Myrskyisen keskiviikon jälkeen pelataan taas

Olipahan eilinen melkoinen uutispäivä. Kouvolan Pallonlyöjät vaihtoivat pelinjohtajaa ja tuo tapahtuma käynnisti melkoisen myrskyn sosiaalisessa mediassa, jossa osansa saivat sekä suomalainen media että suomalaiset urheilujohtajat. Siirretään hetkeksi asian käsittely taka-alalle ja keskitytään itse asiaan, eli peliin.

Helteinen keli, paljon juoksuja

Jos pitäisi viiden ottelun kierros tiivistää yhteen virkkeeseen, menisi se jotakuinkin näin: Tänään pelataan todella isoja otteluita ympäri Suomen niemeä sekä sarjataulukon häntäpäässä, keskikastissa että kärkipäässä. Keli on kuuma, kentät kuivia ja pallo kulkee, mikä takaa kuumuuden tuoman väsymyksen ja ulkopelivirheiden myötä paljon juoksuja, eli kipin kapin lippuluukulle, vesipullo mukaan, jäätelö käteen ja pesiskatsomoihin!

Kierroksen helmenä nähdään sarjakärki Sotkamon ja sarjakolmosen Joensuun kohtaaminen Hiukan pesisstadionilla. Ruutu.fi ja Nelonen Pro näyttävät kyseisen ottelun. Kouvolassa ja Kankaanpäässä sarjan neljä viimeistä joukkuetta mittelevät elintärkeistä pisteistä, kun uudistunut Kopla yrittää katkaista tappioputkeaan Jyväskylän Kirin kustannuksella ja Kankaanpään Maila saa vastaansa pirteässä kesäkunnossa olevan Aki Oravan ja Alajärven Ankkurit. Kahdessa muussa ottelussa Ilmajoella Koskenkorva mittelee Raahea vastaan ja Vimpelin Saarikentällä Hyvinkään ja Vimpelin Vedon pelaajat käyvät vuoroin vilvoittelemassa Savonjoen kutsuvissa kuohuissa.

Sotkamo – Joensuu

Mestarin ja oppipojan kohtaaminen saa kutkuttavia tuntemuksia aikaan, kun Janne Vuorinen ja tämän päivän henkilökuvan tähti Petri Pennanen johtavat Joensuun aina yhtä pahaan Hiukkaan, jossa isäntäjoukkue Sotkamo ei ole hävinnyt vielä kertaakaan kuluvalla kaudella. Jymy ja Maila ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolme kertaa, ja Sotkamo on vienyt voiton kaksi kertaa, Joensuu kerran. Ottelut ovat olleet tasaisia, ja esimerkiksi vajaa kuukausi sitten Sotkamossa ratkaisua haettiin Supervuoroparista, jonka Jymy käänsi itselleen Roope Korhosen sivallettua ratkaisun 2-rajaan suuntautuneella lyönnillään.

Joensuun otteet ovat edelleen olleet ailahtelevaisia etenkin vieraissa, jota johtava analyytikko Mikko Kuosmanen myös sivusi Jymyn uusimmassa Polttolinjassa. Sotkamolla on ollut totuttuun tapaan vaikeat ottelunsa keskikesän härkäviikoilla, mutta kaiken kaikkiaan Jymyä voidaan pitää ennakkosuosikkina otteluun. Myös kerrointenlaskijat ovat laskeneet Jymyn suosikiksi, tosin en aivan mukisematta niele Jymyn saamaa kerrointa 1.42 (NordicBet). Tuon kertoimen perusteella Jymy voittaisi noin 7/10 ottelua puhtaasti kotonaan, itse en pitäisi jatkopalloja ollenkaan mahdottomana ajatuksena.

Ottelun ratkaisukohdat

Tilannetta molemmat joukkueet tulevat tekemään. Sotkamon kärki on alkanut löytää virettään ja keskikesän helteillä sekä sarjan kimmoisimmalla ja nopeimmalla alustalla tilannemäärät tulevat nousemaan molemmilla joukkueilla todella korkeiksi. Jymy rakentaa tilanteensa pompuilla, Joensuu joutuu turvautumaan aavistuksen verran monipuolisempaan lyöntivalikoimaan. Vain Lauri Kivistä voidaan pitää meriitit täyttävänä pomppulyöjänä Joensuun joukkueesta. Mutta, ei pidä antaan sen hämätä. Tuomas Jussila, Henri Litmanen ja Sami Joukainen ovat kaikki äärimmäisen vahvoja lyöjiä ja etenkin Jussilan pystymailat ja Litmasen vaakamailat ja pienet ovat hyviä vaihtotilanteiden purkamiseen.

Avainasemassa onkin, kumpi lukkareista saa iskettyä aavistuksen verran isomman kiilan vaihtajien mailan ja pallon väliin sekä kumman ulkokenttä selviytyy vähemmällä virhemäärällä. Takatilannepelaamisen pitää kestää tänään, ja läpilyöntejä ei saisi oikein päästää – sen verran hyviä ulkopelijoukkueita molemmat ovat, että etumatkan kiinnikurominen voi olla todella vaikeaa.

Nostan tärkeimmäksi tekijäksi sen, miten Joensuu onnistuu purkamaan 1-tilanteen ja miten Jymyn kotiuttajat onnistuvat tänään. Sotkamo on vahvempi vaihtotilanteen purkamisessa, Joensuulla puolestaan löytyy kolme kovaa kotiuttajaa; Juha Niemi, Sami Joukainen ja Aleksi Rautiainen. Sotkamolla on Roope Korhonen ja laaja kotiutusrintama, mutta JoMa:n kolme kovaa muodostava aavistuksen verran terävämmän keihään kärjen.

Tänään nähdään juoksuja, ja en pitäisi ihmeenä, mikäli Joensuu veisi ainakin yhden jakson. Joka tapauksessa huippuottelu on luvassa ja kerrankin toiveisiin vastattiin ja ottelu myös televisioidaan (Ruutu.fi ja Nelonen Pro).

Koskenkorva – Raahe

Kossu se vain jyllää kohti pudotuspelejä. Ennen kautta povasin ilmajokelaisille vaikeaa kautta, mutta Tomi Niskanen miehistöineen on todistanut minun olleen väärässä kerta toisensa jälkeen. Toisaalta, nyt pelataan vasta runkosarjaa, mutta Kossulla on selkeä, hyvin roolitettu ja hyvin toimiva pelitapa, jonka Niskanen on onnistunut myymään pelaajilleen täydellisesti.

Vierailija Pattijoen Urheilijoilla on allaan vain yksi voitto viidestä viimeisestä ottelusta, olkoonkin että se on kohdannut niissä kahdesti Sotkamon, kerran Joensuun, kerran Seinäjoen ja kerran Hyvinkään. Voittoja pitäisi silti altaa saamaan, jottei ylempi keskikasti ja pudotuspelien kotietu karkaisi liian kauaksi. Raahelaiset ovat edelleen vaihdelleet peluutustaan lähes ottelukohtaisella vauhdilla, ja toivoisinkin pelinjohtaja Jari Törmäsen rauhoittavan kokoonpanorulettia ja iskevän ”lopullisen” kokoonpanon kivitauluun taltallaan, jotta joukkue pystyisi kehittämään peliään yhdellä kokoonpanoversiolla.

Koskenkorva on napsinut vähintään pisteen viimeisessä 11 ottelussaan, jota voidaan pitää tasaisessa sarjassa todella kovana suorituksena. Esimerkiksi Sotkamo ja Vimpeli voivat vain haaveilla vastaavasta pisteputkesta. Peli perustuu edelleen pitkälti siihen, että vahvat jokerikotiuttajat Jere Dahlström ja Mikko Mahlamäki iskevät miestä kotiin kovalla prosentilla. Kossu on tehnyt sarjassa kolmanneksi eniten juoksuja, edellään vain Sotkamo ja Vimpeli. Samalla ulkopeli on ottanut aimoharppauksia eteenpäin viime kaudesta ja tulos on luettavissa sarjataulukosta. Puhtaalla voitolla Koskenkorva nousisi mahdollisesti takaisin kolmanneksi ja jättäisi Raahen jo kahdeksan pisteen päähän.

Joukkueet ovat kohdanneet kerran aiemmin tällä kaudella. Raahe oli vahvempi kotonaan jaksoin 2-0 (4-1, 4-2).

Ottelun ratkaisukohdat

Aina kun pelataan Koskenkorvan kotikentällä, ei voi olla miettimättä Antin monttua. Pahamaineinen ja 2-puolen pelaajien pelkäämä monttu takaa vuodesta toiseen runsasjuoksuisia otteluita. Parhaiten selviävät ne joukkueet, jotka eivät Montun tuomaa uhkaa ajattele liiaksi, vaan pelaavat ns. normaalia ulkopeliä.

Tänään on vastakkain kaksi lyöntivoimaista joukkuetta, jotka kykenevät rakentamaan korkean tilannemäärän. Ottelun ratkaisee kotiuttajien kunto. Raahen nelikko Pelkonen, Mäkelä, Viittanen ja Korhonen on pelannut ailahtelevasti: välillä lyödään neljä juoksua 20 tilanteesta, toisena päivänä pitkälle yli kymmenen 15:sta yrityksestä. Koskenkorvan Dalla ja Mahlamäki lyövät tänäänkin kahteen pekkaan kymmenkunta juoksua, ja tuohon lukemaan on Raahen pystyttävä vastaamaan.

Isoa roolia raahelaisten joukkueessa tulee näyttelemään sunnuntain Itä-Länsi -ottelun paras pelaaja, lukkari Topi ”Kuiva Rällä” Kosonen. Mikäli hän pelaa samanlaisessa jumal-moodissa kuin Seinäjoella, voi isäntien tilanteiden rakentelu vaikeutua huomattavasti.

Uskon ottelussa nähtävän paljon juoksuja, ja pidän todennäköisenä voittajan hakemista Supervuoroparin tai kotiutuslyöntikilpailun kautta. Uskon tänään Raahen hakevan niukan voiton virettään löytävien Pelkosen ja Kososen johdolla.

Kankaanpää – Alajärvi

Juhliiko Kankaanpää tänään? (Juha Levonen)

Juhliiko Kankaanpää tänään? (Juha Levonen)

Nostan ottelun kolmanneksi laajaksi ennakoksi sen takia, että Alajärvi näyttää löytäneen vihdoin ja viimein ideaa pelaamiseensa. Joukkue on pelinjohtaja Iivarisen johdolla karsinut turhat hienoudet ja pelaa äärimmäisen yksinkertaista pesäpalloa tällä hetkellä. Seitsemästä heinäkuun pelistä Ankkurit on napannut 11 pistettä, eikä loppua näy. Isäntäjoukkue Kankaanpää on huomannut karulla tavalla momentuminsa menneen ja heinäkuussa pisteitä on kertynyt tilille vain kaksi 21 mahdollisesta. Mikäli Alajärvi nappaa tänään jälleen kolme pisteen voiton, kasvaa ero 11. sijaan jo neljään ja ero 12. sijaan pysyy vähintään kuudessa pisteessä. Puhutaan todella isosta ottelusta syksyn karsintapelejä ajatellen.

Joukkueet ovat rakenteeltaan ja pelityyliltään täysin toisensa peilikuvia. Kankaanpää pelaa luottaen nopeisiin jalkoihin ja niiden mahdollistamana pelaa yliaggressiivisesti sekä sisällä että ulkona, Alajärvi puolestaan on lyöntivoimaisempi ja hivenen hitaampi joukkue, joka pelaa peruspesäpalloa ottelusta toiseen sekä sisällä että ulkona. Ankkurit käyttää paljon prosenttilyöntejä ja antaa ulkokentälle mahdollisuuden tehdä virheitä. Kotiutustaktiikkana on viime kierroksilla ollut kaksi kokeilua ja viimeisellä turvaaminen. Kankaanpää puolestaan hyökkää todella usein ensimmäisellä lyönnillä ja haastaa ulkokenttää aktiivisilla kotiutuksillaan. Mikäli KaMa saa onnistumisia noista haastoista ja henkeä päälle, voi se napata jaksoja lähes keneltä tahansa. Ongelmana on ollut se, että muut joukkueet ovat oppineet Kankaanpään pelitavan, eikä Jukka-Pekka Karttunen ole onnistunut varioimaan tarpeeksi peliään.

Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti aiemmin tällä kaudella, voitot Kankaanpäälle 2-1. Kahdessa ottelussa on haettu voittajaa Supervuoroparissa, juoksut 18-12 Alajärven eduksi.

Ottelun ratkaisukohdat

Isossa kuvassa ottelun ratkaisee se, onnistuuko Kankaanpää saamaan aggressiivisella hyökkäyksellään saamaan hengen päälle ja vastaavasti tapettua jaksojen alussa peliä. Vieraiden puolelta voidaan nostaa esiin se, miten vaihtotilanteiden purku onnistuu. Tiistaisessa KPL-ottelussa eivät vaihtotilanteet tuottaneet ongelmaa ja seurauksena Ankkurit iskivätkin peräti 16 juoksua.

Oma arvioni, Alajärvi vie ottelun puhtaasti 0-2. Juoksuja tullaa näkemään tässäkin ottelussa.

Kierroksen muut ottelut

Kouvolassa Jukka Mäkinen ottaa ensimmäistä kertaa viuhkan käteensä seuran siirrettyä Mikko Hylkilän sivuun pelinjohtotehtävistä. Myös Jyväskylä vaihtoi kesken kauden pelinjohtajaa, kun Juhani Lehtimäki luovutti viuhkan lajilegenda Timo Rautiaiselle. 

Tappioputkeaan katkaisemaan lähtevä Kopla saa vastaansa voittoja janoavan, siipirikkoisen Jyväskylän Kirin. Häntäpään kohtaamisessa on isot panokset, sillä puhtaalla voitolla Kopla jättäisi viimeisen sijan turvallisen tuntuisen 18 pisteen päähän ja pitäisi pudotuspelihaaveita elossa. Jyväskylällä alkaa olemaan ne hetket, että voittoja on pakko alkaa ottamaan.

Ottelu tulee ratkeamaan siihen, kumman sisäpeli onnistuu paremmin luomaan tilannetta. Helteisellä kelillä kotiutus ei tuottane ongelmia kummallekaan. Jyväskylä on ollut tehoton mailan varressa läpi kauden. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ulkopeli on ollut kohtalaisella tasolla. Kopla lähtee otteluun kolmoslukkarillaan, vasta 17-vuotiaalla Jesse Eskelisellä. Ottelu on nuorelle miehelle toinen, ensimmäisen hän pelasi kesäkuun lopussa Koskenkorvalla. Tuossa ottelussa mies palkittiin Kouvolan kakkospalkinnolla. Jyväskylä tulee hyökkäämään Koplan nuorta lukkaria ja siepparia (Lauri Aitala) vastaan.

Kouvolalla on parempi materiaali, mutta muutaman ratkaisevan ulkopelaajan puuttuminen tasoittaa voimasuhteita huomattavasti. Kiri haistaa mahdollisuutensa tulleen, enkä pitäisi Kirin kauden viidettä voittoa suurena ihmeenä. Vaikea ottelua on kuitenkin ennakoida, tämä on kuuluisa kolikonheitto.

Vimpeli – Hyvinkää

Saarikentällä tullaan näkemään mitä todennäköisimmin runsasjuoksuinen ottelu, jossa kansa viihtyy. Osaamista  on sisäpelissä molemmilla huomattava määrä, mutta Vimpelillä on huomattavasti laajempi materiaali ja vahvempi ulkopeli käytössään. Hyvinkään mahdollisuudet piilevät läpilyönneissä ja Juha Korhosen pöljässä päivässä. Kauden ensimmäinen kohtaaminen Pihkalassa päättyi Vimpelin voittoon Supervuoroparissa 1-2 (5-4, 4-8, 0-1). Vimpeli lähtee otteluun pelaamaan tiivistä ulkopeliä ja minimoimaan sitä kautta vastustajan mahdollisuudet. Odotan isäntien vievän ottelun puhtaasti 2-0.

Vedonlyönti

Viime kierroksella oli se kuuluisa pöljä päivä, kun oikein kunnolla levitetty, Alajärven voittoon perustettu matto tuli kotiin. Osumia olivat Alajärvi X2, Alajärvi ML, Alajärvi suoraan, Kitee ML ja Kitee suoraan. Jätimme Vimpeli-pelin overin pelaamatta, koska kerroin oli naurettavan pieni ja hyvä niin, sillä pelissä jäätiin underiin.

Tänään on huomattavasti haastavampi kierros. Lähdemme rakentamaan iskuamme Koskenkorva-Raahe -ottelun juoksurikkauden ja Alajärven voiton varaan.

Alajärvi ML 1.75
Alajärvi 2.75
Koskenkorva-Raahe over/under 13.5
Koskenkorva-Raahe X

Harkintaan: Sotkamo – Joensuu X 3.35 ja over 14.5 1.85. Lisäksi Jyväskylää voi kokeilla kertoimen takia (3.9).

Kuvat: Juha Levonen ja SuperJymy Oy