Miesten Mestaruusliigassa ruuhkaa mitalipeleihin

Keskiviikkona alkava lentopallon miesten Mestaruusliiga näyttää etukäteen ennätystasaiselta. Kokkolan Tiikerit on hallinnut kaksi edelliskautta liigaa suvereenisti. Mestaruuspokaalin kahvaan riittää ensi keväänä muitakin tarttujia, sillä peräti kahdeksan joukkuetta on ilmoittanut tavoitteekseen vähintään mitalipelit.

Faneille.com esittelee lyhyesti joukkueet ja niiden avainpelaajat sekä arvioi sijoitukset runkosarjassa. Sulkuihin on merkitty viime kauden lopullinen sijoitus.

Suosikit

VaLePa Sastamala (2)

Kokoonpanoa katsellessa VaLePa on runkosarjan ylivoimainen voittajasuosikki. Joukkueessa on useita pitkän linjan maajoukkuemiehiä sekä laadukkaita ulkomaanapuja lisätty kotimaisilla lahjakkuuksilla. Myös valmennuksessa puhaltavat uudet tuulet, kun vuonna 2010 oululaisen Sun Volleyn tuplamestaruuteen johdattanut Sami Kurttila hyppäsi kiinni pässinsarviin.

Pelaajabudjetti: 270 000 €

Tavoite: mestaruus

Avainpelaajat: Mikko Esko, Olli Kunnari, Upi Sivula

Arvio: Runkosarjan sijat 1-2

Hurrikaani-Loimaa (3)

Loimaalla muistellaan vieläkin viime kevään dramaattista välieräsarjaa, joka päättyi hakkuri Mohamed Alhachdadin saamaan punaiseen korttiin (video). Pientä lohtua joukkue sai kuitenkin pronssimitaleista, joita se lähtee nyt kirkastamaan. Hurrikaani on VaLePan tapaan erittäin kokenut joukkue. Mestaruus Hurrikaanilta vielä puuttuu, jokohan nyt olisi sen aika?

Avainpelaajat: Matti Oivanen, Mikko Oivanen, Luke Smith (AUS)

Pelaajabudjetti: 180 000 €

Tavoite: loppuottelupaikka

Arvio: Runkosarjan sijat 1-2

lelu2016

Haastajat

Kokkolan Tiikerit (1)

Vaikka Tiikerit menetti kauden päätteeksi kaikki kulmahampaansa, saa se silti jalkeille laadukkaan ryhmän, joka taistelee varmasti mitaleista. Joukkueen tilanne on sama kuin neljä vuotta sitten, kun Tommi Tiilikainen otti Tiikerilauman haltuunsa. Jukka Mäkihannu on vielä tällä hetkellä varsin tuntematon nimi, mutta hänestä tullaan Tiilikaisen tavoin vielä kuulemaan.

Pelaajabudjetti: 350 000 €

Tavoite: mestaruus

Avainpelaajat: Enderwin Herrera (VEN), Antti Ropponen, Conor Eaton (USA)

Arvio: Runkosarjan sijat 3-4

Lentopalloseura Etta (5)

Joutsenlipun alla pelaava oululainen Etta on nyt valmis ottamaan sen yhden askeleen ylöspäin. Olli Kuoksa kasvattaa intohimolla nuoria pelaajia kohti maajoukkuetta ja kansainvälisiä kenttiä. Etta on joukkue, joka korvaa ulottuvuuden ja ulkomaiset tähtipelaajat kovalla asenteella ja taistelutahdolla. Sitä vastaan on ”inhottava” pelata. Potentiaalinen kärkijoukkue.

Pelaajabudjetti: 89 000 €

Tavoite: mitali

Avainpelaajat: Niko Haapakoski, Joonas Jokela, Eetu Pennanen

Arvio: Runkosarjan sijat 3-4

hurrikaanietta2_jr

LEKA Volley (4)

Kuopiolainen LEKA on jatkanut onnistuneesti kalakukkokaupungin lentopalloperinteitä. Toisena liigakautenaan se nousi jo mitalipeleihin saakka. Nyt LEKA takoo täysin kotimaisin voimin, kun neljä yhdysvaltalaispelaajaa vaihtui kotimaisiin nuoriin. Seuran järjestämä LEKA Battle on yksi kauden kovimmista kotimaisista lentopallotapahtumista.

Pelaajabudjetti: 130 000 €

Tavoite: mitali

Avainpelaajat: Akseli Lankinen, Jan Helenius, Samuli Kaislasalo

Arvio: Runkosarjan sijat 5-6

Sampo Volley (6)

Pielavedellä ja Siilinjärvellä kotiottelunsa pelaava Sampo lähtee kauteen uudistuneella ilmeellä. Pitkän linjan lentopallovalmentaja Jukka Tuovinen sekä uusi manageri Antti Siltala haluavat auttaa vuosituhannen alun kestomenestyjän takaisin mitalipeleihin. Virolaiskaksikko Martti Keel – Andrus Raadik on paljon vartijana joukkueen menestyksessä.

Pelaajabudjetti: 130 000 €

Tavoite: mitali

Avainpelaajat: Martti Keel (EST), Andrus Raadik (EST), Aleksi Kaatrasalo

Arvio: Runkosarjan sijat 5-6

chemos_jr

Raision Loimu (8)

Kaikkien aikojen pääsarjatilaston ykkönen vetää vuodesta toiseen Kerttulaan yleisöä, vaikka menestys on kevään 2010 pronssia lukuun ottamatta kiertänyt Raision aika kaukaa. Kesällä verkkoon tarttui melkoinen vonkale, kun kenialaishakkuri Michael Chemos vaihtoi Riennon punamustan asun Loimu perinteiseen oranssiin.

Pelaajabudjetti: 100 000 €

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Ville Juntura, Kirill Borichev, Michael Chemos (KEN)

Arvio: Runkosarjan sijat 7-8

Team Lakkapää (9)

Rovaniemellä on mitalien sijaan maisteltu jäkälää jo neljänä keväänä, kahtena edellisenä jääty jopa pudotuspelien ulkopuolelle. Emäseura Perungan Poikien 70-vuotisjuhlan kunniaksi joukkue mielii takaisin kärkikahinoihin. Ruotsalaishakkuri Fredric Gustavsson teki kovaa jälkeä keväällä ja on paha pideltävä nytkin.

Pelaajabudjetti: 116 000 €

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Arash Dosanjh (AUS), Jouni Palokangas, Fredric Gustavsson (SWE)

Arvio: Runkosarjan sijat 7-8

gustavsson2_perpo

Kuva: Team Lakkapää

Taistelee pudotuspelipaikasta

Pohjois-Karjalan Liiga-Riento

Joensuussa luotetaan edelleen ”Afrikan tähtiin”, sillä jo viime kaudella Rientoa edustanut ruandalainen Fred Musoni sai kaverikseen hakkurin samasta maasta. 205-senttisellä Nelson Murangwalla sekä Joni Savimäellä on kuitenkin kova työ hakata Riento pudotuspeleihin. Muu joukkue on sarjan alempaa keskikastia, mutta äänekäs kotiyleisö tekee Joensuusta vastustajalle pahan paikan pelata.

Pelaajabudjetti: 99 500 €

Tavoite: pudotuspelit

Avainpelaajat: Hiago Garchet (BRA), Nelson Murangwa (RWA), Joni Savimäki

Arvio: Runkosarjan sijat 9-11

Vantaa Ducks

Korson Veto on nyt Vantaa Ducks, jonka kotipesä on edelleen perinteinen Lumo-halli. Suomalainen lentopallo tarvitsisi pääkaupunkiseudulle menestyvän seurajoukkueen. Tätä aukkoa on vantaalaisjoukkue yrittänyt täyttää jo reilun vuosikymmenen ajan. Viitenä edelliskautena KoVe on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle. Uutta nostetta haetaan nyt pitkän linjan lentopallovalmentaja Ismo Tuomisen sekä uuden unkarilaispassarin voimin.

Pelaajabudjetti: 105 000 €

Tavoite: pudotuspelit

Avainpelaajat: Balint Magyar (HUN), Miro Määttänen, Antti Vallin

Arvio: Runkosarjan sijat 9-11

Rantaperkiön Isku

Tamperelaiset koki keväällä kovia muuttotappioita. Iskun joukkueen jättivät mm. maajoukkuemiehet Jan Helenius ja Sauli Sinkkonen sekä yhdysvaltalaispassari Conor Eaton ja hakkuri Samuli Kaislasalo. Perinteinen Pyynikin porukka hankki sarjan kynnyksellä riveihinsä aussipassari Jordan Colottin. Tukena Iskulla on farmijoukkue ykkössarjassa.

Pelaajabudjetti: ei ilmoitettu

Tavoite: kasvattaa nuorista ja halukkaista pelaajista kansainvälisiä pelimiehiä

Avainpelaajat: Jordan Colotti, Sakari Mäkinen, Tapio Toiviainen

Arvio: Runkosarjan sijat 9-11

Lisätietoja joukkueista, otteluohjelma sekä tilastot löytyvät Mestaruusliigan nettisivuilta.

YLE näyttää kauden mittaan kanavillaan parikymmentä runkosarjan ottelua suorana lähetyksenä.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: Juuso Riponiemi