Salibandyraati: Putoamiskamppailu, Henri Johansson ja Viikingit

Salibandyliigan runkosarja kaartaa loppusuoralle ja tiukkaa taistelua loppusijoituksista käydään niin sarjan tyvipäässä kuin keskikastissakin. Ex-liigapelureiden Janne Kainulaisen Jaakko Tiiran muodostama Salibandyraati pureutui juurikin näihin taisteluihin. Lisäksi raadin puheenaiheina oli KrP:n pistelinko Henri Johansson, yllättäjä-TPS ja Viikingit.

Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista käy kuumana. Mitkä joukkueet selvittävät tiensä puolivälieriin?

Jalmu24 pisteen TPS on käytännössä varma pudotuspelijoukkue. Uskon että viimeisen paikan auringossa nappaa tällä hetkellä 8. oleva OLS, jolla on kasassa 21 pistettä. 16 pisteen Koovee oon liian kaukana, joten oululaiset haastaa Indians (19p). Kurkistus loppuohjelmiin kallistaa vaa’an oululaisten puolelle. OLS pelaa kotonaan mm. Salbaa ja Kooveeta vastaan, joista joukkueen pitäisi kaiken järjen mukaan napata pinnat, näillä voitoilla OLS varmistaisi pudotuspelipaikan sillä Indians tuskin venyy vierasvoittoon Seinäjoella. Vaikka tie pudotuspeleihin ei näytä Indiansille aukeavan nostan silti hattua Heimon suuntaan. Nuori joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, pahimpana tietysti Markus Markkolan poissaolo, silti espoolaiset ovat lähellä pudotuspelejä.

KainuSamoilla linjoilla mailataiturin kanssa. TPS on jo käytännössä jatkopeleissä ja toisen paikan nappaa oululaisryhmä. Ehdottomasti Inkkareille komplimentit. Uusi valmentaja Stefan Korhonen on tehnyt tiiminsä kanssa loistavaa työtä nuorten pelaajien kasvattamisessa ja varsinkin Inkkareiden hyökkäysalueen hyökkäyspelaamista on ilo katsoa.

Kenties kovinta taistoa käydään sarjataulukon tyvipäässä, jossa pelataan sarjapaikoista. Ketkä jatkavat karsintoihin ja kuka tippuu suoraan?

JK: Todella mielenkiintoinen taisto nähdään häntäpäässä, kun neljä joukkuetta on kahden pisteen sisällä. KRP kohtaa vielä keskinäisissä otteluissa M-teamin ja NST:n, joten näissä peleissä on huima panos. Lisäksi nokialaiset pelaavat Oilersia ja voitettavissa olevaa Indiansia vastaa.

M-team pelaa kolme ottelua kotonaan, mutta vastassa ovat SPV, Classic ja juuri KRP. Viimeisellä kierroksella voi olla panosta vieraissa TPS:n vieraana, kun turkulaiset ovat saattaneet jo varmistaa pudotuspelipaikkansa.

Salba pelaa vielä neljä ottelua ja näyttää siltä, että joukkue jää näistä otteluista nollille, kun vastaan tulee vielä Erä (k), Happee (v), OLS (v) ja Oilers (k).

Sarjan hännillä majaileva NST pelaa enää kaksi ottelua. Eroa toiseksi viimeisinä majaileviin KRP:hen ja Salbaan on piste ja M-teamiin kaksi paunaa. Joukkue pelaa molemmat ottelut kotonaan, kun vastaan astelee voitettavissa olevat TPS ja viimeisellä kierroksella KRP. Itse uskon, ja toivon, NST:n säilyvän. Salba tippuu suoraan ja karsimaan menevät NST ja M-team.

JT: Se on varmaa että päätöskierroksen NST–Nokia pelissä tulee olemaan korkeat panokset. Komppaan vanhempaa virkamiestä ja sanon, että NST välttää suoran putoamisen. Salban tilanne näyttää heikolta, mutta jotenkin symppaan raumalaisia – kuten Peter Kotilainenkin totesi ”ne tekee hyvää duunia”. Toivoisin Salban välttävän suoran putoamisen, siitäkin huolimatta, että joukkueen viihdearvo tulee putoamaan, kun pääkoira Juha Mäkilä ilmoitti hyppäävänsä syrjään kauden jälkeen.

Lajin kannalta paras skenaario olisi Näätälauman suora putoaminen. Isolla budjetilla operoiva palkkasoturilauma ei nykyisellä rakenteellaan vaan toimi, toisin sanoen KrP:n käyrä on ollut vuosi vuodelta laskeva, eikä joukkue vedä Raholan lehtereille juurikaan yleisöä. Vastaavasti NST:n häipyminen liigasta olisi sääli, sillä se tarkoittaisi Itä-Suomen poistumista liigakartalta. M-Team taas on omissa papereissa niin hajuton, mauton ja väritön joukkue, että en panisi pahitteeksi mikäli 200-katsojan keskiarvolla tarpova joukkue palaisi divariin.

Loppujärjestykseen esitän eriävän mielipiteeni: Salba lähtee suoraan ja karsintoihin menevät NST ja KrP.

KrP:stä puheenollen, Nokian Henri Johansson liittyi tällä kaudella 700 tehopisteen -kerhoon. Vieläkö Johansson kuuluu liigan eturivin tähtiin?

JK: 700 pistettä ei tule itsestään, joten hattu päästä Pirkanmaan suuntaan! Suorituksen arvoa nostaa vielä se, että suurin osa pisteistä on tullut Nokian KRP:n paidassa, jossa Jönssillä ei ole ollut joka vuosi parhaita mahdollisia ketjukavereita. Jos Jönssi olisi jäänyt aikoinaan Classicin paitaa, olisi miehen saldo varmasti vielä suurempi. Mies kuuluu ehdottomasti vielä eturivin tähtiin. Tästä osoituksena se, että huhujen mukaan häntä houkuteltiin viime vuoden lopulla maajoukkueen mukaan, mutta ura maajoukkuepaidassa taitaa olla valitettavasti taputeltu. Miestä on houkuteltu jo monta vuotta ulkomaille, nähtäväksi jää pelaako elävä legenda uransa loppuun Suomessa ja kaunistelee pörssejä vanhaan malliin.

Henri Johansson (vas.) liittyi 3.pelaajana 700-tehopisteen kerhoon.

Henri Johansson (vas.) liittyi 3.pelaajana 700-tehopisteen kerhoon. Kuva: AOP

JT: Kyllä, hatunnosto myös täältä suunnalta Rahola upeaan pyhättöön! Johansson on ehdottomasti yksi Salibandyliigan kaikkien aikojen pelaajista. Heikon viime kauden jälkeen olin jo valmis dumaamaan Johanssonin eturivin taakse, tämä kausi on kuitenkin osoittanut tuon dumaamisen katteettomaksi. Erittäin hyvä huomio liittyen tähän joukkueen valintaan, uskoisin myös että jossain muualla kuin Näädässä Johansson olisi tehnyt vieläkin kovempaa jälkeä. KrP on tainnut kohta kymmenkautisen liigahistoriansa aikana selviytyä pudotuspeleihin ainoastaan kerran tai kahdesti. Olenkin alkanut pohtimaan mitä jos Näätälaumaa tippuisi divariin. Nähtäisiinkö Johansson jälleen Family-paidassa vai veisikö tie kenties ulkomaille, divarissa mies tuskin pelaisi. Niinpä olisi enemmän kuin hienoa nähdä Johansson vielä kerran joukkueessa, joka olisi ns. hänen tasoisensa tai ainakin lähellä sitä.

TPS on lyönyt kaikki ällikällä ja pudotuspelipaikka näyttää lähes varmalta. Kauden yllättäjä?

JK: Ehdottomasti. Komplimentit Tepsin valmennusportaaseen Aki Vilanderille, Jukka Ruotsalaiselle ja Eero Juvoselle. Valmennus on saanut materiaalistaan maksimin irti, eikä menestys ole tullut tuurilla ja sikailemalla, vaan loistavalla duunilla. Maalilla Pyry Luukkonen on sarjan MVP, eli tärkein pelaaja joukkueelleen, ja muutenkin joukkueen palloton pelaaminen on sarjan kärkitasoa. Pleijareissa joukkue tulee olemaan vaikea vastus kenelle tahansa. Lisäksi TPS ”yllätti” monet positiivisesti Typhoonin ottelulla ja Marli Areenalla on ollut mukavasti yleisöä. Komplimenttiä siis myös Leafin toimiston suuntaan ja varsinkin Janne Kytölälle.

JT: Joka kaudella täytyy olla yllättäjä; nyt se on TPS. vuotta aiemmin OLS ja sitä ennen Indians. Henkilökohtaisella tasolla Tepsin loistokausi on tullut täysin puskista. Viime kausi ei siis lupaillut hyvää, eikä joukkuekkaan olennaisesti muuttunut. Tällä kaudella projekti on kenties nytkähtänyt ratkaisevat sentit eteenpäin – pelitapa on selkäytimessä, pelaajat tuntevat toisensa ja ovat yksinkertaisesti parempia kuin aiemmin. Joka tapauksessa isot komplimentit TPS-valmennuksen suuntaan ”liigan tylsin TPS” on historiaa ja TPS pelaa kollektiivisesti hyvää salibandya.

Entäs negatiivisella puolella. Ketkä ovat kauden floppeja?

JT: NST! Joukkuetta huhuiltiin pudotuspelitaistoon ja vaikka me emme Nakkisormia pudotuspeleihin ennakossa rankanneet niin mm. Pääkallo ja Urheilusanomat rankkasivat. Olen nähnyt pari NST:n peliä tällä kaudella ja joukkue vaikuttaa todella tuskaiselta. Yritystä kyllä löytyy, mutta jotenkin ne vahvuudet millä lappeenrantalaiset ovat eläneet – taistelu, puolustaminen, vastarit – ovat taantuneet menneistä vuosista.

1.11.2014, Elenia Areena, H‰meenlinna / Tavashus, Finland. Euro Floorball Tour 2014, Finland v Switzerland. Risto Tˆllikkˆ - Finland All Over Press

Maajoukkuepuolustaja Risto Töllikkö ja miehen edustama NST ovat olleet pettymyksiä tällä kaudella. Kuva: AOP

Pelaajapuolella ei varsinaisia floppeja ole näkynyt, enemmänkin pelaajia, joilta odotettiin enemmän. Näitä ovat NST:n Risto Töllikkö, OLS:n Tatu Kiipeli ja Erän Tuomas Iiskola. En siis sano, että kolmikko olisi flopannut, mutta huomattavasti nähtyä laadukkaampaa tekemistä olisin odottanut.

JK: Samoilla linjoilla on varmasti jokainen lajia seuraava. NST on iso floppi, koska potentiaalia kyllä löytyy tämän hetkistä sarjasijoitusta parempaan. Hyökkäyksestä löytyy laatua, mutta puolustusmateriaali ei riitä tähän sarjaan. Kapteeni Tuomas Arposen loukkaantuminen saattoi vaikuttaa peliotteisiin enemmän kuin moni odotti. Lisäksi Kooveen esitykset on saattanut yllättää monet, mutta esimerkiksi kesäharjoittelu on ollut kaukana nykyaikaisista vaatimuksista, joten sarjataulukosta joukkue löytyy ansaitulta paikalta.

Yksilötasolla viime kaudella loistanut Miro Lehtinen on kuin varjo edellisestä kaudesta. Tämä selittynee osittain juuri aiemin todetuista asioista. Iiskolan lisäksi pienimuotoinen floppi on ollut samaa joukkuetta edustava, maajoukkueen ykköskentän vasenlaituri, Lauri Kapanen, jonka ennakoimme pistepörssin kolmanneksi. Pistepörssissä nämä kaksi eivät mahdu edes 20 parhaan joukkoon, ja jäävät esimerkiksi Indiansin Mikael Sieväsen ja NST:n Arto Vainikaisen taakse.

Viikingeistä ei ole juurikaan puhuttu. Joukkue on ollut aika odotetunlainen ja löytyy tutusti aivan terävimmän kärjen tuntumasta. Onko Viikkareilla saumaa mestaruuteen?

JK: Kyllä kokeneella Viikkari-ryhmällä on valmentajavelho Amu Ahosen johdolla mahdollisuus mestaruuteen, mutta mahdollisuus on tippua myös ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Viikkarit on jäämässä sijalle neljä ja puolivälierissä vastaan saattaa asettua hirvittävässä vireessä oleva SPV. Viikkareiden materiaali ei oikein kestä omissa papereissa Classicin, Happeen ja SPV:n vastaavalle, mutta pelkällä paperilla ei pelejä voiteta.

JT: Hyvin, hyvin visainen kysymys. Viikinkien ykköskenttä on todella hyvä, joten se voi kantaa joukkueen pitkälle. Siinä määrin olen Kainun kanssa samoilla linjoilla, että paperilla Viikkarit eivät kärkijoukkueille pärjää, mutta kuten todettua Amu Ahonen on kenties Salibandyliigan paras koutsi. Yksi asia missä täytyy tapahtua selvää parannusta, mikäli viikinkilaiva meinaa seilata superfinaaliin on maalivahtipeli. Loistavan viime kauden pelannut Santtu Strandberg on hörppinyt liikaa helppoja maaleja ja näihin kauhomisiin ei yksinkertaisesti ole varaa tiukoissa pudotuspeleissä. Superfinaalissahan kaikki on mahdollista, mutta en usko Viikinkien etenevän sinne asti, ryhmä vaan ei ole riittävän laadukas verrattuna kilpailijoihin.

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press