Eemeli Salin on Classicille tärkeä palanen

Tänään alkavan Salibandyliigan siirtomarkkinoilla piti monella joukkueella kiirettä ja liikehdintää nähtiin jokaisen joukkueen osalta. Yksi seuraa vaihtaneista pelaajista oli viime joulukuun MM-kisoissa hurmannut Eemeli Salin, joka vaihtoi neljän Kooveessa vietetyn kauden jälkeen toissa kaudella finaaleihin yltäneen Classicin riveihin. Fyysisenä pelaajana Salin tuo taitavaan Classic-ryhmään uuden ulottuvuuden ja Faneille.comin haastattelema hyökkääjä kertookin kuulumisiaan uuden kauden kynnyksellä.

Pajatson tyhjennyttyä Kooveessa pari kautta sitten Salin nousi joukkueen ykköspelaajaksi ja kantoi tamperelaisia aika ajoin reppuselässään, ottaen samalla isoja kehitysaskeleita pelaajana. Nuo kehitysaskeleet veivät Uudestakaupungista kotoisin olevan 25-vuotiaan laitahyökkääjän aina viime joulukuun MM-kisoihin asti. Täksi kaudeksi mies lähti kuitenkin etsimään uusia haasteita niin ikään tamperelaisen Classicin riveistä.

– Oli aika hakea uusia haasteita pelaajauralleni. Kehittymiseni kannalta halusin tulla Classiciin pelaamaan, kertoo Classicin hyökkäjähankinta.

Classicin kaipaama voimahyökkääjä

21305835781_d02001286a_m

Eemeli Salin uuden seuransa väreissä. Kuva: Salibandyliiga

MM-kisoissa Suomen kakkosketjussa hyökännyt Salin oli Classicin manageri, Pasi Peltolalta loistava hankinta jo ihan senkin takia että oikealta ampuva hyökkääjä on loistava pelaaja, mistä kertoo kahden edellisen kauden tehopisteet, 58+37=95. Salinin hankinnasta tekee Classicin kannalta fantastisen se tosiasia, että hän tarjoaa joukkueelle jotain, mitä sillä ei aiemmin ole ollut – suoraviivaisen ja fyysisen voimahyökkääjän. Myös hyökkääjä itse näkee tuovansa tamperelaisten riveihin fyysisyyttä.

– Uskon tuovani joukkueeseen lisää taisteluhenkeä, liikettä ja rytinää, Salin valottaa.

Classic on tullut vuosien saatossa tutuksi taitavana joukkueena, jonka suurin vahvuus on ollut hyökkäyspeli. Tamperelaisryhmä on perinteisesti pumpattu täyteen tähtiä, eikä tämäkään kausi tee poikkeusta. Tosin joukkue on rakennettu aiempia vuosia fiksummin sillä kahteen ensimmäiseen kenttään on tarjolla nimekkäitä tähtipelaajia, kun taas kolmoskenttä koostuu viime keväänä A-junioreiden Suomenmestaruutta juhlineista nuorukaisista. Classicin pelaajistoa yhdistävä tekijä on kuitenkin edelleen henkilökohtainen taito, jonka myös Salin nostaa esiin.

– Onhan joukkueessa paljon taitavia äijiä. Kaikilta löytyy myös taistelutahtoa ja intoa treenata. Mukavahan sellaisien kavereiden kanssa on pelata, kuvailee Salin uusia joukkuekavereitaan.

Monipuolisempi Family

Classicin pahin ongelma takavuosina onkin ollut se, että sen vahva hyökkäyspeli on ollut helisemässä fyysisiä ja tiukasti puolustavia joukkueita vastaan. Tämä näkyi karmeasti esimerkiksi viime keväänä, kun runkosarjassa 8. sijoittunut Tapanilan Erä sumputti oman alueen ja iski terävästi vastaiskuista, pudottaen Classicin lopulta tylysti otteluvoitoin 0–3. Juuri tämän takia Salin on mainio kaappaus Classicilta – taitavien pallonliikuttajien lisäksi joukkueesta löytyy nyt suoraviivainen voimahyökkääjä, jolle ei yksikään puolustaja pärjää kaksinkamppailuissa. Toisin sanoen Salinin presenssi kentällä rikkoo vastustajan pakkaa, koska vastustajan on pakko reagoida voimalla kohti maalia liikkuvan hyökkääjän liikkeisiin. Tämä luo väistämättä tilaa joukkueen taitopelaajille, kuten Krister Savoselle, joilla on enemmän tilaa ja aikaa tehdä taikoja pallon kanssa. Näin ollen Salin tuo Classicille hitaammasta ja poikittaissyöttöihin nojaavasta pelistä eriävän vaihtoehdon, mikä väistämättä hankaloittaa Familyä vastaan puolustamista.

Classicin parantuneen roolituksen ja Salinin tuoman lisän myötä tamperelaisten paketti näyttää todella hyvältä. Kun vielä joukkueen peräsimeen tarttui Suomen meritoitunein valmentaja, Petteri Nykky on Classic nostettu muun muassa Faneille.comin sekä Pääkallon arviossa ykkössuosikiksi. Tosin täytyy muistaa että liiga on hyvin kärjen osalta hyvin tasainen ja superfinaaliin on vielä pitkä matka. Myös Salin suhtautuu maltilla kevääseen ja painottaa jokapäiväisen tekemisen merkitystä.

– Kevääseen on vielä pitkä matka. Muista joukkueista en tiedä, mutta varmasti kaksi parasta menee finaaliin. Keskitytään omaan tekemiseen. Mennään peli ja päivä kerrallaan, treenataan kovaa ja katsotaan mihin se vie, kertoilee Salin.

Kauden parhaita hankintoja

Salibandyliigaan palannut, kaikkien aikojen salibandypelaaja, Mika Kohonen on itseoikeutetusta tulevan kauden ykkössiirto. Komean uran Ruotsissa tehnyt sentteri tuo liigalle ja sitä kautta koko lajille runsaasti näkyvyyttä koko Suomen kamaralla. Muita merkittäviä hankintoja olivat Viikinkeihin välivuoden jälkeen palannut Harri Forsten sekä liigasta pudonneesta Josbasta Erään siirtynyt Perttu Puska. Salibandyliigan eturivin tähtiin viimeiset pari kautta kuulunut Salin on kuitenkin joissain papereissa nostettu jopa sarjan parhaaksi hankinnaksi, asiaa kysyttäessä, mies itse ei kuitenkaan nää asiaa näin.

– En mielestäni. Parhaani teen, että olisin mahdollisimman hyvä hankinta. Siitä miten hyvä, voi jokainen olla omaa mieltä, Salin toteaa nöyrästi.

15363681404_feb89d6e49_z

Salin upotti MM-kisoissa huikean maalin Ruotsin verkkoon. Kuva: Salibandyliiga

Se kuinka tärkeäksi palaseksi mies lopulta Classicin paketissa nousee nähdään kauden aikana. Joka tapauksessa Salin aloittaa kautensa perjantai-iltana, kun Tampere Areenalla vastaan astelee Esport Oilers. Kysyttäessä miehen odotuksia tulevaan sarja-avaukseen, kertoo Salin odottavansa ottelua normaalia suuremmalla innolla.

– Hyvät on fiilikset, kun pääsee taas perjantaina peleille. Pelien takiahan tätä tekee. Vähän on extra latausta kun on tosiaan eka sarjapeli Familyn paidassa ja muutenkin onhan tätä kauden alkua jo odoteltu, Uudenkaupungin kasvatti vastaa.

Siirrot, joissa pienemmässä joukkueessa loistanut tähtipelaaja siirtyy isompiin ympyröihin sisältää aina omat riskinsä. Pienempi vastuu näkyy aika ajoin taantumisena pelikentällä, esimerkkinä voisi mainita vaikkapa Salinin tapaan Kooveesta Classiciin taannoin siirtyneet Paul Kotilainen tai Veli-Matti Luukko, jotka olivat Kooveessa joukkueen selviä ykköspelaajia, mutta Classicissa rivimiehiä. Salinin kohdalla tätä vaaraa ei pitäisi olla, sillä USB:n kasvatti on maajoukkuemiehenä sen profiilin pelaaja, että hän nousee saman tien Classicin ykköspelaajien joukkoon. Yhteenvetona Salinin hankinnasta voisikin todeta sen olleen ainakin Classicin osalta paras pitkään aikaan. Nyt kyse on enää siitä onnistuuko Nykky valmennustiimeineen valjastamaan Salinin taidot parhaalla mahdollisella tavalla – todennäköisesti pystyy, sillä 25-vuotias laituri on yksi koko sarjan parhaista yksilöistä ja voi hyvinkin olla Classicin kaipaama puuttuva palanen matkalla seurahistorian ensimmäiseen Suomenmestaruuteen.

Salibandyliiga alkaa tänään 18.30, otteluilla: Classic–Oilers ja Erä–M-Team.

Kansikuva: Salibandyliiga