Päättääkö Pesäkarhut Lukon pelit puolivälieriin?

Porin torstai-ilta tarjonnee jälleen huikean tasaisen kamppailun, kun Satakunnan veriviholliset kohtaavat jo kuudetta kertaa tänä kesänä. Pesäkarhut pääsee yrittämään puolivälierän sarjan katkaisemista ja Lukon pelien päättämistä kotikentällään kello 17.30 alkaen.

Ottelun lähtökohdat

Satakuntalaisten kauden neljä ensimmäistä kohtaamista päättyivät kotivoittoihin, mutta Pesäkarhut onnistui ryöstämään kotiedun itselleen huiman taistelun jälkeen. Rauma oli jo ottelun voitossa kiinni, mutta Porin neljännen tasoittavalla kahden palon tilanteessa Meri Kylänpää malttoi hermonsa ja uitti pallon vastustamattomasti kakkosjatkeelle ja normaalisti lyöntitehtävissä kunnostautunut Heidi Kuusisto pääsi tuomaan jakson tasoitusjuoksun. Supervuoro eivätkä Rauman viisi yritystä kotiutuslyöntikilpailussa tuottaneet yhtään juoksua, joten Susanna Puiston iskiessä kakkosrajasta pallon maisemiin, tyytyi kotijoukkue vain marssimaan kiilaan.

Kotiedun ryöstäminen sarjassa, jossa kaksi toisilleen läpikotaisin tuttua joukkuetta kamppailee yleisön huutojen keskellä, on iso asia. Toisaalta yksittäisen voitton ottaminen on aina helpompaa kuin sarjan katkaiseminen. Molemmat joukkueet ovat ehtineet latautua otteluun yhden välipäivän turvin eikä matkustaminen näyttele turhan suurta roolia tässä sarjassa.

Raumalla raaka paikka

Vahvan runkosarjan pelannut Lukko on sillassa. 2000-luvulla porilaiset ovat olleet isosiskon asemassa ja kaksi viimeistä ottelua ovat osoittaneet, ettei Pesäkarhut ole mielellään luopumassa siitä paikasta. Raumalaiset eivät ole turhan usein Porissa juhlineet, joten illan koitoksessa Lukon on venyttävä lähelle kauden parasta esitystään. Raumalla oli edellisessä ottelussa hieman vaikeuksia saada takaetenijöitä kentällä täyttämään tilanteita, joten ainakin siinä vieraiden tulisi onnistua tiistaista korkeammalla tasolla.

Etenijätilaston kakkoseksi kirmannut Rauman kärki Miia Karppanen ei ole ollut aivan omalla tasollaan. 47 kertaa kotipesän turviin runkosarjassa kirmannut kolmoskoppari ole tuonut vasta kuin kolmeen otteluun yhden juoksun. Kärkietenijät ovat toki aina riippuvaisia heitä eteenpäin vaihtavista lyöjistä, mutta kentällemenokärkilyöntien keskiarvokin on tippunut 3,67:n tahdista 3,33:een. Rauman kapteeni Sini Strander on kantanut vastuuta ja ollut vahvassa lyöntivireessä. Näin ollen olisi elintärkeeä, että hän pääsisi lyömään aina takatilanteeseen eikä lyöntejä menisi hukkaan vaihtotehtäviin.

Kestääkö kotijoukkueen kantti?

Porilaiset kokivat nuorennusleikkauksen, kun Hanna Itävalo, Kaisa Kärkkäinen ja Kaisa Salmela lopettivat uransa. Sami Österlund sai nousullaan ykköspelinjohtajaksi kuitenkin Pesäkarhujen kurssin nousuun ja joukkueen täyden luoton itselleen. Onko uusista vastuunkantajista kuitenkaan vielä lyömään viimeistä naulaa Rauman arkkuun?

Kapteeni Carita Toiviainen on edelleen kotijoukkueelle kaikki kaikessa. Hänen mukanaan Pesäkarhut tulee tänäänkin joko voittamaan tai häviämään. Numerolla kaksi pelatessaan myös loistavalla kolmoskopparilla on luvat pelata rohkeasti, mikä on ruokkinut hänen onnistumisiaan entisestään. Keskeistä on saada hänen edelleen etenijä, olipa se sitten Emilia Harjunen tai jokeriosaston Maria Suominen tai Kerttu Höyden. Pori myös varmasti elättelee toivoa Milla Lindströmin paluusta kokoonpanoon. Toiviaisen järjesteltyä tilanteen, pääsee tulikuuma Susanna Puisto Heidi Kuusiston säestyksellä iskemään pinnoja.

Ottelun ratkaisutekijät

Illan koitoksessa ottelun alku tulee näyttelemään keskeistä roolia. Jos Pesäkarhut pääsee heti ottelun alussa kuskin paikalle, voi voiton raapiminen muodostua Lukolle liian suureksi haasteeksi. Tilannetta ei ole ainakaan helpottamassa porilaisten yli tuhatpäinen kotiyleisö. Jännitettäväksi jää, kuinka moni raumalainen on matkannut 50 kilometriä pohjoiseen kannustaakseen suosikkejaan. Paikalliskamppailussa yleisön vaikutusta ei sovi aliarvioida, sillä Lukon pelaajat tulevat olemaan katsojien hampaissa varmasti terävämmin kuin jonkin muun joukkueen naiset.

Ottelussa tuskin tullaan herkuttelemaan juoksuilla. Illaksi on luvattu +15 astetta ja sadetta, joten pallo ei kulje ei kulje aivan helteitä vastaavaan vauhtiin.Kun kyse on pesäpallosta ja etenkin naisten ottelussa, mikä tahansa on mahdollista kahdenkin palon tilanteessa. Yksi lyönti kaiken muuttaa voi.

Kuvat: Pekka Tuominen