Miesten Ykköspesiksessä kolme suurta suosikkia

Miesten Ykköspesiskausi käynnistyy keskiviikkona kolmella ottelulla: Kempele-Siilinjärvi, Lievestuore-Ulvila ja Tampere-Haapajärvi. Sarjaan kohdistuu kesällä pitkästä aikaa todellista mielenkiintoa, kun peräti kaksi parasta joukkuetta nousee suoraan kaudeksi 2016 Superpesikseen ja kolmanneksi paras pääsee karsimaan sarjapaikastaan Superin heikointa joukkuetta vastaan.

Suosikit pohjoisesta

Hurjasti kauteen vahvistunut Oulun Lippo lähtee kauteen mestarisuosikkina numero yksi. Muun muassa Saku Hakkaraisen (Sotkamo), Hannu Huuskosen (Vimpeli, kuvassa) ja Ville-Pekka Jokisen (Seinäjoki) kaltaisilla pelaajilla vahvistunut perinteinen Superpesispaikkakunta lähtee kauteen vain ja ainoastaan mestaruus mielessään. Kokoonpanossa lähes kaikilta pelaajilta löytyy Superpesiskokemusta, eikä Raksilan stadion ole koskaan ollut vieraille helppo paikka pelata. Oulu lähteekin jokaiseen otteluun ennakkosuosikkina kauden aikana. Lippo on tasaisen vahva nippu sekä sisällä että ulkona, voidaan jopa sanoa sen olevan sarjan paras molemmilla osa-alueilla.

Myös Lipon naapuriseura, Kempeleen Kiri, lähtee tavoittelemaan sarjan mestaruutta. Kempele oli jo viime vuonna lähellä nousua, mutta Kankaanpään Maila oli tuolloin parempi ratkaisevassa viidennessä ottelussa ja säilytti sarjapaikkansa. Myös Kempeleeltä löytyy runsaasti Superin kokemusta omaavia pelaajia: Jyri Kyllönen, Samuli Ranta, Jani Lassila, Jarmo Viittanen ja monia muita. Mikäli Kempele nousee, tulee se pelamaan kaudella 2016 seurahistoriansa ensimmäisen Superpesiskauden.

Kolmas nousijasuosikki on Puijon Pesis, Kuopiosta. Kuopio onnistui houkuttelemaan kaksi todella mielenkiintoista nimeä joukkueeseensa, kun pelaajauransa huipulla Suomen mestaruuteen (2010, Sotkamo) päättänyt Mikko Lahtinen teki paluun kotiseudulleen ja Kuopioon muuttanut turkulainen Aleksi Mäkelä niin ikään palasi tosipelien pariin. Joukkueesta löytyy myös runsaasti muita kovia nimiä: Antti Rinnevuori, Tommi Nissinen, Samu ja Simo Vainikainen, Janne Korhonen… 

Materiaaliltaan Puijo tulee kamppailemaan tasaisesti Oulun ja Kempeleen kanssa Ykköspesiksen mestaruudesta. Kaikki kolme seuraa myös ovat asettaneet mestaruuden tavoitteekseen, joten luvassa on todella kovia vääntöjä jo runkosarjassa.

Manse ja Hamina haastamaan

Myöskään hyvässä nousussa olevaa Tampereen Manse PP:tä ei sovi unohtaa, kuten ei myöskään perinteistä Haminan Palloilijoita. Manse sai riveihinsä takaisin Suomen parhaimpiin lukeutuvan etupelaajan Joonas Eirolan (Seinäjoki) sekä röyhkeän etenijän ja henkisen johtajan Eetu Karhulahden (Jyväskylä). Hamina puolestaan vahvistui Saku Kapasella (Kitee) ja Mika-Matti Ojalalla, ja kasassa on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

Kaksikolla on kovat niput ykköspesikseen, mutta on vaikea nähdä heidän kykenevän kampeamaan kiilaa kolmen ennakkosuosikin rattaisiin ainakaan vielä runkosarjassa.

Faneille.comin runkosarjaranking

1. Oulun Lippo
2. Puijon Pesis
3. Kempeleen Kiri
4. Haminan Palloilijat
5. Manse PP, Tampere
6. Imatran Pallo-Veikot
7. Ulvilan Pesä-Veikot
8. Ylivieskan Kuula
9. Siilinjärven Pesis
10. Haapajärven Pesäkiilat
11. Lievestuoreen Kisa
12. Pöytyän Urheilijat

Näin pelataan

Ykköspesiksen runkosarjassa pelataan kaksinkertainen runkosarja ja jokaiselle joukkueelle tulee 24 ottelua. Runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen kaudelle 2016. Runkosarjan sijoille 2-5 sijoittuneet joukkueet pelaavat pääsystä Ykköspesiksen nousukarsintoihin paras viidestä -menetelmällä. Otteluparien voittajat (2 vs. 5, 3 vs. 4) pelaavat suorasta noususta Superpesikseen kaudelle 2016 paras viidestä -menetelmällä. Voittaja nousee suoraan pääsarjaan kaudelle 2016, häviäjä karsii Superpesiskarsintojen (Superpesiksen runkosarjan 11 vs. 12) hävinnyttä joukkuetta vastaan.

Runkosarja alkaa keskiviikkona 13.5. ja viimeinen kierros pelataan sunnuntaina 9.8.

Kuva: Juha Tamminen/AOP