Lentopallon Suomen cupissa ”välivuosi”

Syksyn aikana on herännyt keskustelua lentopallon Suomen cupista – tai ennemminkin sen hiljaiselosta. Tänä vuonna miesten cupia ei pelata perinteisellä kaaviolla, vaan se on osa Mestaruusliigan runkosarjaa.

Mestaruusliigan ensimmäisen sarjakierroksen neljä parasta joukkuetta saa suoran paikan ensi helmikuussa Hämeenlinnassa pelattavaan Suomen cupin lopputurnaukseen. Naisten puolella neljä parasta on jo selvitetty perinteisellä cup-systeemillä.

Maajoukkueen tiiviin ohjelman, europelien sekä Mestaruusliigan kolminkertaisen runkosarjan vuoksi on tänä vuonna päädytty poikkeukselliseen ratkaisuun. Kalenterista loppuivat yksinkertaisesti pelipäivät.

Faneille.com selvitti liigajoukkueiden valmentajien mielipiteet Suomen cupin arvostuksesta ja sarjasysteemin oikeudenmukaisuudesta. Asia näyttää kiinnostavan seuroja, sillä kaikki valmentajat vastasivat kysymyksiin muutaman tunnin sisällä.

Tiikerit_JR

Kokkolan Tiikerit juhli viime kaudella tuplamestaruutta.

Millainen on Suomen cupin arvostus tällä hetkellä?

• 5/11 valmentajan mielestä Suomen cupia arvostetaan
• 2/11 valmentajaa antoi tähän neutraalin vastauksen
• 4/11 valmentajan mielestä Suomen cupia ei arvosteta

Suurimmat syyt arvostuksen puutteeseen löytyivät sarjasysteemistä ja puutteellisesta tiedottamisesta. Toki tiedonkulun ongelma voi johtua myös seuran sisäisistä katkoksista. Osalle valmentajista sarjasysteemillä ei ole niin suurta merkitystä.

– Kun pelataan voitosta ja pokaaleista, on aina täysin siinä, toteaa Rantaperkiön Iskun päävalmentaja Jussi Heino.

Onko sarjasysteemi selkeä ja oikeudenmukainen?

• 2/11 valmentajan mielestä systeemi on selkeä ja oikeudenmukainen
• 6/11 valmentajan mielestä systeemissä on jonkin verran epäselvyyksiä
• 3/11 valmentajan mielestä systeemi on erittäin epäselvä ja/tai epätasa-arvoinen

Haasteelliseksi sarjasysteemin tekevät EM-kisojen vuoksi tehdyt otteluiden siirrot sekä koti- ja vieraspelien eri määrät syksyn aikana. Joukkueilla on epäselvyyksiä nyt siitä, mitkä ottelut lasketaan Suomen cupin sarjataulukkoon.

– Systeemi voi olla hyvä tämän kauden pelijärjestelyiden suhteen, mutta ei täysin tasa-arvoinen koti-vieras -eduista johtuen, pohtii LEKA Volleyn päävalmentaja Lauri Hakala.

LauriHakala_LEKA

Lauri Hakalan valmentama LEKA Volley johtaa tällä hetkellä Mestaruusliigaa. (Kuva: LEKA Volley)

Cupin olennaispiirre on aina ollut ykkössarjajoukkueiden kotiottelut liigaporukoita vastaan. Tänä vuonna näitä tapahtumia ja yllätysmahdollisuuksia ei heille ole suotu. Lajin näkyvyyden kannalta huippujoukkueiden jokasyksyiset vierailut pienemillä paikkakunnilla olisivat elintärkeitä.

– Nyt päätetty järjestelmä on selkeä poikkeus aikaisempiin kausiin verrattuna eikä ole jäämässä pysyväksi ratkaisuksi, painottaa Mestaruusliigan toiminnanjohtaja Jussi Jokinen.

Lentopallon Suomen cup 2015

• neljän joukkueen finaaliturnaus järjestetään Hämeenlinnassa 6.-7.2.2016
• naisten välieräjoukkueet: LP Viesti, LP Kangasala, LP-Vampula ja Oriveden Ponnistus
• miesten välieriin selviytyy Mestaruusliigan ensimmäisen kierroksen neljä parasta joukkuetta

YLE näyttää lentopallon Mestaruusliigaa säännöllisesti kanavillaan. Myös Suomen cupin finaaliturnaus televisioidaan.

@Heikki Kiiskinen

Kuvat: Juuso Riponiemi