Salibandyliigan puolivälieräennakko: Luvassa yksi ylikävely ja kolme viihdyttävää ottelusarjaa

Ruutu LogoOsa Salibandyliigan pudotuspeleistä on katsottavissa suorina lähetyksinä Ruutu+ -palvelussa.

Ai että! Salibandyliigan runkosarja on paketissa ja koko lajiväen odottamat pudotuspelit ovat alkamassa. Puolivälierävastustajien valintatilaisuudessa ei nähty sen suurempia yllätyksiä, vaan parit menivät lopulta runkosarjasijoitusten mukaan. Taistelu paikasta välieriin alkaa jo keskiviikkona ja välieräjoukkueet ovat selvillä viimeistään maaliskuun 30. päivä. Tässä tulee Faneille.comin ennakko tuleviin koitoksiin.

Classic (1.) – Oilers (8.)

Odotusarvona on, että puolivälierissä nähdään kolme tasaista paria ja yksi ylikävely. Viimeksi mainittu tullaan näkemään juuri tässä parissa, kun yhtä vaille täydet pisteet runkosarjassa kerännyt Classic kohtaa lohduttoman surkeassa kevätvireessä taapertavan Oilersin.

Kirjoitin jo joulukuun alussa tamperelaisten ylivoiman vievän liigalta suurimman mielenkiinnon, eikä tilanne ole olennaisesti muuttunut. Kaksi edellistä mestaruutta nimiinsä vienyt Classic on likipitäen kaikilla mittareilla omassa kastissaan. Sillä on sarjan paras materiaali, paras valmennus, korkein katsojakeskiarvo ja oletettavasti liigan suurin budjetti. Lopulta tämä näkyi 12 pisteen erona runkosarjassa toiseksi tulleeseen Nokian KrP:hin. Classicin maaliero oli 104 nyyttiä plussalla, mikä oli lähes 60 maalia parempi kuin toiseksi kovimman lukeman (+38) omanneilla EräViikingeillä. Family näytti vahvuutensa etenkin pahimpia kilpailijoita vastaan. Happee ja ErVi kaatuivat kummassakin kohtaamisessa selvästi, eikä KrP:llä ollut kevään pelissä mahdollisuuksia.

Suursuosikin tuleva vastustaja Oilers oli kauteen lähdettäessä pienoinen jokerikortti, kun valmennus vaihtui ja Heikki Luukkosen käsiin saama joukkue nuorentui huomattavasti. Syksyllä öljymiesten peli rullasi mukavasti, mutta vuosi 2018 on ollut täydellistä tervanjuontia. Oilers on pelannut tämän vuoden puolella 11 ottelua, joista se on ottanut vain kaksi voittoa, nekin suoraan pudonneelta Salbalta ja pudotuspelien ulkopuolelle jääneeltä LASBilta. Oilersin kautta ovat varjostaneet avainpelaajien, kuten Sylvester Raikamon tai Casper Pfitznerin loukkaantumiset, mitkä ovat jättäneet ratkaisijaosaston todella kapeaksi. Kauden alla Oilers säteili potentiaalia, mutta toistaiseksi sitä ei ole yksilöistä esitellyt kuin M-Teamista tullut Riku Holopainen. Pitkäaikaiset runkomiehet kuten Lindforsin veljekset tai Ilari Talvitie ovat menneet jopa taaksepäin. Niinpä Oilersin voisi nostaa yhdeksi sarjan pahimmista alisuorittajista.

Kulminaatiopiste

Toissa kevään superfinalistien kohtaamisesta on vaikea nostaa kulminaatiopistettä esiin, sillä joukkueiden välinen tasoero on sen verran suuri. Jopa Classicin kolmoskentällinen on Oilersin kärkiviisikkoa edellä.

Taistelupari: Classic-hyökkäys VS Joonas Kaltiainen

Otteluparin nuotit ovat selvillä. Maajoukkuevahti Joonas Kaltiaisen täytyy seistä päällään Oilers-maalilla, jotta espoolaiset onnistuisivat nitistämään edes yhden voiton. Classic myös puolustaa sen verran laadukkaasti, että jo maalipaikoille pääsy tulee tuottamaan espoolaisille isoja haasteita. Niinpä maalivahtipelaamisen täytyy olla priimaa, kun Sami JohanssonEemeli Salin ja kumppanit vyöryvät kohti Oilers-maalia.

Oilers-vahti Joonas Kaltiainen on paljon vartijana ja ottelusarjan ratkaisevin yksilö. (Juhani Järvenpää/Salibandy.fi)

Arvio

Otteluparin voittajaa ei tarvitse jännittää. Suurin mielenkiinto kohdistuu lähinnä siihen, onnistuuko Oilers voittamaan yhtäkään ottelua. Jos osviittaa hakee Öljymiesten kevätvireestä, on jopa eränkin voittaminen kovan työn takana.

Classic välieriin otteluvoitoin 4–0.

Otteluohjelma:

 • La 17.3. klo 17 Classic – Oilers @ Tampere Areena
  Ma 19.3. klo 18:30 Oilers – Classic @ Tapiolan UH
  Ke 21.3. klo 18:30 Classic – Oilers @ Tampere Areena
  Pe 23.3. klo 18:30 Oilers – Classic @ Tapiolan UH
  Ma 26.3. klo 18:30 Classic – Oilers @ Tampere Areena (tarvittaessa)
  Ke 28.3. klo 18:30 Oilers – Classic @ Tapiolan UH (tarvittaessa)
  Pe 30.3.2018 18:30 Classic – Oilers @ Tampere Areena (tarvittaessa)

Nokian KrP (2.) – SPV (7.)

Puolivälierien toinen ottelupari onkin sitten huomattavasti mielenkiintoisempaa sorttia, kun runkosarjan jättiyllättäjä kohtaa siipirikon kestomenestyjän. Nokian KrP ja SPV ovat jo dynamiikaltaan hyvin samankaltaisia. Kummaltakin löytyy vahva ja isoa tulosvastuuta kantava ykköskenttä, hyvä ylivoima, työmiehiä alemmista kentistä ja tasainen maalivahtikaksikko, jonka päivän kunto on aina pieni arvoitus.

Jarmo Härmän valmennukseen siirtyneen Näätälauman hyytymistä odoteltiin alkusyksystä lähtien, mutta sitä ei nähty missään vaiheessa. Vaikka KrP:ltä löytyi onnistujia myös alemmista kentistä, Valtteri Viitakoski etunenässä, lepäsivät Näätälauman tehot pitkälti ykköskentän varassa. Nokialaisten riveistä kuusi pelaaja iski yli 20 pinnaa, ja näistä kaikki tulivat Viitakoskea lukuun ottamatta juuri pelätystä ykkösvitjasta. Pudotuspelijoukkueena Näädät ovat noviisiryhmä päävalmentaja Härmästä lähtien. Pudotuspeleissä nokialaiset ovat käyneet kolmesti ja saldo on murheellinen: yksi voitto ja kymmenen tappiota. Tämän kauden näätälauma on kuitenkin poikkeuksellinen joukkue. Luukkonen ja fysiikkavalmentaja Markku Köykkä tekivät Näädistä urheilujoukkueen ja pelaajille runsaasti vapauksia antava Härmä on onnistunut kaivamaan lukuisista pelaajista täyden potentiaalin irti.

Seitsemäs sija oli 2010-luvun menestyneimmän seuran heikoin runkosarjasijoitus tällä vuosikymmenellä. Viime kaudella pronssia napanneiden seinäjokisten kausi on toden totta ollut vaikea, mikä johtuu osittain loukkaantumisten myötä kapeaksi käyneestä ratkaisijaosastosta. Tommy Koposen ryhmä ei kuitenkaan ole vakuuttanut omassakaan päässä, sillä se päästi pudotuspelijoukkueista eniten maaleja (165). Koponen ei kavahda ”ysärisählyä”, mistä nähtiin viitteitä jo runkosarjassa, kun Speve nosti vaikeissa paikoissa pallon ilmaan ja pelasi erittäin varovaisesti. Joukkue on kuitenkin osoittanut, että se on vaikea voitettava kovassa paikassa, sillä Sveitsin mestari Wiler lähti Champions Cupin puolivälierässä lauluun ja jopa Ruotsin mestari Falun oli kaksi erää tiukoilla. Viime keväänä SPV vei EräViikingit odotusten vastaisesti seiskapeliin.

Kulminaatiopiste

Otteluparista löytyy useampiakin kulminaatiopisteitä, mutta olennaisin on luonnollisesti se, pystyykö Näätälauma säilyttämään runkosarjasta tutun vireen? Kevään peleissä myös pientä koirailua on tavattu katsoa läpi sormien ja SPV:stä raastomiehiä tunnetusti löytyy. Myös maalivahtipeli tulee näyttelemään suurta roolia. Santtu Pohjonen Antti Kortetmaa sekä Hannes Hannula Julius Kivimäki ovat hyvänä päivänä erinomaisia torjujia, mutta jokaisen päivän kunto on aina pienoinen arvoitus.

Taistelupari: Joni Henttonen VS Ville Kuusela

Ykköskentät ovat tässä otteluparissa korostetun isossa roolissa. Joni Henttosen johtama Näätien ykkönen on ennakkoon Ville Kuuselan viisikkoa kovempi, mutta Mikko Kohonen ja kumppanit ovat huomattavasti kokeneempia kevään pelaajia kuin Henri Johansson adjutantteineen. Ykköskentälliset muodostavat myös hyvin pitkälti joukkueiden ylivoimaviisikot. Speven epäonneksi Kuusela kohelsi itselleen ulosajon runkosarjan päätöskierroksella ja sai kaksi ottelua pelikieltoa. Pannan jälkeen näiden työteliäiden ja monipuolisten senttereiden taistelu tulee olemaan hienoa seurattavaa.

Joni Henttosen (toisena) johtama ykkösnyrkki oli hurjassa iskussa läpi runkosarjan. (Esa Takalo/ Salibandy.fi)

Arvio

Runkosarjan perusteella nokialaiset ovat ennakkosuosikki, mutta SPV:n jatkoon menosta edes Mietaa ei yllättyisi. Ei siitäkään huolimatta, että seinäjokisten kevät oli vaisu ja Koposen pelillinen kehitys on kulkenut kohti 90-lukua.

Kolikon heittoa, mutta veikataan, että KrP jatkaa välieriin voitoin 4–3.

Otteluohjelma:

 • Pe 16.3. klo 18:30 Nokian KrP – SPV @ Rahola Areena
  Su 18.3. klo 18:30 SPV – Nokian KrP @ Seinäjoen UT
  To 22.3. klo 18:30 Nokian KrP – SPV @ Rahola Areena
  Su 25.3. klo 17 SPV – Nokian KrP @ Seinäjoen UT
  Ti 27.3. klo 18:30 Nokian KrP – SPV @ Rahola Areena (tarvittaessa)
  Ke 28.3. klo 18:30 SPV – Nokian KrP @ Seinäjoen UT (tarvittaessa)
  Pe 30.3. klo 18:30 Nokian KrP – SPV @ Rahola Areena (tarvittaessa)

EräViikingit (3.) – Indians (6.)

Pudotuspelit käyntiin potkaisevasta pääkaupunkiseudun paikallisesta on odotettavissa viihdyttävä sarja, vaikkakin EräViikingit lähtee pariin selkeänä ennakkosuosikkina. Indiansin kevät oli sen verran vahva, ettei viime kauden finalistille ole tiedossa vapaalippua välieriin. Kumpikin runkosarjan kohtaaminen meni maalin erolla helsinkiläisten nimiin.

ErVin runkosarja oli vuoristoratamainen. Alussa joukkueella oli isoja vaikeuksia, mutta loppusyksystä nähtiin jopa kahdeksan ottelun voittoputki. Viime kauden loistokkuus oli kuitenkin tipotiessään, mikä ei sinänsä ollut ihme, sillä joukkue heikentyi reippaasti ja etenkin sentteriosasto koki kovia. Kyynikko voisi väittää fuusion tuomien hyötyjen hävinneen edustusjoukkueen osalta yhdessä vuodessa. Joka tapauksessa Mika Ahosen käytössä on vahva nippu, jonka terävin kärki on todella kova. Parhaimmillaan joukkue pelasikin erinomaista salibandya, mutta vastapainona nähtiin muutamia erittäin hampaattomia esityksiä, kuten kotitappio OLS:lle tai täystyrmäys KrP:n vieraana.

Westend Indiansin voi nostaa kauden toiseksi yllättäjäksi. Espoolaisryhmä on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon voi tapahtua yhden kauden sisällä, kun osaava valmennus saa käsiinsä nuoren ja erittäin potentiaalisen ryhmän. Heimo-ikoniksi noussut Valtteri Kainulainen oli odotetun hyvä, mutta hänen vanavedessään Heikki IiskolaAaro Astala ja Otto Lehkosuo nousivat liigan ehdottomaan eliittiin ja aina maajoukkueeseen asti. Aktiivista pallollista peliä suosiva Mikko Laurikainen sai ryhmänsä kovaan iskuun etenkin keväällä, sillä Inkkarit voittivat tämän vuoden 11 ottelustaan peräti yhdeksän. Hyvän runkosarjan kruununa voidaan pitää Espoon herruutta. Aiemmin pikkuveljen osassa ollut Indians on tällä hetkellä jopa selvästi Oilersia edellä, mistä myös 9–1-voittoon päättynyt kevään derby kielii.

Indiansissa moni nuori pelaaja otti isoja kehitysaskeleita tällä kaudella. Se siivitti Heimon Espoon ykkösjoukkueeksi. (Juhani Järvenpää/Salibandy.fi)

Kulminaatiopiste

Espoolaisten viime kaudelta tuttu bussi ajoi varikoille, mutta Ervin yllättääkseen Indiansin on onnistuttava omassa päässä. Maalintekokilpailussa todennäköisyydet ovat fuusioseuran puolella, jonka materiaali on ratkaisijoiden osalta laajempi. Iskun paikka espoolaisilla on Ervin alakerrassa, joka ei herätä luottamusta. Mikael Lax ja Marko Juselius ovat laadukkaita puolustajia, samoin loistavan tulokaskauden pelannut Perttu Järvinen, mutta sen jälkeen taso laskee rajusti. Juuri kohellusalttiisiin Janne Saloseen ja Ossi Jaloseen Heimon kannattaa iskeä.

Taistelupari: Tuomas Iiskola VS Heikki Iiskola

Otteluparissa nähdään veljestaisto, kun kuusi vuotta nuorempi Heikki Iiskola haastaan isoveljensä Tuomaksen. Veljesten kausi on ollut hyvin erilainen, sillä nuorempi Iiskola summasi 50 pistettä ja kiilasi sarjan tähtikaartiin. Vanhemman Iiskolan tähti taas oli laskussa ja tehopisteitä syntyi ainoastaan 22, mikä on 25-vuotiaan hyökkääjän heikoin saldo sitten kauden 2011-12. Näin ollen Heikki Iiskola on veljestaistossa selvästi niskanpäällä. Tuomas Iiskolalle taas tekisi hyvää vaihtaa maisemaa, sillä mies näyttää taantuneen fuusioseurassa. Pudotuspelit ovat kuitenkin eri maailma ja niissä vanhemmalle veljelle tarjoutuu uusi sauma näyttää nuoremmalleen kaapin paikan.

Arvio

Inkkareilla on yllätyspotentiaalia, mutta sen välieräpaikka olisi silti iso yllätys. EräViikingit ovat huomattavasti kokeneempi pudotuspelijoukkue ja sen kärki on rahtusen terävämpi. Otteluparista voi kuitenkin odottaa viihdyttävää luvan kanssa. Vastakkain on kaksi pallon kanssa aloitteellista ja pelaamaan pyrkivää joukkuetta.

EräViikingit vie otteluparin nimiinsä voitoin 4–2.

Otteluohjelma:

 • Ke 14.3. klo 18:30 EräViikingit – Indians @ Energia Areena
  Pe 16.3. klo 18:30 Indians – EräViikingit @ Otahalli
  To 22.3. klo 18:30 EräViikingit – Indians @ Energia Areena
  La 24.3. klo 18 Indians – EräViikingit @ Otahalli
  Ma 26.3. klo 18:30 EräViikingit – Indians @ Energia Areena (tarvittaessa)
  Ke 28.3. klo 18:30 Indians – EräViikingit @ Otahalli (tarvittaessa)
  Pe 30.3. klo 17 EräViikingit – Indians @ Energia Areena (tarvittaessa)

Happee (4.) – TPS (5.)

Jyväskylän Happee ja Turun Palloseura kohtaavat puolivälierissä nyt kolmatta kautta putkeen, eivätkä aiemmat kohtaamiset ole jättäneet kylmäksi. Toissa kaudella nähtiin seitsemän peliä, kun taas viime kaudella Happee nappasi välieräpaikan suoraan neljässä ottelussa. Näistä kuitenkin kolme oli eeppisiä näytöksiä, joita värittivät turkulaisten sulamiset johtoasemissa. Runkosarjassa joukkueet kävivät hakemassa vierasvoitot toistensa kotiluolista, eikä piste-eroa jäänyt kuin kaksi pinnaa. Näin ollen odotettavissa on jälleen tasaisia ja upeita otteluita tarjoava sarja.

Kesällä vahvistunutta Happeeta pidettiin kauteen lähdettäessä Classicin ykköshaastajana, mutta jyväskyläläisten kausi on ollut hakemista. Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, eikä Mikko Lehto ole löytänyt sopivia ketjukoostumuksia. Täydet 26 runkosarjapeliä operoineita pelaajia löytyi ainoastaan kaksi kappaletta: Jami Manninen ja Petri Kauko. Happeen jokainen viisikko on tulevaan sarjaan lähdettäessä pienoinen arvoitus, mikä kuvastaa osuvasti joukkueen yllä roikkuvaa sekavuutta. Hirvistä löytyy kuitenkin runsaasti tulivoimaa, mikä tekee otteluparin käsikirjoituksesta selkeän: Happeen hyökkäys vastaan TPS:n puolustus.

Kakkosviulusta TPS:n päävalmentajaksi siirtynyt Jukka Ruotsalainen lupaili avoimempaa pallollista peliä, mutta ainakaan maalisarakkeessa tämä ei liiemmin näkynyt. Turkulaiset tekivät pudotuspelijoukkueista vähiten maaleja (123), jonka lisäksi sekä päästettyjen, että tehtyjen maalien sarakkeet heikentyivät viime kaudesta. TPS:n tasaisuuteen voi kuitenkin luottaa, sillä suurempia notkahduksia ei tälläkään kaudella nähty. Turkulaiset osaavat viisikkona puolustamisen jalon taidon, mikä tarkoittaa, että he taistelevat aina otteluiden voitosta. Heikkoudeksi nousi viime kauden tapaan terävimmän kärjen puuttuminen hyökkäyspäässä. Jani Hyytiäinen oli turkulaisten Tupla-pelaaja 33 pisteellään, eikä joukkueesta löytynyt yhtäkään yli 20 maalin miestä. Joukkue on siis tasainen, mutta etenkin hyökkääjien osalta erittäin tasapaksu.

Happee ja TPS pääsevät tanssimaan vähintään kaksi peliä upouudessa Kupittaan palloiluhallissa. (Anssi Koskinen/Salibandy.fi)

Kulminaatiopiste

Tämän otteluparin kulminaatiopiste on helpoiten määritettävissä. Kestääkö turkulaisten puolustusmuuri Hirvirytkeen? TPS-leirissä tiedetään, ettei heillä ole saumoja maalintekokisassa, joten ykkössektori liigan kärkitorjuja Pyry Luukkosen edessä täytyy olla muurattuna. Käytännössä tämä myös tarkoittanee hyvin varovaista hyökkäyspelaamista, mikä tuli tutuksi jo Aki Vilanderin aikana. Pallovastuu ja viimeistelytehokkuus nousevat tässä parissa korostetun isoon rooliin.

Taistelupari: Peter Kotilainen VS Lauri Stenfors

Jonkinasteiseksi urheilujulkkikseksi MM-kisojen uroteoillaan nousseen Peter Kotilaisen runkosarja oli todella vaisu, sillä 19 peliin syntyi vain 29 pistettä. Suurimmalle osalle pörssit olisivat kovat, mutta ei tehoista elävälle Kotilaiselle. Liukas laitahyökkääjä kärsi kuitenkin selkävaivoista, mikä selittää osaltaan Kotilaisen nihkeää kautta. Tanssiparikseen Kotilainen tulee saamaan maajoukkuekaveri Lauri Stenforsin, jonka loukkaantuminen näkyi karulla tavalla viime kevään pudotuspeleissä. Fyysinen peruspakki on sarjan ilkeimpiä vastustajia ja vaikka Happeesta löytyy tulivoimaa, olisi Peter Kotilaisen pimentäminen iso askel kohti välieriä.

Arvio

Happeen ja TPS:n taistelusta tekee mielenkiintoisen erityisesti se, että vastakkain on kaksi hyvin erityyppistä joukkuetta. Turkulaisten kivijalka on hyvä puolustuspeli ja he luottavat kollektiivin voimaan, kun taas Happeessa taiteilijasielut ovat aina saaneet toteuttaa itseään. Joukkueet ovat kohdanneet tällä vuosikymmenellä kolmesti pudotuspeleissä ja jyväskyläläiset ovat edenneet joka kerta jatkoon. Aiempi historia ja materiaalin laajuus kääntävät vaa’an Happeen hyväksi, mutta myöskään turkulaisten välieräpaikka ei olisi yllätys.

Happee välieriin voitoin 4–2.

Otteluohjelma:

 • La 17.3. klo 18:30 Happee – TPS @ Monitoimitalo
  Ma 19.3. klo 18:30 TPS – Happee @ Kupittaan PH
  To 22.3. klo 18:30 Happee – TPS @ Monitoimitalo
  Pe 23.3. klo 18:30 TPS – Happee @ Kupittaan PH
  Su 25.3. klo 17 Happee – TPS @ Monitoimitalo (tarvittaessa)
  Ti 27.3. klo 18:30 TPS – Happee @ Kupittaan PH (tarvittaessa)
  Pe 30.3. klo 18:30 Happee – TPS @ Monitoimitalo (tarvittaessa)

Kansikuva: Salibandy.fi /Flickr

EDIT: Lisätty tieto Kuuselan lisäpelikiellosta 14.3.2018 klo 13.54.

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille ManU–Arsenal-otteluun.