Kolme kuningasta vastaan kolme kuningasta – kenelle jää prinssin rooli?

Jos Sotkamon ja Hyvinkään välieräsarja on ennakkoon selvä peli, ei Vimpelin ja Joensuun kamppailu finaaliin pääsemisestä sitä ole. Molemmat joukkueet etenivät omista sarjoistaan vakuuttavasti välieriin, kun kumpainenkaan ei hävinnyt jaksoakaan kolmessa puolivälieräottelussaan. Pystyykö Joensuu kaatamaan kestomenestyjä Vimpelin?

Vimpeli luottaa vanhoihin sotaratsuihin – ja miksi ei luottaisi?

Teemu Isoketo 77,77 %, Mikko Kanala 77,77 %, Sami Haapakoski 76% ja Henri Puputti 71 %. Siinä Vimpelin kärjen onnistumisprosentit puolivälierissä Koskenkorvaa vastaan. Ei tarvitse olla mikään meedio sanoakseen, että Joensuun ja Mika Väisäsen tulee saada tämä nelikko kuriin, jotta JoMa taistelisi finaalipaikasta. Tähän kun lisätään kuuma kotiuttajajokeri Mikko Rantalahti ja viimeisessä puolivälierässä herännyt Janne Mäkelä, on Vedon kupletin juoni selkeä. Kakkoskärki antaa Vimpelille tarvittaessa tulitukea, mutta jäänee tässä ottelusarjassa entistä pienemmälle roolille. Hyvin puolivälierät pelannut Matias Rinta-aho saanee kotiutustilanteita, mutta kovaa lyövä nuori mies joutuu usein kotiuttamaan yhden tai kahden palon tilanteisiin.

Ulkopelissä Vimpeli on löytänyt toimivan sapluunan, kun Rinta-aho pelaa uudella tontillaan siepparina loistavasti, Tuomo Lönmark ison Pikipeikkonsa kanssa kakkosvahtina ja Severi Lassila pärjää takakentällä Puputin isällisessä opastuksessa ihan mallikkaasti. Lukkari Hannu Huuskonen parantaa pikku hiljaa otteitaan lautasen äärellä. Vielä kun nollapelaamisessa tolpat pysyisivät paremmin lavalla, tarjoaisi Huuskonen joukkueelleen paremmat eväät finaalipaikan metsästyksessä.

Pelinjohtaja Jussi Järvinen uhkuu itseluottamusta viuhkan varressa ja on todella nälkäinen menestymisen suhteen. Vimpelillä oli selkeä taktiikka hyökätä puolivälierissä Kossun lukkari Henri Itävaloa vastaan todella röyhkeästi ja homma toimi. Ratkaisuottelun jälkeen Nelonen Pron haastattelussa Järvinen mainitsi suunnitellun taktiikan toimineen juuri Kossua vastaan. Nähtäväksi jää hyökkääkö Järvinen joukkoineen myös Väisästä vastaan? Ajo päälle ja ensimmäisellä aavistusta laikkoihin? JoMan pelinjohtaja Janne Vuorinen ei ole varmaan tätä jättänyt huomioimatta, joten uusia metkuja odotellessa. Koskenkorva meni Vetoa vastaan kentälle röyhkeästi pienillä ja tätä osa-aluetta vimpeliläisten tulee parantaa, jotta joensuulaisten kentällemenot vaikeutuisivat. Toisaalta tämä saattoi olla suunniteltu juttu viimeisessä ottelussa, koska Koskenkorvan läpilyönnit haluttiin joka tilanteessa minimoida.

Vimpelin lukkari Hannu Huuskonen on paljon vartiana. Kuva: Juha Levonen

Vimpelin lukkari Hannu Huuskonen on paljon vartiana. Kuva: Juha Levonen

Kahdella kuninkaalla

Joensuulaiset alkavat olla pikku hiljaa Superpesiksen kestomenestyjä, kun se selvitti tiensä välieriin jo kolmantena kautena putkeen. Vuonna 2012 se hävisi välieräsarjan juuri Vimpelille otteluvoitoin 3-1. Joensuulaisryhmä lähti täksi kaudeksi teemalla kaksi kuningasta, eikä ole siitä vielä luopunut, ja miksi olisi. Puolivälierissä nämä kaksi kuningasta – Juha Niemi ja Sami Joukainen – paukuttivat yhteensä kymmenen lyötyä kihausta kolmeen peliin. Tämä riitti varmistamaan Joensuun välieräpaikan, kun ulkopeli oli joukkueella todellista rautaa. JoMa pelasi eri kaliiberin joukkuetta vastaan kuin Vimpeli ja joensuulaisten 3 annettua juoksua per ottelu Raahea vastaan on todella kova suoritus, kun sama keskiarvo oli koko runkosarjassa 6,5 annettua juoksua per ottelu. Professori Vuorinen todellakin tietää miten pudotuspeleissä pärjätään.

Sisäpelissä JoMa teki Raahea vastaan tarvittavat juoksut, kun sen kärki löysi vihdoin ja viimein uomansa. Kärjessä viilettävä Jouni Itävalo pelasi lähes 70 % onnistumisprosenteilla, ja numerolla kaksi pelaava Tuomas Jussila vei miestä eteenpäin 76 % tehoilla. Kärkimiesten suoritusten arvoa nostaa entisestään se, että he pelasivat valtakunnan toiseksi parasta lukkaria, Topi Kuiva-Rällä Kososta, vastaan. Lauri Kivisen ollessa puolikuntoinen Joensuun kärki on kuitenkin hitaampi ja kapeampi Vimpelin vastaavaan verrattuna. Tästä syystä Joensuu luottaa edelleen kahteen kärkeen, ja numerolla viisi pelaava Mikko Kemppainen onkin erittäin käyttökelpoinen kaveri kakkoskärjen kiiturina. Tässä voi olla jopa ottelusarjan ratkaisun avain, sillä mikäli Vedon kärkipään ukot tunaroivat, ei Vimpeli pärjää vertailussa kakkoskärjen osalta. Iso kysymys Joensuun kannalta tulee olemaan, uskaltaako kakkoskärjen miehet ottaa tarjottaessa roolia vastaan?

Ulkopelissä JoMan selkäranka on lukkari Väisänen, josta on kokeneemmalla iällä varttunut kova tekijä. Lautaskammosta aikoinaan kärsinyt Väiski on tällä hetkellä Superin top 5 lukkareita. Väisänen ja Vimpelin Huuskonen ovat samaa vuonna -83 syntynyttä vuosikertaa ja ovat tuttuja toisilleen junioriajoilta, jolloin Väisänen edusti Oulun Lippoa ja Huuskonen Jyväskylän Kiriä. Nämä kaverukset taistelivat usein myös Itä-Länsi –edustuksista ja yleensä Väisänen jätti tässä taistossa Huuskosen kakkoseksi. Jättääkö Väiski Loposen kakkoseksi myös tämän vuoden pudotuspeleissä? Jos joensuulaisten sisäpeli loksahti kohdilleen runkosarjan lopulla, niin kävi myös ulkopelin osalta, kun heittokammosta kärsivä Erno Järvelä sai siirtyä katsomon puolelle ja etukentällä pelaa nyt kaksikko Itävalo-Ilkka Männikkö. Pojat ovat suoriutuneet haasteesta kiitettävästi Väisäsen avustuksella. JoMan heikoin lenkki ulkona on 3-puolella hääräävä Henri Litmanen, joka tulee olemaan varmasti Vedon pommituksen kohteena varsinkin Saarikentällä.

Arvio:

Kaksi kuningasta vastaan kolme kuningasta? Joensuun Joukainen ja Niemi vastaan Vimpelin Puputti, Mäkelä ja Rantalahti. JoMan lyöjätykki Aleksi Rautiainen ei pelannut hääviä runkosarjaa, mutta Raahe-sarjan neljä lyötyä antaa viitteitä paremmasta – joten kolme kuningasta vastaan kolme kuningasta. Keille jää prinssin roolit? Tämäkin sarja ratkeaa ulkopeliin. Se joukkue kumman ulkokenttä saa vastustajan vaihtotilannepelaamisen kuriin, on vahvoilla. Vimpeli oli viime vuonna juuri välierissä ongelmissa Raahea vastaan ja joutui viiden ottelun rasituksen johdosta lähtemään finaaleihin väsyneenä levännyttä Sotkamoa vastaan. Tänä vuonna Vimpelin tai Joensuun ei kannattaisi antaa tätä etua Sotkamolle. Sarja poikki kolmessa tai neljässä ottelussa ja Jymyn kaatoon. Uskon kuitenkin, että sarja venyy aina viidenteen otteluun saakka.

Tunnetta tästä ottelusarjasta tulee tuskin puuttumaan, koska sen verran tulisieluista porukkaa molemmista joukkueista löytyy. Kunnon pudotuspelivääntöä – minä ainakin tykkään. Vedon Jussi Järvinen totesi puolivälieräsarjan jälkeen, etteivät he lähteneet tarkoituksella hämmentämään paikallissarjassa Koskenkorvaa. Henkisen sodankäynnin paukut on säästetty Joensuuta ja mahdollista Sotkamon kohtaamista varten.

Veikkaan, että Vimpeli on vielä tänä vuonna parempi kotikenttäetunsa turvin ja vie sarjan lopulta 3-2.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:

Joensuu – Vimpeli 0-2 (2-4, 2-6)

Joensuu – Vimpeli 0-2 (2-8, 1-6)

Vimpeli – Joensuu 0-2 (1-6, 5-6)

Vimpeli – Joensuu 1-0 (0-0, 6-2)

Aikataulu:

Ke 27.8.Vimpeli-Joensuu 17.30, Nelonen Pro + Ruutu.fi

Pe 29.8. Joensuu-Vimpeli 17.30, Nelonen Pro + Ruutu.fi

Su 31.8. Vimpeli-Joensuu 16.00, Mahdollisesti Nelonen Pro + Ruutu.fi

Tarvittaessa:

Ti 2.9. Joensuu-Vimpeli 17.00, Mahdollisesti Nelonen Pro + Ruutu.fi

Ke 3.9. Vimpeli-Joensuu 17.00, Nelonen Pro + Ruutu.fi

Kuvat: Juha Levonen