Salibandyliigan finaalit alkavat – uusi mestari haussa

Tuulettaako Happeen kapteeni Petri Kauko Suomen mestaruutta? Kuva: Anssi Koskinen

Tuulettaako Happeen kapteeni Petri Kauko Suomen mestaruutta? Kuva: Anssi Koskinen

Perjantaina alkaviin miesten Salibandyliigan finaaleihin tiensä raivasivat runkosarjan voittanut Tampereen Classic ja runkosarjassa sijalle 3. sijoittunut jyväskyläläinen Happee. Kumpikaan joukkueista ei ole aiemmin voittanut Salibandyliigan Suomen mestaruutta, joten uusi mestari on haussa. Viimeksi Salibandyliigan molemmat finaalistit ovat olleet Helsingin ulkopuolelta vuonna -89. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa ja uusi Suomen mestari on selvillä viimeistään maanantaina 21.4. Pronssiottelussa SSV jatkoi 11 vuotista mitaliputkeaan kaatamalla Oilersin lukemin 8-5.

Classic luottaa hyökkäykseensä

Classic on ollut aikaisemmin finaaleissa kahdesti häviten molemmat sarjat SSV:lle. Joukkueella on myös kaksi pronssimitalia kahden hopean lisäksi. Runkosarjassa Classic jyräsi lopulta voittoon maalieronsa turvin ennen SSV:tä. Tamperelaiset voittivat käsittämättömät 11 ensimmäistä runkosarjan otteluaan kärsien ensimmäisen tappionsa vasta joulukuussa. Runkosarjan voiton ohella Classic voitti tammikuussa Suomen cupin mestaruuden, kun SSV kaatui jatkoajalla Janne Lammisen noustua ratkaisijaksi.

Puolivälierissä Classic kompastui kerran nousijajoukkue Westend Indiansille, mutta raivasi tiensä välieriin lopulta vaivattomasti otteluvoitoin 3-1. Välierissä tuli vastaan toinen espoolaisjoukkue, kun Oilers haastoi Classicin. Classicin huhutut valmentajan ja pelaajien väliset riidat olivat historiaa ja Classic osoitti välieräsarjassa olevansa keväällä parhaimmillaan lähettäen Oilersin pronssiotteluun ottelusarjassa, jossa Classic näytti suuruutensa.

Classicilta löytyy ratkaisijoita laajalta rintamalta aina ykköskentästä kolmosvitjaan. Tamperelaisten iskukyvystä kertoo se, että Classicilla on varaa heittää runkosarjassa 46 pistettä paukuttanut Peter Kotilainen kolmoskenttään. Kotilaisen tutkaparina toimii toinen Kotilainen etunimeltään Paul. He kohtaavat finaaleissa kasvattajaseuransa sekä veljensä Panu Kotilaisen Happeen.

”Lähdetään nauttimaan hyvistä peleistä ja kummallakin joukkueella on hyvä meininki päällä kotipeleissään. Saadaan varmasti hyvää älämölöä ja kannustusta katsomoon. En ole valmentaja joka lähtee tulosajattelu edellä pohtimaan tulevaa sarjaa.” Classic-valmentaja Jarkko Rantala Salibandyliigan tiedotustilaisuudessa

Classicin kakkoskentällisen Sami Johanssonista on puhuttu koko kevään ajan, eikä turhaan. Nuori hyökkääjä on pelannut ennakkoluulottomat pudotuspelit ja johtaa koko pudotuspelien pistepörssiä iskien kahdeksassa ottelussa hurjat tehot 15+3=18. Johansson muodostaa liigan kuumimman kentällisen yhdessä Jussi Pihan, Markus Kulmalan, Krister Savosen ja Nico Salon kanssa. Tulitukea nämä sankarit saavat kokeneelta Lassi Vänttiseltä ja Mikko Leikkaselta, jotka johtavat tamperelaisten ykköskentällistä. Vänttinen on keskittynyt pudotuspeleissä tarjoilemaan tontteja ketkukaveri Leikkaselle, mutta on tarpeen tullen itsekin erittäin vaarallinen ratkaisija. Leikkanen on noussut tällä kaudella yhdeksi Salibandyliigan kovimmista viimeistelijöistä. Leikkasen suoraan syötöstä laukaus on sarjan paras ja alati vaarallinen hyökkääjä tekee paljon töitä molempiin kenttäpäätyihin. Onkin ihme, jos Leikkanen ei saa maajoukkuekutsua kauden päätteeksi. Maalin Classicilla tukkii vanha maajoukkueratsu, moottoriturpa Pekka Nieminen.

Classicin Mikko Leikkanen on noussut Salibandyliigan kuumimpien pelaajien joukkoon. Kuva: Anssi Koskinen

Classicin Mikko Leikkanen on noussut Salibandyliigan kuumimpien pelaajien joukkoon. Kuva: Anssi Koskinen

Happee valmis voittamaan

Happee on osoittanut tällä kaudella, että hyvällä joukkuepelaamisella heitä ei pysäytä mikään. Salibandyliigassa Happeella on palkintokaappia komistamassa yksi hopea ja kaksi pronssia. Happeen kasetin kestämistä ja puoluspelaamista epäiltiin ennen välieräsarjaa SSV:tä vastaan. Jyväskyläläiset osoittivat olevansa finaalin arvoisia, kun he pistivät 10 vuotta putkeen finaaleissa pelanneen helsinkiläisryhmän pronssiotteluun otteluvoitoin 3-1. Suoritusta korostaa se, että SSV manageri Kurre Westerlundin johdolla SSV oli kerännyt täksi kaudeksi yhden ehkä kaikkien aikojen nimekkäimmistä Salibandyliiga-joukkueista.

Happee oli kolmatta vuotta putkeen välierissä, eikä ollut aikaisempina vuosina pystynyt voittamaan otteluakaan näissä peleissä. Nyt kävi toisin. Ensimmäisen ottelun SSV vei kotonaan leikiten, mutta Happee harjasi loput kolme ottelua osoittaen venymiskykyä kovissa paikoissa.

”Huikeet asetelmat! Muutamat paunat ajattelin laittaa tuohon finaalisarjaan. Classicia vastaan on ollut aina hieno pelata. Kannattaa erityisesti seurata meidän joukkueen ilmettä ja hienoja tuuletuksia” Happeen hyökkääjä Joonas Kaasalainen Salibandyliigan tiedotustilaisuudessa

Happeen kotiotteluissa, kuuluisassa Hirviteatterissa, Happee on ollut pudotuspeleissä lyömätön. Jyväskyläläiset ovat voittaneet kotonaan viidestä pelaamastaan ottelusta kaikki maalierolla 37-15. Happeen katsojakeskiarvo on koko pudotuspelien paras ja se joutuukin siirtämään mahdollisen neljännen finaalin Jyväskylän jäähalliin. Happeen viisikkopuolustus on toiminut loistavasti maajoukkuemaalivahti Eero Kososen seisoessa viimeisenä lukkona. Kosonen johtaa pudotuspelien maalivahtien torjuntatilastoa torjuntaprosentin osoittaessa kovaa lukemaa 85,7 %:a. Happeen kuuma ykköskenttä Heikkinen-Kauko-Hynynen; Tikka-Kouvonen on pelannut hyökkäyssuuntaan tähän mennessä loistavat pudotuspelit. Varsinkin tutkapari Kauko-Hynynen on jatkanut siitä mihin runkosarjassa jäi. Hynynen on pudotuspelien pistepörssissä sijalla 3. tehoin 9+4=13. Mikäli Happeen kotitaika pitää, se tarvitsee yhden voiton Tampereelta nostaakseen kevään päätteeksi mestaruuspokaalin kohti taivasta.

Head to head

Faneille.com arvioi mestarikandidaattien osa-alueet 0-5 arvosanoin.

Maalivahtipeli:

Classic: 4/5 Kokenut Pekka Nieminen ei tutise kovassakaan paikassa ja nuori Lassi Toriseva on osoittanut komppaavansa Niemistä tarpeen mukaan. Niemisen torjuntaprosentti pudotuspeleissä on 79,5 %:a.

Happee: 5/5 Eero Kosonen on tämän hetken kuumin maalivahti Salibandyliigassa. Classicin tehokas hyökkäys saa miettiä miten he pystyvät ohittamaan Monnarin elävän seinän. Kososen aisapari Tuomas Turunen pystyy myös paikkaamaan Kososta mikäli siihen on tarvetta.

Puolustus:

Classic: 4/5 Joukkueen puolustuksesta löytyy kokemusta ja nuoruutta. Kuudesta puolustajasta kolme on vielä A-juniori-ikäisiä. Kokeneet Janne Lamminen ja Mika Savolainen johtavat tamperelaisten puolustusta niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Nuoret Krister Savonen ja Nico Salo ovat nostaneet tasoaan keväällä huimasti. Classicin viisikkopuolustus on pieni kysymysmerkki. Joukkueen hyökkääjistä suurin osa elää hyökkäyspääntehoista ja tämä saattaa näkyä puolustuspään velvoitteiden laiminlyömisessä.

Happee: 4/5 Viisikkopuolus Happeella toimii. Joukkue on päästänyt pudotuspeleissä keskimäärin 4,6 maalia per peli, Classicin lukeman osoittaessa 5,1. Happeen puolustuksen johtohahmona häärii hurjan laukauksen omaava Otto Tikka. Puolustajista erityisesti Jaska Kunelius on nostanut hyökkäyspääntehoja runkosarjaan verrattuna tehden pudotuspeleissä jo saman määrän pisteitä kuin runkosarjassa (3+2=5).

Hyökkäys:

Classic: 5/5 Kuten todettua Classicista löytyy hyökkäystehoja jokaiseen kolmeen kentälliseen. Pudotuspeleissä Classic on osoittanut omaavansa tämän hetken parhaimman hyökkäyskaluston koko Suomessa. Se on tehnyt pudotuspeleissä keskimäärin käsittämättömät kahdeksan maalia per peli, joten Happeen puolustus tulee olemaan kovilla Classicin hyökkäyksen puristuksessa.

Happee: 4/5 Happee käyttää neljää hyökkäyskenttää ja ratkaisijan viittaa harteilleen on keväällä ottanut myös hieman tuntemattomammat nimet. Hyökkäyspelissä Happee luottaa nopeuteen ja varsinkin vastahyökkäyspelaamisessa joukkue on vaarallisimmillaan.

Erikoistilanteet:

Classic: 3/5 Classicin ylivoimatehokkuus pudotuspeleissä on ollut 20 %:a. Classic on tehnyt 10 pelaamassaan ylivoimassa kaksi maalia, molemmat Sami Johanssonin toimesta. Classic on päästänyt pudotuspeleissä myös yhden maalin ollessaan ylivoimalla. Tilastot eivät kerro kuitenkaan koko totuutta. Classicin ylivoima on erittäin vaarallinen ja voi ratkaista otteluita Happeen ottaessa turhia jäähyjä. Jäähyminuutteja Classin on kerännyt 24, alivoimaprosentin ollessa heikko 64 %:a.

Happee: 4/5 Happeen ylivoima on ollut huomattavasti tehokkaampaa onnistuen 41 %:n varmuudella. Happee on pystynyt kääntämään pudotuspeleissä monta ottelua hyvän ylivoimansa ansiosta. Classic on varmasti tehnyt kotiläksynsä ja Happeen ylivoima on tutkittu todella tarkkaan. Jäähypenkkiä Happee on kuluttanut 27 minuutin verran, alivoimaprosentin osoittaen 72 %:a.

Yhteispiteet: 

Classic: 16/20

Happee: 17/20

Finaaleissa kohtaavat Kotilaisen kolme veljestä. Kuvassa Classicin Peter Kotilainen. Kuva: Anssi Koskinen

Finaaleissa kohtaavat Kotilaisen kolme veljestä. Kuvassa Classicin Peter Kotilainen. Kuva: Anssi Koskinen

Kumpi mestariksi?

Kuten epämääräinen pisteytys kertoo, on ottelusarja erittäin tiukka. Edellisistä 13 kohtaamisesta kausien 2010-2014 välillä 10 ottelua on päättynyt jommalle kummalle yhden maalin erolla! Kaksi kertaa on pelattu tasan ja jatkoaikaa on tarvittu näiden kahden välillä neljä kertaa, viimeksi tällä kaudella Jyväskylässä ottelun päättyessä jatkoajankin jälkeen tasalukemiin 4-4 . Kauden ensimmäisen kohtaamisen Classic vei kotonaan lukemin 8-7. Viime vuoden pronssiottelu Jyväskylässä kuitenkin poikkesi kaavasta, kun Classic oli selkeästi parempi lukemin 1-7.

Classic pelaa taktisesti kypsää peliä ja haluaa hallita mahdollisimman paljon palloa. Joukkue pelaa monitapapelisysteemillä, jossa jokaisella kentällisellä on omat tapansa pelata niin pallotonta kuin pallollista peliä. Happee taas luottaa enemmän nopeaan pallolliseen peliin, jossa pyritään tehokkaaseen vastahyökkäyspelaamiseen. Pallottomassa pelissä joukkue puolustaa tiiviistä koko viisikon voimin.

Näistä lähtökohdista mestaria on erittäin vaikea lähteä ennustamaan. Jos jotain pitää veikata, käy Happee kerran ryöstöretkellä Tampereella ja vie ottelusarjan lukemin 3-2. Näin Jyväskylässä juhlitaan keväällä uutta Salibandyliigan Suomen mestaria.

Otteluohjelma: 

pe 4.4. klo 18:30 Classic – Happee, Tampere Areena
su 6.4. klo 15:00 Happee – Classic, Monitoimitalo Jyväskylä
la 12.4. klo 15:20 Classic – Happee, Tampere Areena

Tarvittaessa
su 20.4. klo 15:50 Happee – Classic, Synergia-Areena Jyväskylä
ma 21.4. klo 12:30 Classic – Happee, Tampere Areena.

YLE on mukana finaalien televisioinnissa. Ensimmäinen finaaliottelu nähdään YLE Areenasta. Muut finaaliottelut YLE näyttää suorana TV2:selta.

Happee-Classic 4-4 maalikooste 17.2. pelatusta runkosarjan ottelusta: