Salibandyliigan välierät alkavat – SSV ja Oilers finaaliin

Pysäyttääkö Happee SSV:n marssin? Kuva: Anssi Koskinen

Pysäyttääkö Happee SSV:n marssin? Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyliigan välierät alkavat perjantaina ja finaalipaikasta taistelevat helsinkiläinen SSV, Jyväskylän Happee, Espoon Oilers ja runkosarjan voittanut Tampereen Classic. Monelle suurin yllätys oli kahden edellisen kauden mestarin SPV:n putoaminen jo puolivälierävaiheessa Oilersille, mutta jo runkosarja osoitti ettei SPV ole tällä kaudella aikaisempien kausien lennossa. Oilers taas on parantanut juoksuaan joulun jälkeen valmentajavaihdoksen ansioista. Oilersin lento saa jatkoa ja se etenee sensaatiomaisesti finaaliin. Välierät pelataan paras viidestä -periaatteella.

Classicin paketti sekaisin

Runkosarjan piikkipaikalta pudotuspeleihin lähtenyt Classic voitti puolivälierissä Westend Indiansin otteluvoitoin 3-1. Jatkopaikka ei tullut kuitenkaan helpolla, vaan sarjanousija Indians pisti tamperelaiset tiukille voittaen yhden ottelun ja vieden kaksi kamppailua jatkoajalle, joissa Classic oli kuitenkin molemmilla kerroilla vahvempi. Classicin rutiini oli tällä kertaa rautaa, mutta pelillisesti Classic on tällä hetkellä sekaisin. Valmentaja Jarkko Rantala ei nauti joukkueen luottamusta ja valmentajan ratkaisut puolivälierissä ovat tuottaneet suurta levottomuutta Classicin leirissä. Classic kaipaa onnistumisia laajalta rintamalta, eikä se voi vain odottaa, että Lassi Vänttinen ratkaisee ottelut tamperelaisille.

Oilers taas sai entistä enemmän itseluottamusta SPV sarjasta, jonka se voitti 3-1. Uusi valmentaja Teemu Varis on saanut joukkueen puolustamaan kurinalaisesti ja samalla reseptillä Oilers tulee pärjäämään myös välierissä. Tiukka oman pään 1-2-2 -mökki tukkii Classicin pelitapaan olennaisesti kuuluvat poikittaissyötöt ja viimeisenä lukkona maalissa torjuu Salibandyliigan kuumin maalivahti Tomi Ikonen. Oilersin puolustuspelistä kertoo viimeisen ratkaisevan puolivälierän voittonumerot 1-0. Oilers osoitti puolivälierissä, että siltä löytyy ratkaisijoita kaikista kolmesta kentästä. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti ja molemmilla kerroilla Classic oli parempi lukemin 8-6 ja 8-5. Oilersilla on kuitenkin marssittaa kentälle yhtä laadukas hyökkäyskalusto kuin Classicillakin, joten jos Oilers malttaa puolustaa kurinalaisesti, se etenee parista finaaliin otteluvoitoin 3-1. Classicin ainoa sauma on saada joukkuekuri kasaan ennen perjantaita, mutta se voi olla jo liian myöhäistä.

Ratkaisupelaajat:

Classic: Lassi Vänttinen, Janne Lamminen & Pekka Nieminen

Oilers: Oscar Hänninen, Patrick Wardi & Tomi Ikonen

Classicin päävalmentajan Jarkko Rantalan on saatava joukkueensa puhaltamaan yhteen hiileen. Kuva: Anssi Koskinen

Saako Classicin päävalmentajan Jarkko Rantala joukkueensa puhaltamaan yhteen hiileen? Kuva: Anssi Koskinen

SSV kovassa lennossa

SSV marssi välieriin tyylipuhtaasti 3-0 otteluvoitoin Lappeenrannan NST:n kustannuksella. Happeella oli vaikeampaa nuoren ja nälkäisen Tapanilan Erän kanssa. Se varmisti välieräpaikkansa vasta viidennessä ratkaisevassa ottelussa, jossa se oli selvästi helsinkiläisiä parempi lukemin 11-5. SSV ja Happee ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, kahdesti runkosarjassa ja Suomen cupin välierässä. Suomen cupin välierä oli Happeen osalta täysi farssi. Kuriton nuori joukkue ei kestänyt paineita ja hävisi ottelun selkeästi 5-8. Runkosarjassa Happee oli vieraskentällä parempi 2-5 ja Jyväskylässä ottelu päättyi 5-5. SSV on marssinut joulun jälkeen voitosta voittoon, ainoa tappio on tullut jatkoajalla Suomen cupin finaalissa Classicille. SSV on Salibandyliigan maratontaulukossa sijalla 1. ja on hallinnut Suomen salibandykenttää yli kymmenen vuotta. Sen pelaajilla on yhteensä yli 1000:n pudotuspelin kokemus, yksinään kapteeni Mikael Järvellä on vyöllään 161 pudotuspeliottelua ja palkintokaapissaan hänellä on 15 SM-mitalia. Puolustaja Mikael Lax oli puolivälierissä kovassa lennossa ja hyökkäyspäässä nuori ja nälkäinen Miko Kailiala haluaa voittaa uransa ensimmäisen SM-mitalinsa.

Happee on noussut yhdeksi Salibandyliigan suurista hyvän junioritoimintansa ansiosta ja on kolmatta vuotta putkeen välierissä. Sen välieräsaldo kahdelta edelliseltä keväältä on kuitenkin surkea 0 voittoa ja 6 tappiota. Viime vuonna, juuri välierissä, SSV laittoi Happeen lauluun otteluvoitoin 0-3. Happeella on kuitenkin hyvä sauma yllättää helsinkiläiset. He tulevat voittamaan ottelusarjassa ikääntyneet SSV:n pelaajat nopeudessa ja tässä on Happeen suuri sauma edetä finaaliin. Happeen tulee haastaa SSV:n hitaat puolustajat rohkeasti jalalla ja puolustettava nöyrästi SSV:n tehokasta hyökkäystä vastaan. Pirteästi puolivälierissä esiintyneet Happeen kolmoskentän ajokoirat aiheuttavat tässäkin sarjassa suurta hämmennystä SSV:n puolustukselle. Kentällinen ei pelaa välttämättä kaikkein kauneinta salibandyä, mutta pahennusta ja tehoja vastustajan päässä syntyy. Happeen puolustaja Jaska Kunelius iski puolivälieräsarjaan tehot 2+2, kun runkosarjassa raastajana tunnettu peruspuolustaja nautti vain 3+2 tehoista. Maalivahtipeli on tässä parissa tasavahva, kun Happeen maajoukkuemaalivahti Eero Kosonen haastaa vanhan maajoukkueratsu SSV:n Henri Toivoniemi. SSV:n kokemus ja kotietu kallistaa edun helsinkiläisille ja he etenevät jälleen finaaliin otteluvoitoin 3-2.

Ratkaisupelaajat:

SSV: Miko Kailiala, Mikael Lax & Henri Toivoniemi

Happee: Jami Manninen, Otto Tikka & Eero Kosonen

Happeen puolustaja Jaska Kunelius nauttii pudotuspeleistä. Runkosarjassa tehot 3+2 ja pudotuspeleissä 5 ottelussa jo 2+2. Kuva: Anssi Koskinen

Happeen puolustaja Jaska Kunelius nauttii pudotuspeleistä. Runkosarjassa tehot 3+2 ja pudotuspeleissä 5:ssä ottelussa jo tehot 2+2. Kuva: Anssi Koskinen

Otteluohjelma:

Classic – Oilers

Pe 21.3. klo 18.00 Classic – Oilers Tampere Areena
Ma 24.3. klo 18.00 Oilers – Classic Tapiolan UH
Ke 26.3. klo 18.00 Classic – Oilers Tampere Areena
La 29.3. klo 15.30 Oilers – Classic Tapiolan UH (tarvittaessa)
Su 30.3. klo 15.00 Classic – Oilers Tampere Areena (tarvittaessa)

SSV – Happee

Pe 21.3. klo 18.00 SSV – Happee Pasilan UH
Su 23.3. klo 18.00 Happee – SSV Monitoimitalo, Jyväskylä
Ke 26.3. klo 18.00 SSV – Happee Pasilan UH
La 29.3. klo 15.30 Happee – SSV Monitoimitalo, Jyväskylä (tarvittaessa)
Su 30.3. klo 15.00 SSV – Happee Pasilan UH (tarvittaessa)

Otteluita nähtävissä Salibandyliigan Youtubesta ja YLEn kanavoilta.