Tshekissä odotellaan jo MM-karsintoja

Antti Poikela päätti laittaa vielä kertaalleen ”all-in” lentopallon suhteen. Hurrikaani-Loimaan ja Pielaveden Sammon riveissä edelliset kaudet pelannut yleismies pakkasi pelikassinsa ja muutti viime kauden päätteeksi osoitteensa Príbramin pikkukaupunkiin, Tshekkiin. Poikelan edustama VK Euro Sitex Pribram pelaa maan pääsarjaa eli Extraligaa.

Faneille.com kyseli Poikelalta Tshekin kuulumisia. Suomalaismies on päässyt seuraamaan aitiopaikalta paikallisten valmistautumista toukokuussa pelattavaan MM-karsintaturnaukseen, josta myös Suomi hakee paikkaa vuoden 2018 MM-kisoihin.

Miten päätös ulkomaille lähdöstä syntyi ja miksi juuri Tshekki?

Ajatus ulkomaille lähdöstä kypsyi pikkuhiljaa viime kauden aikana. Hierojakoulun ja lentopallon yhdistämisen vuoksi viime vuosi oli rankka, mutta kuitenkin pääasiassa hyvä. Hampaankoloon jäi, koska koko ajan oli fiilis, etten saa koko potentiaalia ulos. Niinpä päätin laittaa kaiken likoon ja hakea ulkomaille. Päätös oli täysin oikea näin jälkikäteen ajateltuna. Eteenpäin on menty, ja se oli tänne lähtiessä tavoite.

Monen virityksen jälkeen päädyin Tshekkiin. Tiesin, että liiga on hyvätasoinen ja sen arvostus on nousussa, myös iso rooli keskikastin joukkueessa houkutteli. Kun kuulin Kasper Vuoriselta, että seurassa kaikki toimii, oli päätös lopulta helppo. Kaiken lisäksi Saana (tyttöystävä Saana Koljonen) asuu vain 300 kilometrin päässä.

Mitä muuta kuin treenejä ja pelejä arkeesi kuuluu?

Arki ammattilaisena on melko yksipuolista: treeniä, ravintoa ja lepoa. Vapaa-aikaa on loppujen lopuksi melko vähän. Aikaa kuluu nykyään enemmän myös kehon huoltamiseen. Meillä on pääsääntöisesti kahdet treenit päivässä, sunnuntai on ainoa vapaa. Silloin aika voi käydä pitkäksi, koska Pribram on pieni kaupunki. Praha on onneksi lähellä, joten sinne pääsee helposti. Saksassa pyrin käymään aina kun mahdollista eli käytännössä lauantaina kotipelin jälkeen ajelen autolla Saksan maalle ja maanantaina sitten takaisin.

Millainen on Tshekin liigan taso esimerkiksi Suomeen verrattuna?

Liigan taso on yllättävän kova. Täällä on paljon hyviä ja tasaisia joukkueita, joista muutamalla on selvästi kovempi materiaali. Toisena oleva (Tiikerit CEV Cupista pudottanut) Karlovarsko voitti juuri Venäjän Superliigajoukkue Gazprom Ugra-Surgutin vieraissa 3-1 ja liigassa kuudentena oleva Dukla Liberec pelaa Mestareiden liigaa. Tshekin Extraligan taso on lähellä Mestaruusliigaa, yksilöt ovat yleisesti kovempia. Myös ulkomaalaisten määrä on kasvussa ja taso kuulemma tänä vuonna kovempi kuin aikaisemmin.

Millainen on sarjan ja joukkueesi pelityyli? Entäpä harjoitukset?

Syöttö ja torjunta ovat isossa roolissa. Riskejä otetaan enemmän syötössä ja hyökkäyksessä. Meidän joukkue tekee syötössä vähiten virheitä koko liigassa, mutta torjuntatilastossa ollaan korkealla. Myös puolustuspelimme vahvaa ja helpolla meitä vastaan ei saa pisteitä. Pidän erityisesti joukkueemme taisteluilmeestä.

Materiaali ei ole kauhean laaja, mutta ratkaisijoita löytyy riittävän tasaisesti. Joukkueessa on neljä ulkomaalaista. Treeneissä porukkaa on vaihtelevasti (10-12), mutta siitä huolimatta valmentaja saa pidettyä tosi laadukkaita treenejä. Valmentajalle (Martin Kop) iso peukku – yksi minun urani parhaista. Treenataan kovaa, mutta fiksusti.

Kuinka iso laji lentopallo on Tshekissä?

Lentopallon suosio on kasvussa, esimerkiksi Pribramissa laji on menossa jalkapallon edelle. Peleissä käy porukkaa muutamasta sadasta tuhanteen. Meillä katsojamäärät ovat nousussa, 700–800 henkeä saa pienessä ja tunnelmallisessa hallissa aikaiseksi hyvän meiningin.

Mikä on maan seuratuin urheilu- tai joukkuelaji?

Yleisesti Tshekissä jääkiekko on ehdoton ykkönen. Sitten tulevat jalkapallo, koris ja lentis varmaan aika samalla tasolla. Myös salibandy on nousussa.

Ajatuksia uran jatkosta – entäpä beach volley?

Tällä hetkellä nautin jokaisesta päivästä, treenistä ja pelistä, joten en näe mitään syytä, miksi en haluaisi tai pystyisi jatkamaan ammattilaisuraa ulkomailla. Myös loukkaantumisilta on vältytty, mikä on mahdollistanut kehittymisen. Panostaminen treenaamiseen ja väljempi pelitahti ovat siis tehneet tehtävänsä. En halua kuitenkaan kiirehtiä jatkosuunnitelmien kanssa, vaan menen päivän kerrallaan.

Beach volley on edelleen lähellä sydäntä. Tuntuu, että palo hiekalle voimistuu vuosi vuodelta. Haaveilen myös siitä, että jossain vaiheessa olisi mahdollista laittaa kaikki peliin myös biitsin puolella ja katsoa mihin rahkeet oikeasti riittävät. Ensi kesänä pelaamme SM-kiertueella yhdessä Teppo Pulkkisen kanssa. Tavoitteena olisi päästä pelaamaan myös joku kansainvälinen turnaus.

Mitä mieltä Tshekissä ollaan tulevista MM-kotikarsinnoista?

Tshekillä on hyvät saumat mennä ainakin jatkokarsintaan. Maajoukkueessa on samanlainen noste kuin liigassakin, noin puolet maajoukkuemiehistä pelaa ulkomailla, loput omassa liigassa. Kotikenttä ja -yleisö antavat joukkueelle varmasti lisää virtaa. Täällä jo vähän odotellaan ”Suomi-Tshekki -finaalia”.

Tshekin Karlovy Varyssa 24.–28. toukokuuta järjestettävässä miesten MM-karsintaturnauksessa pelaavat isäntämaan ja Suomen lisäksi Espanja, Ruotsi, Kypros ja Pohjois-Irlanti. Turnauksen voittaja selviytyy vuoden 2018 Italian ja Bulgarian MM-kisoihin, kakkonen heinäkuussa pelattaviin jatkokarsintoihin. Otteluohjelma (Pool F) julkaistaan maaliskuun aikana.

Matti Hietasen (takana keskellä) edustama Kladno juhli helmikuussa Tshekin Cupin voittoa (kuva: cvf.cz)

Tshekin Extraligan tilanne (2 kierrosta jäljellä)

 1. Kladno 52 (Matti Hietasen joukkue, voitti Tshekin Cupin)
 2. Karlovarsko 44 (CEV Cupissa 8 parhaan joukossa, pudotti Kokkolan Tiikerit)
 3. Budejovice 36 (pelasi CEV Cupissa)
 4. Brno 35 (pelasi Challenge Cupissa)
 5. Pribram 35 (Antti Poikelan joukkue)
 6. Liberec 33 (pelasi Mestarien liigassa, pudotti Kokkolan Tiikerit)
 7. Ostrava 32
 8. Benatky 24
 9. Odolena Voda 24
 10. Zlin 23
 11. Prague 20
 12. Usti 2

Kahdeksan parasta joukkuetta pudotuspeleihin.

Teksti ja kuvat: Heikki Kiiskinen ja Antti Poikela