”Meidän sisäpelimateriaali riittää vertailuun ketä vastaan vaan!”

Miesten Superpesiksen pudotuspelit ovat edenneet välierävaiheeseen. Välieräparit ovat Sotkamo-Hyvinkää ja Vimpeli-Joensuu. Pesäpalloromantikoille tarjotaan viikon mittaan todellista naminamia, kun välierät pelataan joka toinen päivä ja televisiokamerat ovat paikalla jokaisessa ottelussa tiistaista sunnuntaihin. Me pureudumme ensin Sotkamon ja Hyvinkään väliseen ottelusarjaan. Onko Tahkolla mitään mahdollisuutta Jymyä vastaan?

Kestomenestyjä Sotkamo ei anna mitään ilmaiseksi

Ensinnäkin täytyy katsoa vielä kertaalleen Jymyn loistava markkinointivideo, joka sai maailman ensi-iltansa viime viikolla. Jymy ei ole ainoastaan maailman paras pesäpalloseura kentällä, vaan on sitä myös kentän ulkopuolella – suvereenisti. Tästä mallia yli lajirajojen:

http://youtu.be/8avQ0_qNbZg

Runkosarjan ykkönen Sotkamo selvitti tiensä välieriin ties monettako kertaa putkeen lyömällä puolivälierissä Kiteen Pallon. Kitee pystyi kotonaan nappaamaan yhden jaksovoiton sotkamolaisilta, mutta Sotkamon teräksinen ulkokenttä ei antanut kiteeläisten yllättää, ja lopulta Jymy eteni välieriin suoraan kolmessa ottelussa. Elävät legendat Toni Kohonen, Jani Komulainen ja Roope Korhonen suitsuttavat joukkueen joka syksy sellaiseen tilaan, että muilla joukkueilla ei ole kiva pelata heitä vastaan. Syksyisin on ollut myös tapana, että näiden herrojen takaa löytyy tarvittaessa ratkaisuvoimaa vähemmällä vastuulla olleilta pelaajia ja niin myös tänä vuonna. Rautiaisen veljekset ovat vahvoja ulkopelissä, mutta sisälläkin tapahtuu.

Nuori Markus Tuikka pelaa etukentällä tärkeässä roolissa nousujohteista ulkopeliä. Luultavammin horroksessa ollut Antti Hartikainen herää koomastaan ja pelaa loistavan loppukauden. Ainoa hienoinen kysymysmerkki Sotkamon sisäpelissä on kärjen toiminen. Niilo Piiponniemi ja Niko Korhonen pelasivat puolivälierät vaatimattomilla 50 %:n onnistumisprosenteilla, joten näillä kahdella on vielä hieman petrattavaa omassa tekemisessään. Toisaalta Komulainen hoiti puolivälierissä vaihto- ja kotiutustilanteet 80 %:n varmuudella, joten tulitukea jokeriosastolta löytyy. Ulkopelissä Sotkamo ei anna mitään ilmaiseksi, kuten ei pidäkään.

Miten kestää Hyvinkään ulkokenttä ja kuka Tahkolla syöttää?

Runkosarjan loppupuolelta lähtien nousujohteisesti pelannut Hyvinkää kaatoi omassa puolivälierässään Seinäjoen lopulta otteluvoitoin 3-1.  Samalla hyvinkääläiset saivat yhden tärkeän palautumispäivän lisää ohjelmaansa ennen tiistaina alkavia välieriä. Yhden päivän huili on todella tärkeä, koska kuorma on ollut jo nyt runkosarjan viimeisestä kolmanneksesta asti todella kova, eikä välierien joka toinen päivä pelattava ohjelma anna armoa. Hyvinkään ehdoton tähti puolivälieräsarjassa oli Juha Puhtimäki, joka paukutteli 40 kärkkäriä neljään peliin 89 %:n onnistumisprosenteilla. Huima määrä, joka olisi voinut olla vieläkin kovempi, koska 1-2 epäonnistumista meni etenijöiden kärpästen piikkiin. Putte on tällä hetkellä niin kovassa liekissä, että Sami Sirviön laikoista löytyy usein merkki myös 1-2 vaihdon onnistumisen jälkeen. Puhtimäki onnistui loistavasti Seinäjokea vastaan ja nyt kokenut Toni Kohonen saa kehitellä todelliset kärmeskeitot tämän miehen pysäyttämiseksi. Puhtimäki on luottavainen omien joukkojensa iskukykyyn.

”Meillä on edelleen pelissä noususuhdanne ja nuoret miehet selvästi kasvoivat voitetun sarjan jälkeen. Sotkamo on laatujoukkue ja lähtee suosikkina sarjaan, mutta kun pääsemme iskemään kiilaa heidän pelinrakenteluun meidän sisäpelimateriaali riittää vertailuun ketä vastaan vaan!” – Juha Puhtimäki

Juuri sisäpelissä on Hyvinkään mahdollisuudet. Sirviö saa peluuttaa itseluottamusta uhkuvaa joukkuettaan entistä rohkeammin ja läpilyöntejä tullaan hakemaan vaihtotilanteissa. Tahkon tulee saada mahdollisimman paljon takatilanteita kovassa vireessä olevalle Juha Korhoselle. Korhonen saa hyvää tukea jokeri Timo Rantatorikalta, joka puki Tahkon pelipaidan ylleen ensimmäisen kerran tällä kaudella vasta runkosarjan lopulla. Suurin kysymysmerkki hyvinkääläisten paletissa on ulkokenttä. Sirviö vaihtoi kolmannen tappio-ottelun jälkeen Riku Rantasen lukkariksi ja Puhtimäen koppariksi. Vaihto otettiin nopeasti takaisin neljännen ottelun tauolla ja Putte tuli syöttämään Hyvinkään supervuorossa voittoon päättyneen ottelun lopun. Kuka ikinä Tahkolla syöttääkään, on hänen nostettava rima todella korkealle, jotta Jymyn 3-tilanteet saadaan mahdollisimman minimiin, muuten sotkamolaiset saavat paukutella rennosti Tahkon takakentälle, joka on tahkolaisten suurin heikkous ulkopelissä.

Tahko on ensimmäistä kertaa välierissä sitten 2007, jolloin seura juhli mestaruutta. Olisiko jälleen jymy-paukun aika? Joukkue on huomattavasti kokemattomampi kuin Sotkamo, mutta pudotuspeleissä kaikki on mahdollista. Miten Hyvinkään nuorten ja kokemattomien pelaajien päät kestävät kovassa paineessa? Osataanko nauttia vai puristetaanko liikaa?

Arvio:

Sotkamolaiset haluavat tehdä Hyvinkäälle vain yhden vieraspelireissun ja säästää näin ollen jalkoja mahdollisia finaaleja varten. Hyvinkään avaralla kentällä nähdään todennäköisesti paljon juoksuja ja silloin on tahkolaisten mahdollisuus iskeä kiilaa tähän ottelusarjaan. Hiukassa Hyvinkää on kovassa paikassa. Joukkueen tulisi saada Sotkamossa kuskin paikka nopeasti ottelun aluissa, jos he haluavat napata tarvittavia voittoja kotiin tuomisiksi. Uskon, että Hyvinkään pojat ovat tällä kertaa liian kovan paikan edessä ja Sotkamon kultajuna puksuttaa finaaleihin suoraan otteluvoitoin 3-0.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:

Hyvinkää – Sotkamo 0-2 (1-4, 1-13)

Sotkamo – Hyvinkää 2-0 (5-1, 2-0)

Otteluohjelma Sotkamo – Hyvinkää

Ti 26.8. Sotkamo – Hyvinkää klo 17.30

To 28.8. Hyvinkää – Sotkamo klo 17.30

La 30.8. Sotkamo – Hyvinkää klo 16.00

Tarvittaessa:

Su 31.8. Hyvinkää – Sotkamo klo 16.00

Ti 2.9. Sotkamo – Hyvinkää klo 17.00

Nelonen Pro ja Ruutu.fi näyttävät ainakin kolme ensimmäistä ottelua suorana!

Kuva: SuperJymy Oy