Superpesiksen viikkokatsaus, vol 5.

Miesten Superpesiksen viikkokatsauksessa kurkataan vielä Seinäjoen Itä-Länteen ja käydään läpi menneen viikon topit ja flopit

Seinäjoen Itä-Länsi onnistunut tapahtuma

Itä-Länsi tapahtuma oli tänä vuonna jälleen menestys pesisväen parissa. Seinäjoki tarjosi viihdettä koko rahan edestä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, eikä edes ajoittaiset ukkoskuurot haitanneet pesisfestareita. Itselleni tapahtuma oli 14. laatuaan, kaikki katsomon puolella, koska kutsu kentälle jäi tänä vuonnakin ilmeisesti postiin. Oli kunnia viettää tapahtuma huikeassa porukassa, kun mökistämme löytyi mm. vuodesta -82 kaikissa Itä-Länsissä käynyt kokenut konna! Itä-Länsi-tapahtumassa pelit ovat yleisölle toissijainen asia. Tärkeintä on pitää hauskaa hyvässä porukassa ja nähdä kerran vuodessa vanhoja hyviä ystäviä. Ainoa miinus tapahtumassa oli kalliit lippujen hinnat. Kiitos Seinäjoki, ensi vuonna nähdään Hyvinkäällä!

Pelit heikkotasoisia

Jopa perjantain A-poikien ottelu oli yllättävän vaisu. Pojat pelasivat enemmän hampaat irvessä kuin suu hymyssä. Itse todellisena taitopelaajana odotin kovasti erilaisia metkuja mailan varressa, mutta ne jäivät joka ottelussa näkemättä. Länsi oli A-poikien ottelua lukuunottamatta odotetun kova, kun neljä muuta ottelua päättyi Lännen juhliin. Valtikka on nyt vahvasti Lännen puolella. Lännen puolella mm. Kankaanpää ja Hyvinkää ovat tehneet hyvää työtä poikapuolella ja se näkyy myös arvo-otteluissa, kun pohjalaiset saavat tulitukea entistä enemmän. Idän puolella pojissa ja miehissä sotkamolaiset tarvitsisivat nyt apuja muilta seuroilta. Tässä olisi varmasti isomman keskustelun aihio, miten juniorityötä tulisi kehittää, jottei se jäisi vain parin seuran harteille.

Miesten pelistä sen verran, että tilanteiden rakentelu on vaikeutunut loistavien lukkareiden ja etukenttäpelaajien takia. Pomppu saa olla jo todella korkea, jotta ne menevät läpi ja näppien tulee olla todella laadukkaita, jotta nopeimmatkin etenijät ehtivät pesältä toiselle. Topi Kosonen otti päänahan Kohosen Tonista lukkariosastolta. Ihailtavaa peliä Raahen pitkänhuiskealta Kuivalta Rällältä. Lautastyöskentely vie Raahen tänäkin vuonna pitkälle, ja näppien haku on jotain todella eroottista. Lisäksi Topilla on jälleen vanha kunnon pelihuumori kohdillaan, ja se tietää hikisiä otteluita vastustajille. Kolikon kääntöpuolella voidaan olla huolissaan jälleen suomalaisesta lukkarituotannosta. Tällä hetkellä miesten puolelta löytyy kolme lukkaria, Kososen ja Kohosen lisäksi Kiteen Toni Laakso. Täytyy antaa tunnustusta myös kritisoiduille Ville Viidalle ja Aki Oravalle. Pojat pelasivat arvo-ottelun vaatimalla tasolla. Naisten peli oli odotetusti Lännen juhlaa. Huolestuttavalla tasolla on naispesäpallo tällä hetkellä näin Itä-Länsi-ottelun nähtyäni. Massoja tarvittaisiin, jotta laatua saataisiin entistä enemmän naisten Superiin.

Viikon kuumat:

1. Topi Kosonen

2. Raahe

3. Sotkamon Jymy

4. J-P Vainionpää

5. Sarjan keskikastin tasaisuus

Topi nousee ykköseksi osaksi edellisen viikon Itä-Länsi näytöillä, mutta hän hoiti viikolla myös Raahelle kaksi elintärkeää voittoa. Sunnuntaina tehot 2+2/4 13/14 ovat ihan mukavat, vaikka vastassa oli häntäpään Kankaanpää. Lautasen ääressä homma pelaa aika kivasti ja Koskenkorvan jättäminen kotikentällä yhteen juoksuun on osoitus Kuivan Rällän maagisuudesta. Sotkamo jyrää sarjan kärjessä, ja se otti kotona kaksi tärkeää voittoa runkosarjan ykköstilan kannalta. Tuskin kukaan enää epäilee Korhosen Mikon pelinjohtotaitoja. Seinäjoki elää tällä hetkellä Vainionpään Jukkiksen tehoista. Viikon kahteen otteluun lyödyt 1+10 ja tämä suloinen nallekarhu pitää Seinäjoella haaveiltua kotietua yksin hengissä. Joensuun Juha Niemi ja JymyJussien Jukkis Vainionpää ratkaisevat tämän kesän lyöjäkuninkuuden.

Sarjan keskikastissa nähdään huikea taistelu kotiedusta. Kolmantena tasapisteissä majailevat Kitee ja Koskenkorva 37 pisteellä ja kahdeksantena oleva Hyvinkää on kaksikosta vain viiden pisteen päässä. Huikea loppukesä edessä!

Pluspiste Alajärvelle, jonka peli on alkanut rullata. Tärkeä voitto päävastustaja Kankaanpäästä vieraissa. Kolme voittoa edellisestä neljästä kamppailusta on loistava suoritus Iivarisen nipulta.

Viikon papukaijamerkin ansaitsee ryhdistäytynyt Alajärvi. Kuva: Juha Levonen

Viikon papukaijamerkin ansaitsee ryhdistäytynyt Alajärvi. Kuva: Juha Levonen

Viikon kylmät:

1. Kouvolan ratkaisu erottaa Mikko Hylkilä

2. Ottelutahti

3. Jyväskylän Kiri

4. Joensuun Maila

5. Kankaanpään Maila

Kouvola antoi potkut Hylkilälle. Miksi? Lue lisää täältä, älä täältä. Ottelutahti näillä keleillä on hurja. Loukkaantumisia tulee entistä enemmän, kun pelaajat eivät palaudu täysin tässä ruuhkassa. Itse en katsojana nauti, kun pelejä on liikaa ja pelaajat ovat väsyneitä tai sairastuvalla. Lihasvammoja tullaan näkemään entistä enemmän ja joukkueiden kausi voi olla pilalla, kun yhden tähtipelaajan takareisi pamahtaa. Kiri koki sunnuntaina jälleen tämän karun kohtalon, kun hyvää kautta pelaavan Rajalan Pasin reisi petti. Onneksi vamma ei näyttänyt kovin pahalta ja Pastori pystyi lyömään jokeripaidassa loppupelistä. Kirin joukkue kyntää tappioputkessa ja viimeisenä oleva joukkue on jo viisi pistettä Kankaanpäätä perässä. Muutkin joukkueet kärsivät lihasperäisistä revähdyksistä tai repeämisestä. Ei ole kivaa katsoa esimerkiksi Joensuun Lauri Kivisen tai Kiteen Jukka Latvalan juoksemista jokeripaidassa. Loukkaantuneiden pelaajien pitäisi huilata, mutta kun materiaalista ei löydy paikkaajia, niin pojat käyvät lyömässä jokeripaidassa ja kinkkaavat pesänvälit. Ja vastaavia loukkeja tullaan näkemään vielä lähiaikoina useampia.

Joensuu koki kaksi pahaa tappiota päävastustajilleen, kun turpaan tuli Sotkamolta ja Vimpeliltä. Näitä pelejä tulisi voittaa, jos Mehtimäellä edes unelmoidaan finaalipaikasta. Valitettavasti Joensuun kokoonpanossa on liikaa kysymysmerkkejä varsinkin ulkopelissä ja tämän kauden mestaruus on joukkueelle välieräpaikka. Kankaanpään Maila on hiipunut odotetusti alkukauden lennostaan. Sisäpeli ei oikein rullaa ja ulkona vastustajat rokottavat rumia lukemia taululle. Ylivoimaisesti eniten päästettyjä juoksuja koko sarjassa, ja joukkueella vähemmän lyötyjä kuin Juha Niemellä. Silti Karttusen poppoo taistelee kotiedusta karsintoihin, joka olisi loistava suoritus viimeiseksi ennakoidulta joukkueelta.

Kuvat: Juha Levonen