Jatkuuko VaLePan eurotaival?

Vammalan Lentopallo on keskiviikkona kovan paikan edessä, kun se kohtaa CEV Cupin vierasottelussa romanialaisen Volei Municipal Zalaun.

Ensimmäisessä osaottelussa VaLePa pyöritteli Zalaun nurin erin 3-1. Jatkopaikkaan, eli kahdeksan parhaan joukkoon pääsyyn, riittää Romaniasta kaksi erävoittoa. Näin VaLePa olisi Euroopan toiseksi korkeimmassa seurajoukkuesarjassa jo kahdeksan parhaan joukossa.

Zalau osoitti vaarallisuutensa viikko sitten viemällä kolmannen erän näytöstyyliin. Erien alut ovat tärkeitä. Kotijoukkuetta ei saa päästää isännän rooliin kentällä. Kultaisen erän varaan ei jatkopaikkaa kannata siis jättää.

Sastamalalaisjoukkueen päävalmentaja Ugis Krastinsilla on selkeä suunnitelma, miten tarvittavat erävoitot vieraskentällä otetaan.

– Oma sideout-peli pitää toimia hyvin. Lisäksi hyvällä syötöllä pidämme vastustajan laitatehot alle 50 prosentin tasolla, Krastins kaavailee.

Romanialaisjoukkue tunnetaan fanaattisesta kotiyleisöstään. Tämä ei kokenutta latvialaisvalmentajaa kuitenkaan pelota.

– Yleisö ja kova meteli ei ole ongelma meille – olemme tottuneet siihen, Krastins kuittaa.

Pieni kiusanteko tavallista

Etelä- ja Itä-Euroopassa on ollut tapana häiritä vastustajan keskittymistä kaikilla mahdollisilla keinoilla. Kotiyleisön käytöksen lisäksi tavallisimpia ennen peliä ovat olleet meluisat hotellit, epämääräinen ruoka sekä kuljetusten viivästyminen.

Keskustellessa asioista kaikki luvataan järjestää, mutta mitään ei kuitenkaan tapahdu. Edellisen kierroksen matka Syroksen saarelle opetti paljon VaLePan joukkueelle.

– Saimme Kreikassa paljon kokemusta näistä asioista. Tähän saakka Romaniassa kaikki on toiminut kuitenkin hienosti, Krastins sanoo.

Tuomaritoiminta voi olla kyseenalaista – varsinkin, jos tv-kamerat eivät ole paikalla. Yleisön paineen alla on helpompi tuomita rajapallot kotiin, kuin kuunnella huutoa ja ottaa vastaan pikkuesineitä.

– Tv-kamerat rauhoittaisivat myös tuomareita, Krastins pohtii.

– Joka tapauksessa olemme valmiita illan peliin.

Laola1.tv näyttää lentopallon europelejä suorina nettilähetyksinä, mutta Volei Municipal Zalaun ja Vammalan Lentopallon välinen ottelu ei kuulu kanavan ohjelmistoon. Livescore keskiviikkona kello 18.00 alkavasta pelistä löytyy täältä.

@HeikkiKiiskinen

Kuva: CEV