Miesten Superpesiksessä Vimpeli ja Joensuu kärkikamppailussa: Yltääkö vierasjoukkue voittoon?

Keskiviikon ainoasssa miesten Superpesiksen ottelussa kohtaavat viime kauden hopeamitalisti Vimpelin Veto ja tänä vuonna finaaliin mielivä Joensuun Maila. Kohtaaminen on kaksikolle kauden ensimmäinen, eikä tunnetta viime vuoden välieräparin kohtaamisesta tule puuttumaan. Ottelu alkaa klo 18.00 ja se pelataan Vimpelin Saarikentällä. (Kuva: Jukka Rasimus/AOP)

Hirvittävä määrä sisäpeliosaamista

Ennen kautta ennakoimme Vimpelin heikentyneen, mutta ainakin toistaiseksi meno on ollut vakuuttavaa: Kolmesta pelistä kolme voittoa ja kahdeksan pistettä oikeuttavat runkosarjan piikkipaikkaan. Ainoa kauneusvirhe joukkueelle sattui Jyväskylässä, kun Kiri yllätti vieraansa avausjaksolla iskien peräti seitsemän juoksua taululle. Vimpeli kuitenkin osoitti voimansa ja vei toisen jakson sekä supervuoroparin myötä voiton mukanaan Järviseudulle.

Vimpeli on profiloitunut viime vuosien aikana sarjan tehokkaimmaksi sisäpelijoukkueeksi. Vaikka muutoksia viime kauteen tapahtui, joukkue on edelleen ehkäpä Suomen vaarallisin sisäpelijoukkue Mikko Kanalan, Sami Haapakosken ja Henri Puputin myötä. Trio saa rakennettua tilanteita lähes 90 % varmuudella, ja kun lyöjäpuolella ovat kumuramies Janne Mäkelä ja taiturimainen Mikko Rantalahti, joukkue tullee jatkamaan hurjaa juoksutehtailuaan läpi kesän.

Joensuu ei kalpene vertailussa

Lähes muuttumattomalla kokoonpanolla kauteen päässyt Joensuun Maila ei materiaalissaan Vimpelille juuri häviä. Kolmesta ottelusta on tullut kolme voittoa (Kouvola, Hyvinkää, Kitee), vaikka kokoonpano on jonkin verran elänytkin näissä otteluissa.

Lauri Kivisen harmittavasta loukkaantumisesta huolimatta Maila saa jalkeille varsin tasavahvan sisäpelijoukkueen, jonka vaarallisimpina aseina toimivat jokerit Juha Niemi ja Sami Joukainen. Kovalyöntisen parivaljakon myötä Maila saa rakennettua tilanteen mistä kohdasta lyöntijärjestystä tahansa, ja jatkuva paine tulee olemaan vielä kova sana kauden tosipeleissä.

Siinä missä Vimpeli pelaa sisäpeli ensin -mentaliteetilla, Joensuu vannoo pitävän ulkopelin nimeen. Joukkueella onkin Sotkamon ohella sarjan paras ulkopeli, ja toistaiseksi kolmessa ottelussa Joensuu on päästänyt vain kahdeksan juoksua.

Vimpelin sisäpeli vastaan vieraiden ulkopeli

Asetelmat ovat selvät. Joensuu lähtee iskemään ensisijaisesti kiilaa Vimpelin kärjen pelaamiseen ja jos se siinä onnistuu, tulee se viemään koko ottelun. Mailan etukenttä- ja lukkaripelaaminen on selkeästi parempaa kuin Vimpelillä, joten Vedon voi odottaa käyttävän tänään runsaasti kovia vaihtolyöntejä siinä missä Joensuu lähtee hyökkäämään lyhyemmillä vaihtolyönneillä.

Parivaljakko on äärimmäisen tasavahva, emmekä yllättyisi mikäli molemmat joukkueet veisivät jakson venyttäen ratkaisua Supervuoropariin. Jatkopalloilla uskomme Joensuun ulkopelin tylsyttävän Vimpelin kärjen ratkaisevasti ja kääntävän ottelun itselleen.

Ottelun pointit

• Joensuun ulkopelin kestettävä, läpilyöntejä ei ole varaa antaa.
• Miten Vimpelin etukenttä saa JoMa:n kärjen kuriin?
• Kumman kotiuttajat suoriutuvat ratkaisuhetkillä paremmin?

Kohtaamiset edelliskauden runkosarjassa:
18.5. Vimpeli-Joensuu 1-0 (0-0, 6-2), 24.6. Vimpeli-Joensuu 0-2 (1-6, 2-6)
3.7. Joensuu-Vimpeli 0-2 (2-8, 1-6), 27.7. Joensuu-Vimpeli 0-2 (2-4, 2-6)

Vimpelissä on tänään hyvä pelikeli, sadetta ei pitäisi tulla ja lämpöäkin piisaa kohtuullisesti. Molemmat joukkueet tulevat luomaan tukun kolmostilanteita, ja kotiuttajien vire ratkaisee tänään. Veikkaamme Joensuun vievän ottelun Supervuoroparissa itselleen jaksoin 1-2 (6-3, 2-4, 1-2).

Vedonlyönti

Molemmilla joukkueilla on niin julmetusti sisäpeliosaamista, että korkealtakin tuntuva raja 13.5. juoksua on vaarassa rikkoutua. Vimpelillä tulee otteluissa se yksi pöljä vuoro, jossa joukkue saattaa iskeä kymmenenkin juoksua hurmiossa. Joensuu puolestaan tulee rakentamaan tasaisesti vuorosta toiseen kotiutustilannetta, ja kotiuttajat Niemi, Joukainen ja Aleksi Rautiainen iskevät vähintään kuusi juoksua taululle. Overia siis lapulle. Jos haluaa perinteistä 1X2-veikkausta, tasapeli tai Joensuun ML-voitto ovat valintanne, vaikka vierailta Jonne Kemppainen puuttuukin.

Miesten ykköspesis 

Ulvila-Ylivieska

Päivän ylivoimaisesti paras pelikohde löytyy Ykköspesiksestä, kun Ulvilan Pesä-Veikot saavat vieraakseen Ylivieskan Kuulan. Pirteästi esiintynyt ja Oulunkin vieraissa tiukille laittanut UPV avaa kautensa kotona, eikä latausta puutu. Joukkueiden välinen materiaaliero on selkeä, ja tämä yhdistettynä kotietuun puoltaa Ulvilan selkeääkin kotivoittoa. NordicBetin tarjoama 1.80 kelpaa kirkuen lapulle.

Siilinjärvi-Hamina

Sama tarina kuin yllä, mutta käännettynä vieraille. Siilinjärvi kuuluu sarjan huonoimpiin joukkueisiin yhdessä Lievestuoreen kanssa. Haminaa on kaavailtu sarjassa keskikastiin, ja nämä ovat niitä otteluita jotka tulee hoitaa. Haminan kerroin 1.87 kiehtoo, mutta emme vielä hyppää mukaan: Siilinjärvi on paha vieraskenttä. Katsellaan, miten joukkue tästä suoriutuu.

Vetovalinnat:

Super: Vimpeli-Joensuu yli 13.5 juoksua, 1.96. 2 yks.

Ykkönen: Ulvila 1.80, 5 yks.

Kohteet kertoimineen on poimittu NordicBetin sivustolta, pesäpallokohteisiin pääset tästä.

Vetoseuranta:

Eilinen Seinäjoki-Raahe under ui kotiin odotetun nätisti. Manse kuitenkin sotki voitollisen päivän sössimällä kahden juoksun johtoaseman päästämällä kunnarin loppupäästä tyhjään kenttään ja sitä kautta vastustajan mukaan peliin. Myös Joonas Eirolan puuttuminen kokoonpanosta keikautti huomattavasti arvioitamme päälaelleen. Jälleen muistutus siitä, miksi kannattaa odottaa kokoonpanot ennen vetojen asettamista. Plussalle kuitenkin päästiin oikean panostuksen myötä, joten kaikki hyvin, loppu hyvin.

Osumat 5/10
Super: 4/8 (yli/alle 2/3, 1X2 2/5)
Ykkönen: 1/2
Pelikassa: -0.32
Palautus: 99,4 %

Kuva: Jukka Rasimus/AOP