Ennakko: Aika jälkeen Hannu Kiukkosen

Tehdään yksi asia selväksi. Hannu Kiukkonen mahtuisi minkä tahansa joukkueen kokoonpanoon. Mies kuitenkin on päättänyt lopettaa pesäpallon ainakin toistaiseksi ja keskittyä perhe- ja työelämään kiireisen kesän sijaan.

Jyväskylän Kiri joutuu tulemaan toimeen ilman puolet viime kauden lyödyistä juoksuista iskenyttä Kiukkosta, enkä jaksa uskoa sensaatiomaisen runkosarjan neljännen sijan toistumiseen.

Muutokset

Kiukkonen on poissa, kuten on myös tärkeä palanen ulkopelistä, Jaakko Heikkinen. Muuten Kirin runko on pysynyt pitkälti samana. Tulopuolella on Kankaanpäässä kehittymässä käynyt Atte Brandt, jonka lisäksi oma juniori Aku Kettunen tulee saamaan kesällä vastuuta räpylä kädessä.

Sisäpeli

Kirin kärki on kohtalaisen nopea. Ilkka Ylitalo menee kentälle hyvin ja on ollut aikanaan Suomen nopein pesäpalloilija kennoihin juostessa, ainakin HTT:n mukaan. Lisäksi Kirillä on käytössään Kimmo Carlsonin, Miikka Matikan ja Juho Määttälän jalat. Myös enemmän lyöntivastuuta saavan Pasi Rajalan jalat ovat edelleen käyttökelpoiset ja mies osaa edetä.

Vaihtolyöntiosastolta löytyy juonikkuutta ja sekä Matikka että Määttälä pystyvät viemään etenijöitä myös pystäreillä kovalla prosentilla eteenpäin.

Kärki on jopa sarjan keskitason yläpuolella, mutta suurimmat ongelmat tulevat kotiutuksissa. Kiukkonen löi lähes täysin yksin Kirille viitisentoista pistettä niissä peleissä, joita olin edelliskaudella katsomossa seuraamassa. Kotiutusvastuu kasaantuu hyvin pitkälti Pohjanmaan Isännän, Jukka Latvalan harteille eikä mieheltä tule tilanteita puuttumaan. Nuori Brandt tulee saamaan myös tilannetta, mutta hänen varaansa ei vielä voi hirveästi laskea.

Numerolla Kiriltä puuttuu selkeä kotiuttaja, mikä on hirvittävä puute. Myöskään kakkoskärjestä ei ole lupa odottaa apuja.

Ulkopeli

Kirin on profiloiduttava ulkopelin kautta, mikäli joukkue mielii pärjätä ja mennä pudotuspeleihin. Joukkue päästi viime kaudella 181 juoksua ja samalle tasolle olisi päästävä myös tällä kaudella. Heikkisen Jaskan poissaolo jättää ammottavan tontin linjapelaamiseen ja jonkun olisi noustava täyttämään saappaat. Joose Kemppainen saa isoa roolia alkukaudesta ja taustalla kyttää nuori ja lupaava Kettunen.

Omat kysymysmerkkinsä on myös lukkaripelaamisessa. Kunnossa ollessaan Jani Karppanen on varsin hyvä lukkari, mutta miehellä on ollut terveysmurheita lähes joka kaudella. Jos Karppanen on kunnossa, nousee Kirin osakkeet selkeästi ja ennen kaikkea Perttu Hautala vapautuu linjaan.

Kiri hyödyntää optimaalisella tavalla pelaajiensa vahvuuksia eri tilanteissa, ja lopputuloksena on varsin pitävä ulkopeli. Mikäli nuori Kettunen onnistuu ja Karppanen on kunnossa, emme näe mitään syytä sille etteikö Kirin ulkopeli olisi jälleen keskitason yläpuolella.

Sijoitus

Kirin pitäisi kaiken järjen mukaan selvitä vähintään 10 sakkiin, vaikka Heikkisen ja etenkin Kiukkosen jättämiä saappaita on mahdoton täyttää. Suurin huoli ennen kauden alkua on kotiutusvoiman puute, mikä heikentää merkittävästi Kirin joukkuetta.

Uskon joukkueen selviytyvän pudotuspeleihin ulkopelinsä ansiosta. En kuitenkaan usko suoraan pudotuspelipaikkaan, vaan Kiri tulee kamppailemaan runkosarjassa sijoista 7-9. Pudotuspeleissä joukkueella on mahdollisuus edetä puolivälieriin, mutta silloin tie nousee pystyyn.

Todennäköinen kokoonpano

 1. Kimmo Carlson 2v
 2. Miikka Matikka 2k
 3. Juho Määttälä 1v
 4. Pasi Rajala 2k
 5. Perttu Hautala 3v
 6. Jani Karppanen L
 7. Ville Kotro 2p
 8. Joose Kemppainen 3p / Aku Kettunen
 9. Atte Vatanen s
 10. Jukka Latvala
 11. Ilkka Ylitalo
 12. Atte Brandt / Paavo Lassila

Kolme väitettä Kirin kaudesta 2016

 1. Joukkue selviytyy pudotuspeleihin.
 2. Kiri lyö alle 180 juoksua runkosarjassa.
 3. Juho Määttälä valitaan Itä-Länteen

Kuva: Allover Press