Ykköspesiksen Itä-Länsi -ottelu pelataan tänään – miksi ihmeessä?

(Kuva: Jukka Rasimus/AOP)

Kesän ensimmäinen pesäpallon arvo-ottelu näkee tänään perjantaina päivänvalon Haminassa, kun miesten Ykköspesiksen Itä-Länteen valitut pelaajat mittelee paremmuudestaan. Suurin fokus pyörii itse pelin sijaan siinä, miksi ottelu pelataan irrallaan muusta Itä-Länsi -tapahtumasta ja myös ajankohta ihmetyttää: osalle pelaajista seuraavat sarjapisteet ovat jaossa jo sunnuntaina.

Tapsa: Kainu, mitä mieltä olet ottelun ajankohdasta? Omaan mieleen tuntuu hassulta, että ottelu pelataan kesäkuun alussa Haminassa, samalla kun esimerkiksi Kiteellä pelataan Superpesistä?

Kainu: En kyllä näe tässä taaskaan mitään perustetta, miksi tällainen ottelu pelataan ja vielä tässä vaiheessa kautta. Ei toiminut viime vuonna, eikä toimi nytkään. Vähemmän yllättäen suuri osa pelaajista kieltäytyi kutsusta, ja tämä vie entistä enemmän mielenkiintoa kyseistä ottelua kohtaan. Lisäksi valinnat olivat koomisia, kun pelaajat ja pelinjohtajat tuli valita vain muutaman kierroksen näytöillä, joten arvo-otteluun mentiin pelkillä vanhoilla näytöillä tai suhteilla valitsijaan.

Tapsa: Haastattelin illan ottelussa esiintyvää Imatran Jari Komulaista, joka oli luonnollisesti hyvillä mielin ja innoissaan lähdössä pelaamaan arvo-ottelua. Samaan aikaan Komulainen kuitenkin myönsi, että jos hän itse saisi päättää, ottelu pelattaisiin muiden otteluiden yhteydessä Hyvinkäällä.

Myös pelipaikka on hivenen outo, Haminaan on matkaa esimerkiksi Oulusta 580 kilometriä, ja Ykköspesiksen erityisen merkityksellisessä runkosarjassa matkan tuomat rasitukset voivat olla ei-toivottu lisä muuten mieleiseen tapahtumaan.

Kainu: Jos tällainen ottelu on ”pakko” pelata, niin se tulisi pelata esim. Tampereella tai Kuopiossa. Lisäksi kiivaassa ottelutahdissa pieni viikonloppuvapaa ei tee pahaa pelaajille, jotka saavat nyt olla perheen kanssa rauhoittumassa ja keskittymässä kesän loppurytistykseen. Tämänkin takia moni pelaaja on kieltäytynyt kutsusta.

Tapsa: Niin. Toisaalta Komulainen totesi tähän, että olisi vastannut kutsuun myöntävästi, vaikka ottelu olisi pelattu Oulussa ja matkarasitukset olisivat kasvaneet. Valitettavasti kaikki valitut eivät olleet yhtä valmiita sitoutumaan ylimääräiseen matkustukseen ja rasitukseen.

Entä jos ottelu pelattaisiin Hyvinkään Itä-Länsi -ottelun yhteydessä? Silloin (24. -26.6.) ei sarjaohjelmassa ole Ykkösen otteluita. Yksi näkökulma, mitä Pesäpalloliitto on varmasti miettinyt on se, että Ykkösen ja nuorten arvo-otteluiden ei toivota menevän päällekäin, sillä monia nuoria, vielä A-juniori-ikäisiä pelaajia nähdään illan ottelussa. Komulainen kuitenkin nosti esille, että varmasti edustuspelaajia löytyisi riittävästi myös Ykkösen otteluun, joten siltäkin perusteelta valuu pohjaa pois.

Kainu: Viimeksi Ykkösen Itä-Länsi pelattiin arvo-otteluviikonlopun yhteydessä Hyvinkäällä 2004. Tämä kokeilu jäi yhteen kertaan, koska ei ottelu kiinnostanut yleisöä tuolloinkaan.

Tapsa: No olihan siellä yli tuhat katsojaa (1061), joten ei se mikään onneton lukema ole. Viime vuonna, kymmenen vuoden arvo-ottelutauon jälkeen, yleisöä oli Haminassa 1 419. Tämä kielisi siitä, että kiinnostusta olisi.

Ehkäpä eniten tässä kummastuttaa ajankohta. Valinnat tehdään vain muutaman ottelun perusteella, pelaajia kieltäytyy iso kasa ja markkinointikin on haastavaa heti kesälomien alettua. Minä ainakin olisin valmis viemään Ykkösen pelin muiden otteluiden yhteyteen kaudelle 2016.

Isompi kysymys kuitenkin on, mikä on toiseksi korkeimman sarjatason Itä-Länsi -ottelun funktio.Lajin näkyvyyden ja kiinnostuksen lisäys vai Ykköspesiksen kiinnostavuuden ja näkyyden lisäys? Nykyisellä tavalla toteutettuna tapahtuma kilpailee Superpesiksen kanssa, mitä en pidä ollenkaan hyvänä asiana. 

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisen vastaanoton ottelu saa. Tapahtuma televisioidaan ja se on samalla Nelosen viikon toinen TV-peli. Lähetys alkaa klo 17.45, itse ottelu klo 18.00.