Kommentti: Classic näytti, mitä on olla tylsän ylivoimainen

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

35 ottelua, 34 voittoa. Siinä on kolmannen perättäisen Suomenmestaruuden napanneen SC Classicin saldo tämän kauden miesten Salibandyliigassa. Tamperelaisten kausi 2017-18 jää suomalaiseen palloiluhistoriaan yhtenä vakuuttavimmista.

Superfinaalin avauserässä näytti siltä, että Jyväskylän Happee pystyisi toden teolla horjuttamaan liigan tämän kauden ylivoimaista hallitsijaa. Hirvien tiivis viisikkopuolustus kesti ottelun puoliväliin, jonka jälkeen sinipaitainen joukkue tuli ja otti omansa.

Classic siirtyi kuskin paikalle 35 minuutin kohdalla, jonka jälkeen Happeen eväät oli silmin nähden syödyt. Kyse ei kuitenkaan ollut Happeen huonoudesta, vaan tamperelaisten hyvyydestä. Classic malttoi hieroa, naulasi omista paikoistaan, pelasi kolmannen erän kypsästi, eikä päästänyt haastajaa paikoille.

Classicin ylivoima perustuu ennen muuta kolmeen asiaan. Kivikovaan materiaaliin, omalla tasollaan olevaan viisikkopeliin ja voittamisen kulttuuriin, joka näkyy henkisenä vahvuutena otteluiden ratkaisuhetkillä. Kahdesta viimeisestä kunnia kuuluu pitkälti Petteri Nykylle, joka on muovannut aiemmin tiukoissa paikoissa sulaneesta taiteilijaryhmästä suvereenin armadan.

Toisin sanoen, Classic on erinomainen esimerkki siitä, mitä huippuvalmennus ja sitoutunut pelaajaryhmä saavat aikaiseksi. Kovia joukkueita Salibandyliigassa on nähty ennenkin, muun muassa SSV:n 2000-luvun dynastia, mutta aivan samanlaiseen voittokulkuun edes helsinkiläisryhmä ei aikanaan yltynyt. Tämän kauden Classicia voi hyvällä omalla tunnolla pitää liigan historian parhaana joukkueena. Se oli tylsän ylivoimainen.

Liigan näkökulmasta tilanne on surullinen. Classicin omalla tasollaan oleva seuraorganisaatio näkyy siinä, että tähtipelaajat jatkavat seurassa vuosi toisensa jälkeen. Tuleva kausi ei ole tekemässä poikkeusta. Classic tarjoaa muille liigajoukkueille mittarin, mitä kohti edetä – niin kentällä kuin toimistolla. Siitä kiitos kuuluu luonnollisesti seuran omin käsin luoneelle Pasi Peltolalle.

Ja lopuksi itse tapahtumasta. Yleisömäärä (n. 7100) oli iso pettymys, kun etenkin Hartwall Areenan yläkatsomot huusivat tyhjyyttään. Tylsän ottelun jonkin asteinen pelastus olivat paikalle matkanneet Happee-fanit, jotka pitivät kiitettävää tunnelmaa läpi ottelun.

Kaiken kaikkiaan Superfinaali oli ainakin omissa papereissa pettymys. Toivon mukaan se jäi toistaiseksi viimeiseksi sellaiseksi.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press