Sunnuntaina jälleen täysi kierros pesistä

Alajärvi-Jyväskylä

Ottelusta ei panosta puutu. Molemmat joukkueet pelaavat todennäköisesti syksyllä karsintapelejä ja nyt pelataan paremmista sijoituksista noihin peleihin. Kiri on sarjajumbona ja Alajärvi kolmanneksi viimeisenä, seitsemän pistettä Kirin edellä. Voitolla Alajärvi karkaisi jo lähes tavoittamattomiin, kun Kirin puhdas voitto tarjoisi jyväskyläläisille mahdollisuuden taistella kotiedusta karsintoihin. Joukkueet ovat tappioputkessa, mutta Alajärvi on pelannut näistä kahdesta terävämmin viime aikoina. Ankkurit ovat pystyneet voittamaan otteluita, kun Kiri ei ole voitoilla juhlinut – viimeisin voitto 10.7. kotona juuri Alajärvestä.

Alajärven peli parantui Itä-Länsi -viikonlopun jälkeen. Pienet muutokset kokoonpanoon herättivät Matti Iivarisen porukan ja kärki on pelannut mukiin menevästi. Varsinkin ulkopeli on parantunut ja päästetyt juoksumäärät ovat tarjonneet Ankkureille mahdollisuuden voittoihin. Sisäpelissä jalkoja tarvittaisiin lisää, mutta tällä hetkellä alajärveläiset ovat selvästi nopeampia kuin Kiri.

Kirin pelaaminen on ollut surullista. Pelinjohtajan vaihdoksen jälkeen voittoja on tullut vain yksi – juuri tuo 1-0 voitto Ankkureista. Viime ottelussa joukkue oli luovuttanut pelin jo ennen alkuvihellystä ja Hyvinkää leikitteli 2-0 Pihkalassa. Naurettavinta pelissä oli Hyvinkääläisten kävely voittoon naureskellen. Sisäpelissä Ylitalo-Matikka toimii kiitettävästi, mutta sen jälkeen alkaa ongelmat. Hyvinkäällä nuori Ville Kotro oli tuotu numerolle kolme ja vaikka Kotro onkin lupaava kaveri, ei hän ole vielä miesten peleihin valmis ykköskärkeen. Numero neljä Jaakko Heikkinen ei ole vahvimmillaan vaihtotilanteissa, joten apua sieltäkään ei vaihtotilanteisiin tule. Tänään peli-ilo tulisi löytää, jotta mahdollisuudet täyteen pistepottiin eläisi.

Ottelu tulee olemaan todellä vähäjuoksuinen ja veikkaan, että Alajärvi on tänään parempi kotiutuslyöntikisan jälkeen 2-1 (1-2, 3-2, 1-1, 2-1)

Hyvinkää-Kankaanpää

Sarjan loppuohjelma suosii Hyvinkäätä, kun se pääsee pelaamaan kotikentällään kaikki paitsi yhden ottelun. Tänään vastaan astelee eilen Sotkamolle kotonaan 0-2 hävinnyt Kankaanpää, joka on hyytynyt viime aikoina, joten Tahkolla on jälleen oiva mahdollisuus täyteen pistepottiin. Hyvinkääläiset leikittelivät viime ottelussa Kirin nurin ja tänään on aihio vastaavanlaiseen otteluun, tosin kankaanpääläiset eivät sentään luovuta.

Hyvinkää vaihtoi Kiri peliin kokoonpanoaan radikaalisti. Kakkospelinjohtaja Timo Rantatorikka tuli lyöjäjokeriksi, kun Riku Rantanen ja Petri Kulmala eivät olleet osuneet keppiin halutulla tavalla. Tuloksena Junnu Rantatorikalle neljä lyötyä ja ykköspalkinto. Onko Junnu tänään kultakypäränä jokerina vai mailamiehenä? Todennäköisesti jokerina. Ulkopelissä Rantanen tuli takaisin lavalle ja Juha Puhtimäki hoiti kopparin tontin kiitettävästi. Sisäpelissä palattiin vanhaan sapluunaan, kun pitkä kärki vaihdettiin takaisin kahteen kärkeen, kun Lauri Vierimaa jauhoi numerolla yksi ja Kimmo Carlson kakkoskärjessä numerolla 5.

Kankaanpää on kärsinyt rökäletappioita, mutta nuoret pelaajat sentään yrittävät. Eilen Sotkamoa vastaan joukkue ei saanut ensimmäisellä jaksolla yhtään kolmostilannetta, mutta toiselle jaksolle tuli sisuuntunut kankaanpääläisryhmä. Joukkue iski toisen jakson ensimmäisessä vuorossa kolme juoksua kovaan sotkamolaiskenttään ykköstykki Jukka Lankisen johdolla. Lankisen paluu terveenä kokoonpanoon on elinehto KaMan taistelulle otteluiden voitoista.

Hyvällä asenteelle Tahko vie ottelun, mutta varaa aliarvioimiseen ei ole. KaMa on voittanut jaksoja kovilta joukkueiltakin ja avaralla Pihkalan kentällä on aina mahdollisuus jaksovoittoon läpilyönneillä. Silti Tahko tulee viemään ottelun 2-0 (6-1, 8-2).

Kitee-Vimpeli

Kierroksen huippuottelu. Vahvasti kotonaan pelannut Kitee lähtee haastamaan kovassa sisäpelivireessä olevaa Vimpelin Vetoa. Vimpeli on edellä kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi syöttötyöskentelyssä. Uskoisin, että ottelusta tulee tasainen, mutta Vimpeli tulee matsin viemään laajemman materiaalinsa takia.

Kitee tulee sinnittelemään ottelussa mukana lähinnä Toni Laakson ansiosta, ja jos Laakso riehuu myös mailan varressa, voi Kitee hyvinkin napata jakson. Superissa viimeistään Vimpeli kuitenkin tulee viemään voiton.

Ottelu Vimpelille 0-1 (4-4, 2-7)

Raahe-Seinäjoki

Uskomattominta tässä otteluparissa on, että JymyJussit ovat vieneet kaikki kolme aiempaa kohtaamista. Raahelaiset eivät ole saaneet JymyJusseja vastaan sisäpeliään toimimaan oikeastaan kertaakaan, ja Jussit ovat vieneet voitot ilman että heidän olisi tarvinnut esittää mitään ihmeellisyyksiä.

Joukkueet kisaavat kynsin ja hampain kotiedusta pudotuspeleihin, ja mikäli raahelaiset vievät ottelun, karkaavat he jo kuuden pisteen päähän Jusseista, kun sarjaa on jäljellä enää neljä ottelua sunnuntain jälkeen. Isännät lähtevät kohtaamiseen viiden ottelun voittoputkessa, vierailla on allaan rökäletappio Joensuulle. Tuossa pelissä seinäjokelaisten ulkopeli petti pahemman kerran ja Joensuu iski peräti viisi kunnaria.

Sunnuntain otteluun Raahe lähtee ennakkosuosikkina. Ottelu tulee ratkeamaan siihen, saako Raahe vihdoin ja viimein sisäpelinsä rullaamaan. Kuiva-Rällä Kosonen pitää huolen siitä, että tilannemäärät eivät vierailla nouse kovin korkealle. Tämä on myös elinehto, sillä lyöjäkuninkuudesta taisteleva J-P Vainionpää iskee paikan tullen juoksuja todella kovalla prosentilla.

Ottelu Raahelle 2-1 (2-4, 5-3, 1-0)

Kierroksen muut ottelut ovat Koskenkorva-Joensuu ja Kouvola-Vimpeli.

Vedonlyönti

Viime torstain kierros oli juuri niin paha, kuin ennakkoon kaavailtiinkin. Osumat jäivät vähiin. Tänään lähdetään parantamaan.

Koskenkorva 1x
Koskenkorva ML 2.4
Alajärvi ML 1.6
Yli/alle
 -rajoja ei vielä ole tullut, Alajärvellä rajasta riippuen under 11.5 juoksua, Raaheen underia myös, jos raja on 13.5 tai korkeampi.

Kuva: Juha Levonen