Finaalisarja vaativa paikka myös tuomareille

Tunteita pitää ja kuuluukin saada näyttää ja senkin ymmärtää, että jollain voi vähän räiskyä yli, mutta näihin ylilyönteihin tulee puuttua herkästi. – Peter Laitio

Lauantaina alkaa pesäpallokauden huipennus, kun sekä naisten että miesten finaalisarjat polkaistaan käyntiin. Kauden parhaat mies- ja naispesäpalloilijat ovat esittävät pääosaa, mutta läsnä ovat myös kovassa paineessa olevat tuomarit. Miten finaalit näyttäytyvät tuomareille?

Parhaat pelaavat ja viheltävät 

Pelaajat ovat raivanneet tiensä finaaliin pitkän kaavan kautta ja parhaat ovat seuloutuneet läpi. Jokainen, joka joskus on tuomaroinut pesäpallopelin tietää, ettei finaalisarjan tuomitseminen tule olemaan helppoa, varsinkaan kun panoksena on Suomen mestaruus. Siksi finaaleissa myös raitapaitaiset oikeudenjakajat ovat kauden parhaiten onnistuneita tuomareita.

Vimpelillä ja Sotkamolla läikkyy välillä ylikin

Oman lisämausteensa miesten finaalisarjassa soppaan tuo se, että Vimpeli ja Sotkamo kohtaavat finaaleissa nyt kuudentena syksynä putkeen. Näiden kahden joukkueen välille on kehittynyt erityinen tunnelataus, ja kentällä nähdään latauksen purkautuessa poikkeuksellisen paljon torikokouksia ja turpakäräjiä.

Tästä hyvä esimerkki on viime vuoden toisessa finaalissa Jani Komulaisen ja Mikko Rantalahden välinen keskustelu ”pallon lähettämisestä Syyriaan”. Ottelun syöttötuomari Ossi Muurainen joutui keskeyttämään tilanteen, sillä keskustelu ylitti hyvän maun rajat.

Vimpelin ja Sotkamon peleissä on usein todella raakaa sanasotaa, joka ei aina kuulu katsomoon tai TV-kuvan välityksellä. Kasvanut mediahuomio ja televisioidut lähetykset nostavat entisestään paineita, sillä pienestäkin virheestä pesäkilvassa saattaa nousta iso haloo. Siksi näissä peleissä vihetävät kokeneet ja hyvät tuomarit, jotka tietävät milloin on hyvä hetki puuttua tälläisiin tilanteisiin ja ehkäistä mahdolliset ylilyönnit. 

Miten finaalisarjan näkee kokenut pelituomari Peter Laitio?

Tilanteet menevät tunteisiin panosten ollessa kovia. (SuperJymy oy)

Tilanteet menevät tunteisiin panosten ollessa kovia. (SuperJymy oy)

Tavoitin hyvän ystäväni ja kolmannen loppuottelun viheltävän pelituomarin Peter Laition. Kysyin häneltä muutamia kysymyksiä finaaleihin liittyen, ja tälläisiä olivat herran vastaukset:

Millaista on päästä viheltämään pelejä missä panoksena on suomenmestaruus?

– Mahtavalta. Aloitimme nykyisellä tuomarinelikollamme viheltämisen kaudella 2012 ja jo silloin asetimme tavoitteeksi ryhmämme toiminnan kehittymisen niin, että pääsisimme mahdollisimman pian viheltämään finaaleja. Koskaan loppuotteluihin pääsyä ei voi pitää varmana asiana, joten näistä peleistä pitää iloita ja nauttia, kun niihin pääsee osalliseksi.

Onko peliin valmistautuminen erilainen, kun esimerkiksi runkosarja peliin?

– Kyllä se siinä mielessä eroaa, että sitä huomaa ajatusten olevan pelissä paljon aikaisemmin ja vaikka runkosarjassakin käytetään Vimeota apuna, niin kyllä sen käyttö ainakin itsellä lisääntyy vielä loppusyksyn aikana.

Lisäksi finaaleissa joudutaan jo etukäteen usein käymään keskustelua pesäpalloliiton ja ottelun järjestävän seuran kanssa esimerkiksi turvallisuuteen liittyvissä asioissa: Vimpelissä finaaleissa eivät yleensä kaikki katsojat ole mahtuneet katsomoon, joten heitä on ollut katsomojen jatkeilla turvaverkon takana. Tällöin pitää miettiä verkkojen sijoittelut, että ne haittaisivat itse peliä mahdollisimman vähän ja varmistaa etteivät ihmiset ole ihan verkkojen etureunoissa kiinni, koska pallo ei pysähdy niihin kuin seinään. Toinen esimerkki etukäteen suunniteltavista asioista on pelaajien sekä tuomareiden tuleminen pukuhuoneista kentälle ja toisinpäin, niin että vahingossakaan ulkopuoliset tahot eivät saa mahdollisuutta ylilyönteihin heitä kohtaan.

Muuttuuko tuomarilinja jollain tavalla finaaleihin?

– Periaatteessa ei. Pelinlukua pitää toki olla ihan samalla tavalla kuin yleensäkin, mutta se ei tarkoita mitään sääntöjen löysäämistä vain sen takia, kun kyseessä ovat finaalit. Katsojamäärästä johtuva normaalia suurempi meteli tosin tekee sen, että tuomariston on mahdoton kuulla kaikkea keskustelua, mitä kentällä käydään. Tämä saattaa antaa sen mielikuvan, että puuttumiskynnys asioihin olisi korkeampi.

Mitä asioita mahdollisesti kentällä tarkkaillaan enemmän kuin muissa peleissä?

– Finaalit ovat lajin selvästi eniten näkyvyyttä saava tapahtumasarja. Pesäpalloliitonkin toimesta halutaan korostaa lajia perheystävällisenä pelinä. Tunteita pitää ja kuuluukin saada näyttää ja senkin ymmärtää, että jollain voi vähän räiskyä yli, mutta näihin ylilyönteihin tulee puuttua herkästi. Lisäksi näissä otteluissa on usein paikalla useampi otteluvalvoja, joiden kanssa sovitaan etukäteen asioita, joita he seuraavat ja joista he vihjaavat tarvittaessa tuomaristollekin.

Minkälaiset odotukset sinulla itselläsi on tämän vuoden Vimpeli-Sotkamo väännöstä?

– Viime vuoden finaalisarja oli äärimmäisen tiukka ja tunteikas. Eiköhän samantyyppinen ole odotettavissa nytkin

Kuvailisitko muutamalla sanalla teidän tuomarinelikkoa: sinä, Ari Kiviniemi, Kristian Hirsimäki, Heidi Huhta?

– Nyt tulee enemmän kuin muutama sana. Aikalailla tässä ollaan toisiamme opittu tuntemaan vuosien varrella pelien ja yhteisten automatkojen aikana. Ryhmä on ollut poikkeuksellisen sitoutunut eli montaa peliä ei vuosien aikana ole vihelletty muulla kuin tällä samalla nelikolla. Pelituomarin näkökulmasta tällä on valtava merkitys, kun pelin aikana ei tarvitse miettiä, että muistaakohan jokainen määrättyihin tilanteisiin sovitut asiat vaan ne tulevat automaattisesti. Hieno porukka. Erityiskiitos Heidille ja Kristianille, kun ovat ymmärtäneet, että mua ja Aria ei kannata seinäpallossa voittaa liian usein.

Finaaleihin valittu parhaiten suoriutuneet tuomarit

_MG_0854

Finaaleissa joukkueilla on keskimääräistä enemmän asiaa tuomareilla. Kuva syksyn 2014 finaaleista (SuperJymy Oy)

Juttelin myös tuomariohjelmien laatijan Jouni Ensomaan kanssa ja tässä hänen mietteitänsä finaalien tuomaristoista:

Mitä odotat finaalisarjasta tuomareiden osalta? Hyviä vihellyksiä ja onnistumisia tietenkin, mutta onko muuta, jotain erityisesti mitä odotat tämän vuoden finaalituomareilta?

– Odotan erityisesti heiltä, että ottelut pysyvät heillä näpeissä. Eli siis HE johtavat ottelua, eikä kukaan muu. Lisäksi odotan välittömästi puuttumista epäasiallisuuksiin ja provosointiin. Kuitenkin niin, että joukkueiden annetaan pelata ja ymmärretään myös spontaanit reaktiot tiettyyn rajaan asti.

Mitä luulet, miten tuomarit pärjäävät tämän vuoden finaaleissa?

– Finaaleihin on valittu kolme kokenutta paria, jotka ovat kesän palautteiden mukaan myös suoriutuneet parhaiten otteluissa. Luotan heihin täydellisesti. Eivät pelit ainakaan heihin tule ratkeamaan.

Mitä haluat sanoa näille ”arvostelijoille” jotka luulevat olevansa joka tilanteessa oikeassa?

– Arvostelijoille on aika vaikea sanoa mitään, koska arvostelu on toki heille sallittua. Toivoisin kuitenkin, että arvostelu pysyy hyvän maun rajoissa ja ennen kaikkea faktoissa, eikä luuloissa. Toivon arvostelijoiden myös huomioivan sen, että tuomari näkee tilanteet vain kerran ja työskentelee kovan paineen alla. He eivät näe uusintoja, joita moneen kertaan kelataan hidastettuna katsojille.

Mitä sanoisit finaaliin valmistautuvalle tuomarille?

– Nämä ovat kaikki niin kokeneita kavereita, ettei minun tarvitse alkaa heitä neuvomaan. Heillä on kaikilla oma yksilöllinen tapansa valmistautua otteluun ja tiedän, että he joka tapauksessa tekevät parhaansa. Mitä siis voisin muuta sanoa, kuin toivottaa tsemppiä ja tuuria, ettei synny mitään ikäviä ns. ”paskatilanteita” joita ei voi tuomita oikein. Sellaisiakin pesiksessä joskus tulee valitettavasti. Tarkoitan sellaisia tilanteita, joissa vaikkapa pallopojan reppu tahattomasti pysäyttää läpilyönnin. Sen voi kyllä tuomita sääntöjen mukaan ja niin se tehdäänkin. Mutta onko se välttämättä oikein, kun joukkueelta viedään joskus jopa neljä juoksua, tai vaikkapa vain kaksi.

Yhteenvetona siis sanoisin että tuomareiden tehtävä finaaleissa ei todellakaan ole helppo homma, mutta kyllä nämä kokeneet kaverit hoitavat ne mallikkaasti, ilman ongelmia.

Tuomarit kolmeen ensimmäiseen otteluun

Vimpeli-Sotkamo 10.9. Pelituomari Tommi Nupponen, syöttötuomari Ossi Muurainen.
Sotkamo-Vimpeli 11.9. Pelituomari Jyrki Rajaniemi, syöttötuomari Jussi-Pekka Anttila.
Vimpeli-Sotkamo 17.9. Pelituomari Peter Laitio, syöttötuomarina Ari Kiviniemi.

Mahdollisiin seuraaviin otteluihin tuomaristot nimetään vasta myöhemmin.

Ottelut suorana Nelonen Prolta ja Ruutu.fi:stä