Kai Liukkonen: ”Kaikki tekeminen tähtää Rioon”

Lämpömittari näyttää ulkona muutamaa pakkasastetta, mutta Salmisaaren beach volley -hallissa olosuhteet ovat kuin Suomen kesä parhaimmillaan. Lämpötila +26 astetta, ei tuulta ja jalkojen alla sametinpehmeä hiekka. Beach Volley Team Finlandin valmistautuminen tulevaan kauteen on täydessä vauhdissa.

– Joulukuun viimeisen turnauksen jälkeen pudotettiin lajiharjoitukset minimiin ja tehtiin kaikkea muuta. Pidettiin myös lomaa ja tarkoituksella otettiin vähän etäisyyttä toisiimme, kertoo päävalmentaja Kai Liukkonen.

Yhteistyössä Lentopalloliiton ja Olympiakomitean kanssa toimiva yksityisrahoitteinen talli tarjoaa maamme parhaille pelaajille mahdollisuuden ammattimaiseen harjoitteluun. Myös Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia on vahvasti mukana toiminnassa mahdollistaen nuorille opiskelun ja urheilun yhdistämisen.

Vuonna 2012 perustetussa ”biitsitallissa” ovat tällä hetkellä mukana naisista Riikka Lehtonen ja Taru Lahti, Anniina Parkkinen ja Essi Hasu sekä miehistä Santeri Siren.

– Normaali viikko sisältää noin kymmenen harjoitusta, joista puolet on lajia, kolme fysiikkaa. Tällä hetkellä teemana on pallokontrolli ja tekniikka, Liukkonen selvittää.

Yhdessä Taru Lahden kanssa pelaavan Riikka Lehtosen siirtyminen lentopallosta beach volleyn pariin ei ole sujunut täysin kivuitta. Vaikeista polvioperaatioista selviytyminen kertoo Lehtosen ammattilaisen kovasta asenteesta ja tavoitteellisuudesta huippu-urheilussa.

– Viime kesä meni todella hyvin Riikan lähtötilanne huomioon ottaen. Urheilufysioterapeutti Juha Koistisen merkitys kuntoutuksessa on ollut valtavan suuri, Liukkonen kiittelee.

– Tyttöjen vahvuus on ehdottomasti hyökkäyspeli. Eniten kehitettävää on syötössä, Liukkonen pohtii.

Kova kilpailu olympiapaikoista

Neljä kansainvälistä turnausvoittoa ottaneet Lehtonen ja Lahti nousivat viime kauden maailman rankingissa jo sijalle 35. Rio de Janeiron olympialaisiin kelpuutetaan 24 paria kahden maapaikan säännöllä.

Suomen beach volley -menestys on ollut lähes koko 2000-luvun ajan Emilia ja Erika Nyströmin harteilla, mutta nyt myös Lehtonen ja Lahti tavoittelevat tosissaan paikkaa vuoden 2016 olympiakisoihin.

– Kaikki tekeminen tähtää Rioon, vaikka meillä on monta hienoa välietappia, kuten European Games, EM-kisat ja Continental cup. Haemme Suomelle myös kahta villiä korttia tuleviin MM-kisoihin, Liukkonen innostuu.

Lajin tulevaisuuden varsinkin Liukkonen näkee valoisana. Yhteistyö lentopallovalmentajien kanssa on yksi menestyksen kulmakivistä.

– Menestys junioreiden arvokisoissa osoittaa, että asioita on tehty oikein. Emme kilpaile keskenään pelaajista, teemme pikemminkin yhteistyötä. Tästä hyvänä esimerkkinä on molempia lajeja huipputasolla pelaava Miro Määttänen.

– Myös Eddy Quinonesin rooli nuorten kanssa on merkittävä, Liukkonen kiittelee.

Päävalmentajan sanoja tukee peräti neljän junioriparin sijoittuminen viiden parhaan joukkoon nuorten arvokisoissa viime kesänä.

Harjoittelua ja valmentautumista ulkomailla

Kai Liukkonen on maamme ainoa beach volleyn ammattivalmentaja. Kehittyminen omalla alallaan vaatii aina verkostoitumista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Suomessa valmennus on keskimäärin hyvällä tasolla ja ”urheilijan polku” -ajattelutapa tukee nuorten kehittymistä.

Biitsin lajitietouden lisääminen onnistuu kuitenkin parhaiten ulkomaisten kollegoiden avulla, Liukkonen täsmentää. Niinpä kolmikko viettääkin koko maaliskuun Etelä-Afrikan lämmössä harjoitellen yhdessä ainakin tshekkiläisten pelaajien kanssa.

Kansainvälisen Lentopalloliiton eli FIVB:n kiertue starttaa huhtikuun lopussa Kiinan Fuzhousta sisältäen 19 osakilpailua ympäri maailmaa. Kalenterin tyhjät viikot täyttyvät Euroopan Lentopalloliiton eli CEV:n turnauksista.

Rio de Janeiron olympiapaikat ovat selvillä ensi vuoden kesäkuun puolivälissä.

Faneille.com seuraa aktiivisesti suomalaisten matkaa kohti suurta unelmaa.

Laola1.tv näyttää suoria lähetyksiä ja koosteita FIVB:n sekä CEV:n turnauksista.

@HeikkiKiiskinen