Itä-Länsi-viikonloppu – ennakoinnissa kaikki pelit

Viikonloppuna pesisväki kokoontuu jälleen sankoin joukoin Hyvinkäälle lajin perinteisille festareille eli Itä-Länsi-tapahtumaan. TET-harjoittelijamme Jaska Kunelius perkasi jo aiemmin loistavasti mistä tässä kansanjuhlassa on oikein kyse. Tsekkaa juttu tästä. Tässä jutussa keskitymme enemmän viikonlopun pelilliseen antiin.

A-pojat

Miika Antilalle A-poikien arvo-ottelu on jo kolmas. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Miika Anttilalle A-poikien arvo-ottelu on jo kolmas. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Perjantain Itä-Lännen avaava A-poikien ottelu tarjoaa kenties viihdyttävintä peliä koko viikonloppuna. Nuoret ja todella taitavat tulevaisuuden lupaukset uskaltavat hassutella ottelussa laajalla lyöntirepertuaarilla. Molemmissa joukkueissa viilettää paljon Superpesiksessä jo meritoituneita pelaajia, joten luvassa on pesisviihdettä parhaimmillaan.

Lännellä on ehkä paperilla hieman nimekkäämpi joukkue, mutta useana vuonna varsinkin Sotkamon juniorit ovat osoittaneet vahvuutensa Idän puolella, vaikka pojat ovat olleet kainuussa vielä pienemmällä roolilla miesten joukkueessa. Idän värikäs pelinjohtaja, Joensuun Suomensarjan joukkueen etenijäjokeri, Mikko Pirhonen keittää varmasti mielenkiintoiset keitokset Lännen kaatamiseksi.

Ottelu ratkeaa siihen, saako Itä vastustajansa vaihtotilannepeliä kuriin. Hirvittävän määrän lyöntivoimaa omaavaa Lännen joukkuetta vastaan ei pärjää juoksuntekokilpailussa. Kallistumme Idän nopeuden ja ulkopelin pitävyyden myötä vierasvoittoon Supervuoroparin jälkeen. Jaksot Idälle 1-2 (1-2, 5-2, 0-1).

Avainpelaajat:

Itä: Juuso Lattu, Imatra. Imatran Ykköspesis-joukkueen luottopelaaja pelasi myös viime vuonna A-poikien arvo-ottelussa. Lisäksi Lattu on edustanut Itää kahtena viime vuonna miesten Ykköspesiksen Itä-Lännessä. Lauri Rönkkö, Sotkamo. Kolmas perättäinen arvo-ottelu A-pojissa Kajaanin Pallokerhon kasvatille. On isossa kotiutusvastuussa idän puolella seuratoveri Patrik Wahlstenin jäätyä rannalle.

Länsi: Miika Anttila, Seinäjoki. Vasurilta sivaltava Anttila pelaa jo kolmannen A-poikien Itä-Lännen Rönkön tapaan. Mies on vahva vaihto- sekä kotiutustilanteissa, ja ei olisi ihme vaikka mies ratkaisisi ottelun läpilyönnillä. Petteri Kortelainen, Kankaanpää. Kolkuttelee pinna per peli -tahtia jo miehissäkin, johtaa nuorten Superpesiksen lyöjätilastoa.

A-poikien Itä-Länsi perjantaina Hyvinkään Pihkalassa klo 18.00

Liput portilta 10€

B-tytöt

B-tyttöjen arvo-ottelu pelataan lauantaina kukonlaulun aikaan. Myös tässä ottelussa nähdään paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet aikuisten otteluita Superpesis-tasolla jo pitkään. Länsi on dominoinut tyttöjen Itä-Länttä jo pitkään, kun Idän viimeisin voitto B-tytöistä on vuodelta 2009. Tänäkin vuonna Länsi lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta Idällä on käytössä mm. Kirittärissä, Viinijärvellä ja Pesä-Yseissä pelaavia laadukkaita Superpesis-pelaajia.

Hyvinkään miesten lukkarina paremmin tunnettu Juha Puhtimäki toimii Lännen pelinjohtajana. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Hyvinkään miesten lukkarina paremmin tunnettu Juha Puhtimäki toimii Lännen pelinjohtajana. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Lännen pelinjohtajana toimii miesten otteluun pelaajaksi valittu Hyvinkään Juha Puhtimäki, joten on mielenkiintoista nähdä, miten ravimies onnistuu laikoissa. 2. pelinjohtajana häärää myös pesäpallokentiltä tuttu rämäpää Antti Vihtkari, joten pelinjohdosta Lännellä homma tuskin jää kiinni, tosin ei se siitä jää kiinni Idänkään puolella.

Avainpelaajat:

Itä: Petra Hussa, Viinijärvi, Viinijärven naisten joukkueen kärkietenijä on tuonut Superissa tällä kaudella 12 juoksua ja on todella nopea kärkietenijä.

Länsi: Eveliina Lämsä, Oulu, Etukentällä hääräävä oululainen on dominoinut B-tyttöjen sarjassa niin sisällä kuin ulkonakin.

B-tyttöjen Itä-Länsi lauantaina Hyvinkään Pihkalassa klo 11.00

Liput portilta 10€

Naiset

Lauantain karnevaalit huipentaa naisten 53. Itä-Länsi. Asetelmat ovat mielenkiintoiset, kun Idän puolella oli valintavaiheessa vain kolme joukkuetta: Kirittäret, Viinijärvi ja Lappeenranta, kun taas Lännellä loput kahdeksan joukkuetta. Tämän takia Länsi lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina.

B-tyttöjen Lännen dominointi on heijastunut myös naisten puolelle, kun Idän viimeisin voitto naisissa on vuodelta 2010, jolloin Idän nipussa pelasi mm. tämän vuoden Idän valitsija elävä legenda Laura Nuutinen.

Vuosi sitten pelatussa naisten arvo-ottelussa ensimmäisessä naisten Itä-Lännessään esiintynyt Kirittärien nuori lukkari Noora Patrikainen yritti terrorisoida Lännen peliä, ja onnistuikin siinä osittain, mutta Lännen vahvempi materiaali vei lopulta selvän 2-0 voiton. Patrikaisella tulee olemaan tämänkin vuoden ottelussa suuri rooli Idän lautasen ääressä. Patrikainen aloittanee lautasella, vaikka pelinjohtaja Nalle Viljasella on valittavana myös toinen tasokas lukkari Niina Härkönen Viinijärveltä. Luultavammin Lännen vahva sisäpeli tulee viemään ottelun Patrikaisen hyvistä otteista huolimatta ja Länsi voittaa naisten pelin jälleen puhtaasti 2-0.

Avainpelaajat:

Itä: Noora Patrikainen, Kirittäret, Perustelut tulivatkin jo aiemmin.

Länsi: Enni Kylä-Kause, Rauma, Naisten Superin monipuolisin jokeri oli jo viime vuoden Itä-Lännessä suuressa roolissa, kun Länsi vei ottelun näytöstyyliin.

Naisten Itä-Länsi lauantaina Hyvinkään Pihkalassa klo 16.00

Liput ennakkoon 15-28€ täältä

Ottelu suorana Nelonen Pro ja Ruutu klo 15.30 alkaen

B-pojat

Myös B-pojissa nähdään useampi pelaaja, jolla on kokemusta jo aina miesten Superpesiksestä asti. Suurimpana tähtenä tässä ottelussa tuikkii Vimpelin Vedon miesten joukkueessa isossa roolissa pelaava Arttu Ruuska, joka olisi voitu valita myös A-poikien peliin. Halsuan kasvatti on kerännyt jo ensimmäisellä täydellä Superin kaudellaan 14 ottelussa peräti 51 kärkilyöntiä. Tällä lukemalla miesten sarjassa taakse jäävät mm. sellaiset nimet kuin Joni Rytkönen, Pasi Kokkonen ja Immo Rautiainen.

Lukkarina Lännellä toimii Koskenkorvan miehissä ykkössyöttäjänä toimiva Juho Hakomäki, joka on pelannut myös B-junioreiden SM-sarjaa johtavan Vähäkyrön riveissä oman ikäistensä pelejä. Idällä ei ole heittää lautasen ääreen aivan yhtä kovaa nimeä, mutta Joensuun nuori lupaus Samu-Kalle Varonen tai Imatralta lähtöisin oleva Joona Sikiö ovat kumpainenkin hyviä lukkareita.

Lännen rutiini tulee olemaan Idälle liikaa ja ottelun voitto matkaa selvin loppulukemin Länteen.

Avainpelaajat:

Itä: Niko J. Korhonen, Sotkamo, Miesten Superissa jokerina hääräävä vikkelä kinttuinen Korhonen on paljon vartijana Idän kärkenä.

Länsi: Arttu Ruuska, Vimpeli. Tulee dominoimaan.

B-poikien Itä-Länsi sunnuntaina Hyvinkään Pihkalassa klo 11.00

Liput portilta 10€

Miehet

Tämän mahtavan viikonlopun kruunaa itseoikeutetusti miesten arvo-ottelu. Jos muissa viikonlopun otteluissa Länsi on lähtenyt peleihin ennakkosuosikkina, niin miesten pelissä asetelma on päinvastainen. Sarjataulukko kertoo olennaisen: Lännen sijoitukset: 1., 7., 8., 9., 10., 11. ja 12. kun taas Idän: 2., 3., 4., 5., 6.

Idältä saisi ulosjääneistä miehistä kasattua helposti joukkueen, joka voisi haastaa nykyisen Lännen joukkueen, kun ulos jäivät esimerkiksi sellaiset miehet kuin Aleksi Rautiainen, Matti Latvala, Sasu Toikka, Juha Niemi ja Sami Partanen.

17.5.2014, Pihkala, Hyvinkää. Superpesis 2014, Hyvinkään Tahko - Sotkamon Jymy. Iiro Kuosa - Tahko  All Over Press

Iiro Kuosa pelaa ensimmäisen miesten Itä-Läntensä. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Molemmista joukkueista löytyy hurjasti etenemisvoimaa, eivätkä kotitusosastojen miehet ole nallipyssyjä. Valitettavasti avaralla Pihkalan kentällä läpilyönneille jää Itä-Lännessä vähemmän mahdollisuuksia, kun lisäkatsomot miehittävät pesien taustat. Lukkaripeli on ollut viime aikoina myös yksi tekijä, miksi miesten arvo-otteluissa ei ole nähty paljoa juoksuja. Viime vuonna Seinäjoella Topi Kosonen tylsytti täysin Idän sisäpelin. Jälleen kerran Kuiva Rällä Kosonen ja Idän Toni Kohonen tulevat eliminoimaan vastustajien sisäpeliä, kun esimerkiksi merkin opettelulle ei ole jäänyt joukkueilla tarpeeksi aikaa, eivätkä roolit kaarella ole täysin takaraivossa.

Itä tulee viemään ottelun tiukasti 1-0 (3-1, 2-2) ja kentän parhaana palkitaan Superin tämän hetken kuumin nimi Hannu Kiukkonen.

Ennakoidut kokoonpanot:

Itä: 

1. Niko Korhonen, Sotkamo, 3v

2. Tuomas Jussila, Joensuu, 2p

3. Jani Komulainen, Sotkamo, 3p

4. Toni Kohonen, Sotkamo, L

5. Kimmo Carlson, Kiri, 1v

6. Miikka Matikka, Kiri, 3k

7. Ville Posti, Kitee, 2k

8. Jouni Itävalo, Joensuu, S

9. Anssi Lammila, Kouvola, 2v

10. Niilo Piiponniemi, Sotkamo

11. Toni Laakso, Kitee

12. Hannu Kiukkonen, Kiri

13. Ossi Meriläinen, Kouvola

Länsi: 

1. Teemu Isoketo, Vimpeli, 3v

2. Mikko Kanala, Vimpeli, 3p

3. Sami Haapakoski, Vimpeli, 2p

4. Henri Puputti, Vimpeli, 3k

5. Iiro Kuosa, Hyvinkää, 1v

6. V-P Yli-Hirvelä, Seinäjoki, 2k

7. Topi Kosonen, Raahe, L

8. Juha Korhonen, Hyvinkää, 2v

9. Severi Lassila, Vimpeli, S

10. Sami Mikkolanaho, Alajärvi

11. J-P Vainionpää, Seinäjoki

12. Juha Puhtimäki, Hyvinkää

13. Lauri Kaartokallio, Kankaanpää

Avainpelaajat:

Itä: Hannu Kiukkonen, Kiri. Mies hoitaa nykyään niin 2- kuin 3-tilanteet sellaisella prosentilla, että jähtäväksi nää saako edes Lännen ”maajoukkue” miestä kuriin.

Länsi: Mikko Kanala, Vimpeli. Miten pää kestää? Oma pelaaminen ei ole toiminut Kohosta vastaan oikein ikinä.

Miesten Itä-Länsi sunnuntaina Hyvinkään Pihkalassa klo 16.00

Liput ennakkoon 20-45€ täältä

Ottelu suorana Nelonen Pro ja Ruutu klo 15.30 alkaen

Lisätietoa tapahtumasta Itä-Lännen virallisilta kotisivuilta

Kuvat: All Over Press / Juha Tamminen, Kai Nurmi.