Kommentti: Sotkamon Jymy on mykistävän ylivoimainen

Sunnuntai, syyskuun 11. vuonna 2011. Pelattiin Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn välisen finaalisarjan neljättä ottelua Vimpelin Saarikentällä. Veto oli käynyt hakemassa arvokkaan vierasvoiton edellispäivänä Hiukan pesäpallostadionilta ja johti ottelusarjaa voitoin 2-1. Voitto sunnuntaina 4 330 fanaattisen katsojan edessä ja toinen peräkkäinen mestaruus olisi tosiasia.

Kotijoukkue johti avausjaksoa Jere Dahlströmin ja Janne Mäkelän maalyönneillä 2-0 kolmannen vuoroparin aloittavan jälkeen. Sotkamo tuli tasoittavalle ja teki kuuluisan liikkeen ottamalla jo tässä vaiheessa Roope Korhosen jokeriksi. Riskipeli kannatti ja Vimpelin ulkokentän suosiollisella avustuksella sekä Korhosen loistavalla välilyönnillä Jymy kavensi tilanteeksi 2-1. Vieraat punnersivat itsensä väkisin tasoihin neljännessä vuorossa ja näin ratkaisu siirtyi toiselle jaksolle.

Jaksotauolla Vimpeli kadotti henkisen kovuutensa ja vieraat murskasivat Vimpelin selkärangan iskemällä neljä juoksua yksittäisillä lyönneillä heti avusvuoroon. Tuosta Vimpeli ei enää toipunut ja koko ottelu kirjattiin lopuolta vieraille jaksoin 0-1 (2-2, 2-5).

Ville Hotakaisen helppo ulkopelivirhe Korhosen lyönnissä ensimmäisen jakson kolmannessa vuorossa ja Sotkamon toisen jakson loistava aloitus merkitsevät erästä käännekohtaa nykypesäpallon historiassa. Tuon sunnuntaisen ottelun jälkeen Sotkamo ei ole hävinnyt pudotuspeleissä otteluakaan. Perättäisiä pudotuspelivoittoja kyseinen ottelu mukaanlukien Sotkamolla on nyt 30. Runkosarjassa Jymy on hävinnyt kahdeksan ottelua pelaamastaan 87 ottelusta. Voittoprosentti kauden 2012 alusta on ällistyttävä 93,04.

Viime viikon perjantaina nähtiin alkukauden odotetuin ottelu, kun Sotkamon Jymy kohtasi nelinkertaisen finaalivastustajansa Vedon ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Ennen ottelua ilmassa oli odottava tunnelma, sillä Vimpeli johti sarjaa ilman tappioita ja oli juuri voittanut toisen päävastustajistaan Joensuun Mailan murskalukemin. Samaan aikaan Sotkamon oli hävinnyt yllättäen kauden avausottelunsa Kouvolalle ja joutui lähtemään otteluun ilman Antti Hartikaisen ja Kosti Rautiaisen ulkopelipanosta.

Vimpeli jäi ottelussa nollille. 57 kertaa neljässä aiemmassa ottelussa kotiuttanut joukkue ei saanut miestä kotipesän turvaan kertaakaan. Sotkamo dominoi hermostuneen avausjakson jälkeen ottelua mielin määrin ja voittolukemiksi kirjattiin lopulta 2-0 (1-0, 8-0). Kolmostilanteet kirjattiin kainuulaisille 21-7, eli Jymy löi enemmän juoksuja mitä Vimpeli pääsi edes yrittämään.

Sotkamo piti heikentyneenäkin, ilman vuoden 2013 pesäpalloilijaa Hartikaista, Vimpeliä pilkkanaan. Vedon edellinen voitto kainuulaisista on kesäkuulta 2013. Jymy on voittanut takavuosien pahimman haastajansa nyt 13 kertaa peräkkäin. Viimeisimmän voiton myötä hallitseva mestari antoi myrskyvaroituksen muille joukkueille: silloin kun on tosi kyseessä, on joukkuetta lähes mahdoton voittaa.

Vaikka kyseessä oli yksittäinen ottelu alkukaudesta, eteen nousee vääjämättä kysymys: Onko millään joukkueella tänä(kään) vuonna mitään mahdollisuuksia haastaa Sotkamoa pudotuspeleissä paras viidestä -sarjassa? Ja vaihtuuko pesäpallovaltikka vasta sitten, kun Korhonen, Jani Komulainen ja Toni Kohonen eivät enää jaksa pelata. Onko Jymyn henkinen yliote vastustajista niin kova, että muut joukkueet eivät itsekään usko pystyvänsä kainuulaisia kaatamaan?

Surullista, että tällaisia kysymyksiä joutuu edes miettimään.