Ennakko: Seinäjoki lähtee hakemaan välieräpaikkaa

Viime kaudella niukasti välieristä pudonnut Seinäjoen JymyJussit lähtee uuden pelinjohtajansa Mikko Hylkilän johdolla parantamaan viime kauden suoritustaan, ja siihen joukkueella on pienoiset saumat. Joukkueen suurimpana tähtenä tuikkii lyöjämörssäri, viime vuoden runkosarjan lyöjäkuningas, Jukka-Pekka Vainionpää.

Muutokset

Suurin muutos nähtiin pelinjohdossa, kun Sami-Petteri Kivimäki siirtyi Vimpeliin ja Kouvolassa loistavaa työtä tehnyt Mikko Hylkilä siirtyi Pohjanmaalle. Lisäksi joukkueen sisällä koettiin iso muutos, kun Jani Viljanen joutui valitettavasti huilille ja lukkarin tontin ottaa Ville Viita. JymyJussit teki myös kaksi hyvää täsmähankintaa, kun Vimpelin kapteeni Antti Kuusisto ja lupaava vasemmalta sivaltava Kankaanpään Miika Anttila saapuivat vahvistamaan Jusseja. Kuusisto korvaa ulkokentällä Tampereelle siirtyneen Joonas Eirolan ykkösvahtina. Kuusisto on joukkueelle myös todella tärkeä henkinen johtaja, joka tuo pohjalaisryhmään tarvittua kokemusta siitä miten menestyvä joukkue toimii.

Antti Kuusisto tuulettelee tänä kesänä JymyJusseissa – Kuva: Jukka Rasimus / All Over Press

Joukkue menetti lisäksi Markku Hylkilän, joka siirtyi Ouluun pelinjohtotehtäviin sekä todennäköisesti Ville Hotakaisen, joka viimeisempien tietojen mukaan ripustaa piikkarit naulaan. Nämä miehet korvataan lähinnä omista todella lahjakkaista junnuista.

Sisäpeli

Jussien sisäpeli perustuu Jukkis Vainionpään Gold Hammeriin. Kärjessä aloittaa todella loukkaantumisherkkä Veli-Pekka Yli-Hirvelä, joka kunnossa ollessa on hyvä kärki – mies menee hyvillä prosenteilla kentälle. Viime kaudella Jussien kärjessä pelannut Ilari Siutla on ollut telakalla lähes koko talven, joten numerolla 2 aloittanee viime vuonna ensimmäisen Itä-Länsi-esiintymisen tehnyt Ville Viita. Mielenkiintoista nähdä millaisilla ratkaisuilla Viita pyrkii purkamaan haastavaa ykköstilannetta. Kakkostilannetta purkaa viime vuosina Vimpelissä vähemmälle roolille jäänyt Mane Kuusisto.

Siutlan kuntoutuessa Hylkilä saattaa pelata kahdella kärjellä, kun toiseen kärkeen jää Siutlan lisäksi Anttila ja Tero Viinamäki sekä nopea Tuomas Raunio.

Joukkue kaipaisi kipeästi edelleen muutamat kovan luokan jalat rosteriinsa. Yli-Hirvelä on kelpo etenijä, isossa kuvassa kuitenkin joukkue kärsii hitaudesta. Vaihtajat joutuvat liian usein onnistumaan maksimaalisesti saadakseen vaihdon aikaiseksi, ja pitkän kauden aikana tämä kertautuu.

Jos Jussit saavat tilannetta aikaiseksi, Jukkis ja Mikko Vainionpää kyllä iskevät hitaampaakin miestä kotiin. Vainionpäiden takana ei kuitenkaan ole lisää kotiutusvoimaa, mikä yksipuolistaa pelaamista hieman. Toisaalta, kaksikko on sen verran kova että eipä sitä välttämättä muita kotiuttajia tarvitakaan.

Ulkopeli

Tuore lukkari Viita on todella isossa roolissa lautasen ääressä. Sotkamoa, Vimpeliä ja Joensuuta vastaan voi tulla tiukkaa, mutta annetaan miehelle mahdollisuus. Täytyy tunnustaa, ettei itsellä ole mitään hajua millainen lukkari on kyseessä. Etukentälle löytyy hyvät kaverit, kun 1-vahti Kuusisto saa kaverikseen sieppari Anttilan, ja tämä tietää Mikko Vainionpään siirtoa kakkosvahdin tontille.

Takakentällä on mielenkiintoinen pari Yli-Hirvelä ja Raunio – ei kaikkein luotettavin kaksikko. Linja joukkueella on hyvä, kun polttajina hääräävät Viinamäki ja todella jo viime kaudella hehkuttamamme Tero Tyynelä.

Vuosi sitten joukkue päästi runkosarjassa pudotuspelijoukkueista toiseksi eniten juoksuja Hyvinkään jälkeen, ja tämän osa-alueen on parannuttava, mikäli joukkue unelmoi välieräpaikasta. Ulkopelin suhteen on kuitenkin ilmassa isoja kysymysmerkkejä, joten Jussit joutuvat meidän erityistarkkailun alaisuuteen heti sarjakauden alussa.

Sijoitus

Vuosi sitten olin täysin varma, että Jussit etenevät välieriin, mutta toisin kävi. Jukkis Vainionpää suli puolivälierissä ja ulkopeli petti Viljasen johdolla. J. Vainionpää löi puolivälierissä vain kaksi juoksua per ottelu keskiarvolla, kun vastaava saldo runkosarjassa oli lähes neljä juoksua per ottelu. Taidot eivät katoa mihinkään, kyse on pelkästään henkisestä paineesta, joka on Vainionpäällä todella kova. Tämän vuoden pudotuspeleihin miehen on valmistauduttava jo ajoissa, jotta vastaavaa sulaamista ei tänä syksynä nähdä.

Tänäkin vuonna Jussit pystyvät haastamaan kaikki joukkueet kärkikolmikon takaa. Yksi välieräpaikka on auki ja Jussit on yksi niistä, joka tästä paikasta tulee taistelemaan. Paljon on siitä kiinni, miten joukkue pystyy kehittämään peliään kauden edetessä nousujohteisesti. Hylkilä tähän pystyy, mutta uskon, että tälläkin kaudella joukkue jää ulos välieristä. Pudotuspeleihin joukkue selviytyy kirkkaasti.

Todennäköinen kokoonpano

1. V-P Yli-Hirvelä 3k

2. Ville Viita L / Siutla 3v

3. Antti Kuusisto 1v

4. Mikko Vainionpää 2v

5. Ossi Maunula 3v / Ilari Siulta 3v / Tuomas Raunio 2k

6. Raunio 2k / Siutla 3v

7. Tero Viinamäki 2p

8. Miika Anttila S

9. Tero Tyynelä 3p

10. Jukka-Pekka Vainionpää

11. Juho Peltoniemi

12. Maunula / Markus Hallasuo

Kolme väitettä Seinäjoen kaudesta 2015

1. Hylkilä valitaan Itä-Länteen pelinjohtajaksi viime kauden farssin jälkeen

2. Yli-Hirvelä ei loukkaannu (!)

3. Kuusisto rikkoo 100 kärkilyönnin rajan

Kuvat:
Oletus: Juha Tamminen / AOP
Teksti: Jukka Rasimus / AOP