Pesisraati: ”Vimpeliä pidän täysin varmana finalistina”

Pesäpallokesä kulkee kohti runkosarjan päätöstä. Kesäpojat Munanäppi-Kainulainen ja Nahka-Tapsa spekuloivat mennyttä kesää ja tulevaa. Pystyykö Vimpeli haastamaan Sotkamon? Ketkä yksilöt ovat jyllänneet?

Miltä kausi on näyttänyt tähän mennessä?

TP: Isossa kuvassa pitkälti ennakoidusti; sarja on jälleen kerran varsin jakautunut, joskin keskikastissa on tunkua aiempaa enemmän. Kolme kovaa menevät runkosarjassa omia polkujaan, ja vaikea on nähdä heille löytyvän pysäyttäjiä myöskään pudotuspelien avauskierroksella. Toivotan myös lämpimästi tervetulleeksi suoran putoamisen Ykköspesikseen, häntäpään seikkailuja seuraa ihan uudella mielenkiinnolla kun urheilulliset panokset ovat läsnä kauden loppuun!

JK: Hienoa olla läsnä! Pitkällä tähtäimellä, jos laadukkaita pelaajia tässä maassa riittää, voidaan olettaa että sarjan laajennus olisi perusteltua. Silti sarjasta menee hieman mielenkiintoa – varsinkin ei-pesäpalloihmisten joukossa – kun Sotkamo ja Vimpeli rallattelevat lähes kaikkia muita joukkueita vastaan sellaiset lukemat tauluun kuin haluavat.

Mielenkiintoinen kausi on silti omaan silmään ollut ja mielenkiinto sen kuin lisääntyy mentäessä kauden loppua kohti.

Mitkä joukkueet ovat olleet positiivisia yllättäjiä?

JK: Hyvinkää ja Seinäjoki ovat pelanneet selkeästi ainakin meidän ennakkoja peilaten selkeästi yli tasonsa. Sami Sirviö on tehnyt loistavaa duunia ja saanut valmennettua useamman pelaajan uudelle tasolle. Seinäjoki taas jyrää pitkälti Jukkis Vainionpään johdolla. Mörssäri on hirveässä vireessä ja vienee joukkueen pudotuspeleihin.

TP: Kyllä, kyllä! Kävin katsomassa Hyvinkään kaksi ensimmäistä kotipeliä (Oulu, Sotkamo) ja loistavan lyöntipelin myötä tulleet voitot olivat varmasti osaltaan luomassa positiivista kierrettä Tahkon peliin. Yksi asia on johtanut toiseen ja Hyvinkää keikkuu kuuden parhaan joukossa, ja myös todennäköisesti pysyy siellä runkosarjan loppuun saakka. Erityisesti Hyvinkään parantunut ulkopelaaminen miellyttää, ja mikäli Pihkalassa mielitään pelata mitaleista on ulkopelin vähintään pysyttävä samalla tasolla ja jopa parannuttava. Superpesiksessä joukkueita tuntuu vaivaavan tällä hetkellä krooninen kakkoskopparipula, mikä on havaittavissa ajoittain myös Hyvinkään pelissä..

Seinäjoelle täytyy nostaa hattua, tuomitsin joukkueen etukäteen jalattomaksi, huonoksi ulkopelijoukkueeksi ja jopa tippumaan sarjasta. Mikko Vainionpää on saanut nuoreen joukkueeseen positiivisen rempseän ilmapiirin, joka tuo tulosta fokuksen ollessa aina yhdessä ottelussa kerrallaan. Uskoisin, ettei joukkue ole asettanut itselleen hirveästi tulostavoitteita, joten JymyJussit pääsevät otteluihin paineitta. Jukkiksen takana monet pelaajat ovat ottaneet hienoja kehitysaskeleita, erityisesti Tuomas Raunion varma kentällemenotyöskentely ilahduttaa! Lisäksi vaihtaja Toni Marjamäki on ollut avainasemassa siinä, että Jukkikselle on saatu riittävästi tilannetta.

Lisäksi minun on nostettava Kempeleen Kirin suoritustason nousu alkukauteen verrattuna. Kokeneen Jyri Kyllösen tervehtymisen myötä joukkue on napsinut pisteitä ja näyttäisi tällä hetkellä siltä, että Sinisen laguunin ihme saa arvoisensa päätöksen – Kempele välttänee suoran putoajan paikan.

Ketkä yksilöt nostaisit jalustalle?

TP: Paljon on onnistujia, mutta minun on nostettava Jukka-Pekka Vainionpää ylitse muiden. Miehen merkitys omalle joukkueelleen henkisesti ensimmäisten juoksujen lyöjänä on valtava. Tekeee muista Seinäjoen pelaajista parempia omalla läsnäolollaan. Kunniamainintoja menee Niilo Piiponniemelle, Mikko Kanalalle ja Tuomas Rauniolle.

J-P Vainionpään varassa Jussit elää ja kuolee myös tällä kaudella. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Kukaan ei pysty pysäyttämään Jukka-Pekka Vainionpäätä. Kuva: Juha Tamminen/AOP

JK: Kyllähän nämä mainitsemasi herrat ovat kunnianosoituksensa ansainneet. Mikko Kanala on kehittynyt entisestään ja mennyt viime kauden kauden pelaajaksi valitun Tuomas Jussilan, joka on kärkilyöntitilastossa vasta sijalla 26., ohitse sarjan monipuolisimpana pelaajana. Nostan jalustalle vielä Hyvinkään selkärangan Juha Puhtimäen, Kankaanpään kokeneen Henri Pulkkisen ja ikinuoren Sami Partasen. Lisäksi papukaijamerkit huikeita merkkipaaluja rikkoneille Jukka Latvalalle, Juha Korhoselle ja Roope Korhoselle.

Voiko Vimpeli haastaa Sotkamon finaaleissa?

JK: Vimpeli on rallatellut kaikkia muita vastaan, mutta Saarikentällä pelatussa El Klasikossa Sotkamo näytti jälleen kaapin paikan, vaikka oli matkassa hieman siipirikkoisella porukalla. Molemmat jaksot ratkesivat ensimmäisiin vuoroihin. Tällä hetkellä näyttää edelleen siltä että ratkaiseva lukkaripeli menee Sotkamolle 70-30. Kysymykseen on vielä vaikea vastata, mutta se on käytännössä varmaa, että nämä joukkueet kohtaavat finaaleissa.

TP: Jaa-a. Ehkä ensin pitäisi miettiä tosiaan, ovatko Sotkamo ja Vimpeli varmasti finaaleissa. Olen miettinyt hiljaa mielessäni, olisiko Joensuulla iskun paikka sillä käytännössä Pohjois-Karjalassa on pystytty valmistautumaan Sotkamoa vastaan pelattavaan välieräsarjaan viime syksystä asti. Sotkamolla puolestaan ajatukset ovat todennäköisesti Vimpeli-sarjassa. Ainekset Joensuulla materiaalinsa puolesta yllätykseen on; täytyy muistaa että Joensuu voitti Sotkamon kahdesti viime kesän runkosarjassa kotonaan. Vimpeliä pidän täysin varmana finalistina.

Mutta jos (ja kun) Jymy selvittää tiensä finaaliin, ollaan jännän äärellä. Kyllä, Jymy näytti kauden ensimmäisessä kohtaamisessa jälleen kovuutensa ja vei jopa ansaitusti voiton. Mutta mutta.., kyllä Vimpeli Sotkamon haastamaan tulee, ja pidän jopa selvänä että haaste tulee olemaan kovempi kuin kertaakaan edellisillä kausilla. Täytyy muistaa, että Vedolla on vielä viime vuottakin leveämpi materiaali ja viime vuonna ratkaisevasta finaalista Henri Puputti oli pois ja Sami Haapakosken pelikunto oli kaukana parhaasta.

Odotan varsin tiukkaa sarjaa, eikä ratkaisun venyminen viidenteen peliin olisi taaskaan mikään yllätys. Jymyn ulkopeli ei ole ollut vielä aivan totutulla tasolla, mutta kuten Joensuun kaataminen Mehtimäellä jaksoin 2–0 (8-0, 4-1) ja JoMan pitäminen kuudessa kotiutusyrityksessä oli näyttö potentiaalista. Myös Vimpelin pitäminen kymmenessä kotiutusyrityksessä oli kova statement. Huikea finaalisarja on jälleen kerran luvassa, se on varma. Pidän molempia lähes varmoina finalisteina, sillä en näe muiden joukkueiden pystyvän haastamaan kumpaakaan paras viidestä -sarjassa.

Miltä loppukausi muuten näyttää? Nähdäänkö vielä yllätyksiä?

TP: Tässä vaiheessa uskallan todeta Raahen ja Jyväskylän jäävän 10 parhaan ulkopuolelle, joten tuskin enää isompia yllätyksiä nähdään. Yksittäisissä otteluissa toki kaikki on mahdollista viimeisillä kierroksilla, kun osalla joukkueista ei enää ole panoksia. Tämä on myös vedonlyöjien hyvä pitää mielessä.

JK: Näin on juu. Suurempia ihmeitä tuskin nähdään. Ellei! Pudotuspeleissä kärkipelaajien loukkaantumiset voivat heikentää ennalta kovempia joukkueita, ja tällöin saataisiin nähdä mahdollinen jytky.

Kansikuva: Jukka Rasimus