Superpesiksessä helpohko kierros

Tiistaina miehet pelaavat jälleen täyden kierroksen Superpesiksessä. Helteinen heinä-elokuun vaihde ja täydet kierrokset verottavat varmasti etenkin joukkueiden etenijämiehiä ja toivoa sopii, että paikat kestävät kovan rasituksen.

Suosikit vs. altavastaajat

Kierroksella tuskin nähdään yllätyksiä, ja otteluissa on havaittavissa selkeät altavastaaja-ennakkosuosikki -asetelmat. Kouvola tuskin pisteitä Vimpelistä mukaansa nappaa, ja samanlaista kohtaloa voidaan odottaa Ankkureille JymyJussien vieraina, Jyväskylälle Raahea vastaan sekä Kankaanpäälle Joensuun vieraana. Ennakkoon mielenkiintoisimmat ottelut ovat Sotkamo-Kitee ja Hyvinkää-Koskenkorva.

Kamppailussa runkosarjan voitosta Sotkamolla on vain hävittävää, Vimpeli on kolmen pisteen päässä vaanimassa ja tänään Sotkamon menettäessä pisteenkin Kiteelle Vimpeli siirtyy iskuasetelmiin. Torstaina 7.8. titaanit iskevät yhteen Hiukassa ottelussa, jossa ratkaistaan runkosarjan voittaja. Mielenkiintoista onkin nähdä, malttavatko joukkueet pitää keskittymisensä kasassa illan otteluissaan, vai onko fokus jo torstaissa.

Koska kierros on ennakkoon niin selkeä, pureudumme tarkemmin kahteen mielenkiintoiseen otteluun, Sotkamon ja Kiteen sekä Hyvinkään ja Koskenkorvan kohtaamisiin.

Sotkamo-Kitee

Kohtaaminen on joukkueille kauden toinen. Sotkamo oli Kiteellä niukasti parempi toukokuun lopulla pelatussa ottelussa lukemin 0-1 (1-1, 3-4). Tuolloin Kiteen oma kasvatti Toni Kohonen ratkaisi ottelun Jymylle kunnarin ja kahden tavallisen juoksun arvoisella 2-jakson upealla 2-jatkepystärillään. Tänään luvassa on jälleen kinkkinen ottelu Kiteetä vastaan, kuten Jymy ennakossaan otsikoi.

Faneille.com naarasi verkkoonsa paluun pelikentille pienen sormivamman jälkeen tekevän Sotkamon Jere Vikströmin kommentoimaan hieman mennyttä, vähän tätä hetkeä ja aavistuksen verran tulevia pudotuspelejä.

– Sormi on kunnossa ja tänään palataan pelihommiin. Ilo oli huomata, että kärki toimi hyvin vaikka sitä jouduttiin hieman taas muuttamaan. Niko Korhonen ja Niilo Piiponniemi pelasivat keulassa mallikkaasti ja saatiin paljon tilannetta. On ehdoton vahvuus, että tässä otteluruuhkassa ja näin helteisillä keleillä pystymme jakamaan rasitusta ja kierrättämään pelaajia kärjessä, näin pystymme pitämään miehiä ehjänä ja lähtemään terveenä kohti syksyn tärkeitä pelejä.

Niin, monet joukkueet ovat tuskailleet jatkuvien pikkuvammojen takia, kun taas Sotkamolla tuntuu olevan jatkuvasti jopa ylitarjontaa rosteriin. Aika näyttää, miten suuri hyöty hyvästä terveystilanteesta tulee pudotuspelien alkaessa. Suunnataanpa katseita hieman tähän iltaan, millainen matsi on tulossa?

– Kitee on todella vaikea vastustaja. Oli heillä kokoonpano sitten mikä tahansa, kokeneiden pelaajien (Partanen, Latvalat, Laukkanen toim. huom.) esimerkki ruoskii koko joukkuetta pelaamaan voitosta jokaisessa ottelussa. Missään nimessä ei ole mikään läpihuutopeli. Esimerkiksi tiistaina Kitee oli niskan päällä Vimpeliä vastaan, mutta Rantalahden halpa, merkkaamaton läpilyönti 3-luukusta kahdella palolla aiheutti sen, että pisteet valuivat käsistä pois.

Olosuhteet Hiukassa tulevat olemaan hyvin samankaltaiset kuin toukokuussa Kiteellä: aurinko paistaa ja lämpöä piisaa vaikka Marbellaan jaettavaksi. Kuitenkin, alkukaudella Rantakenttä oli aavistuksen verran pehmeä ja hidaskin, tänään Hiukassa pätee sama vanha virsi ”pomppu nousee ja balalaika soi”. Luvassa on huomattavasti enemmän 3-tilanteita verrattuna toukokuuhun (26) ja kun pallo kulkee, on kotiuttaminenkin helpompaa. Juoksuja siis kaiken järjen mukaan on odotettavissa?

– Onhan tämä keli aivan järkyttävä, ei tee mieli eikä varsinkaan pysty missään rannalla näillä helteillä olemaan. Peliä silmällä pitäen onhan meidän hyödynnettävä nämä olosuhteet. Pomppua ruutuun, tilannemäärät isoiksi ja sitä kautta lyöntimäärä isoksi. Uskon, että tänään voidaan nähdä isojakin juoksulukemia, molemmilla joukkueilla. Ulkopelin näkökulmasta Kitee tykkää käyttää paljon, jopa poikkeuksellisen runsaasti kovia vaihtolyöntejä vaihtotilanteissa. Meidän pitää saada sektorit kuntoon ja torjuttava Ville Postin, Toni Laakson ja Sami Partasen läpilyöntiyritykset vaihtotilanteissa ja takasessa. Jos me ei läpi päästetä, niin en usko että Kitee pystyy meidän takatilanteesta iskemään voittoon tarvittavaa juoksumäärää.

Sotkamo kohtaa torstaina Vimpelin Vedon kauden neljännessä el Klassikossa, joko kärkikamppailu pyörii mielessä?

– Eihän se pyöri. Kyllä fokuksen on pysyttävä tässä hetkessä ja pelin parantamisessa. Sarja on ennätyksellisen tasainen ja yhteenkään peliin ei voi lähteä takki auki. Valehtelisin, jos sanoisin ettei pisteillä olisi merkitystä, mutta kyllä vielä suurempi asia on pelin parantaminen ottelusta toiseen kauden edetessä. Siksi jokainen ottelu on tärkeä. Se joukkue, joka pystyy pelaamaan peliä nousujohteisesti kohti syksyä, tulee olemaan vahvoilla kauden päätteeksi. Peruspeliä samalla tasolla illasta toiseen pelaavat joukkueet eivät pitkälle pötki.

Vikströmin veikkaus ottelun lopputulokseksi: 2-0 (5-2, 4-1)

Loppuun vielä Vikströmin terveiset Faneille.comin lukijoille!

Valukaa katsomoihin, pesiskansa! Vaikka runkosarja on vielä menossa, ympäri Suomea pelataan äärimmäisen mielenkiintoisia otteluita, joissa jokaisessa on valtavan isot panokset. Pudotuspelien lähestyessä alkaa myös pelaajilla kierrokset nousemaan, joten hellekelin lisäksi kuumuutta voidaan nähdä myös kentällä!

Hyvinkää-Koskenkorva

Tahkon Korhonen on hurjassa vireessä ja kamppailee kärkilyöntitilaston voitosta. (Juha Levonen)

Tahkon Korhonen on hurjassa vireessä ja kamppailee kärkilyöntitilaston voitosta. Kuva viime vuodelta. (Juha Levonen)

Kierroksen TV-ottelussa (Ruutu.fi, Nelonen Pro 2) sarjan seitsemäs ja kahdeksas joukkue iskevät yhteen kamppailussa pudotuspelien kotiedusta. Kolmella pisteellä molemmilla joukkueilla on mahdollisuus nousta sarjassa peräti viidenneksi, toki se vaatisi muiden joukkueiden pistemenetyksiä. Puhdas tappio tasaisessa sarjassa tarkoittaisi lähes varmuudella sitä, että kotiedun saisi unohtaa ja vastaan puolivälierissä asettuisi joko Sotkamo, Vimpeli tai Joensuu.

Ottelu on joukkueille kauden toinen kohtaaminen. Koskenkorva vei ensimmäisen kotonaan puhtaasti 2-0 (9-2, 2-1). Tuosta ottelusta Hyvinkää on kuitenkin parantanut otteitaan huomattavasti ja nyt sillä on puolellaan Pihkalan avara kenttä ja kotietu. Koskenkorva lähtee illan otteluun kolme tappiota niskassaan, olkoonkin että nuo tappiot ovat tulleet sarjan kärkiporukoille Vimpelille, Sotkamolle ja Joensuulle. Yksi kerätty piste kolmesta ottelusta on kuitenkin tarkoittanut sitä, että pudotuspelien kotiedussa kiinni ollut KossU valahti pelätylle sijalle kahdeksan. Tahkolla on allaan kaksi tärkeää puhdasta voittoa Kankaanpäästä ja Jyväskylästä. Vaikka voitot tulivat ennakkoon heikompia joukkueita vastaan, tärkeintä oli että molemmista otteluista tarttui mukaan täysi pistepotti. Näin Hyvinkää kamppailee edelleen jopa runkosarjan kolmannesta sijasta.

Ottelu on molemmille tärkeä, sillä Hyvinkää kohtaa tämän illan jälkeen vielä Joensuun ja Kouvolan kotona sekä Kiteen vieraissa, eikä noista otteluista ole luvassa ilmaisia pisteitä. Koskenkorvalla on edessään ottelut Kankaanpäätä ja Seinäjokea vastaan kotona sekä vierasottelu Jyväskylässä, joten ilmajokelaisilla on paperilla hieman helpompi loppuohjelma.

Ottelun ratkaisukohdat

Nyt nähdään juoksuja ja paljon. Pihkalan kentällä on tilaa joka puolella, ja huippuvireessä oleva Hyvinkään Juha Korhonen ja Koskenkorvan lyöjämörssärit Jere Dahlström ja Mikko Mahlamäki löytävät varmasti vastustajan ulkopelistä tilaa lyönneilleen. Siksi suuntaan katseeni nolla- ja vaihtotilanteiden pitävyyteen. Lukkarit Riku Rantanen ja Henri Itävalo eivät ole parhaimpia vaihtotilanteissa, ja Itävalo vaikutti taannoisessa Vimpeli-ottelussa aavistuksen verran epävarmalta. Näen tänään paluun lautasen ääreen tehneen Rantasen syöttötyöskentelyä ensimmäistä kertaa tällä kaudella, joten en osaa sanoa vielä juuta taikka jaata hänen kunnostaan. En voi kuitenkaan olla epäilemättä, että tauko näkyisi tatsin puutteena ja yksittäisinä väärinä valintoina lautasen ääressä.

Annan Koskenkorvalle pienen edun illan otteluun juuri Hyvinkään tekemien radikaalien muutosten takia. Pysyvämpi ulkopelijärjestys tuo edun, kun tiedetään miten kaveri vierellä pelaa ja mitkä lyönnit ovat kenenkin vastuulla. Tahkon Korhonen on kuitenkin niin huimassa vireessä, että hän paukuttaa tänään varmasti pallon läpi ainakin kerran. Siispä kallistun ratkaisun hakemiseen pitkän kaavan kautta runsasjuoksuisessa ottelussa; KossU vie Superissa 1-2 (8-4, 2-6, 1-2).

Vedonlyönti

Viime kierroksella Jyväskylä vesitti vetomme, mutta underi sentään piti ko. ottelussa. Muuten suoritus oli jälleen kerran heikko, mutta tänään lähdetään jälleen hakemaan osumia. Rakennamme pelimme muutamaan under/over -kohteeseen sekä Koskenkorvan ML-voittoon. Seinäjoella kumpikaan joukkueista ei ole niin vahva sisäpelijoukkue, mitä raja 14.5 antaisi ymmärtää. Lisäksi molemmat joukkueet ovat materiaaliltaan kapeita ja juoksujen lyönti jää liiaksi muutaman pelaajan harteille, siksi under. Vimpelissä voidaan nähdä kyllä juoksujakin, mutta raja 17.5  on käsittämättömän korkea. Lisäksi Kouvola pelasi varsin mallikasta ulkopeliä Sotkamo vastaan lähes koko ottelun, joten kertoimella 2.00 on tartuttava underiin. Jyväskylän Hippoksella nähdään jälleen kerran nihkeä peli, ja kun ottelu on molemmille osapuolille todella tärkeä, on under tuolla kertoimella pelattavissa. Hidas alusta ei nopeudu helteelläkään ja pomppu on poissa käytöstä.

Koskenkorva ML 2.45
Seinäjoki-Alajärvi under/over 14.5 1.85
Vimpeli-Kouvola under/over 17.5 2.00
Jyväskylä-Raahe under/over 11.5 2.00

NordicBetin tarjoamiin kohteisiin pääset kiinni täältä!

Kuvat:
SuperJymy Oy
Juha Levonen