Vimpelin pää ei kestänyt – avainpelaajien noustava parrasvaloihin

Kaikkien aikojen pesisfinaalit? Eipä ollut ainakaan vielä ensimmäisen ottelun perusteella. Sotkamo teki ensimmäisessä ottelussa selvää jälkeä vimpeliläisistä, kun Jymy vei ottelun nimiinsä 2-0 (3-0, 3-1). Veto ei päässyt ottelussa missään vaiheessa omalle tasolleen ja heille jäi todella paljon parannettavaa sunnuntain toiseen otteluun. Jos Vimpeli ei paranna otteitaan, marssii Sotkamo jälleen mestaruuteen.

Vimpelillä sittenkin Jymy-peikko?

Sotkamo panosti totutusti jakson alkuihin ja siirtyi molemmilla jaksoilla ensimmäisissä lyöntivuoroissaan kuskin paikalle. Vimpeli pääsi toisella jaksolla yrittämään pari kertaa juoksua palottomista ajolähdöistä, mutta molemmilla kerroilla näistä saatiin aikaan useampi palo tai kentän tyhjennys kopilla. Vimpelin avainpelaajat näyttivät koko ottelun ajan lannistuneilta ja helppoja virheitä niin ulko- kuin sisäpelissäkin sattui luvattoman paljon – varsinkin kun pelataan finaaleita. Onko Vedon pojilla sittenkin se kuuluisa Jymy-peikko, joka aiheuttaa mentaalisen lamaantumisen? Toivottavasti ei, muuten Jymy marssii mestaruuteen kolmessa ottelussa.

Vimpelin kärkilyöntiprosentti ensimmäisessä ottelussa oli surullinen 43 % ja vaikka he saivatkin järjestettyä 10. 3-tilannetta, mies lyötiin vain kertaalleen kotipesän turvaan. Ainoa juoksu tuli kakkoskärjen rakenneltua joukkueelleen palottoman ajolähdön. Jymy onnistui tilanteiden rakentelussa lähes Vimpelin tapaan, tuloksena 13. 3-tilannetta. Ottelussa 1+4 lyönyt Roope Korhonen oli kuitenkin Vedolle liian iso pala purtavaksi. Iso-Roopert ratkaisi molemmat jaksot ottamattomilla lyönneillä ja tämän totesi myös Vedon pelinjohtaja Jussi Järvinen ottelun jälkimainingeissa Nelonen Pron haastattelussa. Roope ei tarvitse nykyään edes ajolähtöä, vaan Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhonen voi lyödä merkin päälle hänen ollessa lyömässä pelkässä 0-3 -tilanteessa – Roope lyö juoksun joko merkistä tai merkkaamattomana. Miten Roopen saisi kuriin? En tiedä.

Kuka voisi pysäyttää tämän miehen? Kuva: SuperJymy Oy

Kuka voisi pysäyttää tämän miehen? Kuva: SuperJymy Oy

Toinen peli ratkaisee ottelusarjan

Vimpelin paras pelaaja ensimmäisessä ottelussa oli lukkari Hannu Huuskonen, joka pelasi taktisesti hyvää peliä. Nyt apuja tarvitaan myös muulta ulkokentältä, eikä esimerkiksi Sami Haapakoskella ole enää varaa viskata palloa pöpelikköön, jonka  hän teki ensimmäisessä kamppailussa kahdesti. Lyöntipuolella kotiuttajien lisäksi 1-tilanteessa Mikko Kanalan on parannettava, hän tuntui jämähtävän samalle tasolle mihin hän jäi Joensuu-sarjassa. Itseluottamus on saatava takaisin.

Jymy hoiti hienosti 2-3 vaihdot ottelussa, kun se onnistui niissä peräti 8/11 kertaa myös 1-2 vaihdot sujuivat hyvin. Kentällemenoissa on vielä hieman parannettavaa, kun Niilo Piiponniemi jatkoi 50 % onnistumisilla. Ulkopeli oli jälleen rautaa – osittain Vimpelin heikon pelaamisen johdosta. Isoja ongelmia Jymyn kannalta tuo Kosti Rautiaisen polvivamma ja näytti siltä, ettei hän pelaa ainakaan sunnuntaina toisessa kamppailussa. Valitettavia ja harvinaisia vammoja Jymylle, mutta nyt nuorten pelaajien on otettava entistä enemmän vastuuta. Tätä helpottaa tieto siitä, että Vimpeli tulee pommittamaan uutta kaveria – kuka se ikinä onkaan – toisen ottelun aikana paljon. Lämmöt pysyy ainakin hyvin päällä. Veikkaan, että Onni Määttä tulee etukentälle ja Jere Vikström pelaa myös takatilanteet 2-vahdin paikalla.

Toinen ottelu ratkaisee paljon tämän sarjan suhteen. Jos Vimpeli pystyy Saarikentällä kääntämään ottelun hyväkseen, on heillä vielä sauma mestaruuteen kasvaneen itseluottamuksen ansioista. Loistavasta kotiyleisöstä ottelu ei ainakaan jää kiinni. Jos taas Jymy hakee arvokkaan vierasvoiton, on ottelusarja lähes taputeltu. Vaikea nähdä, että Vimpeli pystyisi kahden tappion jälkeen kasaamaan pääkoppansa kolmanteen otteluun ja nousemaan sieltä vielä mestaruuteen.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle. En näe syytä miksei Vimpeli pystyisi voittamaan kotonaan ja tätä tukee vahvasti myös Kosti Rautiaisen loukkaantuminen, eikä Vimpeli ole materiaaliltaan niin paljoa Jymyä jäljessä, mitä ensimmäinen ottelu antoi ymmärtää. Kyse on nyt paljolti pääkopan kestämisestä.

Veikkaan, että Vimpeli pystyy vihdoin ja viimein kaatamaan Jymyn kotikentällään toisessa ottelussa supervuoron jälkeen 2-1 (5-3, 2-4, 1-0). Tähän tarvitaan kuitenkin Vedon avainpelaajien nousua parrasvaloihin ja Roopen pitämistä 1-2 lyödyssä juoksussa.

2. finaali Su 7.9.

Vimpeli-Sotkamo, miehet, 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Kuvat: SuperJymy Oy & Joona-Pekka Hirvonen Photography