Itä-Länsi -ennakko – Miehissä Itä vastaan Pohjanmaa

Farssivalintoja ja kokeneita konnia. Miesten 80. Itä-Länsi tarjoaa suuria tunteita ja maailman parasta pesäpalloa.

Itä-Länsi kokoaa eri seurojen pelaajat ja kannattajat yhteen tapahtumaan, jossa seurajoukkueiden väliset vastakkainasettelut unohdetaan hetkeksi. Itä-Länsi-viikonloput ovat aina olleet positiivisia tapahtumia, joissa pesäpallon hienous tuodaan näytöstyyliin esille. – Joonas Eirola

Asetelmat

Ottelun alla pelaajavalinnat ovat jälleen varastaneet kaiken huomion, niin kuin aina valintoja tehdessä tapahtuu. Joukkueen valitsijat Idän Eero Pitkänen ja Lännen Jukka Peltoniemi tekivät mielenkiintoisia valintoja, ja tästä nousi pesäpalloväen parissa aikamoinen melu ja mielestäni ihan aiheesta. Idän joukkueeseen mahtui peräti neljä Pitkäsen ”omaa poikaa” Kouvolasta. Pelinjohtajaksi Eko valitsi Kouvolan Mikko Hylkilän ja itse olisin nähnyt mielummin laikan varressa vahvaa työtä Kiteellä tehneen Sami Purmosen tai Sotkamossa kyntensä osoittaneen Mikko Korhosen. Toisaalta Lännen pelinjohtajavalinta Sami-Petteri Kivimäki oli vielä suurempi valintafarssi. Seinäjoen kausi ei ole mennyt läheskään odotusten mukaisesti, toisin kuin sarjan suurimman yllättäjän Koskenkorvan. Kossun pelinjohtaja Tomi Niskanen olisi enemmän kuin ansainnut paikkansa Lännen viuhkassa, mutta pieni piiri pyörii. Lännen pelaajavalinnoista eniten hämmennystä aiheuttaa Seinäjoen Ville Viidan valinta. Viita tuskin pelaa ulkokentällä, varsinkaan tiistaisen Sotkamo-ottelun jälkeen. Etenijäjokeriksi olisi pitänyt valita Koskenkorvan Jouni Koskela. Moni muu etenijä menee myös minun listoillani ohi Viidan. Alajärven Aki Orava ja Sotkamon Antti Hartikainen pääsivät arvo-otteluun vanhoilla näytöillä, joten aivan pureksimatta en niele valintoja. Lännen joukkue koostuu muutenkin liikaa pohjanmaalaisista, kun 13 pelaajasta peräti 10 pelaajaa tulee lakeuksilta.

Miesten ottelussa nähdään kuusi ensikertalaista, joka on hieno asia. Peräti historialliset neljä A-poikien Itä-Länttä pelannut Hyvinkään Juha Puhtimäki odottaa innolla ensimmäistä arvo-otteluaan.

– Todella hienolta tuntuu! Iso kunnia päästä pelaamaan ja onhan se naskalista asti ollu haaveena, että tähän peliin pääsee. Hienoa, että peli osuu ”isienmaille”! Kaverit ja sukulaiset ovat olleet yhteyksissä, ja moni luvannut tulla katsomaan peliä. Uskoisin että yleisöäkin riittää, ainakin tapahtumaa on mainostettu hienosti ja kyllähän Itä-Länsi tapahtumana on mahtava vuodesta toiseen. Toivotaan hyvää keliä niin pelikin yleensä sen mukana paranee.

Idän debytantti, Kouvolassa etukenttää dominoinut ja vahvasti alkukaudesta mailan varressa pelannut Sasu Toikka lähtee pilke silmäkulmassa ensimmäiseen arvo-otteluun.

­- Hyvillä mielin lähden, takareiden kanssa oli vähän aikaa sitten ongelmia, mutta se on nyt kunnossa. Ei sen ihmeempiä odotuksia ole, lähdetään näyttämään mitä sitä osataan ja sellainen sopivan pieni jännitys on. Kutsua kyllä arvostaa kovasti, on se kuitenkin isoin valinta, kun maajoukkuettakaan ei valita ja siellä parhaat pelaavat. Ei sinne jäykistelemään lähdetä, sopivasti hurttia huumoria ja rentoa asennetta niin varmasti pelikin kulkee.

Kouvolan Sasu Toikka debytoi Seinäjoella miesten Itä-Lännessä. Kuva: Juha Levonen

Kouvolan Sasu Toikka debytoi Seinäjoella miesten Itä-Lännessä. Kuva: Juha Levonen

Lännen peli perustuu Vimpelin vahvaan kärkeen

Länsi on hallinnut viime vuodet miesten arvo-ottelua. Joukkueen peli tulee perustumaan Vimpelin vahvaan kärkeen Isoketo-Kanala-Haapakoski-Puputti. Miestä kotiin lyövät hirveässä vireessä oleva Hyvinkään Juha Korhonen, lyöjätilaston kakkonen Jere Dahlström ja Jymy-Jussien lyöjämörssäri Jukka-Pekka Vainionpää. Taituruutta yleisölle tarjoavat Raahen Topi Kosonen ja Tahkon Puhtimäki. Loistavasti Hyvinkään päävaihtajana pelannut Putte lupaa yleisölle viidettä koko rahan edestä.

– Kyllä tarkoitus on kehittää jotain pientä kikkaa. Katsotaan mitä se sitten tulee olemaan. Se miten peli etenee, ratkaisee kuitenkin sen, mitä on edes mahdollista tehdä. Mailan kanssa reeneissä tulee välillä kikkailtua, jos sieltä jotain keksittäisiin peliin asti!

Ulkopelissä Lännen selkäranka on lukkari Kuiva Rällä Kosonen, joka on noussut takaisin valtakunnan eliittiin lautaskammon selätyksen jälkeen. Etukentällä pelaa uransa toiseen Itä-Länteen valmistuva Seinäjoen Joonas Eirola, joka teki hienon paluun Superpesikseen yhden puolivälivuoden jälkeen, odottaa tapahtumaa vesikielellä.

– Arvostan kutsua kovasti ja kun olen paikan päällä nähnyt, kuinka kovasti tapahtuman eteen on tehty töitä, on mahtavaa päästä Ilkka-Areenalle pelaamaan. Viime vuoden olin poissa Superin kuvioista ja vaikka kesällä oli enemmän aikaa grillailla, niin onneksi tuli myös pidettyä kunnosta huolta. Pelasin myös loppukesän Manse PP:ssä eli ei se irtiotto loppupeleissä niin radikaali ollut. Kohtuullisen kivuttomasti pääsin takaisin Superin vauhtiin mukaan.

Seinäjoen Ville Viita pelaa ensimmäisen miesten Itä-Läntensä kotiareenallaan. Kuva: Juha Levonen

Seinäjoen Ville Viita pelaa ensimmäisen miesten Itä-Läntensä kotiareenallaan. Kuva: Juha Levonen

Itä haastajan asemassa

Itä voitti arvo-ottelun viimeksi vuonna 2010 Helsingissä, kun se mätti juoksuja käsittämättömästi peräti 29. Tämän jälkeen Länsi on nöyryyttänyt Itää kolme kertaa putkeen. Joukkueen peli perustuu jälleen Sotkamon selkärankaan, niin kuin se on perustunut viimeiset 10-20 vuotta. Mielenkiintoista on nähdä, kuka pelaa Idän ykköskärkenä? Joensuun Mikko Kemppainen vai yllätysvalinta Tommi Mäentausta. Yksi ratkaisu voisi olla myös vahvasti Kiteellä pelannut Ville Posti. Jokatapauksessa joku ensikertalaisista pelaa isossa roolissa numerolla 1. Hirveässä lyöntivireessä olevalta Joensuun Juha Niemeltä odotetaan juoksujen lyömistä myös Seinäjoella. Niemi yhdessä Sotkamon Roope Korhosen kanssa onkin isossa vastuussa Idän kotiutusosastolla. Korhonen lähtee voittamaan ottelua ja antamaan kaikkensa kentällä. Korhosen paras muisto Itä-Lännestä on vuodelta 2005.

– En vertaa ottelua sarjapeleihin, mutta kun katsomo on täynnä ihmisiä niin ei sitä viitsi kyllä huonostikaan pelata. Kyllä sitä pelataan sata lasissa. Monesti hankaluus tulee siitä, kun ei pääse normaalilla systeemillä pelaamaan kun miehiä on monista joukkueista. Omista Itä-Länsistä parhaiten on jäänyt mieleen ensimmäinen peli Oulussa 2005. Peli päättyi meidän voittoon, kun viimeisenä lyöjänä kierrätin Hylkilän Markun ykköseltä kotia.

Ulkopelissä suurin vastuu on jo historiallisen 18. arvo-ottelun pelaavalla lukkari Toni Kohosella. Kohonen jos joku tietää miten nämä ottelut voitetaan. Voittaja Kohonen ei anna varmasti mitään ilmaiseksi ja Lännen pelinrakentelu voi hyvinkin kaatua Kohosen hömpläytyksiin. Mielenkiintoista on nähdä, miten Idän pelinjohtaja Hylkilä rakentaa takakentän. Korhonen siellä pelaa, mutta luottaako hän Kiteen Postiin vai entisiin takamiehiin Anssi Lammilaan tai Tuomas Jussilaan? Oleellinen kysymys näiden miesten kannalta on myös se, millaisen jokerikolmikon Hylkilä haluaa. Polttolinja Idällä on vahva. Etukentällä hääräävät Kiteen ikinuori Sami Partanen ja Koplan Toikka. Toikka lähtee otteluun kovalla itseluottamuksella ja uskoo tekevänsä suurimman osan Lännen paloista.

­- Luulisin että ensikertalaisena mulle annetaan painetta, joten kyllä minä teen eniten paloja!

Miesten Itä-Länsi Seinäjoella sunnuntaina 20.7. klo 16.00

Liput Lippupalvelusta