Suomi selvitti tiensä salibandyn MM-kisoihin

Ensikertalainen Lauri Stenfors valittiin turnauksen All-starsiin. Kuva: Floorball Super Shop

Suomen ensikertalainen Lauri Stenfors valittiin turnauksen All-starsiin. Kuva: Floorball Super Shop

Vuonna 2014 koripallo-, lentopallo-,  jääkiekko- ja salibandymaajoukkueet pelaavat lajiensa MM-kisoissa. Viimeisimpänä paikan MM-kisoihin selvitti Suomen miesten salibandymaajoukkue, joka raivasi odotetusti tiensä joulukuussa Göteborgissa pelattaviin MM-kisoihin. Suomen ylivoimasta MM-karsinnoissa kertoo maaliero, joka oli viiden ottelun jälkeen 103-6. Moni on kyseenalaistanut karsinnat, mutta nuoren lajin eteenpäin viemiseksi karsinnat ovat hyvä tapa näyttää pienille maille missä huiput tällä hetkellä menevät. Täytyy muistaa, että kansainvälinen salibandylajiliitto IFF on ollut olemassa vasta vajaat 30 vuotta, ja tämän takia erot kovien ja heikompien maiden välillä ovat vielä suuret.

Suomi voisi leimata ja useammankin MM-kisapassin. Ykköskenttä muodostuu karsintojen pistepörssin voittaneen Jani Kukkolan (11+21=32) ympärille. Laidoilleen hän saa Lauri Kapasen ja todennäköisesti Mika Moilasen. Ykköskentän puolustusta johtaa Tatu Väänänen. Väänäsen pakkipari on vielä auki ja siihen ovat tyrkyllä hyvin karsinnoissa pelannut Lauri Stenfors ja pelikuntoon palaava Jonne Junkkarinen. Kakkoskentän tulee muodostamaan kokeneet kehäketut Tero Tiitu-Mika Kohonen-Rickie Hyvärinen; Janne Lamminen-Juha Kivilehto. Kolmoskentässä paikkoja on vielä auki. Keskushyökkääjä Oscar Hännisen laidoille kovimmin tyrkyllä on Salibandyliigassa hurjaa jälkeä tehnyt Jami Manninen. Kolmoskentän vasempaan laitaan olisi optimaalisinta löytää tehokas rightinpuolen hyökkääjä. Maalivahtikaksikkona kisoissa pelaavat todennäköisesti Eero Kosonen ja Tomi Ikonen, haastajana Jarno Ihme. Muut paikat joukkueessa ovat vielä auki. Puolustukseen vapaita paikkoja on auki vielä ainakin kolme. Haastavinta on löytää tehokkaita puolustajia, jotka pystyisivät tuottamaan puolustuspään velvoitteiden lisäksi tehoja hyökkäyspäässä. Ruotsi saa kisoihin kolme erittäin tehokasta kentällistä, joiden puolustajat pystyvät tuottamaan tarvittaessa tehoja hyökkäyspäässä. Seuraava näytöpaikka maajoukkueessa pelaajille on 24.-27.4. Tsekissä pelattavassa EFT-turnauksessa. Tsekissä vastustajat kovenevat huomattavasti karsintaturnauksesta ja pelajien todellinen taso pääsee testiin. 

Karsintaturnauksessa Suomen parhaimpiin pelaajiin kuului ensikertaa Suomen paidan ylleen pukenut SSV-puolustaja Lauri Stenfors. Ennakkoluulottomasti ykköskentässä pelannut Stenfors antoi hyvät näytöt MM-kisoja varten ja nuori puolustaja onkin varmasti erityisessä tarkkailussa kevään ratkaisupeleissä. Stenfors valittiin kisojen All-star kenttään yhdessä Suomen Jani Kukkolan ja Lauri Kapasen kanssa.

Faneille.com haastatteli Stenforsia onnistuneen turnauksen jälkeen.

Miltä ensimmäiset pelit maajoukkuepaidassa tuntui?

Hyvältä tuntui, tottakai ennen ensimmäistä starttia pientä jännäriä, mutta nopeesti pääsi peliin mukaan.

Pelasit pääasiassa ykköskentässä, oliko kivaa ja saitko hyviä vinkkejä kokeneilta pelaajilta?

Kivaa oli. Pääasiassa Väänäsen Tatun kanssa tuli vedettyä paria koko viikko ja hyökkäyksessä nimiä Kukkola-Kapanen, niin ei siihen lisäystä tarvi. Helppoa oli pelata ja pikku vinkkejä sateli.

Miten turnaus ja reenit sujuivat?

Turnaus sujui hyvin. Kova paketti, 5 päivää viisi peliä plus 2-3 reeniä.

Iskit kivat tehot, oletko nyt tehopelaaja?

Tottakai!

Mitä mieltä karsinnoista ja Puolan turneen tunnelmasta?

Aluksi funtsin, että mimmonen setti mahtaa tulla, mutta kaikenkaikkiaan huikea tapahtuma. Katsojat/järjestäjät teki uskomatonta duunia mitä ei ainakaan vielä Suomessa ole vastaan tullut. Korvat vieläkin jumissa kovasta kannustuksesta.

Salibandyn MM-kisat Ruotsin Göteborgissa 5.-12.12 2014.