Tero Pitkämäki palasi Vuoden Urheilijaksi: ”Oli huikeaa, kun heitto alkoi kulkea!”

Tero Pitkämäki Uuno kädessä kultasateessa.

Tero Pitkämäki Uuno kädessä kultasateessa. (Lehtikuva)

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki oli Urheilugaalan kuningas voitettuaan Vuoden Urheilija –palkinnon toisen kerran urallaan. Monta hankalaa vuotta läpikäynyt heittäjä oli erittäin otettu valinnastaan. Pitkämäki päätti monta äänestyksessä vuotta kestäneen naisten ylivallan. Pitkämäki oli myös edellinen Vuoden Urheilijaksi valittu mies ennen Satu Mäkelä-Nummelaa, Aino-Kaisa Saarista, Minna Kauppia, Kaisa Mäkäräistä ja Tuuli Petäjä-Siréniä.

MM-hopeamitalistilla on aikaa myös jutella median kanssa ennen valintaansa ja sen jälkeen.

Kärjessä oli muitakin hyviä miehiä. Tämän palkinnon olisi voinut antaa kenelle tahansa heistä! Tämä on iso asia minulle, vähintään yhtä iso kuin kuusi vuotta sittenkin. Nyt arvostan tätä ehkä vielä lisääkin. Mukana oli kovia ehdokkaita. Toki 2007 oli mukana maailmanmestarit Virpi Kuitunen ja Kimi Räikkönen. Oli hienoa voittaa silloinkin.

Täydellinen kausi oli lähellä viime vuonna?

Olisi ollut kruunu kaudelle, jos heitto olisi kantanut MM-finaalissa 11 senttiä lisää. Olen tyytyväinen kauteen. Harjoitus- ja kilpailukausiin mahtui monia hyviä hetkiä.

Kausi oli aika vuoristoratamainen, eikö vain?

Kauteen sisältyi draamaa, mikä teki kaudesta ikimuistoisen. Oli yksi hienoimmista hetkistä palata kilpakentille (leikkauksen jälkeen). Loppukauden kilpailutkin olivat hienoja. Takana oli monta vaikeaa vuotta, mutta viime kaudella alkoivat palaset loksahdella kohdilleen. Hienoa, että saavutuksia arvostetaan näin korkealle.

Mitkä asiat osuivat kohdilleen viime kesänä, että tämä menestys oli mahdollista?

Harjoittelun rytmitys oli yksi asia. Harjoittelun määrää viilattiin vähemmäksi. Fysiikka alkoi toimia paremmin ja sitä kautta heittotekniikkakin alkoi toimia. Kulunut vuosi oli huikea, kun yhtäkkiä heitto alkoikin kulkea.

Loppukautesi olikin sitten yhtä nousukiitoa.

Kunto nousi loppusyksynkin ajan. Huippukunto ei ehtinyt ihan MM-kisoihin, vaan huippu tuli 1-2 viikkoa MM-kisojen jälkeen. Ihan hyvään kuntoon toki ehdin sinnekin.

Olet juuri palannut Karibialta, millaista siellä oli treenata?

Lämpötila oli 30:n paikkeilla. Hyvää se teki. Keskityin heittämiseen paljon. Juostua ja hyppelyä tuli tehtyä paljon. Voimatreeniä tein vähemmän. Keskityin paljon myös liikkuvuuden treenaamiseen. Se on yksi tämä kauden teemoista.

Millainen ohjelmasi on tästä eteenpäin?

Olen kuukauden verran kotimaassa ja sitten lähden viideksi viikoksi Etelä-Afrikkaan. Siellä treenataan ulkona heittämistä. Huhtikuun puolivälissä lähden vielä leirille Portugaliin kahdeksi viikoksi. Shanghain Timanttiliigassa (17.5.) palaan viimeistään kilpakentille. Viime vuonna heitin yhden kisan maaliskuussa, mutta sen kisan suhteen en ole tälle kaudelle vielä tehnyt päätöstä.

Millä tavoitteilla lähdet kauteen?

Lähden hakemaan 90 metrin kaarta ja EM-kultamitalia. EM-kisat on iso kisa. Se on kauden pääkilpailu. En ajattele, että kyseessä olisi millään lailla välikisa. Vuosia ei ole liikaa. Pitkät kaaret ovat kauden pääteema.

Tiedossa on, että saatte avovaimosi Niina Kelon kanssa perheenlisäystä kesällä. Miten uskot tämän vaikuttavan kauteen?

Se saattaa vaikuttaa kilpailukalenteriin, mutta en ole miettinyt asiaa. Eugeneen (Timanttiliigan osakilpailuun) ei ehkä lähdetä. Tämä voi rajoittaa reissaamista, ja kilpailen ehkä vähän aiempaa enemmän Suomessa. Emme tiedä, onko kyseessä tyttö vai poika, enkä sitä medialle kertoisi, vaikka tietäisimmekin (naurua).

Viime kaudella näimme julkisuudessa ensimmäistä kertaa paljon aiempaa rentoutuneemman Tero Pitkämäen. Tunnut jatkavan samoilla linjoilla?

Auttaahan se, kun keihäs lentää ja harjoituksissa kaikki kulkee. Ei silloin motivaatiota tarvitse paljoa hakea.

Joko Rion olympialaiset ovat ajatuksissa?

En ole antanut Rion tulla vielä mieleen lainkaan. Menen vuoden kerrallaan. Minulle on nyt parempi mennä niin.