Jarkon jäähyväiset Wimbledonille – kaatuuko toinen konkari Lleyton Hewitt?

Jarkko Niemisen uran viimeinen Wimbledon-turnaus käynnistyy maanantaina. Kuva: AOP

Kesä, lomat, helteet ja Wimbledon. Ehkäpä kaikkien aikojen legendaarisin tennisturnaus Wimbledon käynnistyy jälleen maanantaina. Suurimmat suosikit löytyvät tuttujen nimien joukosta ja pitäisimme suurena yllätyksenä, mikäli voitto karkaa kolmikon Novak Djokovic-Andy Murray-Roger Federer ulkopuolelle. Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu ainoaan tennisässäämme Jarkko Niemiseen, joka tiedotti viime viikolla uransa päättyvän tähän kauteen.

Mestari neljän suuren joukosta

Wimbledonissa suosikit löytyvät tuttujen nimien joukosta. Yllättävän tappion Ranskan avointen finaalissa Stan Wawrinkalle kärsinyt, maailmanlistan ykkönen ja Wimbledonin hallitseva mestari Djokovic vältti kaaviossa ennakkoon pahimmat vastustajansa, ja tie vähintään välieriin vaikuttaa selviöltä.

Myöskään nurmikenttien erikoismiestä, 15 nurmitittelin Roger Federeriä ei sovi unohtaa. Federer on hävinnyt nurmella pelaamastaan 155 ottelusta vain 19. Mestaruuksia pelkästään Wimbledonissa mies on kaapinut seitsemän, viimeisimmän vuonna 2012, jolloin finaalissa kaatui Murray. Viime vuonna Federer selvisi jälleen miesten kaksinpelin finaaliin, mutta tuolloin Djokovic oli parempi erin 3-2 (6–7(7–9), 6–4, 7–6(7–4), 5–7, 6–4).

Britti Murray lähtee nostamaan kansallista hurmosta kotiyleisönsä edessä, mutta tie on kivinen. Mikäli miehen mielii raivata tiensä välieriin saakka, on hänen kaadettava Wimbledonin kaksinkertainen mestari Rafael Nadal. Nadalin peli oli kaukana parhaasta Ranskassa, mutta espanjalaista ei koskaan pidä laskea ulos mistään turnauksesta, ei vaikka tällä kertaa hän lähtee selvänä haastajana.

Oman roposeni sijoittaisin finaaliparille Djokovic-Federer. Djokon turnauskaavio on suosiollisempi, enkä usko hänen kompastuvan toista kertaa näin lyhyen ajan sisällä, ainakaan ennen finaalia. Federer kohdannee välierissä voittajan ottelusta Murray-Nadal, ja uskon sveitsiläisen vievän nurmella pidemmän korren molemmista pelaajista.

Kumpi laulaa kauniimmin?

Uutiset Niemisen lopettamisesta ovat kiirineet tennismaailman tietoisuuteen, ja Niemisellä on riittänyt onnittelijoita ja selkääntaputtelijoita vihreillä nurmikentillä. Avauskierroksella Nieminen kohtaa toisen kokeneen ketun, Australian Lleyton Hewittin. 

Niemisen tapaan myös Hewitt on lopettelemassa uraansa, joidenkin lähteiden mukaan ensi vuoden Australian avointen turnaukseen. Ottelussa nähdään siis mitä todennäköisimmin kahden kokeneen ja pidetyn pelaajan joutsenlaulu, jossa toinen hyvästelee Wimbledonin nurmikentät.

Hewitt on kertaalleen onnistunut nappaamaan Wimbledonin voiton (2002). Tänä vuonna tahti on ollut vaatimatonta, Hewitt on pelannut vain kuudessa turnauksessa ja mies on voittanut vain yhden ottelun, Australian avointen avauskierroksella kaatui Kiinan Ze Zhang (ATP-187).

Nieminen on urakoinut tänä vuonna 29 ottelua, ja voittojakin on tullut mukavat 15. Paras menestys tuli Australiassa, jossa Nieminen tippui Wawrinkalle neljännesvälierissä. Wimbledonissa Nieminen on parhaimmillaan selviytynyt kerran kahdeksan parhaan joukkoon (2006).

Kaksikko on kohdannut toisensa viidesti vuosien saatossa ja joka kerta Hewitt on poistunut kentältä voittajana. Wimbledonissa yhteisellä menneisyydellä ei ole väliä, vaan päivän kunto ratkaisee. Molemmat selvisivät viime vuonna toiselle kierrokselle, johon molemien osapuolten matka myös tyssäsi.

Maanantain jälkeen jomman kumman matka Wimbledonissa jatkuu, ainakin vielä yhden ottelun ajan. Molempien hienojen pelaajien ura lähestyy loppuaan, joten odotettavissa on kaikkensa kentälle jättävien pelaajien tunteikas taistelu.

Minä uskon Niemiseen.

Myös kerrointen valossa Jarkon saama 2.45 (NordicBet) on houkutteleva, joten muutaman jätskitötterön verran euroja siihen aion myös sijoittaa. Kohteeseen pääset käsiksi tästä!

Ottelu alkaa noin klo 15.30. Niemisen otteita voit seurata MTV 3 Sport 1 -kanavalla, C More Tenniksellä ja MTV Katsomo -palvelussa. 

Muista myös NordicBetin Wimbledon-kampanja, josta voit voittaa lipun syyskuussa pelattavaan US Openiin!