Superpesisennakko: Joensuu-Sotkamo

 

Jonne Kemppainen syöksyi vielä viime vuonna matolle Kankaanpään väreissä. Kuva: Juha Levonen

Jonne Kemppainen syöksyi vielä viime vuonna matolle Kankaanpään väreissä. (Juha Levonen)

Joensuun haastava alkukausi Superpesiksessä jatkuu, kun se saa maanantaina vastaansa Sotkamon Jymyn. Superpesiksen ottelutahti on hurja, kun Joensuu pelasi sunnuntaina Vimpelissä ja homma jatkuu heti seuraavana päivänä kotikentällä Mehtimäellä. Onneksi kelit on kohdillaan, muuten alkukaudesta saattaisi olla useampikin pelaaja telakalla. Superpesis vetää tämän kauden suurella riskillä, koska loppukaudesta joukkueiden kokoonpanot voivat olla ihan jotain muuta kuin kesän alussa loukkaantumisten takia. Ihmisen keho ei kestä tällaista määrää maksimaalisia suorituksia (juoksu, heitto, lyönti) mitä se nyt Superpesiksessä on. Huoltavan harjoittelun merkitys tulee kasvamaan mitä pidemmäksi kesä etenee.

Joensuulla käynnistymisvaikeuksia

Joensuu lähti kauteen kovin odotuksin, niin kuin tuolla ryhmällä pitikin. Kolmesta ottelusta saldona on vasta yksi 2-0 voitto (KPL) ja kaksi puhdasta tappiota (Kitee ja Vimpeli). Joukkueen haasteena on ollut rakentaa palottomia tilanteita ja mies on kolmessa kamppailussa saatu kotiin vasta seitsemän kertaa. Joukkue tulee varmasti parantamaan otteitaan kauden edetessä, mutta pisteitä olisi kerättävä myös alkukaudesta, jotta Vimpeli ja Sotkamo eivät karkaisi tavoittamattomiin jo alkukesästä. Joensuun rääväsuu Jonne Kemppainen on luottavainen oman joukkueen iskukykyyn.

 Meidän alku on tosiaankin hieman tökkinyt, mutta se on jollain tapaa ymmärretävää kun joukkueessa on käynyt viime vuoteen paljon muutosta. Kausi on kuitenkin pitkä ja meidän peli tulee varmasti kehittymään askel askelelta.

Sisäpelin tökkiessä pelinjohta Janne Vuorinen on saanut joukkueensa pelaamaan ulkopelissä hyvää puolustuspeliä. Kolmeen peliin vain 14 päästettyä juoksua kertoo räpylöiden pitävyydestä. Vuorinen panostaa alkukesästä ulkopeliin, joka ratkaisee paljon syksyn kovissa peleissä. Sisäpelin JoMa tulee vielä saamaan kuntoon. Pelaajat tarvitsevat kuitenkin nopeasti onnistumisia mailanvarressa, jotta tähtien itseluottamus saataisiin lentoon.

– Ulkopelimme on ollut pääsääntöisesti hyvää. Yksittäisiä mustia hetkiä on tullut, mutta niidenkin uskon vähenevän kun saadaan pelejä alle, kertoo Kemppainen.

Kemppainen on ollut alkukaudesta Joensuun parhaimmistoa, vaikka rooli aikaisempiin vuosiin onkin muuttunut kakkoskärjen työmyyräksi. Hänet on palkittu jokaisessa JoMan alkukauden ottelussa, joko joukkueensa parhaimana tai toiseksi parhaimapana pelaajana. – Oma pelaaminen on ollut muun joukkueen tasolla. Petraamista on paljon, etenkin lyöntipuolella. Alamailanäpit ja muut lyönnit pitää saada nostettua paremmalle tasolle, spekuloi Kemppainen omaa peliään.

Kemppainen teki juuri uuden sopimuksen Joensuun kanssa ja hän jatkaa Itä-Suomessa aina vuoteen 2017 asti. Kuopiolaislähtöinen pelaaja on viihtynyt hyvin Joensuussa.

– Kaupunki on mukava ja ihmiset ymmärtävät omaa murrettani. Pesäpallossa täällä on hyvä draivi ja kun muukin elämä on nyt asettunut tänne Itä-Suomeen, niin miksipä täältä mihinkään lähteä.

Sotkamon juna aikataulussa

Toni Kohosesta kaikkien aikojen pesäpalloilija. Kuva: Superjymy www.superjymy.fi

Toni Kohosesta kaikkien aikojen pesäpalloilija. (SuperJymy Oy)

Sotkamon Jymyn alkukausi on ollut viime vuosien tapaan vakuuttava. Joukkue ei ole hävinnyt jaksoakaan ja on kolmella voitolla sarjassa toisena. Ainoa tahra joukkueen tilastoissa on kaksi 1-0 voittoa. Joukkueen ulko- ja sisäpeli on toiminut kuin se kuuluisa junanvessa. Juoksuja on päästetty vain kahdeksan ja kotiutukset ovat onnistuneet yli 50 % tehokkuudella, mikä on jäätävä tulos.

Sotkamon Toni Kohonen nousi viikonloppuna Superpesispörssin kaikkien aikojen tilastossa kärkitilalle ohitettuaan legendaarisen Kari Kuusiniemen. Kohosen huikea ura jatkuu ja hän karkaa pörssissä kaikkien tavoittamattomiin. Saa nähdä, milloin Kohosen ennätykset tullaan rikkomaan vai jäävätkö ne Wayne Gretzkyn ennätysten tavoin ikuisiksi ajoiksi historian kirjoihin. Sotkamon ykköstykki Roope Korhonen ylitti viikonloppuna 600 lyödyn rajan Superpesiksessä. Tämäkin on huikea tulos, koska Korhonen ei ole puhdas lyöjäjokeri vaan pelaa myös ulkopeliä. Korhonen löi ennätyspelissä Hyvinkään Tahkoa vastaan kuusi kertaa miehen kotipesään ja jos sama tahti jatkuu Joensuussa, on JoMan ulkokentällä helposti köntsät housuissa.

Ottelun lähtökohdat

Joensuulle ottelu tulee olemaan loistava tasonmittari ja tämän tietää myös Kemppais Jonne.

-Vastassahan on Sotkamo, mikä on samalla kovin mittari tässä sarjassa.

Kaksi peräkkäistä tappiota mestarisuosikeille tietäisi Vuorisen johtamalle tiimille harmaita hiuksia. Jännä nähdä milloin Vuorisen pokka pettää ja sisäpelin järjestys laitetaan remonttiin, koska kärki ei ole JoMalla toiminut haluttuun tapaan ja peräpää taas on onnistunut vähintäänkin odotusten mukaan. Samoin JoMan etukentän miehitys on tänään suurennuslasin alla. Joensuussa on luvassa hyvä keli ja jos JoMan lyöjätykit Juha Niemi, Aleksi Rautiainen ja Sami Joukainen saavat kepit paremmin ojoon kuin alkukaudesta, voi luvassa olla juoksujuhlat. Kaikki kolme mörssäriä ovat olleet alkukauden kohmeessa ja näitten herrojen on nostettava huomattavasti tasoaan, jos Maila haluaa edes unelmoida Sotkamon ulkokentän murtamisesta.

Vedonlyönti:

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun ulkopelin kautta, mutta tänään luotamme kelin ja joukkueiden lyöntivoimiin, joten lapulle lyödään vastoin alkukauden tilastoja over 12,5 juoksua. Toivotaan, että Sotkamon Korhosen Nikolle osuu samanlainen suonenveto kuin viime kaudella Mehtimäellä, kun kaveri paukutti pallon kolmesti aidan läpi ja kiersi kunniaa yhtä monta kertaa. Tarvitsemme apuja myös Joensuun lyöntipuolelta, mutta eiköhän pojat lämpene kelin mukaan.

Nordicbet tarjoaa over 12,5 juoksulle kivan 1,95 kertoimen, joten sillä mennään tänään.

Ottelu nähtävissä suorana ruutu.fi klo 18.00 alkaen!

JoMa-Jymy viime kesältä + Korhosen Nikon pöljä päivä:

Kuvat: SuperJymy Oy, Juha Levonen