VaLePa hyvässä eurovauhdissa

Lentopallon europeleissä ratkotaan jatkopaikkoja kevään kierroksille. Miesjoukkueistamme parhaiten on pullat uunissa CEV Cupissa, jossa Vammalan Lentopallo voitti kotonaan kreikkalaisen Foinikas Syroksen puhtaasti 3-0. Ensi keskiviikkona pelattavassa toisessa osaottelussa on panoksena paikka 16 parhaan joukkoon.

VaLePan peli on palautunut pikku hiljaa raiteilleen alkusyksyn loukkaantumisten jälkeen. Passari Mikko Esko on toipunut pohjevammastaan pelikuntoon. Akillesjännevaivaisen Urpo Sivulan tilalle hankittu Jesus Chourio alkaa löytää yhteisen jyvän muun joukkueen kanssa. Venezuelalaisesta povataankin Sastamalan eurounelman pelastajaa.

chourio_cev

Venezuelan maajoukkuehakkuri Jesus Chourio auttaa VaLePaa euromenestykseen.

Tiikerit tarvitsee ehjän Lelun

Kokkolan Tiikereilläkin oli mahdollisuus jysäyttää todellinen europommi, mutta Venäjän Superliigan Gazprom-Ugra Surgut oli vahvempi erien lopuissa ja haki Kokkolasta lopulta 1-3 -vierasvoiton. Tiikerit on kovan paikan edessä viikon kuluttua Siperiassa pelattavassa toisessa osaottelussa.

Lelu Ojansivu on taistellut koko syksyn mykoplasmaa vastaan, eikä tiikerihakkurin pelikunto ole vieläkään entisensä. Nuori Antti Ropponen on tuurannut Ojansivua kiitettävästi, mutta Euroopan huippuja vastaan joukkue tarvitsee ehjän Lelun.

ropponen_cev

Tiikerihakkuri Antti Ropponen on esiintynyt vakuuttavasti syksyn peleissä.

Tavoitteena Mestarien liiga

Suomella on tällä kaudella täysi edustus CEV:n eli Euroopan Lentopalloliiton sarjoissa. Neljän mies- ja neljän naisjoukkueen kiintiö kannattaa täyttää, mikäli tulevaisuudessa mielitään pelata Mestarien liigassa.

Kahdeksasta suomalaisesta europelijoukkueesta vain VaLePa voitti toisen kierroksen ensimmäisen osaottelun. Muilta vaaditaan todellista venymistä toisissa peleissä, mikäli kevätkierroksille halutaan edetä.

Mestarien liigan paikka näyttääkin tulevaisuudessa olevan enemmän villien korttien varassa.

Akikuvaa.com

LP Salo pelasi viime kaudella naisten Mestarien liigassa.

Vieraspeleissä vaikeaa

Suomalaisjoukkueet ovat venyneet euroyllätyksiin yleensä vain kotiotteluissaan. Vieraspelit sen sijaan ovat aina olleet keskimääräisen vaikeita. Perungan Pojat kaatoi vuosituhannen alussa Lapin Urheiluopistolla niin italialaisen Lube Maceratan kuin venäläiset Iskra Odintsovon, Lokomotiv Jekaterinburgin ja Belgorodinkin.

– Jotenkin joukkueet vaan löytävät askelmerkit omassa hallissa paremmin kohdalleen. Syöttö on usein kotikentällä selkeästi parempi, pohtii PerPoa Odintsovon kaadossa valmentanut Ismo Tuominen.

Rovaniemeläisjoukkueen europelien kotisaldo on hienoa luettavaa – 24 ottelua, joista 17 voittoa. Vieraissa sen sijaan PerPolla on ollut synkkää – 21 ottelusta vain kolme voittoa. Kautta aikojen suomalaistenjoukkueiden voittoprosentti europelien vieraskentillä on noin 30.

– Suomalaisilla pitäisi olla enemmän itseluottamusta, kun lähdetään europeleihin. Viime vuosina on tullut todella vähän ”ihan oikeita isoja jatkopaikkoja”, nykyään Raision Loimua valmentava Tuominen ruotii.

Lentopallon eurocupit

Laola1.tv näyttää viikoittain lentopallon eurocupeista suoria nettilähetyksiä. Mukana ohjelmassa on myös suomalaisjoukkueiden pelejä.

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV