Pesäpallossa jälleen käsittämätöntä sekoilua – pelaaja heitti pallon katsojia kohti

Jyväskylän Kirin Pasi Rajala sai torstai-iltaisessa ottelussa Kouvolaa vastaan keltaisen kortin. Arkistokuva. (Juha Tamminen/AOP)

Miesten Superpesiskausi on ollut tasaisempi ja värikkäämpi kuin vuosiin. Sarjan hienoja pelejä ja tasaista taistoa ovat kuitenkin värittäneet muutamat ikävät ilmiöt läpi kesän, erityisesti Kouvolan Pallonlyöjien ja Jyväskylän Kirin välisissä otteluissa.

Saaga alkoi Kouvolan Tommi Mäentaustan napattuaan itselleen pelikiellon heitettyään hiekkaa 2-tuomarin päälle. Sama seura oli osallisena myös seuraavassa näytöksessä. Lehdistötilaisuuden vetäjä suivaantui Kouvola-Hyvinkää -ottelun naispuolisen tuomarin toiminnasta pelin aikana ja laukoi sovinistisia kommentteja todeten, ettei akkojen paikka ole kentällä.

Tiistain ensimmäisessä puolivärieräottelussa Jyväskylässä Kouvolan Pasi Kokkonen sai yhden ottelun peli- ja toimitsijakiellon provosoituaan Kirin lukkari Jani Karppasta. Samassa ottelussa Kirin Jukka Latvala sai keltaisen kortin homoteltuaan syöttötuomari Jesse Mäkistä.

Valitettavasti negatiivissävytteiset tapahtumat saivat jatkoa sarjan toisessa kohtaamisessa Kouvolassa torstai-iltana. Kouvolalaisyleisön puututtua peliin huutamalla katsomosta ”alas”-huutoja Kirin ulkovuoron aikana jyväskyläläisten avainpelaajiin kuuluva koppari Pasi Rajala heitti pallon katsomoa kohti. Välissä ollut suojaverkko esti pallon kulun katsomoon – onneksi.

Rajala sai teostaan keltaisen kortin, täysin oikeutetusti.

Artikkelin kirjoitushetkeen mennessä Kiri ei ole kommentoinut tapahtumaa mitenkään. Seura ei ole ottanut kantaa teon tahallisuuteen tai tahattomuuteen, ei maininnut tapahtumasta sanallakaan otteluraportissaan eikä esittänyt minkäänlaista vastuunkantoa pahoittelun muodossa. Seura kuittasi asian liveseurantaa tarjoavalla Twitter-tilillään seuraavasti:

Yleisö ei saa puuttua pelin kulkuun pyytämällä tiputtamaan palloa tai muutenkaan, esimerkiksi piilottamalla palloa tai estämällä pelaajaa hakemasta palloa läpilyönnin sattuessa. Yleisön toiminta tilanteessa on tuomittavaa, ja järjestävän seuran Kouvolan Pallonlyöjien vastuulla on varmistaa ettei tällaista tapahdu. Tarvittaessa kyseinen henkilö voidaan poistaa ottelutapahtumasta tai estää hänen pääsy seuraavaan tapahtumaan.

Mikään kuitenkaan ei oikeuta pelaajaa hyökkäämään katsojia kohti mainitulla tavalla. Ei mikään. Asiassa ei ole neuvottelu- tai tulkinnanvaraa, teko on tuomittava.

Mikä tekee tilanteesta entistä kummallisemman on Kirin täysi radiohiljaisuus asiasta. Oliko teko tahallinen vai tahaton, yrittikö Rajala esimerkiksi polttaa etenijää kakkoselle? Onko asia käsitetty väärin? Salamannopeasti reagoivassa sosiaalisessa mediassa vallalla on käsitys teon tahallisuudesta. Organisaation tulee reagoida ilmeneviin asioihin välittömästi. ’Huomenna’ -mentaliteetti ei nykypäivän viestinnässä enää riitä. Nyt seura antaa kuvan, jossa se joko toivoo tapahtuman unohtuvan ja menevän ohi pelkällä olankohautuksella tai että se hyväksyy seurana tapahtuneen.

Kiri osoittaa seurana selkärangattomuutta ja huonoa makua ohittaessaan tilanteen täysin. Vähintä, mitä seura voi tehdä on pyytää anteeksi pelaajan käytöstä. Ja mikäli teko on tahallinen, seuran tulee ehdottomasti asettaa pelaajalle sanktioita tapahtuneesta, ellei Pesäpalloliito ehdi reagoida ensin. Nyt Kiri antaa kuvan itsestään seurana, jolle tapahtunut ei ole iso asia, jolle on OK heittää palloa katsojia kohti. Mitä jos tänään Hippoksella Kouvolan koppari heittää palloa katsojia kohti, onko sekin OK ?

Voitteko kuvitella esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa pelivälinettä lauottavan yleisöä kohti ilman liiton tai seuran sanktioita, saati virallista pahoittelua? Sanktio olisi päivänselvä asia.

Vaikka pelataan pudotuspelejä ja pelissä ovat seuran kilpailullinen ja taloudellinen menestys, ei annettu viesti ole toivottavaa saati hyväksyttävää.  Mainitunkaltaiset tapahtumat ovat ikävä isku lajille, joka on tänä kesänä antanut niin paljon iloa ja jännitystä pesiskansalle.

Itse tulen aktiivisena Kirin peleissä kävijänä harkitsemaan tarkkaan, haluanko rahoittaa seuran toimintaa enää jatkossa, mikäli tapahtumaan ei puututa.