Superpesisennakko: Helatorstain hulinat

Vimpelin ykköslukkari Hannu Huuskonen on poissa kokoonpanosta pidemmän aikaa. Kuva: Juha Levonen

Vimpelin ykköslukkari Hannu Huuskonen on poissa kokoonpanosta pidemmän aikaa. Kuva: Juha Levonen

Helatorstaina hellitään pesäpalloväkeä, kun ympäri Suomen pelataan viisi Superpesisottelua. Mestarikandidaatti Vimpeli kohtaa kotikentällään vahvasti kauden aloittaneen Kiteen. Vimpeli joutuu lähtemään otteluun ilman ykköslukkari Hannu Huuskosta, joka loukkaantui ikävästi Kouvola-pelin alkulämmittelyssä. Huuskonen kertoo omasta kunnostaan myöhemmin tässä jutussa. Muut ottelut ovat Kiri-Alajärvi, Sotkamo-KaMa, Joensuu-Koskenkorva ja Raahe-Kouvola.

Vimpeli-Kitee

Vimpeli on aloittanut kauden puhtaalla pelillä, otettuaan viidestä pelaamastaan ottelusta yhtä monta voittoa. Ainoa tahra vimpeliläisillä on, ettei se ole pystynyt voittamaan yhtäkään ottelua puhtaalla 2-0 pelillä.

– Alkukausi on mennyt varmaan omalta osalta ja joukkueenkin osalta aika samalla kaavalla. Ihan hyvää tekemistä, mutta semmoinen loistokkuus on jäänyt vielä uupumaan. Kuten tuloksistakin näkee, 5 kahden pisteen voittoa eli on vielä varaa parantaa, analysoi Vimpelin lukkari Hannu Huuskonen.

Uusittu lyöntijärjestys on vielä ajoittain takkuillut, mutta kesän lämmetessä uusittu sisäpeli alkaa varmasti tuottaa tulosta, tästä osoituksena edellisessä ottelussa Henri Puputin (1+4) lämpeneminen numerolla 4, kotiutukset 5/5. Vedon kärki Isoketo-Kanala-Haapakoski-Puputti on ollut kovassa iskussa. Tästä osoituksena neloisjohto kärkilyöntitilastossa. Ei voi unohtaa nuoren Matias Rinta-Ahon nousua kohti Superpesiksen huippua. Rinta-Aho on paukuttanut viiteen otteluun 12 lyötyä juoksua ja hän on koko Superin lyöntitilastossa sijalla 6.  Uusi pelinjohto ja uusittu pelikirja on otettu joukkueessa ilolla vastaan ja muutokset olivat tervetulleita.

– Kyllähän Jussi (uusi pelinjohtaja Jussi Järvinen) on innokas pesäpallomies ja tietotaitoa löytyy. Heti talven ensimmäisessä tapahtumassa hän toi esille kehityskohteet, joita lähdetään parantamaan, että ollaan sitten täydessä iskussa syksyn ratkaisupeleissä. Näihin asioihin ollaan kyllä paljon paneuduttu ja uskon, että se tulee näkymään myös pelikentillä hyvinä tuloksina, kommentoi Huuskonen.

Harmaita hiuksia Vedon ylle aiheuttaa lukkari Huuskosen ikävä loukkaantuminen. Päävamma pitää Jyväskylän Kirin kasvatin poissa toistaiseksi.

– Kyllähän tuo tälli vielä pääkopassa tuntuu. Levossa ihan hyvä vointi, mutta liikkellä ollessa huomaa, että pää on vähän ottanu osumaa. Kyllä tässä varmaan vähän aikaa pitää olla pois pelikentiltä eli Perttu saa lautasen äärellä jatkopestin toistaiseksi, kommentoi räväkkänä persoonana tunnettu Huuskonen.

Kouvola pelissä Huuskosen tontin otti Palokan Pyhälahti Perttu Hautala. Hautala pelasi lähes koko junioriuransa lukkarina ja viimeksi Superissa mies syötti Jyväskylän Kirin paidassa kaudella 2012. Tuolloin Hautala sai yllätyskomennuksen lautaselle ja hoiti hommansa enemmän kuin moitteettomasti. Suomen parhaana 3-vahtina tunnettu Hautala pelasi pirteästi myös Kouvolassa saatuaan vastuuta lautasen ääressä. Toinen vaihtoehto Vimpelin syöttölautasen ääreen on nuori lupaava Janne Heimonen, joka on pelannut alkukauden ykköspesistä Ylivieskan Kuulassa. Syötti sitten Hautala tai Heimonen, ei Vimpelin peli sekoa uuteen lukkariin.

Kitee on ollut alkukauden piristysruiske Superissa ja joukkue on sarjassa sijalla 4. Joukkue on panostanut tiukkaan ulkopeliin ja sisäpelissä luotetaan nopeiden Ville Postin, Topi Hurskaisen ja Ville Hämäläisen jalkoihin. Kotiutus- ja vaihtajaosasto ei kalpene kovienkaan joukkueiden vertailua ja loistavasti roolitettu joukkue taistelee pudotuspelien kotiedusta, jos tahti jatkuu samana. Lisämausteen Kiteen peliin tuo kokeneen Saku Kapasen paluu Superpesikseen. Kapanen pelasi alkukaudesta kaksi ottelua ykköspesistä Haminassa ja nyt vasemmalta sivaltava taitolyöjä nähdään jälleen Superissa. Mielenkiintoista on nähdä millaisen roolin Kapanen saa Kiteellä. Lisää Kiteestä ja Kapasesta Penttilän Tapsan Faneille.comin Superpesiksen viikkokatsauksesta.

Seuraa näitä:

Vimpelin lukkarointi. Faneille.comin tietojen mukaan Hautalan tolppa on ollut harjoituksissa hurjassa iskussa!

Kiteen ulkopeli. Joukkue pystyi haastamaan edellisessä ottelussa Sotkamon vahvan ulkopelin ansiosta. Miten KiPan ulkopeli pärjää Vimpelin Saarikentällä?

Kiri-Alajärvi

Tästä ottelusta ei panoksia puutu. Jyväskylän Kiri on tällä hetkellä sarjassa toiseksi viimeisenä kolmella pisteellä ja Alajärvi viimeisenä kahdella pisteellä. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi lisäpisteitä ja mielellään niin, ettei kaverille irtoa yhtään pistettä. Kirin alkukausi on mennyt alle odotusten, kun joukkuetta ennustettiin tällä kaudella jopa pudotuspeleihin. Ulko- ja sisäpeli ei ole kuitenkaan ollut lähelläkään pudotuspelitasoa. Sisäpelissä ainoa onnistuja on ollut kärkietenijä Ilkka Ylitalo. Tämän jälkeen onkin ollut synkempää, kun sekä vaihtajat että kotiuttajat ovat vältelleet vastuuta. Juho Määttälän paluu numerolle kaksi auttaa vaihtotilannepelaamista, tästä osoituksena kahteen peliin 15/20 onnistumiset mailan varressa. Kotiutusosasto onkin sitten ihan jotain muuta. Kalle Virolaisen ollessa loukkaantuneena ei lyöjämörssärin roolia ole ottanut kukaan. Varsinkin Kirin mainostama huippuhankinta ja Itä-Länsi tason pelaaja Hannu Kiukkonen on jäätynyt kotiutustilanteissa. Saldona kauden viidestä pelistä 4/15 kotiutukset, mikä on aivan liian vähän Kirin muutenkin kapeassa lyöjäosastossa. Kiri on iskenyt Superissa ylivoimaisesti vähiten juoksuja (15 vrt. Vimpeli 58).

Alajärveä ennakoitiin kauden alussa sarjan häntäpäähän, muttei kuitenkaan putoamaan. Joukkue ei ole pystynyt voittamaan kauden viidestä ottelusta vielä yhtäkään, keräten ainoastaan kaksi jaksovoittoa. Ulkopeli on antanut vastustajilleen liikaa ilmaisia juoksuja. Sisäpeli ei ole sekään pystynyt antamaan joukkueelle mahdollisuutta voittoon. Kotiutusosasto tökkii ja tähän odotetaan vastausta osastolta Aki Orava, Tero Rantakangas ja Ismo Ankkuri. Kärki Alajärvellä pelaa ihan ok, mutta Kirin tavoin Ankkureiden mörssäreiden on nyt noustava parrasvaloihin.

Seuraa näitä:

Molempien joukkueiden kotiutusosasto. Kuka uskaltaa ratkaista kamppailun?

Molempien joukkueiden ulkopeli. Kumpi tekee vähemmän virheitä ulkokentällä? Tämä joukkue on vahvasti kiinni voitossa.

Alajärvi-JymyJussit juoksukooste 25.5.2014:

Sotkamo-Kankaanpää

Sotkamon peli pyörii normaaliin tapaan. Ulkokenttä pitää ja sisäpelissä pallo saa kyytiä. Ottelusta sen verran, että vaikka Kankaanpää on pelannut alkukauden hyvin, ei sillä tule olemaan mitään saumaa torstaina Sotkamon puristuksessa.

Pelistä ei sitten enempää. Keskitytään Sotkamon kentän ulkopuoliseen toimintaan. Joukkue hallitsee Superpesiksen viestintä- ja markkinointiosastoa suvereenilla kädellä. Seura dominoi pesäpallokentän sosiaalista mediaa ja heidän toiminnastaan kannattaisi seurojen ympäri Suomea ottaa mallia, jopa yli lajirajojen. SoMe-Jymy hallitsee Suomen sosiaalisen median urheilukenttää yhdessä salibandyseura Happeen kanssa. Jymyn tälle kaudelle lanseeraama Polttolinta 2.0 antaa loistavaa viihdettä pesäpallofaneille ympäri Suomen maata, vihasit tai rakastit seuraa. Aikaisempina vuosina nähty Jymy Iholla oli myös loistavaa viihdettä, ja huhujen mukaan tämäkin sarja saa vielä jatkoa. Kainuun kultakurkku, ainakin karaoken puolella, Antti Haapasalo viiltää studioisäntänä jäätävää settiä yhdessä analyytikko Mikko Kuosmasen kera. Yksi tervepäinen hullu tuottaa tällaista touhua, joten miksi sama ei olisi mahdollista muualla? Tällaisia haapasaloja suomalainen urheilumarkkinointi kaipaa.

Seuraa näitä:

Onko Sotkamon johtava somettaja Antti Haapasalo ostanut kaupasta tavaroita?

Mitä lääkkeitä Kankaanpään pelinjohtaja J-P Karttunen keksii Sotkamon varalle?

Ota mallia. Polttolinja 2.0:

Joensuu-Koskenkorva

Joensuu sai vihdoin juoksuhanansa auki Kankaanpäässä, lisää tästä Tapsan viikkokatsauksessa. Kotiutusosasto lämpenee, mutta saanen silti ihmetellä yhtä asiaa. Superpesiksen kaikkien aikojen lyöjäkuningas Sami Joukainen on pelannut pääasiassa alkukauden 2-tilanteen purkajana. Kolmen edellisen pelin saldo 2-3 -vaihdoissa 2/10 kertoo siitä, että mies ei ole omimmillaan vaihtajana. Antakaa ison miehen lyödä nuorempia kolleja kotiin! Joensuun peliin on vaikuttanut suuresti pelinjohtaja Janne Vuorisen työt, jotka rasittavat joukkuetta vielä alkukauden ajan. Vuorinen on työskennellyt mm. Manchesterissa pidemmän aikaa tutustuen sikäläiseen akatemia-toimintaan. Joukkueen kanssa vietetty aika on ollut vähäistä, mutta kesällä Vuorisen työt helpottavat ja hän pääsee kehittämään omaa filosofiaansa paremmin joukkueen parissa.

Koskenkorva on ollut alkukauden yksi onnistujista. Satuin olemaan paikan päällä, kun Korva pieksi kriisijoukkue Hyvinkään Tahkon puhtaasti 2-0. Koskenkorvan pelistä paistoi iloisuus, samaa ei voida sanoa vastustajasta. Koskenkorvan väriläiskät Antti Pukkinen ja Juuso Myllyniemi sytyttävät joukkueensa joka ilta. Ulkopelin moottori lukkari Henri Itävalo alkaa nousta loistavaksi lukkariksi. Itävalo on kehittynyt todella hyväksi lyhyiden hakijaksi ja syöttötyöskentely on muutenkin aikuismaista. Näistä kolmesta kavereista on paljolti kiinni Korvan iloinen peli-ilme. Täytyy antaa myös tunnustusta pelinjohtaja Tomi Niskaselle, hän elää joka hetkessä joukkueen mukana ja sytyttää joukkueen omalla esimerkillään. Jere Dahlströmin tietää kaikki ja hänen mukaansa joukkueen sisäpeli elää tai kuolee. Loistavaa taustatukea Dahlstörmille antaa toinen jokeri Mikko Mahlamäki, joka pystyy kotiuttamaan miestä hyvillä prosenteilla. Ei voida myöskään unohtaa Korvan kärkietenijän Jouni Koskelan panosta. Koskela on täyttänyt V-P Yli-Hirvelältä jääneet isot piikkarit yli odotusten ja hän on yllättäen koko sarjan etenijätilastossa sijalla 3.

Seuraa näitä:

Joensuun vaihtotilanteet: Pyritäänkö Joukaista käyttämään edelleen 2-tilanteen purkajana?

Koskenkorvan peli-ilme: Pelinjohtaja Niskanen elää pelissä täysillä mukana ja saa joukkueensa hurmokseen. Säilyykö räiskyvä peli-ilme, jos joukkue joutuu tappiolle?

Raahe-Kouvola

Raahen kone on hieman yskähdellyt hyvän alkukauden jälkeen. Tiistaina turpiin tuli Seinäjoelta ja sunnuntaina joukkue sössi jakson Kirille. Seinäjoen koleassa kelissä Raahe, vai onko se Pattijoki, ei saanut sisäpeliään rullaamaan oikein missään vaiheessa. Turhia paloja ja vain yhdeksän kolmostilannetta eivät riitä ottelun voittoon. Joukkue kävi aiheellisesti kuumana tuomaritoimintaan, mutta peli hävittiin kuitenkin sisäpelissä. Pääkotiuttajat Marko Pelkonen ja Pertti Mäkelä hävisivät ottelun Seinäjoen Jukka-Pekka Vainionpäälle, kaksikon kotiutukset onnistuivat 1/5 Vainionpään kolmea kotiutusta vastaan. Raahen ulkopelissä omaan silmään etukentällä hääräävän Paavo Pellon pelaaminen ei vakuuta, toisaalta vaihtotilanteissa Topi Kosonen hoitaa lyhyet ja Antti Korhonen on pätevä sieppari, mutta varsinkin takatilanteessa Pelto on tappimiehenä hieman hukassa. Toinen mielenkiintoinen pointti Raahen ulkopelissä on kopparipeli. Antti Vihtkari hämmentää 3-kopparina uhkarohkealla sijoittumisellaan ja 2-kopparia on jo vaihdettu kertaalle kauden aikana, kun Jyri Suhonen on ottanut pohjevammasta kärsivän Hannu Ikosen paikan kopparina. Takakentän kaksikon otteet eivät juurikaan vakuuttaneet Seinäjoki-matsissa, ja pelinjohtaja Törmäsen päähän tuleekin runsaasti lisää harmaita hiuksia Ikosen ollessa poissa kokoonpanosta.

Kouvolan peli-ilme on kuin kopio Koskenkorvan vastaavasta. Joukkue nauttii onnistumisista ja itseluottamus kasvaa potenssiin onnistumisien kautta. Tapsan viikkokautsauksessa voit lukea tarkemman analyysin Koplan menestysreseptistä. Kärki toimii Tommi Mäentaustan ja Anssi Lammilan johdolla. Itse pidän hienoisena kysymysmerkkinä numeron kolme Juho Hacklinin kunnon kestämistä. Hacklin ei ole mikään vaihtotilanteen spesialisti, sillä hänen lyöntiarsenaalinsa koostuu lähinnä pompusta ja kovista saumalyönneistä. Joukkueesta löytyisi todellinen taikuri vaihtotilanteisiin ja hän on lukkari Joni Rytkönen, joka Faneille.comin tietojen mukaan on jo hieman turhautunut rooliinsa mailanvarressa. Rytkönen sopisi kuin nyrkki silmään Koplan numerolle 2 tai 3, mutta pelinjohtaja Mikko Hylkilä ei nää asiaa samoin. Villien huhujen mukaan asiaa on perusteltu Rytköselle mm. sillä, että hän käy liikaa puntilla, mikä on todella mielenkiintoinen näkökulma. Itse näkisin virtuoosi Rytkösen mielelläni tällä kaudella päävaihtajana, koska tällaisia erilaisten ratkaisuiden omaavia pelaajia Superpesis tarvitsee. Toisaalta nämä spekulaatiot taitavat olla näitä ”toimittajien” jorinoita. Miksi vaihtaa toimivaa konseptia, kun kerran Hacklin on onnistunut tehtävässään vähintäänkin mallikkaasti? Onneksi Koplalta löytyy Rytkösestä plan B ja hän on myös tärkeä palanen kouvolalaisten kakkoskärkeä.

Seuraa näitä:

Raahen kotiutusosasto. Marko Pelkonen takoo palloa tavoittamattomiin, miten onnistuu jokeri Jarmo Viittanen?

KPL:n vaihtajat. Pystyykö taitava Lammila jallittamaan Raahen ulkokenttää? Miten Hacklin onnistuu vaihtotilanteissa?

Tuplapeli. Järjettömän sarjaohjelman takia Raahe pelaa toisen ottelun kolmen päivän sisään ja se ei voi olla vaikuttamatta, varsinkin kun Seinäjoella pelattiin erittäin kylmässä kelissä. Miten etenijät ovat palautuneet rasituksesta?

Vedonlyönti:

Rakennellaan tämän kierroksen riviä taktiikalla nimeltä kani hatusta. Viime kierrokset eivät ole tuottaneet tulosta, joten nyt kehitellään jotain uutta.

Vimpeli-Kitee over 11.5 1.75

Kiri-Alajärvi under 10.5 juoksua 1,72

Joensuu-Koskenkorva over 11.5 1,95

Kohteet lyötävissä Nordicbetiltä täältä

Kuvat:

Juha Levonen