Superpesiksessä finalistit kohtaavat?

Torstai on toivoa ja pesäpalloa täynnä. Viiden ottelun kierroksella panokset ovat jälleen korkealla, kun mm. Kouvola yrittää pitää pudotuspelihaaveitaan elossa Kiteen vieraana. Suurin huomio kiinnittyy kuitenkin Sotkamon ja Vimpelin kohtaamiseen Hiukan pesäpallostadionilla. Kierroksen muut ottelut ovat Seinäjoki-Jyväskylä (pelataan Hyllykalliolla), Alajärvi-Raahe ja Hyvinkää-Joensuu. Ruutu.fi ja Nelonen Pro 2 näyttävät Sotkamon ja Vimpelin kohtaamisen suorana lähetyksenä.

Vimpelin on pelattava ehjä peli

Tiistaisessa TV-ottelussa selostuskaksikko Anssi Ritari ja Antti Tokkari olivat oikeassa siinä, että Vimpelin olisi voitettava Sotkamo, lähes hinnalla millä hyvänsä. Viimeksi pohjalaiset pystyivät oikeasti haastamaan Jymyn kauden 2011 finaaleissa, jolloin Sotkamo vei mestaruuden vasta kolmannessa ottelussa. Tuon syksyn jälkeen Sotkamo ja Vimpeli ovat kohdanneet 16 kertaa ja Vimpeli on poistunut voittajana kentältä vain kerran.

Vimpelin Sotkamo-lukko saa vähitellen jo koomisia piirteitä, kun Sotkamo vie ottelut välillä pelaamalla huonoakin pesäpalloa. Vimpeli on ollut joissakin otteluissa todella dominoiva, vieden ottelua yhden jakson ajan miten tahtoo, mutta on sortunut joko huonoihin otteluiden alkuihin tai toisiin jaksoihin, jolloin seurauksena on ollut usein Supervuoropari. Juuri ottelun ratkaisuhetkiin on kulminoitunut Jymyn ja Vimpelin ero: Vedon ratkaisupelaajat Henri Puputin ja Janne Mäkelän johdolla ovat epäonnistuneet 9. vuoroparissa pahoin, siinä missä Sotkamo on useinmiten onnistunut kääntämään otteluiden voitot Superissa itselleen.

Vimpelin ei ole mikään pakko voittaa Sotkamoa tänään, mutta peliesityksen tulee olla ehjä. Jos Sotkamo pelaa hyvän pelin ja ansaitsee voiton, en usko siinä olevan vimpeliläisillä nokan koputtamista. Jussi Järvisen miehistö kaipaa ennen kaikkea perättäisiä onnistuneita suorituksia ja pelin kehittymistä ottelun sisällä. Pelin taso tulee olla nousujohteinen, eikä nähdyn kaltaisia sulamisia enää kaivata. Ja jos Vimpeli pelaa ehjän ja nousujohteisen pelin, on sillä aivan yhtä hyvät mahdollisuudet voittaa illan klassikko kuin Sotkamollakin. Jopa parempi, sillä kärkimiehet ovat olleet tällä kaudella hurjassa vireessä.

Ottelun ratkaisukohdat

Toni Kohonen on ollut vireessä Vimpeliä vastaan. (SuperJymy Oy)

Toni Kohonen on ollut vireessä Vimpeliä vastaan. (SuperJymy Oy)

Ottelu tulee ratkeamaan siihen, kumpi pystyy pelaamaan ehjän ja nousujohteisen pesäpallo-ottelun. Virheitä ei ulkona tai mailanvarressa saisi tulla pienten marginaalien pelissä, muuten voitto karkaa käsistä. Katseita suunnataan varmasti myös syksyn suuntaan, mikä näkyy kentällä Sotkamon pelinjohtajan Mikko Korhosen kommentteja lainatakseni 1 vs. 1 -tilanteina. Pelaajat alkavat yhä enemmän hakea asetelmia toisistaan ja kentällä nähdään varmasti tunnetta, kun nuo tilanteet voitetaan tai hävitään. Kumpi osapuoli on vahvempi yksittäisissä tilanteissa ottelun sisällä useammin, tulee ottelun voittamaan.

En voi olla sivuttamatta myöskään Toni Kohosta, kun puhutaan Vimpeli-otteluista. Kokenut kettu on pitänyt Puputtia ja kumppaneita rintataskussaan jo vuosia, ja mitä pidemmälle syksy on edennyt, sen syvemmällä taskun pohjalla pojat ovat olleet. Viime ottelussa Hiukassa oli kuitenkin havaittavissa pientä muutosta, kun etenkin Puputti oli pelipäällä ja lähes pitelemätön mailassa. Jännä nähdä, miten tänään käy, joka tapauksessa menee seurantalistalle!

Pidän Supervuoroparia todennäköisenä, ja uskon että Vimpeli vie voiton jaksoin 1-2 (4-6, 5-3, 1-2).

Kuka pysäyttäisi Korhosen?

Aina välillä pesäpallossa nähdään ajanjaksoja – joskus pitempiä, joskus lyhyempiä – jolloin yksi pelaaja dominoi kenttiä lähes mielin määrin. Tällä hetkellä Suomessa on kaksi pelaajaa, jotka tuntuvat olevan lähes pysäyttämättömiä mailassa: Hyvinkään Tahkon Juha Korhonen ja Seinäjoen Jukka-Pekka Vainionpää. 

Torstaina Korea pysäyttämän asettuu Joensuun Maila. Mielenkiintoista on nähdä, lähteekö Janne Vuorisen miehistö Koskenkorvan ja monien muiden tavoin estämään läpilyöntejä, minkä seurauksena Kore voi napsia onnistuneita kärkilyöntejä lähes millä tahansa lyönnillä, myös toimituksen Janne Kainulaisen bravuri-lyönnillä, munanäpillä. Koomisinta tällä hetkellä on se, että vaikka Koskenkorva yritti suitsea Koren, mies paukutti silti käsittämättömät tehot 1+7  ja 18 kärkilyöntiä mailassa.

Korhonen, Joukainen, Rautiainen, Niemi…

Joukainen löytää lyöntivirettään. (Juha Levonen)

Joukainen löytää lyöntivirettään. (Juha Levonen)

Juoksuja, nyt nähdään juoksuja! Tiistaina Pihkalassa pallo kulki käsittämättömän lujaa, ja nyt nähdään kentällä vieläkin lyöntivoimaisempi arsenaali kuin Koskenkorva-ottelussa. Joensuun Aleksi Rautiainen ja  Sami Joukainen ovat löytäneet keskiosumaa hyvin viime kierrosten aikana, ja molemmat ovat myös läpilyöntiherkkiä pelaajia. Juha Niemi on ollut viime kierrokset, tai oikeastaan Itä-Länsi -tauon jälkeen, hieman kadoksissa, mutta eiköhän Nipa löydä keskiosuman taas pian. Mainitut nimet ja Pihkalan kenttä tarkoittaa sitä, että mitä todennäkösimmin juoksuja nähdään, jos Joensuu saa koko kauden takerrelleen nolla- ja ykköstilanteensa purettua.

Ottelun ratkaisukohdat

Jos Joensuu saa purettua vaihtotilanteet eikä tukehdu nollaan, on vaikea nähdä että Korhonen yksin pystyisi kaatamaan Joensuun. Toisaalta, näin olen ajatellut jo usein ja useinmiten minun on osoitettu olevan väärässä. Jos Kore lyö taas vajaa kymmenen juoksua ja parikymmentä kärkilyöntiä, niin kyllähän Hyvinkäällä on silloin mahdollisuus.

Koskenkorva oli mielestäni todella huono Hyvinkäätä vastaan, etenkin ulkona. Ei otteluita voi voittaa sellaisella virhemäärällä. Jos Joensuu napsii pallot räpylään ja tekee paikoista palot, ei Hyvinkää pääse juhlimaan.

Kore-faktori on kuitenkin pakko huomioida, joten en pitäisi ihmeenä, mikäli ottelu venyisi jatkopalloille runsasjuoksuisten kahden jakson jälkeen. Superissa mitä tahansa voi tapahtua, Kore voi lyödä vaikka läpi. Veikataan Hyvinkään voittoa ihan piruuttaan, vaikka lähes kaikki järkisyyt puoltavat Joensuun voittoa. Tahkolle 2-1 (7-5, 4-8, 3-2).

Kierroksen muut ottelut

Seinäjoella, Hyllykallion kentällä, JymyJussit saavat vastaansa taistelevan Kirin. Selvää on, että Kiri joutuu karsimaan sarjapaikastaan ja nyt Kirillä on havaittavissa loistavaa taisteluhenkeä. Otteluita ei luovuteta, vaan jokaisessa matsissa lähdetään voittamaan yksittäisiä tilanteita ja sitä kautta hakemaan hyvää virettä syksyn tärkeisiin peleihin. Jussien J-P Vainionpää on kuitenkin niin valtavan kovassa vireessä, etten usko taistelunkaan riittävän pisteisiin. Tällä hetkellä Vainionpää ja Juha Korhonen ovat sellaisia pelaajia, joita vastaan ei kannata pelata eikä veikata. Jusseille 2-0 (7-2, 6-2)

Alajärvi-Raahe

Kitrolla Raahe hakee tärkeitä pisteitä taistelussa pudotuspelien kotiedusta. Kolmen pisteen voitto tästä ja Raahe lähes varmistaisi kotietunsa. Alajärvi puolestaan hakee kotietua alempiin pudotuspeleihin. Sarjassa 10. sijalla oleva Ankkurit on pisteen edellä Kankaanpäätä ja viisi Jyväskylää, joten periaatteessa molemmat voisivat vielä tulla ohi. Ottelu tulee ratkeamaan Raahen parempaan rutiiniin, mutta en usko että ottelusta mitään murskavoittoa raahelaisille tulee. Tiukkojen marginaalien peli, josta Raahe ottaa hallitun 0-2 (1-4, 2-4) voiton.

Kitee-Kouvola

Aneemisen Sotkamo-reissun jälkeen kiteeläiset pääsevät jälleen kotikentälleen. Vastaan asettuu nälkäinen Kopla, joka taistelee vielä pudotuspelipaikasta. Kopla tarvitsee kuitenkin jo apua muilta, Koskenkorvan pitäisi hävitä ainakin kaksi ottelua puhtaasti, eikä se saisi voittaa puhtaasti yhtään ottelua, muuten Koplan kausi oli siinä. Kauden voitot ovat Kiteelle 2-1, ja vaikka Kopla on taistellut pisteen sekä Sotkamolta että Vimpeliltä, en usko siihen tänään Kiteetä vastaan. Miksikö? Kiteellä on kovat panokset ja sekin tarvitsee kaikki kolme pistettä välttääkseen Sotkamon tai Vimpelin kohtaamisen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Ottelu ratkeaa siihen, miten Kitee onnistuu vaihtotilanteensa purkamaan. Jos isännät pelaavat normaalilla tasollaan, ei Kouvolalla ole juurikaan mahdollisuuksia. Kiteelle 2-0 (5-3, 4-2).

Vedonlyönti

Haukkasimme jälleen kerran hatullisen, kun Raahe myllytti seitsemän juoksua Hippoksella yhteen vuoroon ja JymyJussit yhdeksän viimeiseen vuoropariin Hyllykalliolla. Tänään seuraavilla:

Sotkamo-Vimpeli X 2.85
Kitee 1.55
Hyvinkää-Joensuu over/under 17.5 (ei ole tullut rajoja vielä)

NordicBetin kohteisiin pääset kiinni tästä.

Kuva: Juha Levonen