Ennakko: Kempeleen kiri ei riitä pudotuspeleihin

Oulun Lipon ja PattU, Raahen ohellle miesten Superpesikseen pohjoispohjanmaalaista väriä tuo alkavalla kaudella Kempeleen Kiri. Viime syksynä Tampereen Manse PP:n nousukarsinnoissa puhtaasti voitoin 3–0 kaatanut joukkue lähtee historiansa ensimmäiseen kauteen miesten Superpesiksessä haastajan asemasta.

Muutokset

Kuten odottaa sopi, ovi kävi tiuhaan KeKin pukukopissa. Naapuriseura Oulun Liposta saapui ikivihreä Antti Vihtkari, Sotkamosta nuori etenijä ja etukenttämies Onni Määttä ja Kuopiosta (ykköspesis) Kimmo Lukkari lyöjäosastoa tukemaan. Lähtöpuolella olivat kopparipari Hannu IkonenSamuli Ranta sekä kesken kauden värvätty Pertti MäkeläSami Lassila siirtyi myös taustalle, naisten joukkueen pelinjohto- ja valmennustiimiin.

Jo viime kaudella KeKin paidassa esiintyneille Juhani ja Eetu OjalalleMatti Pellikalle ja Aki Hanhelalle on luvassa ainakin alkukaudesta roolia myös räpylä kädessä. Lisäksi Jarkko Hyry päätti kevään kynnyksellä liittyä takaisin joukkueen vahvuuteen.

Ulkopeli

Kempele tarvitsee tervettä Jyri Kyllöstä. © Kempeleen Kiri

Kempele tarvitsee tervettä Jyri Kyllöstä. Kuva: Kempeleen Kiri

Pyörittipä Kirin ulkopeliä miten päin tahansa, on vaikea nähdä Sinisestä laguunista hyökkäävän joukkueen täyttävän Superpesiksen ulkopelivaatimuksia täysimittaisesti millään osa-alueella. Ykköspesiksessä Kempeleen puolustuspelaaminen oli sarjan toiseksi pitävintä heti Lipon jälkeen kunnioitettavalla neljän päästetyn juoksun runkosarjakeskiarvolla, mutta nyt vastustajat ovat aivan toista luokkaa.

Koppariksi hankitun Jani Moilasen kausi on ilmeisesti ohi polvivamman takia, eikä kokenut Jyri Kyllönenkään ole pelannut kevään viimeisissä harjoituspeleissä. Näillä näkymin takakentällä aloittavat Pellikka ja Juhani Ojala. Paperilla arvioituna kaksikko on huomattavasti heikompi kuin viime kauden vastaava Ranta-Ikonen.

Lukkari Jani Lassila on ollut pätevä kaveri ykköspesistasolle, mutta miten mies kestää vertailun huipulla? Oman mausteensa tuo Lassilan peluuttaminen kärkietenijän roolissa, mikä voi tuoda omat haasteensa keskikesän härkäviikoilla. Apuja ulkona tarvitaan Hanhelalta ja Määtältä, jotka yrittävät siivota etukenttää parhaansa mukaan.

Kun linjakaan ei kestä vertailua pahimpiin kilpakumppaneihin, me povaamme Kempeleelle varsin vaikeaa kautta räpylä kädessä. Kotikentällä, Sarkkirannan Sinisellä laguunilla, apuja tulee kauden alla vaihdetusta uudesta hiekkatekonurmesta. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, alusta on hidas ja pehmeä, mikä osaltaan pitää juoksumäärät alhaalla ja antaa kempeleläisille kotietua.

Sisäpeli

Pitäisi mennä posin kautta, mutta Kempeleen sisäpelin kohdalla se on todella vaikeaa. Kärkitrio Lassila-Savikoski-Määttä on kohtalaisen katsomaton kortti Superpesisjoukkueen ykköskärkeen. Jalat käy ja maisema vaihtuu kolmikolla puolikohtalaiseen tahtiin, mutta allekirjoittaneella on todella suuret epäilykset vaihtolyöntirepertuaaria kohtaan: Riittävätkö jalat pienillä vaihtamiseen kun kovien lyöntien uhka on lähes olematon? Ja mitä tekee Savikoski alkukaudesta kun pomppu ei nouse? Toivon olevani tässä täysin väärässä, sillä mikään ei olisi hienompaa kuin nähdä nousijajoukkueen vastuunkantajien onnistuvan.

Kokenut kettu Vihtkari purkaa varmasti 2-tilannetta ja lyöjäpuolella Pellikka, Lukkari ja Jarmo Viittanen upottelevat kyllä palloa väliin kiitettävällä prosentilla. 0- ja 1-tilanteet sen sijaan muodostavat Kempeleen akilleen kantapään.

Sijoitus

Sarkkirannan uusittu pesäpallostadion isännöi tällä kaudella niin naisten kuin miesten Superpesistäkin. Sinisellä laguunilla ollaan varmasti tyytyväisiä, jos sarjapaikka säilyy karsimatta. Tämä tarkoittaisi sitä, että runkosarjassa pitäisi sijoittua 11. parhaan joukkoon. Tämä vaatisi Kiriltä onnistumisia pahimpia kilpakumppaneita, Seinäjoen JymyJusseja, Pattijoen Urheilijoita ja Kankaanpään Mailaa vastaan ja venymistä myös tasaista keskikastia vastaan.

Me veikkaamme, etteivät Kempeleen eväät riitä, vaan sijoitus on joko 13. tai 14.

Todennäköinen kokoonpano

 1. Jani Lassila L
 2. Heikki Savikoski 3p
 3. Onni Määttä 1v
 4. Jyri Kyllönen 2p (terveenä ollessaan) / Antti Vihtkari 2p
 5. Matti Pellikka 3k
 6. Aki Hanhela s
 7. Juuso Kalmakoski 2v
 8. Juhani Ojala 2k
 9. Eetu Ojala 3v
 10. Kimmo Lukkari
 11. Iiro Åman
 12. Jarmo Viittanen / Antti Vihtkari

Kokoonpanosta todettakoon sen verran, että tähän voi tulla isojakin muutoksia riippuen Kyllösen terveystilanteesta. Tyrkyllä rosteriin ovat myös Hyry, Tommi Koivisto ja suomensarjassa viime kaudella kovilla tehoilla juoksuja lyönyt Jani Korhonen.

Kolme väitettä Kempeleen kaudesta 2016

 1. Vähintään 17 pelaajaa pelaa Kirin paidassa Superpesistä kaudella 2016.
 2. Kempele lyö runkosarjassa alle 130 juoksua.
 3. Kempeleen ja Lipon paikalliskamppailut vetävät jokainen yli 2000 katsojaa.

Kuvat: Kempeleen Kiri