Uutispommi: Kouvolan Pallonlyöjät vaihtoi pelinjohtajaa

Alkukaudella jopa sarjan neljän parhaan joukossa majaillut Kouvolan Pallonlyöjät päätyi tuskaisen heinäkuun jälkeen äärimmäiseen ratkaisuun, kun seuran hallitus teki raskaan päätöksen ja vaihtoi miesten edustusjoukkueen pelinjohtajaa. Kaudesta 2010 viuhkassa ollut, kahdesti Itä-Länsi -pelinjohtajana toiminut ja kerran Koplan hopealle luotsinut Mikko Hylkilä sai väistyä ja loppukaudeksi viuhkaan tarttuu alkukaudella kakkospelinjohtajana toiminut Jukka Mäkinen. 

Faneille.com tavoitti Kouvolan Pallonlyöjien toiminnanjohtajan Jari Vesasen kommentoimaan keskiviikkoiltapäivän pesispommia.

Alkukausi sujui tietyllä tapaa jopa yläkanttiin ja pelinjohtajan vaihtaminen tuli monelle yllätyksenä. Tuntuu oudolta, että pelinjohtaa vaihdettiin nyt, kesken kiireisen heinäkuun. Eikö seurassa oltu varauduttu pelilliseen suvantovaiheeseen? 

– Suvantovaiheet kuuluvat urheiluun ja niitä on kaikilla joukkueilla. Joukkueen henkinen takalukko on tällä hetkellä kuitenkin niin kova, että katsoimme pelinjohtajan muutoksen olevan välttämätön. Halusimme reagoida tässä vaiheessa ja yrittää hakea muutoksella rytminvaihdosta loppukauteen. Samanlainen henkinen väsymys ja heikko loppukausi oli seuralla myös 2012 ja 2013.

Eli päätöksen takana oli ennen kaikkea huonosti mennyt heinäkuu? 

– Ratkaisu perustui pelillisiin esitykseen ja tuohon aiemmin mainittuun henkiseen takalukkoon, joka ei ottanut purkautuakseen. Lisäksi ratkaisuissa painoi heikko loppukausi kahtena viime kautena – eli jostain syystä emme ole olleet parhaimmillamme kauden ratkaisuhetkillä.

– Jo kesäkuussa muutamissa otteluissa oli havaittavissa merkkejä tulevasta, ei peli-ilme kadonnut mihinkään vain heinäkuun aikana. Vaikka mukaan mahtui hyviäkin otteluita, esimerkiksi voitto Kiteestä Lappeenrannassa kesäkuun puolessa välissä ja iso vierasvoitto Hyvinkään Tahkosta muutama viikko takaperin, ei peli niissä voitettavissa olevissa otteluissa ollut kohdillaan. Päävastustajia Kankaanpäätä ja Alajärveä vastaan pelasimme heikosti ja ne ovat kuitenkin niitä otteluita, jotka meidän pitäisi tällä materiaalilla voittaa.

Hylkilä on tehnyt ison päivätyön kouvolalaisen pesäpallon kehittämiseksi ja tuntuu oudolta, että vaihdos tehdään kesken useamman vuoden projektin. Päätöksen taustalla ei siis ollut näkemyseroja seuran toiminnasta tai huonoja henkilökemioita?

– Ei missään nimessä. Arvostan henkilökohtaisesti suunnattomasti Mikkoa pelinjohtajana, valmentajana ja ennen kaikkea ihmisenä. Päätös oli todella raskas ja sen taustalla oli pitkät keskustelut sekä seuran että Mikon kesken. Kuten sanoin, päätös oli vain tehtävä, jotta loppukaudelle saadaan positiivinen päätös. Seuran asettamat tavoitteet ovat kaudella 2016, ja sinne on vielä pitkä matka.

Tuleeko Hylkilä jatkamaan organisaatiossa jossain roolissa? 

– Sovimme, että vedämme muutaman viikon happea, mietitään asioita kaikessa rauhassa ja katsotaan tilannetta Mikon kanssa sen jälkeen. Vielä on liian aikaista sanoa yhtään mitään tulevaisuudesta.

Tarkistaako seura tavoitteitaan loppukauden osalta? 

– Samat tavoitteet ovat kuin kauteen lähdettäessäkin. Pudotuspelipaikka tulee jos on tullakseen, totta kai olisi hienoa olla kahdeksan parhaan joukossa. Nyt kuitenkin päällimmäisenä mielessä on pelillisen ilmeen kirkastaminen ja taistelutahdon palauttaminen joukkueeseen. Olemme tällä hetkellä sijaa korkeammalla sarjataulukossa, kuin mitä kausiennakossa meille povattiin. Kausi on pitkä ja kauden päätteeksi olemme ansainneet juuri sen sijan sarjataulukossa, joka meillä siellä sillä hetkellä on. Jos olemme kahdeksan parhaan joukossa, on se totta kai hieno asia ja otamme sen vastaan, mutta jos päädymme sijalle yhdeksän, kymmenen tai alemmas, ei se muuta meidän pitkän ajan tähtäintämme mihinkään. Sarja on pitkä ja armoton siinä mielessä, että kauden päättyessä sijoitus on se mikä on ja se pitää ansaita.

Joko seuralla on mielessä nimiä ensi kauden pelinjohtajaksi? 

– Ei olla vielä mietitty asioita niin pitkälle, fokus on tässä hetkessä ja loppukauden otteluissa. Palaamme ensi kauden pelinjohtokuvioihin kauden päätyttyä.

Kiitos Jari Vesaselle vastauksista. 

Faneille.com toivottaa Kouvolan Pallonlyöjille pirteämpää loppukautta ja Mikko Hylkilälle valoisaa tulevaisuutta – olipa mies sitten missä seurassa ja missä roolissa tahansa.

Kuva: Juha Levonen