Pesisraati: Finaaliennakko ”Kuosmanen on Kivimäkeä taktisesti edellä”

Kesä on nautiskeltu ja pesäpallossakin voidaan aloittaa kunnon pelit, kun Sotkamo ja Vimpeli käynnistävät odotetun finaalisarjan lauantaina 10.9. Vimpelin Saarikentällä. Millaiset finaalit on luvassa ja uiko Poika Savonjoessa vai Sapsojärvessä? Pesisraatilaiset Nahka Tapio, Suomensarjan ykköstykki Riku Tolonen ja munanäpin erikoismies Janne Kainulainen perkaavat finaalisarjan läpi.

Välierät paketoitu ja yllättäen Sotkamo ja Vimpeli finaaleissa. Mietteet välieristä?

JK: Vimpeli rallatteli kevyesti Koplan kustannuksella finaaleihin, vaikka Kopla ei luovuttanutkaan missään vaiheessa, mutta materiaalin laatu ja leveys ratkaisi tämän välierän.

Sotkamon ja Joensuun välieräpari olikin mielenkiintoisempi. Joensuu oli tullut voittamaan sarjaa ja ei se kaukana ollut. Joensuun pelinjohtaja Petri Pennanen oli valmentanut joukkueen ulkopelin todella kovaan iskuun uusien valmennuksellisten metodien avulla, mutta joensuulaisten sisäpeli ei vielä pärjää Toni Kohosen johtamalle laadukkaalle ulkopelille. Pennaselle hattu kohti taivasta. Mies on kehittämässä pesäpallon evoluutiota, kun ensin hän toi kaaripeliin uuden ”mailamieslaikan” ja nyt ulkopeliin merkipelin. Muut seuraavat perästä.

TP: Päällimmäisenä pettymys. Pettymys 3–0-tuloksiin niin naisissa kuin miehissäkin. Joensuu toki otti askelia lähemmäs Sotkamon haastamista, ja oli lähellä viedä avausottelun Hiukassa. Sekä JoMalla että Koplalla oli omat hetkensä, mutta tasoero etenkin Vimpelin ja KPL:n välillä perustekemisessä oli kova. Kouvolan kolme johtavaa ja kokenutta, Anssi Lammila (kärkkärit 14/25, räpylävirheet), Matti Latvala (kärkkärit 12/25, räpylävirheet) sekä pelinjohtaja Eero Pitkänen epäonnistuivat kauden tärkeimmällä hetkellä.

Ja niin, Joensuu vei kainuulaisilta vain yhden jakson.

RT: Kirkkaimpana mielessä on Jymy-JoMa -sarjan ensimmäinen ottelu, joka oli tasollisesti parhaimpia näkemiäni otteluita moneen vuoteen. Nostan itsekin hattuani Pennaselle JoMan takatilannepelaamisesta, pidin siitä paljon! Sisäpelissä nähtiin kuitenkin muutamia ratkaisevia peluutusvirheitä epäonnistuneiden lyöntien lisäksi, mitkä ratkaisivat osaltaan ottelusarjan. Niemeä olisi pitänyt käyttää enemmän jo vaihtotilanteissa, eikä sokeasti luottaa heikompien lyöjämiehien tekevän hänelle tilanteen. ViVe-KPL -sarjasta jäi mieleen, että mielestäni Veto olisi voinut nuijia Koplan aivan maan rakoon, jos olisivat esittäneet parastaan. Nyt tehtiin vain riittävä ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten Vimpelin pelaaminen Kouvolan kanssa kantaa finaalisarjaan selvästi kovempaa joukkuetta vastaan.

Finaalipöytään. Ennakkoajatukset tutusta parista?

TP: Veikkasin ennen kautta Sotkamoa mestariksi, enkä muuta valintaani. Kyllä, Vimpelillä on huima sisäpeliarsenaali, mutta mestaruus ratkaistaan räpylässä ja lautasen äärellä. Toni Kohosen syötöstä Vimpelin on huomattavasti vaikeampi paiskata palloa läpi, ja Vedon kannalta avainasemassa on pelin rakentaminen yksittäisten tilanteiden voittamisen kautta. Vaihtotilanteissa ei tule räiskiä pelkästään läpilyöntejä ja antaa Jymylle mahdollisuuksia takapalojen napsimiseen. Arsenaali järkevään peliin on olemassa, mutta minkä valinnan viuhkavelho Sami-Petteri Kivimäki tekee?

Toinen ja määrittävä tekijä on asetelma Janne Heimonen vs. Kohonen. Heimosen tulee saada Jymyn kärkeä kuriin tämän kauden nähtyjä otteluita paremmin, muuten käy kylmät.

RT: Paras mahdollinen finaali. Jos Veto kykenee lyömään Jymyä vastaan lähes samalla prosentilla vaihtotilanteissa läpi kuin muita joukkueita vastaan, niin mestaruus tulee. Mikäli Jymy selvittää Vedon vaihtotilanteet antamalla vain pelkkiä vaihtoja ja syömällä takapaloja, on Vedolla huomattavasti vaikeampi tehtävä voittaa jaksoja Jymyn vahvaa takatilannetta vastaan. Molemmat tulevat saamaan kotiutustilanteita runsaasti. Veto ratkoisi jaksot mielellään jo vaihtotilanteissa. Jymy rakentaa maltillisemmin ja luottaa koviin kotiuttajiinsa sekä kärkikaksikon nopeisiin jalkoihin. Vedoltakin löytyy molempia mutta mielenkiintoisinta onkin, millä taktikalla näitä ominaisuuksia pyritään hyödyntämään.

JK: Samaa mieltä. Uskaltaako Kivimäki peluuttaa joukkuettaan sen vahvuuksilla, vai muuttuuko pelaaminen jälleen Jymyä vastaan? Itse antaisin joukkueen rallatella vaihtotilanteissa ja hakea mahdollisia läpilyöntejä, koska sillä pelillä joukkue on tähänkin asti pärjännyt.

Iso pointti on tämä Kohonen vs. Heimonen, jonka mestari vie 100-0. Sulaako Puputti ja kumppanit Kohosen käsittelyssä?

Janne Heimosen talentti mitataan nyt toden teolla. Kuva: AOP / Jukka Rasimus

Pärjääkö Vimpelin lukkari Janne Heimonen Sotkamon kaarelle? Kuva: AOP / Jukka Rasimus

Millainen finaalisarja on odotettavissa?

RT: Kelien ollessa suotuisat odotan runsasjuoksuista finaalisarjaa. Vimpelin tärkein ulkopelitilanne on nolla ja Sotkamon vaihtotilanteet. Näin etenkin Hiukassa missä pomppu nousee korkealle ja nollan puolustus on vaikeaa. Mikäli joukkueet onnistuvat puolustamaan omia päätilanteitaan hyvin, juoksujen teko vaikeutuu huomattavasti. Joukkueet ovat kuitenkin tällä hetkellä niin hyvässä fysiikassa, että takatilanteita pitäisi tulla runsaasti. Tällöin takapalojen merkitys korostuu vaihdoissa. Se kumpi joukkue kotiuttaa kovemmalla prosentilla voittaa mestaruuden. En lähde veikkaamaan kumpi se on. Toivon näkeväni finaalien arvoista pesäpalloa mistä ei tunnetta ja jännitystä puutu.

JK: Toivottovasti sarja menisi viidenteen otteluun ja silloin olisi varmasti jo aika isot kipinät jälleen kerran joukkueiden välillä. Iltapäivälehdet täyttyvät otsikoista ja yleisöllä on mukavaa. Uskon, että jälleen nähdään legendaariset finaalit.

TP: Kuuma ja pitkä, ainakin toivottavasti. Näiden kahden kohdatessa ovat ainekset kaikkien aikojen finaalisarjaan, asetelmana on pelkistetysti ulkopeli vs. sisäpeli.

Kumpi vie mestaruuden ja miksi?

JK: Pakko kai se on pysyä alkukauden ennustuksessa. Perustelut ovat hatarat, koska näytöt puoltavat Sotkamoa, mutta uskon jostain kumman syystä, että tämä vuosi on Vimpelin.

TP: Sotkamo, koska Kohonen ja voittamisen kulttuuri.

RT: Sotkamo. Mikko Kuosmanen on Sami-Petteri Kivimäkeä taktisesti edellä.

Ottelut suorana Nelonen Prolta ja Ruutu.fi:stä

Osallistu myös finaalisarjan veikkauskisaamme!

Kansikuva: SuperJymy Oy