Salibandyliigan finaalit käyntiin – Kampeaako SPV Happeen valtaistuimelta?

Miesten Salibandyliigan finaalit pyörähtävät käyntiin sunnuntaina, kun Seinäjoen Peliveljet haastaa viime vuoden mestarin Jyväskylän Happeen. Kyseessä on toista vuotta putkeen finaali, jossa ei esiinny joukkuetta pääkaupunkiseudulta. Tämä on Salibandyliigassa harvinaisuus, sillä ennen viime keväistä finaalia vastaavaa oli koettu keväällä 1989. Tämän kauden finaalissa kohtaavat eittämättä kaksi koko kauden parasta ja näiden joukkueiden välisistä otteluista ei tule tunnetta puuttumaan.

Tätä titaanien taistoa kutsutaan Väli-Suomen väännöksi ja keskinäisiä otteluita voidaan kutsua hyvällä syyllä todellisiksi paikallisotteluiksi. Vielä muutama vuosi sitten SPV kuppasi Happeen parhaimmat pelaajat Seinäjoelle, koska Happee oli suurissa ongelmissa niin pelillisesti kuin seuraorganisaatio tasolla. Tasoerosta näiden kahden joukkueen välillä tuona ajanjaksona kertoo joukkueiden väliset kohtaamiset: kausien 2006-2012 runkosarjan otteluista SPV voitti kaikki 16 kohtaamista. Junioreihin satsaaminen on kuitenkin poikinut Jyväskylässä hedelmää ja pitkäjänteisellä työllä, ja ammattitaitoisella valmennuksella joukkue on noussut yhdeksi Salibandyliigan suurimmista. Hirvipaidat ovat ottaneet myös niskalenkin SPV:stä, kun se on voittanut kauden 2011-2012 jälkeen seinäjokiset viidesti ja hävinnyt vain kertaalleen. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran pudotuspeleissä kaudella 2011-2012, jolloin SPV meni välieristä finaaleihin suvereenisti otteluvoitoin 3-0.

Mestaruus ratkaistaan tänä vuonna viimeistä kertaa paras viidestä sarjassa ja ensi vuonna Salibandyliiga siirtyy yksittäiseen finaaliin. Jokainen finaali tulee olemaan tänä vuonna loppuunmyyty ja kauden jälkeen nähdään varmaan paljon keskustelua siitä, oliko yksittäiseen finaaliin siirtyminen sittenkään järkevää. Ensimmäinen finaali pelataan sunnuntaina ja YLE näyttää kaikki pelit kanavillaan.

Lisämausteen finaaleihin tuovat tuomariparit, kun ottelut viheltävät joukkueiden vähemmän suosiossa olevat Alakare-Vilkki ja Heinola-Marttila. Jostain syystä pelaajien suosiossa olevat Lewis-Silvo ja Fordell-Vuola ovat jätetty tyystin näiden pelien ulkopuolelle. Joka tapauksessa annetaan pelaajien pelata ja tuomareiden viheltää.

Happee pelannut loistavan kauden

Runkosarjan suvereenisti voittanut Happee eteni finaaleihin lopulta ennakoitua helpommin, kun se kaatoi ensin puolivälierissä OLS:n 3-0 ja samoin otteluvoitoin välierissä Tapanilan Erän. Erällä ei ollut välierissä käytännössä mitään palaa jyväskyläläisiä vastaan. Happee oli kuitenkin jokaisessa Erä-ottelussa pahasti unessa otteluiden aluissa, joten finaaleihin joukkueen tulee valmistautua entistä tarkemmin.

Vielä viime vuonna katkeraa kalkkia finaaleissa niellyt Peter Kotilainen janoaa nyt Suomen mestaruutta Happeen paidassa. Kuva: Salibandyliiga

Viime vuonna katkeraa kalkkia finaaleissa niellyt Peter Kotilainen janoaa nyt Suomen mestaruutta Happeen paidassa. Kuva: Salibandyliiga

Hirvipaitojen vahvuutena voidaan pitää todella aktiivista pallollista ja pallotonta pelaamista. Peruuttelemaan ei lähdetä missään vaiheessa ja fyysisesti todella nopea joukkue on vahvimmillaan juuri aktiivisena osapuolena. Lisäksi joukkueen maalia vartio tällä hetkellä maailman top kolmeen mahtuva isokokoinen Eero Kosonen, joten alakertakin on kunnossa. Erä-sarjassa joukkueen aktiivinen pallollinen pelaaminen kostautui aika-ajoin vaarallisina pallonmenetyksinä ja huonoina hyökkääjien takakarvauksina ja tässä joukkueen on petrattava huomattavasti vaarallista vastahyökkäyspelaamista pelaavaa SPV:tä vastaan.

Pelitavallisesti Happee luottaa edelleen pallottomassa pelaamisessaan W-muodostelmaan, jossa nykyään vasemmat hyökkääjät lähtevät jahtaamaan aktiivisesti vastustajan pallollisia puolustajia ja tämän jälkeen muut pelaajat nostavat karvausta tarvittaessa kohti vastustajan päätyä. Pallollisessa pelissä Hirvet kääntävät peliä nopeasti pallonriiston jälkeen. Muuten pelaaminen perustuu todella vahvoihin pallollisiin pelaajiin, ja hyökkäyspäässä pallollisen pelaajan vahvoihin 1vs1 haastoihin.

SPV:stä huokuu menestysnälkä

Seinäjokiset jäivät viime kaudella ulos finaaleista kahden mestaruuden jälkeen. Tänä vuonna kokenut joukkue on tehnyt valtaisan työn taistellakseen jälleen pojan palauttamisesta Pohjanmaalle. Välierissä joukkue kaatoi SSV:n otteluvoitoin 3-1 ja puolivälierissä se oli Tampereen Kooveeta parempi lukemin 3-0. Voiton takuumiehinä ovat hääränneet loistavasti maalilla pelaava Jarno Ihme, kovassa vireessä olevat puolustuspään Juha Kivilehto, Petri Hakonen ja Jyrki Holopainen sekä ikinuori Instagram-velho Mikko Kohonen, joka johtaa pudotuspelien pistepörssiä huikein 7+7=14 tehoin.

SPV:n Jalo Kouvonen nosteli viime vuonna poikaa Happeessa. Miten käy nyt? Kuva: Salibandyliiga

SPV:n Jalo Kouvonen nosteli viime vuonna poikaa Happeessa. Miten käy nyt? Kuva: Salibandyliiga

SPV on henkisesti sekä fyysisesti kovassa iskussa. Fyysisesti joukkue on rakentanut pelaamisensa pitkälti vahvaan kestävyyspuoleen, joka on lähes päinvastainen lähestymistapa verrattuna Happeen modernimpaan nopeuteen keskittyvään harjoitteluun, vaikka tänä vuonna SPV:ssäkin on pyritty panostamaan juuri tähän puoleen. Tässä onkin seinäjokisten pieni akilleen kantapää, kun jyväskyläläiset ovat huomattavasti nopeampi ryhmä. Miten hitaahkot SPV:n pelaajat pärjäävät nopeita ja paljon pallolla haastavia Happeen hyökkääjiä ja puolustajia vastaan? Tällä kaudella SPV hävisi molemmat kamppailut Happeelle maalin erolla, mutta todellisuudessa Happee vei molempia kamppailuita – SPV kavensi molemmat ottelut viime hetkillä kuudella viittä vastaan.

Mielenkiintoista on nähdä lähteekö SPV aktiivisella vai passiivisella 1-2-2 puolustusmuodostelmalla. Happeeta vastaan joukkue pelasi molemmat runkosarjan ottelut todella matalalla mökillä, mutta pudotuspeleissä se on pelannut aktiivisella 1-2-2 karvilla, jossa piikki tekee todella paljon töitä ja antaa painetta aktiivisesti vastustajan puolustajille. Tämä toimi todella hyvin SSV:tä vastaan, joten mielenkiintoista nähdä, minkä taktiikan joukkueen ykköskäskijä Tommy Koponen valitsee Hirviä vastaan.

Head to head

Faneille.com arvioi mestarikandidaattien osa-alueet 0-5 arvosanoin.

Maalivahtipeli:

Happee: 5/5 Eero Kosonen on kehittynyt entisestään, joten tähän mieheen ei tälläkään kaudella Hirvien menestyshaaveet kariudu. Tarvittaessa Tuomas Turunen komppaa Kososta mallikkaasti.

SPV: 4½/5 Jarno Ihme on ollut pudotuspeleissä todella vakuuttava. Kaksi mestaruutta torjunut oululaislähtöinen maalivahti tarjoaa joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta joko ilta. Julius Kivimäki on loistava kakkosmaalivahti

Valmennus:

Happee: 5/5 Tohtori Seppo Pulkkisen johtama valmennustiimi vahvistui viime kaudesta, vaikka Jyri Korsman lähtikin Erään. Valmennus- ja testausopin tuleva maisteri Petri Jalanko on varmasti koko valtakunnan yksi parhaista fysiikkavalmentajista. Lisäksi vahvaan tiimityöskentelyyn luottava Pulkkinen vahvisti joukkojaan täksi kaudeksi ja tiimistä löytyy mm. kaksi apuvalmentajaa, kaksi maalivahtivalmentajaa, kaksi katsomovalmentajaa ja tarkkaa tilastointia ottelun aikana pitävä Jarno Virta. Mitään ei jätetä tällä saralla Jyväskylässä sattuman varaan. Yksi Happeen valmennustiimin jäsenistä on ex-SPV luotsi Juuso Kilpikoski, joten hänellä on pientä hajua siitä miten SPV pelaa.

SPV: 4½/5 Hieman erilaisella lähestymiskulmalla valmennusta katsova kahden mestaruuden mies Tommy Koponen operoi hieman pienemmällä ryhmällä ja luottaa parhaiten omaan näkemykseen valmentautumisessa. Koponen on luonut joukkueelleen optimaalisen tavan pelata joukkueen omilla vahvuuksilla.

Erikoistilanteet:

Happee: 4½/5 Joukkueen ylivoima on ollut pudotuspeleissä vastustajille myrkkyä, mutta se on myös helpohko lukea pois. Huikea määrä yksilötaitoa pystyy kuitenkin luoviin ratkaisuihin ja on kentällä ollessaan alati vaarallinen. Alivoimalla joukkueelta löytyy kaksi hieman erilaista variaatiota, kun ensimmäisessä pelaavat joukkueen pallolliset osaajat. Puolustaminen toimii ja pallon saadessaan Heikkinen, Kauko, Manninen ja Tikka pyrkivät pitämään palloa ajoittain ylirohkeastikin joukkueen hallussa väsyyttääkseen vastustajan ylivoimaa. Toinen alivoima on rakennettu enemmän raatajien varaan, jotka tekevät aivan kaikkensa varjellakseen omaa maalia.

36-vuotias Mikko Kohonen pelaa kuin 18-vuotias nuori ori. Kuva: Salibandyliiga

36-vuotias Mikko Kohonen pelaa kuin 18-vuotias nuori ori. Kuva: Salibandyliiga

SPV: 4/5 Voisi olla helposti 5/5, mutta SPV:n ylivoima oli yllättävän heikkoa välierissä SSV:tä vastaan. Koponen perusti rungon luottopelaajien Kosken, Kohosen, Kuuselan ja Kivilehdon varaan. Viides mies ylivoimassa finaaleissa tulee olemaan kaiken järjen mukaan kovassa iskussa oleva vaarallinen rightin Petri Hakonen, joka tulee asettaa vasempaan siipeen. Välierissä Hakonen nähtiin myös pohjapelaajana, joka ei välttämättä ole miehelle se optimaalisin paikka. Ex-Happee Hakosen operoidessa vasemmalla Sami Koski sijoitetaan joko vasempaan kulmaan tai pohjaksi. Ylivoiman saadessa onnistumia, tulee sen itseluottamus kasvamaan ja voi jopa ratkaista ottelusarjan. Alivoimalle joukkueelta löytyy loistavia erikoismiehiä Harri Karjalan johdolla, joten tähän osa-alueeseen joukkue tuskin kaatuu.

1 kenttä vs. 1 kenttä

Tehdään harvinainen vertailu kenttä vs. kenttä, koska näen, että tämä voi olla varsin ratkaisevassa osassa tässä ottelusarjassa. Happeen ykkönen: Tikka-Junkkarinen; Heikkinen-Kauko-Hynynen. SPV: Kivilehto-Holopainen; Koski-Kuusela-Kohonen.

Ensimmäinen taistelupari on Happeen vasenpakki Otto Tikka vs. kuuma Kohonen. Tikka on pärjännyt viime kausina loistavasti Kohosta vastaan ja hyvin lukevana puolustajana Tikka pystyy tarvittaessa pimentämään jälleen Kohosen. Toisella laidalla Happeen Jonne Junkkarisella on iso rooli Sami Kosken pimentämisessä. Myös SPV:n loistavalla pakkiparilla on haasteensa hurjassa vireessä olevan Juuso Heikkisen ja keväisin syttyvän Veli-Matti Hynysen puolustamisessa. Senttereinä molemmilla ykkökentissä hääräävät joukkueidensa kapteenit SPV:n Ville Kuusela ja Happeella seuralegenda Petri Kauko.

Vääntö menee piirun verran SPV:n eduksi 4½-4.

2 kenttä vs. 2 kenttä

Tässä on Koposella mietittävää jatkaako hän SSV-sarjasta tutulla peluutuksella, jossa se käytti yleensä joukkueen 3. kenttänä pelaavaa Teppo Mäkelän viisikkoa jonkinlaisena jarrukenttänä SSV:n kokenutta kakkosvitjaa vastaan. Vielä Koovee sarjassa Koponen kierrätti paljon hyökkääjiä kakkos- ja kolmosketjussa, mutta nyt pelipaikat alkavat olla laminoidut varsinkin Jari Hankkion todella ikävän loukkaantumisen jäljiltä. Uskon, että Koponen lyö Happeen tulenkatkuista kakkosta vastaan kentällisen Hakonen-Kouvonen; HakalaHulmiKiviranta. Tämä sen takia, että ex-happeelaiset puolustajat Kouvonen ja Hakonen pysyvät paremmin Happeen laitureiden vauhdissa kuin Karjala-Malkamäki. Kiviranta on hakenut vielä totuttua pleijarifiilistään, mutta eiköhän ukko syty taas finaaleissa. Keskellä Säkylän oma poika Janne Hulmi ei ole pelannut lähelläkään omaa tasoaan pudottuaan ykköskentästä, ja häneltä seinäjokiset odottavat finaaleihin selkeää tasonnostoa.

Happeen kakkonen on taas muotoa: HuismanUkkonen; Kotilainen Pe.-Kotovaara-Manninen. Näistä Ukkonen, Kotilainen ja Kotovaara ovat vielä A-ikäisiä ja Huismankin pelasi viime vuonna Happeen A:ssa. Hyökkäyskenttä on yksi sarjan vaarallisimpia, kun runkosarjan pistepörssin ykkönen Manninen saa vierelleen pistepörssin kakkosen Kotilaisen. Keskellä nuori Kotovaara tekee loistavasti töitä molempiin suuntiin. Puolustuksessa Huisman ja erittäin vikkelä Ukkonen ovat ajoittain pienissä ongelmissa, joten heidän täytyy vielä parantaa hieman otteitaan tulevaa finaalisarjaa varten.

Näiden kenttien vertailussa Happee vie taiston hyökkäysosastonsa ansiosta 4½-3½

3 kenttä vs. 3 kenttä

Toivottavasti nämä kaksi todellista jyräys kenttää pelaisivat vastakkain. Luvassa olisi todella yleisöystävällistä rymistelyä, kun molempien viisikot pelaavat hieman vähemmän taidolla, mutta sitäkin enemmän tunteella. SPV asettaa kolmoseen seuraavat kaverit: Malkamäki-Karjala; Myllymäki-Mäkelä-Pelto-Arvo, kun taas Happeen tuhkapilvi kentällinen on muotoa: Kunelius-Savinainen; Hoikkanen-Kaasalainen-Kotilainen Pa.

Molempien joukkueiden puolustusparit eivät esittele pallollisena ihmeitä vaan pelaavat varmaa peruspeliä. Puolustuspäässä nämä herrat eivät anna hyökkääjille milliäkään ylimäärästä tilaa. Hyökkäyksessä molemmat pelaavat yksinkertaisesti ja maalille ajetaan todella röyhkeästi. SPV:n nuori lupaus Jukka-Pekka Pelto-Arvo on osoittanut pudotuspeleissä todella hyviä otteita, ja hän kykenee kantamaan myös ratkaisijan roolia kliinisellä viimeistelyllään. Samoin on tehnyt välierissä neljä maalia viimeistellyt Hirvien median uusi lempilapsi Janne Hoikkanen. Molempien joukkueiden kolmoskentät pyrkivät pitämään ensisijaisesti oman pään koskemattomana, mutta paikan tullen he voivat ratkaista otteluita suuntaan jos toiseenkin.

Tämä taistelupari menee tasan 3½-3½.

SPV:n reservimiehet ovat hieman laadukkaampia kuin Happeen vastaavat. Seinäjokisten Erik Härkönen ja Niko Raunio voivat tarvittaessa ratkoa pelejä, kun taas Hirvien vastaavat miehet ovat enemmän kolmoskentän roolipelaajia.

Yhteispisteet:

Happee: 26½/30

SPV: 24½/30

Faneille.comin arvion mukaan Happee uusii mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

Otteluohjelma:

Su 29.3. klo 16:00 Happee – SPV, Jyväskylän Monitoimitalo
La 4.4. klo 16:45 SPV – Happee, Seinäjoki Areena
Su 5.4. klo 15:30 Happee – SPV, Synergia Areena
La 11.4. klo 15:30 SPV – Happee (tarvittaessa), Seinäjoki Areena
Su 12.4. klo 14:05 Happee – SPV (tarvittaessa), Jyväskylän Monitoimitalo

Kaikki ottelut nähtävillä suorina lähetyksinä YLEltä!