Kolmen ottelun Superpesiskierros – kiinnostaako pesäpallo Helsingissä?

Torstaina Superpesiksessä pelataan kolmen ottelun kierros. Mediahuomio kiinnittyy Sotkamon Jymyn road tripin ensimmäiseen otteluun Hyvinkään Tahkoa vastaan Meilahden kentällä Helsingissä, mutta samaan aikaan pelataan myös Kankaanpäässä ja Kiteellä. Satakuntaan saapuu vieraaksi Jyväskylän Kiri, Kiteellä isännät kohtaavat Alajärven Ankkurit. Kaikki ottelut alkavat klo 18.00.

Pääkaupungissa tarjolla pesisviihdettä

Sotkamo jatkaa perinteisiä etelän kasvukeskusten vierailujaan torstaina Meilahdessa. Viime vuonna sateisessa kelissä samaisella kentällä pelattu ottelu Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan jäi keskinkertaiseksi Sotkamon hallitessa ottelua alusta loppuun. Loppulukemat jalkapallon MM-kisojen avauspäivänä pelatussa ottelussa kirjattiin 2-0 (5-3, 4-1) Jymylle.

Tänä vuonna Marko Pelkosella vahvistunut Hyvinkää lähtee iskemään kapuloita mestareiden rattaisiin. Tahkolla on allaan tappio Joensuulle ja voitot sekä Kankaanpäästä että Seinäjoesta. Sotkamo hävisi yllättäen kauden avausottelunsa Kouvolalle saamatta pistettäkään, mutta nappasi täydet pistepotit alemman keskikastin joukkueilta Jyväskylän Kiriltä ja Alajärven Ankkureilta.

Joukkueiden perustasossa on valtava ero pelkästään käytettävissä olevan materiaalin takia, joten on vaikea kuvitella muuta lopputulemaa ottelulle kuin Sotkamon juhlimaa voittoa. Edes Jymyn Antti Hartikaisen puuttuminen ja Kosti Rautiaisen puolikuntoisuus ei tasoita joukkeiden välillä olevaa tasoeroa.

Jotta saadaan asiaa perspektiiviin, otetaan esimerkkinä mukaan viime vuoden pudotuspelit. Samainen kaksikko kohtasi viime syksynä välierissä, jolloin Sotkamo oli vahvempi kolmessa ottelussa häviämättä jaksoakaan. Juoksuero noissa otteluissa kirjattiin kainuulaisten eduksi 38-8.

Sotkamo tullee viemään ottelun, mutta Tahkolla on omat mahdollisuutensa mikäli se uskaltaa pelata tavalleen uskollisesti rohkeaa sisäpeliä. Lukkari Juha Puhtimäki on oivassa vireessä ja omaa hyvän läpilyöntipotentiaalin. Jos Puppe on vireessä ja saa taustatukea Juha Korhoselta ja Pelkoselta, pystyy Tahko hyvinkin varastamaan yhden jakson Jymyltä.

Runkosarjan kohtaamiset viime vuonna: 17.5. Hyvinkää-Sotkamo 0-2 (1-4, 1-13), 27.7. Sotkamo-Hyvinkää 2-0 (5-1, 2-0).

Kiinnostaako pesäpallo Helsingissä?

Itse ottelun urheilullista puolta mielenkiintoisempi näkökulma tulee olemaan se, miten ihmiset löytävät tiensä Meilahden katsomoihin. Maakuntien laji ei ole onnistunut juurtumaan pääkaupunkiseudulle, vaikka esimerkiksi naisissa Roihu pelasi vielä viime vuonna naisten Superpesistä.

Sateisessa säässä pelatussa Kouvola-ottelussa vuosi sitten lehtereille löysi 884 katsojaa, mitä voidaan pitää pettymyksenä. Toissa vuonna toukokuussa Sonera Stadiumilla niin ikään sadepäivänä pelatussa ottelussa oli 1211 katsojaa. Nyt sää on parempi, mutta katsotaan riittääkö ihmisillä lajia kohtaan kiinnostusta. Ainakin viesti on tavoittanut tällä kertaa paremmin ihmiset, kiitos eri medioiden (Yle, Iltalehti) jakaman videon, jossa Roope Korhonen hassuttaa helsinkiläisiä opiskelijoita.

Kankaanpäällä ei palaakaan

Satakunnassa sarjan seitsemäs Kankaanpään Maila saa vieraita Keski-Suomesta, kun sarjassa kaksi sijaa Mailaa alempana majaileva Jyväskylän Kiri lähtee metsästämään kauden ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan.

Isännät ovat kolmessa ottelussa kaataneet Koskenkorvan puhtaasti 2-0 ja hävinneet puhtaasti Hyvinkäälle ja Kiteelle. Jyväskylä on napsinut pisteensä kahdesta kotiottelustaan. Raahe kaatui 1-0 ja Vimpeliltäkin tarttui mukaan yksi piste pirteän avausjakson myötä. Sotkamossa Kiri jäi mestareiden jalkoihin.

Jyväskylä on ehdoton suosikki voittamaan ottelun. Kiriläisten sisäpeli on saanut selkeästi lisävirtaa talven vahvistuksista, ja erityisesti Jukka Latvalan henkinen kovuus on nostanut tahtotilaa aivan uudelle tasolle. Ulkopelissäkään ei ole hävettävää, vaan paketti vaikuttaa hyvin tasapainoiselta. Edellisen ottelun huilannut Kimmo Carlsson on tietojemme mukaan tänään pelissä, joten etukentälläkään ei tarvitse antaa tasoitusta.

Arvioimme ennen kautta Kankaanpään sarjan jumboksi. Joukkueella on sisäpelissä muutamia hyviä elementtejä, kuten kärkiparin Lauri Kaartokallio-Topias Lilja yhteistyö, mutta leveys ei riitä Jyväskylää tai muitakaan joukkueita vastaan. Kankaanpäältä vaaditaan venymistä taitotason ylärajoille voittoja varten, mikä on äärimmäisen raskas tapa pelata.

Jyväskylä tulee hyökkäämään aggressiivisesti pelin alusta lähtien Kankaanpään etukenttää vastaan, ja nopeutensa turvin Kiri tulee tekemään huomattavasti kotijoukkuetta enemmän kolmostilanteita. Kovassa vireessä olevat Hannu Kiukkonen ja Latvala iskevät voittoon tarvittavat juoksut. Kiri vie ottelun 0-2 (1-4, 2-5).

Runkosarjan kohtaamiset viime vuonna: 23.5. Jyväskylä-Kankaanpää 0-2 (2-3, 2-3), 10.8. Kankaanpää-Jyväskylä 2-0 (1-0, 5-1).

Alajärvi lähtee kiusaamaan Kiteetä

Illan kolmannessa ottelussa Kitee kohtaa Rantakentällä Alajärven Ankkurit. Odotetun pirteästi kautensa aloittanut Kitee löytyy sarjassa viidellä pisteellä sijalta viisi, vieraat ovat toistaseksi onnistuneet keräämään kaksi pistettä ja ovat sarjassa sijalla 11.

Kitee on illan ottelussa ehdoton suosikki, mutta mitään ylikävelyä ei kannata odottaa. Molemmat joukkueet pelaavat tiukkoja pelejä, ja todennäköisesti myös torstaina jaksot ratkeavat muutamien juoksujen erolla isännille. Ankkurit pitivät edellisessä ottelussaan Sotkamon Jymyä tiukilla (jaksot Jymylle 1-3, 2-3), mikä varmasti toi lisäuskoa omaan tekemiseen. Kitee puolestaan kävi hakemassa edellisessä pelissä arvokkaan vierasvoiton Pattijoesta kotiutuslyöntikilpailun päätteeksi.

Isännillä on laajempi ja parempi sisäpelimateiaali, ja vaikea on kuvitella Ankkureiden pystyvän haastamaan isäntiä kamppailussa voitosta. Isäntien kovassa vireessä olevat Toni Laakso ja Ville Posti ovat sisällä tällä hetkellä kuuminta hottia ja ulkopeli kestää etenkin kotona: kolmessa ottelussa Kitee on päästänyt vain 12 juoksua, Alajärvi 26.

Illalla on olemassa sateen mahdollisuus, mikä tasoittaa aina puntteja hieman, mutta uskomme tästä huolimatta isäntien nappaavan tyylipuhtaan 2-0 (3-1, 4-2) -voiton.

Runkosarjan kohtaamiset viime vuonna: 12.6. Alajärvi-Kitee 0-1 (0-3, 2-2), 29.7. Kitee-Alajärvi 1-0 (2-1, 4-4).

Vedonlyönti

Eilen molemmat vinkit osuivat, kun Vimpeli ja Joensuu tykittivät yli 13.5 juoksua ja Ulvilassa kotijoukkue nousi toisella jaksolla tasoihin viimeisen tasoittavalla. Palautusta tuli kivasti +6,87 yksikköä, ja kassakin saatiin osumien myötä plussalle.

Tänään peli rakentuu vahvaan luottoon Jyväskylän vierasvoitolle. Kirin kerroin on tullut alas eilisestä 1.90 jo kymmenyksen, mutta se kelpaa silti lapullemme.

Myös Kiteen voitto on lähes varma, ja kerroin 1.55 kannattaa ottaa mukaan johonkin lappuun kerrointa kasvattamaan.

Vetovalinnat 

Jyväskylän Kiri 1.80, 4 yks.
Kitee 1.55, 2 yks

Kohteet ja kertoimet on poimittu NordicBetin sivuilta. Kohteisiin pääset kiinni täältä!

Vetoseurannan tilanne 21.5.

Vetoseurannan tilanne 21.5.

Kuvat:
Oletuskuva, SuperJymy Oy
Juho Määttälän kuva: Juha Tamminen/All Over Press