Naisten Superpesiksen finaalipari viimeistä silausta vaille selvillä

Lapuan Virkiä on hoitanut kaksi ensimmäistä välierää Pesäkarhuja vastaan ja pääsee katkaisemaan sarjaa kotonaan Lukkarilassa tänään kello 13.00. Kirittäret on myös samassa tilanteessa, sillä Jyväskylään huomenna matkaavan Kempeleen kaataminen vielä kertaalleen veisi keskisuomalaiset vuoden tauon jälkeen loppuotteluihin.

Lapua – Pori

Virkiä virkiänä

Panokset kovenevat koko ajan ja hallitseva mestari tietää, kuinka sarjan paras materiaali hyödynnetään. Virkiän selkeä vahvuus on se, että ratkaisuihin pystyy usea eri pelaaja eikä joukkue ole kenenkään yhden pelaajan varassa. Puolivälierissä Elina Mäki ja Saija-Maria Saari pelasivat Virkiän helposti jatkoon ja jälkimmäinen on jatkanut loistavia otteitaan myös välierissä. Toisessa kohtaamisessa Poria vastaan oli kuitenkin salmiakkiosaston ja Enni Kylä-Kausen aika nousta esiin ja nainen tykittikin kolme juoksua ja peräti 10 kärkilyöntiä.

Lapuan ulkopeli on myös ollut totutun tiivistä, sillä kahteen otteluun porilaiset ovat saaneet aikaiseksi vain kolme juoksua ja 15 kolmostilannetta. Vuoden lukkariksi kruunattu ja vihdoin Itä-Lännessäkin pelannut Jenna Kammi-Rahnasto sen kuin parantaa syksyn edetessä ja ulkokenttä suorittaa muutenkin huikeasti. Esimerkiksi avausottelussa Mäki teki kopparina Susanna Puiston kakkosjatkelyönnistä supervuoroparissa häikäisevän palon ja Pesäkarhut jäi juoksuitta. Näihin suorituksiin pystyy myös takakentän toinen nainen, Paula Saloranta.

Kauden paraskaan ei välttämättä riitä Pesäkarhuille

Pesäkarhut on haastanut Virkiän vahvasti jo kahdessa kohtaamisessa, mutta sekään ei tahdo riittää. Sarjaan on mahtunut jo useampikin palolta haiskahtanut juoksu, jossa pallo ei olekaan pysynyt yksinkertaisesti räpylässä. Näihin virheisiin Lapuaa vastaan ei ole valitettavasti varaa. Kun porilaisten räpylät pitävät, on Virkiä jopa kaadettavissa, kuten nähtiin ensimmäisen ottelun toisella jaksolla. Valitettavasti aallokkaan kauden pelannut Pesäkarhut ei tällä hetkellä ole riittävän suoritusvarma joukkue finaaleihin.

Pori on huomattavasti enemmän Carita Toiviaisen varassa sisäpelissä, joka ei olekaan kulkenut halutuvalla tavalla, kun Pesäkarhujen kapteeni on otettu pohjalaisten toimesta tarkasti kiinni. 10/17 kärkilyöntiä kahteen peliin on kelpo saavutus, mutta haastaakseen Lapuan, Toiviaisen olisi pystyttävä vieläkin kovempaan suoritukseen. Perässä tulevan Susanne Ojaniemen onnistumisten on oltava myös parempaa luokkaa kuin 6/17. Jos Pesäkarhut löytää lääkkeet tähän, joutuu Lapua varmasti tiukemmalle.

Arvio:

Pesäkarhut tulee varmasti latauksella Lapualle, sillä heillä ei ole muuta kuin voitettavaa tässä ottelussa ja sarjassa enää. Virkiä kuitenkin on liian kova pala purtavaksi etenkin kotonaan ja se jatkaakin finaalin voittamalla kolmannenkin ottelun.

Jyväskylä – Kempele

Kokemusta riittävästi

Syksy pitenee ja kokemuksen merkitys lisääntyy. Tämän näytti toisessa välieräkamppailussa Johanna Vikman, joka on alkanut selvästi vertyä. Manni pelasi vahvasti ulkona, toi juoksun ja kirjautti viisi kärkilyöntiä ilman epäonnistumisia. Kenellekään ei varmastikaan tullut yllätyksenä, että Tiina Tolonen paukutteli jyväskyläläisille ratkaisevat pinnat. Kirittärien materiaaali on laajempi kuin Kempeleen ainakin tähtipelaajien osalta, ja kun Iina Valkeejärvi ja Emma Nieminen antoivat vielä omat apunsa kahdelle edellä mainitulle konkarille, alkaa keskisuomalaisten pakka olla hiljalleen valmis Lapuan haastamiseen finaaleissa.

Pienen kysymysmerkin jätti kuitenkin ilmoille toisen välierän avausvuoro, jossa Kempele sai tehtyä peräti kolme juoksua. Tälläisiin ”repsahduksiin” ei ole missään nimessä enää varaa loppuotteluissa, vaan vastuatajan peräkkäiset onnistumiset on saatava mahdollisimman nopeasti poikki. Kempele sai kaikkiaan 17 kolmostilannetta, joka on paljon Kirittäriä vastaan, mutta toisaalta myös jyväskyläläiset saivat naisen kolmoselle 22 kertaa. Kolmannessa kohtaamisessa tuskin päästään näihin määriin.

Laura Nuutinen ja Noora Patrikainen ovat pelanneet vahvan kauden (Kuva: Pekka Tuominen)

Laura Nuutinen ja Noora Patrikainen ovat pelanneet vahvan kauden (Kuva: Pekka Tuominen)

Kokemus kasvamassa

Kempele kartutti kokemusta tiukoista peleistä jo runkosarjassa, mutta nyt joukkue on laitettu maistamaan omaa lääkettään Kirittäriä vastaan. Voitot ovat tulleet keskisuomalaisille pienillä marginaaleilla, 1-0 ja 2-1. Pudotuspeleissä lasketaan vaan voitot ja sen tietävät molemmat pelinjohtajat. Kempele pääsi viime kaudella puolivälieriin, mutta Lappeenranta vei pohjoisen naisia suoraan kolmessa ottelussa. Tänä vuonna roolit olivat vaihtuneet ja Viinijärvi jäi Kekin jalkoihin kolmen tasaisen koitoksen jälkeen.

Kempeleelle ja Jarkko Kokolle täytyy nostaa hattua koko joukkueen peluuttamisesta ja nuorten pelaajien sisäänajamisesta. Emilia Linna on pelannut mahtavan kauden, vaikka on vasta C-ikäinen. Tästä naisesta kuullaan vielä ja paljon. Supervuoroparissa Kempeleen ainoasta juoksusta vastasivat niin ikään vielä juniori-ikäiset Eveliina Kesti ja Neea Mikkola. Nuoret saavat arvokasta kokemusta, mutta tänä vuonna se kokemus riitti vain välieriin. Ensi  kaudella on mahdollisesti taas seuraavan askeleen aika.

Arvio:

Kempele sai haluamansa alun Jyväskylää vastaan kotiottelussa, mutta sekään ei riittänyt. Kirittäret tilkitsee ulkopelinsä totutulle tasolle ja etenee Lapuaa vastaan finaaleihin.

Kuvat: Pekka Tuominen