Kommentti: Haloo Urheilugaala, huomioikaa tämä suomalainen urheilusankari!

Tällä kaudella MotoGP:n MM-sarjassa tositoimissa nähty ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio on oman lajinsa valovoimainen suomalaissoturi.

Perinteisten suomalaisten menestyslajien ulkopuolelta tulevat urheilijat ovat olleet viime vuosina hyvin esillä. Esimerkiksi yleisurheilun ja maastohiihdon lisäksi tapetilla ovat olleet kilpapyöräilijä Lotta Lepistö, tenniksen nelinpelaaja Henri Kontinen ja nuori koripallovirtuoosi Lauri Markkanen.

Vaikka joidenkin urheilulajien edustajien saamasta arvostuksesta aina silloin tällöin keskustellaan, koko kolmikko on noteerattu mediassa hyvin. Joku on saanut ehkä enemmän mediahuomiota ja joku toinen taas vähemmän mutta kuitenkin.

Tänä vuonna lajissaan on tullut taas hyvin esille urheilija, joka jää suomalaisessa urheilukeskustelussa vähälle huomiolle. Nyt puhutaan urheilijasta, jonka pitkää ja merkittävää uraa kansainvälisissä ympyröissä voitaisiin miettiä yleisesti paljon enemmänkin.

Mika Kallio on nimittäin päässyt ajamaan tällä kaudella muutaman kisan ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan kuninkuusluokassa MotoGP:ssä. Sarjassa kisakuskina vuosina 2009 ja 2010 kaasutellut KTM-kuski on saanut kisata tänä vuonna villillä kortilla kolmessa kisassa, joissa kahdessa Kallio on taistellut upeasti top10-sijoista ollen kymmenes ja yhdestoista.

Valkeakoskelainen oli myös selvästi edellä Bradley Smithiä, joka on toiminut tänä vuonna KTM:n kisakuskina. Vaikka heikosti vetänyt britti saakin pitää paikkansa ensi vuonna, pian 35 vuotta valkeakoskelainen nähtäneen silti joissakin kisoissa villin kortin kuskina.

Jotta miehestä saisi jonkinlaisen otteen urheilijana, pitää mennä ajassa hieman taaksepäin. Vaikka maailmanmestaruus on jäänyt Kalliolta uupumaan ja MotoGP-ympyrä aikoinaan tyssäsikin pitkäksi aikaa, menestysnäkökulmasta Kallion ura on ollut todella loistelias.

Vuosina 2005 ja 2006 hän oli junioriluokassa 125-kuutioisissa hienosti hopealla kuten niin ikään myös kolme vuotta sitten Moto2-sarjassa. Motokakkosia edeltävässä 250-kuutioisissa Kallio on ollut puolestaan pronssilla.

Neljä MM-sarjan top3-sijoitusta sekä 16 voittoa ja lähemmäs 50 palkintosijaa kertovat äärimmäisestä tasaisuudesta näiden luokkien huippukuljettajien seassa. Vaikka voitot tuntuvat määrittävän suomalaisessa urheilussa paljon, Kallion pitkäkestoinen menestys on hatunnoston arvoinen teko.

Kallion tasaisen kovaa menestystä korostaa entisestään se, että muilla suomalaiskuljettajilla on ollut hankalaa ylipäätänsä pysyä MM-sarjan alemmassa luokassa (tätä nykyä Moto3) mukana. Lupaava Niklas Ajo koitti muutaman kauden ajan vauhtiansa tuossa sarjassa, mutta pyristely päättyi kaksi vuotta sitten. Puolestaan 17-vuotiaalla Patrik Pulkkisella on ollut tällä kaudella suuria vaikeuksia, ja miehen jatko sarjassa onkin ensi kauden osalta epävarmaa.

Kyseiset esimerkit alleviivaavat, kuinka komean uran Kallio on ratamoottoripyöräilijänä saavuttanut. MM-sarjassa uran luominen ei ole itsestään selvyys puhumattakaan menestyksekkäästä ansioluettelosta.

Kun Kallio on ollut 2000-luvulla ratamoottoripyöräilyn saralla hyvin ainutlaatuista ainesta, voisiko vaikka Urheilugaalan raati muistaa Kallion kansainvälisesti hienoa ja pitkään kestänyttä uraa lähivuosina?

Kuva: AOP