Vimpelin Veto ansaitusti ennakkosuosikki halli-SM:n D-lohkossa

Pesäpallon Halli-SM-alkuturnausottelut jatkuvat tulevana viikonloppuna Seinäjoella. Viikonlopun aikana pelattavissa otteluissa vastakkain ovat lohko D:n joukkueet Alajärven Ankkurit, Seinäjoen Jymy-Jussit ja Vimpelin Veto.

Lohkon ottelut pelataan seuraavalla aikataululla:

La 11.2.2017
Alajärvi-Vimpeli 13.30 Seinäjoki Areena

Su 12.2.2017
Seinäjoki-Alajärvi 16.00 Seinäjoki Areena

Su 19.2.2017
Vimpeli-Seinäjoki 16.00 Seinäjoki Areena

D-lohkon joukkueiden ennakkoarviot:

Alajärven Ankkurit

Ankkurit lähtee tulevaan kauteen ja viikonlopun hallipeleihin erikoisesta lähtötilanteesta. Viime kesä meni odotuksiin nähden pahasti penkin alle ja tuloksena oli lopulta sarjan viimeinen sija. Syksyllä oli epävarmaa mikä tulee olemaan joukkueen seuraavan kauden sarjataso. Lopulta Ankkurit sai takaportin kautta mahdollisuuden jatkaa Superpesiksessä, mutta päätöksen venyttyä ei tilanne ollut joukkueen rakentamisen kannalta optimaalisin. Runkopelaajista kauden jälkeen seuraa vaihtoivat pitkäaikainen lukkari Janne Kivipelto ja toissa kaudella vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Puputti. Alajärveläisten onneksi pitkään siirtohuhuissa pyörinyt Ankkuri-ikoni Aki Orava jäi lopulta seuraan.

Siirtomarkkinoilta uusina sopimuspelaajina joukkueeseen hankittiin lukkari Ville Väliaho ja Juha Katajisto. Heidän lisäkseen pelaajistoon liittyivät täksi kaudeksi Sotkamon Jymystä vuokratut pelaajat Niko jr. Korhonen sekä Riku Niemi. Lähtökohtaisesti Ankkurit on heikentynyt paperilla, mutta viime kauden mahalaskun jälkeen joukkue voi lähteä tähän kauteen jälleen haastajan roolissa, mikä varmasti vapauttaa joukkueen tekemistä. Pelinjohtajana jatkaa Matti Iivarinen, joten Ankkurit ei varmasti anna muille tasoitusta harjoitusmäärissä.

Ulkopelaaminen tulee olemaan Ankkureiden kohdalla iso kysymysmerkki. Viime kausi kaatui suurimmaksi osaksi lukkariongelmiin ja tällä kaudella noita ongelmia pyrkii paikkaamaan aiemmin Ykköspesistä pelannut Ville Väliaho. Sisäpelissä Ankkureilla on rajallisesti kotiutus- ja etenemisvoimaa, minkä vuoksi kovimpien sisäpelaajien Aki Oravan ja Sami Mikkolanahon rooli sisäpelissä tulee olemaan erittäin suuri. Merkki tulee olemaan heidän kohdallaan todennäköisesti päällä todella usein ja joukkueen tulee muutenkin kyetä haastamaan vastustajiaan yllätyksellisellä sisäpelillä.

Ankkureilta on lupa odottaa hallipeleissä sekä tulevana kesänä ennakkoluulotonta ja rohkeaa pesistä. Erityinen mielenkiinto kohdistuu lautasen äärelle, jossa nuorella lukkarilla Ville Väliaholla on hieno paikka näyttää kuuluvansa Superpesistasolle.

Seinäjoen Jymy-Jussit

Viime kaudelle selkeän nuorennusleikkauksen tehnyt Jymy-Jussit lähtee alkavaan kauteen hivenen uudistuneena. Odotuksiin nähden onnistunut viime kesä antoi varmasti uskoa tekemiseen ja näyttää siltä, että joukkue on löytänyt pelinjohtaja Mikko Vainionpään johdolla viimein oman identiteettinsä. Joukkueen rakentamisessa on nähtävissä aiempaa enemmän jatkuvuutta ja paria täsmähankintaa lukuun ottamatta pelaajisto säilyi viime kaudesta lähes muuttumattomana. Tämän kauden muutokset on tehty aikaisempia vuosia maltillisemmin ja järkevästi joukkueen heikkouksia parantaen.

Viime kaudella joukkuetta vaivasi ulkopelissä epävarma lukkaritilanne ja sisäpelissä nopeiden juoksijoiden vähyys. Näihin puutteisiin ratkaisut löytyivät Koskenkorvalta, kun joukkue kaappasi riveihinsä lukkari Henri Itävalon ja nopeajalkaisen Juuso Myllyniemen. Näiden hankintojen ansiosta joukkue nosti profiiliaan kertaheitolla lähemmäs sarjan kärkeä. Jymy-Jussit pelasi viime kesänä paljon juoksurikkaita pelejä, joissa juoksuja nähtiin runsaasti molempien kentällä olevien joukkueiden toimesta.

Täksi kaudeksi joukkueen tulee kehittää erityisesti ulkopelinsä pitävyyttä ja tämän tavoitteen saavuttamisessa auttaa erityisesti Itävalon tulo lautasen äärelle. Sisäpelissä joukkueessa suurinta vastuuta kantaa edelleen viime kaudella lyöjäkuninkuuden voittanut Jukka-Pekka Vainionpää. Hänen viime kauden juoksumääräänsä voidaan pitää lähes sensaatiomaisena, koska hänellä ei ollut käytössään montaa sarjan huippuetenijää. Myllyniemen hankinnan myötä tähänkin ongelmaan saatiin helpotusta, koska hänen jalkansa kuuluvat sarjan nopeimpien joukkoon. Joukkueella onkin mahdollisuus asettaa alkavalle kaudelle Superin tasolla verrattain kova ykköskärki johon kuuluvat Myllyniemen lisäksi todennäköisesti Tuomas Raunio ja Ville Viita.

Tulevana viikonloppuna suurin mielenkiinto kannattaa kohdentaa siihen, kuinka kovilla prosenteilla Jymy-Jussien kärki kykenee rakentamaan tilannetta joukkueen lyöjäjokereille. Ulkopelissä huomioitavinta ovat Itävalon vaikutukset erityisesti nollatilanteessa ja vaihtotilanteiden pesiltä lähdöissä. Mikäli Jymy-Jussit meinaa taistella kotihallissaan pelattavan alkuturnauksen voitosta, ulkopelin täytyy olla viime kesää kovemmalla tasolla.

Vimpelin Veto

Pesäpallon hallitseva mestari lähtee sarjakauteen ja hallipeleihin vahvoista asetelmista. Joukkue säilyi viime kaudesta täysin muuttumattomana, joten Veto on varmasti valmis alkaviin peleihin heti alusta saakka. Viime kaudella sisään ajettu uusi pelityyli on omaksuttu pelaajistossa täysin, eikä joukkueen tarvitse käyttää aikaansa liikaa uusien asioiden omaksumiseen. Pelaajarinki on laaja ja käytössä on paljon lahjakkaita junioreita. Talvikaudella pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäellä onkin oiva mahdollisuus antaa näytönpaikkoja nuorille ja säästellä kokeneempia pelaajia kesää silmällä pitäen.

Viime syksynä pitkän odotuksen päätteeksi saavutettu suomenmestaruus pudotti varmasti kovimman voittamisen paineen monen pelaajan harteilta. Alkavaan kauteen lähteminen onkin luultavasti tästä johtuen monelle pelaajalle itseluottamuksen kannalta helpompaa. Halu voittamiseen ei kuitenkaan mestaruudesta huolimatta ole joukkueen sisällä taatusti kadonnut mihinkään. Viikonlopun Halli-SM alkuturnaukseen he lähtevät selkeänä suosikkina, vaikka he eivät peluuttaisi peleissä parasta kokoonpanoaan. Putoaminen lopputurnauksesta olisi suuri yllätys ja oletettavaa on, että Veto haluaa mahdollisista kokeiluista huolimatta menestyä myös hallikaudella.

Tulevana kesänä joukkueessa ei ole odotettavissa isoja muutoksia ulkopelipaikkojen ja sisäpelinumeroiden suhteen. Viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Olli Heikkala tulee ennakkotietojen perusteella pelaamaan Vedon etukentällä, joten hänen otteensa kannattaa ottaa seurantaan. Muuten joukkueelta on odotettavissa perusvarmaa ja tehokasta suorittamista jokaisella osa-alueella. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, onko pelinjohtaja Kivimäki lähtenyt tekemään jotain muutoksia pelaajien rooleihin tehdäkseen joukkueestaan vielä vahvemman.

Veikkaus lohkojärjestyksestä:

  1. Veto
  2. Jymy-Jussit
  3. Ankkurit

Veto on joukkueista lähtökohtaisesti selkeästi vahvin ja rutiininsa ansiosta uskon heidän selvittävän tiensä lopputurnaukseen selvällä erolla muihin. Jymy-Jussit on vahvistunut viime kaudesta ja Seinäjoki Areena on pelipaikkana heille tuttu. Veikkaan heidän tarjoavan Vedolle hyvän vastuksen, mutta en usko sen riittävän voittoon asti. Ankkureille jää lohkossa haastajan rooli. Joukkueeseen on tullut niin isoja muutoksia, että ne varmasti näkyvät vielä tässä vaiheessa kautta. Yllätykset ovat kuitenkin talvikaudella hyvin mahdollisia, joten erityisesti Jymy-Jussit – Ankkurit pelistä voi tulla tiukka. Veikkaan kuitenkin Jymy-Jussien hoitavan ottelun nimiinsä kovempien yksilöidensä johdolla.

Halli-SM-alkusarjan sarjajärjestelmä menee siten, että jokaisesta neljästä lohkosta ensimmäiseksi sijoittunut joukkue pääsee jatkoon. Lisäksi lohkojen kaksi parasta kakkosta etenee lohkovoittajien seuraksi lopputurnaukseen, joka pelataan tänä vuonna Seinäjoki Areenassa 18.-19.3.

Kuva: AOP