Itä-Länsi -ennakko – Lännen voittokulku jatkuu naisissa

Naisten pesäpallon Itä-Lännessä nähdään paljon ensikertalaisia ja vastakkain ovat käytännössä sarjan jättien Kirittärien ja Lapuan joukkueet. Länsi on voittanut viimeiset kolme kohtaamista, eikä Lännen voittokululle näy loppua.

Uusia tähtiä nousee taivaalle

Joukkueisiin on valittu rohkeasti jopa yhteensä 13 arvo-ottelu ensikertalaista. Tämä on positiivinen uutinen, ja pesäpalloyleisö pääsee ihastelemaan uusia lupaavia tulevaisuuden tähtiä. Kirittärien jo kuudetta kertaa Itä-Lännessä pelaava Laura Nuutinen tietää, ketä ensikertalaista kannattaa erityisesti seurata.

– Idän lukkaria Patrikaisen Nooraa. B-tyttöikäinen Norppa on kehittynyt huimasti jo talvella ja alkukauden aikana. Itse ei voi kuin ihailla miten kylmäpäisesti nuori tyttö pelaa ja ottaa vastuuta.

Noora Patrikainen oli valittu alunperin B-tyttöjen Itä-Länteen, mutta Viinijärven lukkarin Niina Härkösen valitettava sairastuminen estää viinijärveläisen pelaamisen Seinäjoella ja hänen tilalleen nostettiin Kirittärien lukkari Patrikainen. Pikaista paranemista Härköselle! Patrikainen on noussut ryminällä Kirittärien pelaavaan kokoonpanoon, ja nyt hän pääsee tekemään naisten arvo-otteludebyyttinsä. Naisten Itä-Länsi on ollut totutusti lukkareiden näytöstä, joten Patrikainen joutuu heti kovaan paikkaan. Tämän tietää myös kokenut Nuutinen. Kaisa Salmela, Sirpa Pollari ja Niina Härkönen ovat hallinneet syöttölautasta lähivuosina Itä-Lännessä.

– Perinteisestihän Itä-Lännet ovat lukkareiden näytöstä, kun uusi merkki ja ja uudet joukkuekaverit sotkevat sopivasti rutiinitekemistä, todennäköisesti näin tänäkin vuonna. Odotan myös iloista ja runsasjuoksuista ottelua vaikka varmasti molemmilla joukkueilla ulkopelikin on toimivaa. Toivottavasti kentällä nähdään rohkeaa peliä ja arvo-ottelun arvoisia huippusuorituksia.

Laura Nuutinen säntää jo uransa kuudenteen Itä-Länsi -otteluun. (Pekka Tuomisto)

Laura Nuutinen säntää jo uransa kuudenteen Itä-Länsi -otteluun. (Pekka Tuominen)

Lännellä etulyöntiasema

Lännen joukkue koostuu pitkälti sarjaa dominoivasta Lapuan joukkueesta, kun Lännen kolmestatoista pelaajasta peräti seitsemän tulee Lapualta. Lisäksi Lännen peliä johtaa Lapuan Jukka Liikala. Sarjan paras lukkari Jenna Kammi-Rahnasto tekee Idän pelinrakentelusta vaikeaa ja sisäpelissä Lännen kärki tulee olemaan todella vahva. Lisäksi kakkoskärkeen löytyy kovia tekijöitä. Naista kotiin lyö sarjan sensaatio, vasta B-tyttöikäinen Janette Lepistö, joka on sivaltanut jo 45 lyötyä juoksua 16. ottelussa. Vahvan kesän Rauman Lukon paidassa pelannut Hanna Väisänen valmistautuu toiseen Itä-Länteensä. Ensimmäisen arvo-ottelunsa hän pelasi vuonna 2011 Idän paidassa. Miltä Itä-Suomen tytöstä tuntuu edustaa Länttä?

– Kyllähän se kieltämättä hieman hassulta tuntuu, sydän on kuitenkin edelleen Itä-Suomessa ja aina olen Idän joukkueita kannattanut Itä-Lännessä. Saa nähdä hurraanko vahingossa vastustajan onnistumisille kentällä.

Väisänen lähtee otteluun pilke silmäkulmassa, vaikka pisteitä sarjataulukkoon ei ottelusta saakaan.

– Onhan se erilainen lähtökohta otteluun, kun ei pelata pisteistä. Oman joukkueen pelit on ne tärkeimmät, olivat ne sitten runkosarjaa tai pudotuspelejä. Itä-Länsi -ottelu on ihan kiva lisä runkosarjapelien lomassa. Lähden pilke silmäkulmassa nauttimaan hyvästä tunnelmasta, näyttäviä suorituksia en uskalla etukäteen luvata!

Jos Väisänen saisi valita Idän joukkueesta yhden vahvistuksen Lännelle, haluaisi hän monipuolisen ja hyvää kautta Kirittärissä pelaavan Emma Niemisen joukkuekaverikseen.

Lännen Janette Lepistö on tämän kauden naisten Superpesiksen suurin komeetta. (Pekka Tuominen)

Lännen Janette Lepistö on tämän kauden naisten Superpesiksen suurin komeetta. (Pekka Tuominen)

Itä haastaa oveluudellaan

Idän pelinjohjana toimii Kirittärien kokenut pelinjohtajavelho Nalle Viljanen. Nalle jos joku tietää, miten Itä-Lännessä pärjää, joten kirkossa kuulutettu Lännen voitto ei ole. Sisäpelissä kärki tulee perustumaan pitkälti Kirittärien tuttuihin ja taitaviin pelaajiin, joita tukevat mm. Lappeenrannan Hanne Parviainen. Kirittärissä takaisin numerolle yksi itsensä löytänyt Laura Nuutinen on otettu saadessaan pelata jälleen kärkietenijänä.

– Kyllä näillä kilometreillä täytyy ottaa suurena kohteliaisuutena, jos vielä ykköset saa hihaan. Tolonenkin niitä aina havittelee, mutta toistaiseksi ei ole vielä saanut. Jännä nähdä minkä numeron Nalle Itä-Länsissä tarjoaa, mutta kyllä jalka liikkuu oli numero mikä hyvänsä.

Idällä naista kotiin lyövät taitavan Niemisen kanssa 9. Itä-Länttä pelaavan seurakaveri Tiina Tolonen sekä Viinijärvellä vahvaa kautta pelaava ensimmäiseen arvo-otteluun valmistautuva Saara Suomalainen. Ulkopeli on Idällä pienoinen kysymysmerkki. Erityisesti kannattaa seurata etukentällä hääräävää Kirittärien Kira Anderssonia. Helsingin Puna-Mustien kasvatti on täyttänyt Jyväskylässä Johanna Vikmanin jättämät etukentän isot saappaat ja Andersson omaa sarjan yhden kovimmista heittokäsistä.

Nuutinen tietää miten Itä-Lännessä tulee pelata, eikä lähde kokeneena pelaajana jakamaan turhan paljoa neuvoja ensikertalaisille.

– Välillä tuntuu että nuorilla naisilla olisi parempia neuvoja tänne kokeneeseen suuntaan kuin mitä itsellä nuorille, mutta neuvoisin että sinne vaan kentälle nauttimaan pelistä, lajista ja tunnelmasta. Jokainen valittu on omalla työllään paikkansa kentällä ansainnut, joten nöyristelemään tai anteeksipyytelemään ei tarvitse lähteä.

Nuutinen kutsuu kaikki Seinäjoelle nauttimaan huippupesiksestä sekä mahtavasta Itä-Länsi -tunnelmasta.

– Itä-Länsi -tapahtuma on suomalaisessa urheilukulttuurissa ihan oma lukunsa. Missä muussa lajissa kesken kilpailukauden kokoontuu lähes koko lajiväki yhteen seuraamaan tähtien keskinäistä mittelöä? Itse kävin nuorempana ja ennen superpesisuraa nauttimassa Itä-Länsien tunnelmasta turistin roolissa ja kyllä silloin haaveili, että joskus saisi pukea Idän pelipuvun päälleen ja pääsisi peliareenalle tositoimiin. Yleisö on yleensä iloisella mielellä ja hyvin mukana kannustamassa ja ottelut ovat hyvätunnelmaisia, joten vaikkei aivan pesisniilo olisikaan niin paikalle kannattaa saapua. Itä-Länsissä tutustuu myös helposti uusiin ihmisiin, onhan pesisväki kuitenkin aika avointa ja hassunhauskaa porukkaa.

Naisten Itä-Länsi Seinäjoella Ilkka Areenalla lauantaina 19.7. klo 16.00.

Liput Lippupalvelusta

Kuvat: Pekka Tuominen