Superpesiksen finaalit alkavat – arviossa joukkueiden voimasuhteet

Miesten Superpesiksen finaalit alkavat lauantaina Sotkamossa. Vastassa ovat neljättä vuotta putkeen Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto. Alkamassa on kenties kaikkien aikojen pesisfinaalit, sen verran kovassa iskussa ovat molempien joukkueiden pelaajat ja pelinjohtajat. Arvioimme joukkueiden iskukyvyn finaalien alla.

Arvio:

Arvioimme joukkueiden tämän hetken kunnon perusteella eri osa-alueet 0-5 pisteillä. Ensin tarkastelussa ulkopeli, jolla mestaruus yleensä on voitettu.

Ulkopeli

Lukkarit:

Sotkamo Toni Kohonen 5/5: Tarvitseeko tätä jotenkin perustella?

Vimpeli Hannu Huuskonen 3,5/5: Taso heitteli varsinkin kotipeleissä vielä Joensuu-sarjassa liikaa. Toivottavasti mies on nyt kerännyt itsensä. Kokemusta finaaleista löytyy rutkasti ja kultaisen mitalin jahdissa Huuskosella on keskeisin rooli Vimpelin ulkopelissä.

Etukenttä:

Sotkamo 4/5: Toiminut kauden aikana yllättävän hyvin. Vaihtotilanteissa Markus Tuikka on parantanut otteitaan ja Kosti Rautiainen on pelipaikallaan Superin aliarvostetuin. Takatilanteessa Jere Vikström on vikkelä kaveri, mutta kumuran ehkäisemiseksi olisi hyvä olla 10 senttimetriä lisää pituutta.

Vimpeli 4/5: Kokenut Antti Kuusisto lämpenee kelien viilentyessä ja Matias Rinta-aho on pelannut loistavasti uudella ulkopelipaikallaan. Takatilanteessa Kuusisto osaa lukea peliä loistavasti 1-vahdin tontilla.

Linja:

Sotkamo 5/5: Vaihtotilanteissa Antti Hartikainen on sarjan paras takalukija ja Immo Rautiainen paras etulukija. Takatilanteissa yksikään lyönti ei tule yllätyksenä ja räpylästä ei saa ilmaisia juoksuja. Hartikainen on takatilanteessa sarjan parhaita ja nopeimpia 3-vahteja

Vimpeli 5/5: Vaihtotilanteissa Kanala-Haapakoski ei häviä Sotkamon pojille. 2-vahti Tuomo Lönnmark on hieman haparoinut uudella tontillaan, mutta parantaa otteitaan. Perttu Hautala on 3-vahtina valmentajan unelmapelaaja, koska hän tekee kaikkensa joukkueen voiton eteen.

Takakenttä:

Sotkamo 4/5: Molemmilla joukkueilla on samankaltaiset takakentät – kokenut konna ja hänen oppipoikansa. Roope Korhonen hallitsee Sotkamon takakenttää ja Niilo Piiponniemi on pelannut ulkona ensimmäisen Superin kautensa mallikkaasti.

Vimpeli 4/5: Henri Puputti on kenties Suomen paras 3-koppari. Loppukaudesta itsensä takakentälle pelannut Severi Lassila on todistanut olevansa huippu koppari.

Sotkamo: 18/20

Vimpeli: 16,5/20

Vimpelin Tuomo Lönnmarkilla on maailman isoin räpsä. Kuva: JP Hirvonen jphirvonen.kuvat.fi

Vimpelin Tuomo Lönnmarkilla on maailman isoin räpsä. Kuva: JP Hirvonen jphirvonen.kuvat.fi

Sisäpeli

Kärki:

Sotkamo Niilo Piiponniemi 3/5: Pudotuspelien kärkilyöntiprosentti vaisu 50%, kun se runkosarjassa oli 70 %, vaikka mies pelasi tuolloin myös kakkoskärjessä. Piiponniemeltä odotetaan finaaleissa parempaa kentällemenemistä, koska hänen huippunopeita jalkoja käytettäisiin mielellään kotiutustilanteissa.

Vimpeli Teemu Isoketo 4/5: Lähellä täyttä viittä pojoa, mutta peliäly rokottaa yhden pojon pois. Välillä tulee käsittämättömiä merkkivirheitä ja aivokuolemia etenemisessä. Mies menee monipuolisesti kentälle, oli vastassa mikä ulkopelikuvio tahansa. Jalat on selvästi herkistelty kuntoon oikeaan aikaan.

Päävaihtajat:

Sotkamo Niko Korhonen, Antti Hartikainen & Jani Komulainen 4,5/5: Nuoruus ja kokemus yhdistettynä takaavat yleensä Roope Korhoselle palottomia ajolähtöjä. Niko Korhosen 1-2 vaihdot ovat onnistuneet pudotuspeleissä vasta 65 %:n varmuudella ja kun sitä vertaa Vimpelin Kanalaan, on hän häviöllä noin 20 %:lla. Härmä Hartikainen on heikon runkosarjan jälkeen herännyt taas pikku hiljaa omalle tasolleen. Komulais Jani hoitaa kaikki vaihtotilanteet hienosti kotiin. Mies on onnistunut myös hyvin kotiuttamaan miehiä pudotuspeleissä.

Vimpeli Mikko Kanala, Sami Haapakoski (& Henri Puputti) 5/5: Kanala oli hieman pulassa välierissä Joensuun lukkari Mika Väisästä vastaan, mutta on jo nyt Superin yksi parhaista vaihtolyöjistä. Haapakoski luottaa lyönneissään paljon pelisilmäänsä ja etenijämiesten jalkoihin. Puputti pomputtaa tarvittaessa pesät täyteen.

Pääkotiuttajat:

Sotkamo Roope Korhonen, Toni Kohonen (& Kosti Rautiainen) 5/5: Roopen kotiutusprosentti pudotuspeleissä on uskomaton 63 %. Kohonen on osoittanut olevansa hyvässä iskussa koko kesän ja Kosti Rautiainen ja Jani Komulainen tukee kaksikkoa tarvittaessa mainiosti.

Vimpeli Henri Puputti, Janne Mäkelä, Mikko Rantalahti 4,5/5: Puputti on kovassa iskussa myös kotiutuspuuhissa – jatkuva läpilyönnin uhka pitää ulkokentän koko ajan varpaillaan. Mäkelä meinaa jäädä jälleen kakkosjokeriksi Mikko Rantalahden taakse. Mielenkiintoista on nähdä, miten jokerikaksikkoa tullaan peluuttamaan. Edellisessä JoMa-pelissä Mäkelä tuli ensin kotiuttamaan ykkösetenijöitä, kun taas Rantalahti tuli ensimmäisenä lyömään palloa merkistä väliin kakkoskärjen miehille. Jokerikaksikon pitää nostaa kotiutusprosenttejaan, mikäli joukkue unelmoi Pojasta.

Kakkoskärki:

Sotkamo Immo Rautiainen, Jere Vikström & Markus Tuikka (Onni Määttä) 4/5: Osoittanut jälleen olevansa arvokas pala Jymyn peliä. Immo, Jere ja jokerina loistavasti pelannut Onni Määttä etenevät tarpeen tullen, eikä Tuikka ei ole turha kaveri numerolla 9. Hänellä on hyvät kumurat varsinkin kakkospuolelle ja Tuikka voi tarpeen tullen lyödä miestä kotiin yhdessä jokeri Joni Tervon kanssa.

Vimpeli Tuomo Lönnmark, Perttu Hautala, Matias Rinta-Aho, Hannu Huuskonen & Severi Lassila 3,5/5: Lönnmarkin juoksu ei jostain syystä kulje. Hautala pystyy vaihtamaan miestä eteenpäin ja Rinta-aho kotiuttaa tarvittaessa, vaikka onkin ollut heikko viime peleissä. Huuskonen vaihtaa tarvittaessa mihiä taitavilla kopsuilla. Severi Lassila on osoittanut, että pystyy tarvittaessa kantamaan vastuuta myös sisäpelissä. Todennäköisesti Joensuussa toisella jaksolla Vimpelillä numerolla 4 pelannut syksyn vaahteranlehti Antti Kuusisto tulee pelaamaan sisäpelissä finaaleissa numerolla 4.  Tämä tietää pienempää vastuuta Vedon kakkoskärjelle.

Sotkamo: 16,5/20

Vimpeli: 17/20

Pelinjohto

Sotkamo Mikko Korhonen + Tuomas Nissinen 4,5/5: Kasvatustieteen maisteri Mikko Korhonen on tehnyt huikeaa jälkeä ensimmäisellä pelinjohtokaudellaan. Nuori lupaava valmentajan alku Tuomas Nissinen tekee töitä yötä päivää ja tukee hyvin pedanttia Korhosta.

Vimpeli Jussi Järvinen + Jussi Haapakoski 4,5/5: Kaikesta Järvisen tekemisestä paistaa läpi hänen voitontahtonta. Kesken viime kauden pudotuspelien ohjat ottanut mies vaikuttaa todella analyyttiseltä ja kaikki kivet kääntävältä pelinjohtajalta. Kokenut Jussi Haapakoski tukee Järvistä loistavalla ammattitaidollaan.

Yhteensä:

Sotkamo: 39/45

Vimpeli: 38/45

Tiukkaa siis tekee. Sotkamo lähtee kotietunsa ja Toni Kohosen ansiosta sarjaan hienoisena suosikkina. Luvassa on kuitenkin todella huikea päätös pesäpallokesälle! Faneille.com julkaisee kattavan ennakon finaaleista lauantaina, joten stay tuned!

Kaikki katsomoihin! Vimpeli järjestää ensimmäiseen finaaliin fanibussin. Lisää täältä.

Jymy taas tarjoaa lauantaina 800:lle ensimmäiselle ennakkolipun haltijalle ilmaisen keräilyharvinaisuuden – Finaalit 2014 T-paidan

Jymy tarjoaa lauantaina 800 ensimmäiselle ennakkolipun ostajalle keräilyharvinaisuuden - Finaalit 2014 T-paidan. Kuva: SuperJymy Oy

Jymy tarjoaa lauantaina 800 ensimmäiselle ennakkolipun ostajalle keräilyharvinaisuuden – Finaalit 2014 T-paidan. Kuva: SuperJymy Oy

Otteluohjelma:

La 6.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 1. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Su 7.9.
Vimpeli-Sotkamo, miehet, 2. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

La 13.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 3. loppuottelu 14.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Tarvittaessa:

Su 14.9.

Vimpeli-Sotkamo, miehet, 4. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

La 20.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 5. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Kuvat: SuperJymy Oy & Joona-Pekka Hirvonen Photography