Superpesisennakko: Mestarisuosikit kohtaavat

Vimpelin Mikko Kanala on saanut tällä kaudella aihetta tuuletuksiin. Kuva: Juha Levonen

Vimpelin Mikko Kanalalla on ollut aihetta tuuletuksiin. Kuva: Juha Levonen

Tiistaina Superpesiksessä pelataan kolmen ottelun kierros. Kirsikkana kakun päällä nähdään tulevien finalistien kauden ensimmäinen kohtaaminen, kun Vimpelin Saarikentällä El Classicossa kohtaavat Veto ja Sotkamon Jymy. Kankaanpää saa kotikentälleen hyvään vireeseen päässeen Seinäjoen JymyJussit ja Hyvinkäällä sarjan viimeisenä majaileva Tahko kohtaa kolmen ottelun tappioputkessa rypevän Kiteen Pallon.

Vimpeli-Sotkamo

Odotetun vahvasti kauden aloittaneet mestarisuosikit Vimpeli ja Sotkamo iskevät tiistaina yhteen ruutu.fi:n ilmaisottelussa. Vimpeli johtaa sarjaa seitsemän kierroksen jälkeen ja Sotkamo on toisena pisteen Vetoa perässä pelaten yhden ottelun vimpeliläisiä vähemmän. Kumpikaan näistä mahtiseuroista ei ole hävinnyt otteluakaan, joten tiistaina on jomman kumman kohtalona kokea kauden avaustappio. Vimpeli on iskenyt alkukaudesta hurjia lukemia sisäpelissään tehden keskimäärin 11 juoksua per peli. Sotkamolaiset eivät ole jääneet Pekkaa pahemmaksi ja heidänkin juoksukeskiarvo näyttää lukemaa 11. Näiden kahden kohdatessa juoksujuhlaa ei kuitenkaan tulla näkemään, koska molempien joukkueiden peli tulee perustumaan ulkopelin pitävyyteen. Viime kaudella Sotkamo vei Vetoa molemmissa runkosarjan kohtaamisissa 2-0 ja juhli lopulta mestaruutta voittaen finaaleissa juuri Vimpelin puhtaasti otteluvoitoin 3-0.

Uusittu Vimpeli vastaan vanha tuttu Sotkamo

Vimpelin kärki on pelittänyt tähän mennessä kuin se kuuluisa rasvattu salama. Kärkinelikko valtaa tällä hetkellä Superpesiksen kärkilyöntitilaston top -4:sen. Ei voida unohtaa Vimpelin peräpäätä, joka sekin on pelannut varsin mallikkaasti. Lappajärven Toni Juurakko Perttu Hautala on elämänsä iskussa lyöden miehen kotia jo neljä kertaa. Hautala on jo tuplannut viime kauden vastaavan tilaston ja on pelaamassa mailan varressa kenties uransa parasta kesää. Vastaavasti Sotkamon peli on perustunut kuumaan Roope Korhoseen, joka on ollu tällä hetkellä koko sarjan kovin peluri. Korhonen tykittää vapaita lyöntejä mielellään kolmossaumaan, joista Sotkamon vikkeleät veijarit tuovat ilmaisia juoksuja Jymylle. Tulitukea Korhonen on saanut kokeneilta Toni Kohoselta ja Jani Komulaiselta, joka on päässyt jokerina myös kotiutuspuuhiin. Jymyn uusi pelinjohtaja Mikko Korhonen on jatkanut samalla sapluunalla Mikko Kuosmasen jätettyä laikat nuorelle kisällille. Doksa Korhonen on vastannut haasteeseen ja osoittanut pärjäävänsä tällä tasolla. Toisaalta todellinen tasonmittari on edessä Saarikentällä, jossa Doksa ei ole vuosien varrella kerännyt kovinkaan montaa ihailijaa, eikä niitä kaipaakaan. Myös Vimpelin uusi pelinjohtaja Jussi Järvinen saa todellisen tulikasteensa tiistaina. Vimpeliin on luvattu tiistaille aurinkoista keliä, joten pomppu nousee molemmilla joukkueilla. Ottelun tulee ratkaisemaan molempien joukkueiden kotiutusosastot, miten lyöjätykit saavat murrettua teräksiset ulkokentät? Tilanteita varmasti tullaan näkemään hyvän kelin ansiosta.

Seuraa näitä:

Miten Vimpelin nuori lukkari Janne Heimonen pärjää Sotkamon tulisieluista kaarta vastaan?

Jos Roope Korhonen saadaan kuriin, kuka lyö Sotkamon juoksut? Olisiko Rautiaisten paikka ottaa vastuuta myös kotiutusosastolla?

Saarikentällä nähdään varmasti kauden kovin yleisöryntäys. Päästäänkö yli 3000 katsojan?

Hyvinkää-Kitee

Herätys Juha Korhonen! Kuva: Juha Levonen

Herätys Juha Korhonen! Kuva: Juha Levonen

Voidaanko todeta, että tässä kohtaavat kaksi kriisijoukkuetta? Ainakin Hyvinkäätä voidaan hyvällä omalla tunnolla todeta jopa enemmän kuin kriisijoukkueeksi. Kitee taas on hyvän alkukauden jälkeen kolmen ottelun tappiputkessa, mutta nuo tappiot ovat tulleet ennalta kovempia Sotkamoa, Vimpeliä ja Raahea vastaan. Tosin Vimpeli ja Raahe ottelut olisivat olleet kiteeläisille otettavissa ja 1-2 jaksovoittoa näistä peleistä olisi pitänyt pystyä raapimaan. Hyvinkää taas majailee kaikkien yllätykseksi tällä hetkellä sarjan viimeisenä. Itse en tätä pätkääkään ihmettele, kun olen nähnyt Tahkon kaksi viimeisintä ottelua. Kokeneet pelaajat Juha Korhosen johdolla pelaavat tällä hetkellä niin huonolla tasolla ettei voittoja voi tullakaan. Samoin pelinjohtaja Sami Sirviö on ollut laikoissa enemmän kuin huono. On se sitten Sirviön tai pelaajien vika, mutta otteluissa on tullut käsittämättömän paljon merkkivirheitä. Onko Sirviön merkki liian vaikea vai eikö pelaajien keskittyminen ole täydessä latingissa?

Hyvinkään muutettava kurssinsa heti

Sirviön kello käy uhkaavasti potkuja vastaan. Tiistaina on voitettava tai Tahkon seurajohdon on pakko reagoida. Sirviö yritti herätellä joukkuettaan Kiriä vastaan toisella jaksolla, kun lyöntijärjestys lyötiin täysin sekaisin. Toisaalta tämä johtui osaksi myös kärkipelaaja Lauri Vierimaan ikävästä nilkkarallista. Tahkolle elintärkeä Vierimaa tulisi saada mahdollisimman pian takaisin rosteriin. Laululintu Kimmo Carlson pystyy korvaamaan Vierimaan, mutta kakkoskärki kärsii pahasti, kun Carlsonin jalat puuttuvat takapäästä. Korhosen lisäksi kokeneet Pasi Kokkonen ja Riku Rantanen ovat olleet surkeita. Kokkosen mielikuvituksellinen vaihtolyöntipelaaminen loistaa poissaolollaan ja Rantasen kumura kotiutukset ovat helposti puolustettavissa. Apua kotiutukseen ei tule lyöjäjokeri Petri Kulmalaltakaan, jonka kotiutusratkaisut ovat tällä hetkellä maakuntasarjatasoa. Kiteellä onkin oiva mahdollisuus palata takaisin voittokantaan Hyvinkään kustannuksella.

Pieniä harmaita hiuksia Kiteen ympärille on aiheuttanut lukkari Toni Laakson lievä loukkaantuminen ja syöttökäden tärinä. Laakso pelasi sunnuntaina Raahea vastaan 1. jakson numerolla 9. Kitee tarvitsee lukkariaan myös sisäpelissä, koska IPV:n kasvatti on tärkeä palanen kiteeläisten kärkeä, jossa alkukaudella on esiintynyt todella vahvasti varsinkin nopea kinttuinen Ville Posti. Sijalla seitsemän majaileva KiPa on päästänyt alkukaudesta sarjan toiseksi vähiten juoksuja heti Sotkamon jälkeen, joten jos kiteeläiset saavat sisäpelinsä rullaamaan, tulee Tahkolle hikinen iltapuhde.

Seuraa näitä:

Tahkon peli-ilme? Joko joukkue on luovuttanut Sirviö edessä vai nostavatko kokeneet konkarit päätään?

Lämpeneekö Kiteen lyöjäjokeri Poro Laukkanen? Alkukaudesta vain kuusi lyötyä ja kärkilyöntiprosentti 36%.

Kankaanpää-Seinäjoki

Kuka syöttää KaMalla? Kuva: Juha Levonen

Kuka syöttää KaMalla? Kuvan Ville Väliaho vai joku aivan muu? Kuva: Juha Levonen

Sarjan häntäpäähän povattu Kankaanpää kävi edellisessä ottelussaan piipahtamassa Sotkamossa. Turpiin tuli odotetusti 2-0 juoksuerolla 21-3. Joku toinen joukkue olisi pitänyt pelin jälkeen kriisipalaverin, mutta tuskin J-P Karttusen poppoo. KaMa ei ole budjetoinut näistä peleistä pistettäkään, vaan keskittyy nappaamaan mahdollisimman paljon pisteitä muilta kuin kärkinipuilta. Mielenkiintoinen fakta KaMan kokoonpanosta on se, että tällä kaudella joukkue on kierrättänyt syöttölautasen ääressä jopa kolmea eri lukkaria kuudessa pelaamassaan ottelussa. Sotkamossa syöttövuorossa oli Ville Väliaho. Todennäköistä on, ettei alkukaudesta syöttänyt Jussi Kivelä syötä ainakaan, mutta nostaako JymyJusseja vastaan Väliaho vai yhden pelin tällä kaudella pelannut Ville-Veikko Olli? Väliaho pelasi maanantaina B-junnuissa, joten jos KaMan tiistai-illan lukkaria pitäisi veikata, olisi minun arvaukseni nuori herra Olli.

Alkukaudesta Seinäjoen nippu oli ennemmän pupujussit kuin JymyJussit. Sunnuntaina joukkue pieksi kotonaan päävastustaja Joensuun Mailan kivasti 2-0 ja takana on nyt kahden ottelun voittoputki. Kurssi on odotetusti noussut, olkoon Penttilän Tapsa Jusseista mitä mieltä tahansa, vaikka ykköskärski V-P Yli-Hirvelä onkin vähemmän yllättäen sairastuvalla. Velpeä numerolla yksi on paikannut Ville Viita ja itse viitapiru onkin ollut nimensä veroinen. Viita on vipeltänyt kahdessa pelaamassaan ottelussa kentälle tehokkaasti 10/13 pörssein. Seinäjoen lyöjäpuolen miehet Mikot Vainionpää ja Hylkilä ovat alkaneet osua vihdoin ja viimein. Edellinen ottelu Joensuuta vastaan toi Mikoille mailanvarressa yhteispörssit 1+7, jotan kaivattua tulitukea J-P Vainionpäälle on löytynyt.

Kankaanpää tarvitsee kotihurmosta

Kankaanpää voi taistella jaksovoitosta tiistaina, kun fanaattinen kotiyleisö on joukkueen tukena. Ottelun alku on kotijoukkueelle tärkeä. Seinäjokea ei passaisi päästää karkumatkalle, koska tappioasemasta joukkue ei kykene nousemaan helpolla voittotaisteluun. Ulkokentän on puolustettava viimeiseen mieheen Seinäjoen pelinrakentelut, jotta JymyJussit eivät pääsisi kotiuttamaan ainakaan palottomiin ajolähtöihin. Ennakkoluulotonta sisäpeliä suosivan Karttusen on valmistettava joukkueensa sellaiseen henkiseen tilaan, jotta joukkue todella uskoo voittoon kovassa vireessä olevaa Seinäjokea vastaan. JymyJusseille ottelu on käytännössä pakkovoiton paikka ja se saattaa tuoda ylimääräisiä paineita pohjalaisten peliin. Jos joukkue tosissaan mielii pelata kotiedusta, on nämä ottelut pystyttävä voittamaan puhtaasti 0-2. En näe miksei Seinäjoki tähän pystyisi.

Seuraa näitä:

Kankaanpään lukkarointi. Kuka nuorista lupauksista astelee nollaamaan Vainionpäät ja Hylkilän?

Seinäjoen kärki. Viita-Siutla ei ole mikään Superin kovin tutkapari. Meneekö Viita edelleen hyvillä tehoilla ykköselle ja miten Kankaanpäässäkin pelannut Siutla vie miestä kakkoselle?

Vedonlyönti

Sunnuntain kierroksella haukattiin jälleen kasa sitä itseään, kun 1×2 vedot kosahtivat karille 1/4 tuloksella. Under/over vedot sentään osuivat 2/2. Tiistain kierrosta lähdetään rakentelemaan jälleen vanhalla tutulla kaavalla. Tarkistetaan sää olosuhteet ja sitten kädet ristiin. Pelataan Seinäjoen suoraa voittoa ja rakennetaan kahteen muuhun peliin u/o vedot. Tästä mukaan.

Seinäjoki 1,50

Hyvinkää-Kitee alle 12,5 juoksua 1,80

Vimpeli-Sotkamo alle 13,5 juoksua 1,85

Kuvat: Juha Levonen

Twitter: @JKainu