoihin mitään asiaa. Kisojen karsintaformaatti vain on semmoinen, että Afrikastakin on totta kai edustus. Ilmiö ei millään tavalla outo verrattuna esimerkiksi jalkapallon MM-turnaukseen. Ihannetilanne olisi, jos Suomella olisi tässä vaiheessa jo varma jatkopaikka, sillä ottelu tarjoaisi jälleen hyvän mahdollisuuden kierrättää kokoonpanoa, antaa avainmiehille lepoa ja pitää penkillä enemmän istuneet pelaajat pelivireessä.

Summa summarum: Minimissään on kaadettava Etelä-Korea ja Tunisia. Lohko on kova, joten ristiin pelaamista tulee tapahtumaan, ja viiden erän pelejäkin tullaan näkemään. Tämä tarkoittaa sitä, että nuo kaksi voittoa eivät välttämättä riitä jatkopaikkaan, eli Saksalta ja Kuubalta tulisi nipistää pisteitä. Niiden arvokkuus käy ilmi lopullisesti ilmi jatkolohkossa, jossa alkulohkojen keskinäisten otteluiden pisteet jäävät voimaan.